Σειρά αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής, πρότεινε ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας του Κοινοβουλίου και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτό. Οι προτάσεις θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Παρασκευή.
Ειδικότερα, ο κ. Πετσάλνικος προτείνει υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης πριν από την κατάθεση, στη Βουλή, κάθε νομοσχεδίου, υποχρεωτική σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων της εφαρμογής του, καθιέρωση διπλής ανάγνωσής του στις Επιτροπές της Βουλής, αλλά και απαγόρευση κατάθεσης τροπολογιών πέραν της 2ας μεσημβρινής της Παρασκευής.
Προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της διαφάνειας στις συμβάσεις του Δημοσίου, ο κ. Πετσάλνικος προτείνει την ίδρυση ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή Δημοσίων Συμβάσεων, όλων των συμβάσεων και προμηθειών που συνάπτουν τα ΝΠΔΔ και τα Υπουργεία εφ’ όσον το ύψος τους υπερβαίνει τα 20 εκ. ευρώ, τον έλεγχο της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους με τη βοήθεια ενός προτεινόμενου Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, την ενίσχυση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την κατάργηση της γενικής μυστικότητας των συνεδριάσεων της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Οι προτάσεις του κ. Πετσάλνικου περιλαμβάνουν, επίσης, αλλαγές στον θεσμό της βουλευτικής ασυλίας, με υποχρεωτικά αιτιολογημένη τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, ανάπτυξη των ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό από τους ίδιους τους ερωτώντες (και όχι από τον προεδρεύοντα της Βουλής, όπως ισχύει μέχρι σήμερα), εναρμόνιση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου με τις αλλαγές που επέρχονται στο αντίστοιχο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, προσλήψεις προσωπικού στη Βουλή μέσω του ΑΣΕΠ, απαγόρευση μετάταξης στη Βουλή των αποσπασμένων σε αυτήν δημοσίων υπαλλήλων, όπως και απαγόρευση της μονιμοποίησης στη Βουλή, μετακλητών υπαλλήλων.