Δευτερολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας,
κ. Αντώνη Σαμαρά
στη Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως στη Βουλή,
με θέμα τις αλλαγές που πλήττουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των νέων, το δικαίωμα στη μόρφωση, στον πολιτισμό,
στον αθλητισμό και στον ελεύθερο χρόνο τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μια γενική παρατήρηση πρώτα:
Ακούω από διάφορες πλευρές να εξισώνεται το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας…
Θέλω να πω ότι μας συγχωρείτε, αλλά δεν είμαστε το ίδιο.
-- Είμαστε το Κόμμα που προειδοποίησε έγκαιρα για την κρίση που ερχόταν. Και το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα το οποίο έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν»…
-- Είμαστε το κόμμα, που –όπως είπα πριν- μονιμοποίησε δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους, που ήταν ρουσφέτια των αντιπάλων του, για να σπάσει τη διαρκή τους ομηρία. Και το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα, που μόλις ανέλαβε, έδιωξε τους ελάχιστους συμβασιούχους, που είχαν προσληφθεί επί Νέας Δημοκρατίας.
-- Είμαστε το Κόμμα που κατηγορείται ότι δεν έκανε όσα υποσχέθηκε. Αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι το Κόμμα που έκανε τα περισσότερα πράγματα αντίθετα απ’ αυτά τα οποία είχε υποσχεθεί.
Δεν είναι το ίδιο.
Και δεν είμαστε το ίδιο…
Μιλήσατε, κ. Παπανδρέου, για πελατειακή νοοτροπία.
Όμως πελατειακή νοοτροπία -και μάλιστα του χειρίστου είδους- είναι η εκλογική πελατεία. Και αυτό είναι μια νοοτροπία που διακρίνει την κυβέρνησή σας.
Όταν, για παράδειγμα, δίνετε ψήφο στους μετανάστες και τους ελληνοποιείτε και στερείτε ταυτόχρονα την ψήφο του Αποδήμου Έλληνα, αυτό είναι μια νοοτροπία η οποία λέγεται πελατειακή.
Και κάτι ακόμα θα σας πω, αν δεν το ξέρετε:
Ότι –χθες- μόλις, καταδικαστήκαμε από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου για αυτό ακριβώς το θέμα. Καταδικαστήκαμε γιατί δεν έχει ακόμα ψηφιστεί ο εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος για την ψήφο των Αποδήμων.
Αυτή είναι η νοοτροπία.
Και λέτε ανατροπές. Θα κάνουμε ανατροπές.
Ανατροπές κάνετε προεκλογικών υποσχέσεων, προγραμματικών δεσμεύσεων. Σε εννέα μήνες μεγαλύτερη ανατροπή μεταξύ προεκλογικών δεσμεύσεων και μετεκλογικών πράξεων ποτέ στην Ελλάδα δεν έχει γίνει από αυτό το οποίο σήμερα παρακολουθούμε.
Ως προς τη συνταγή εξόδου από την κρίση, την οποία μελετημένα παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία, εμείς έχουμε μια άποψη, για την οποία δεν έχω ακούσει τίποτα κ. Πρωθυπουργέ.
Εκφράσαμε μια άποψη πλήρη, από κάθε πλευρά. Εξηγήσαμε, για παράδειγμα, το πρόβλημα που δημιουργεί η πολιτικής σας με το κυκλικό έλλειμμα, το οποίο οι κινήσεις σας συνεχώς το τροφοδοτούν και τελικά δεν θα επιτρέψει να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Χρειάζονται μέτρα ισχυρότατα τόνωσης της οικονομίας. Και ο άνθρωπος, ο οποίος γνωρίζω ότι έχετε σε βαθιά υπόληψη, ο Νομπελίστας Amartya Sen , χθες βράδυ, στο κανάλι NBC , έλεγε ότι μοναδική επιλογή της Ελλάδας είναι να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα του ελλείμματος και τους χρέους.
Επομένως, το ζήτημα αυτό είναι κορυφαίο και απαιτείται η δέουσα προσοχή. Θα είμαι πολύ σύντομος σε ένα-δυο σημεία μόνο:
Τον τελευταίο μήνα η κυβέρνηση και εσείς ο ίδιος μας είχατε διαβεβαίωσε με πολλούς τρόπους και σε πολλές ευκαιρίες, ότι η Σύμβαση για το Μνημόνιο που ψηφίστηκε εδώ από τη Βουλή, είχε πάρει τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αυτό υπάρχει στην προσωπική ιστοσελίδα σας, υπάρχει αυτούσιο ως φράση σε απάντηση προς τον αναπληρωτή τομεάρχη μας, τον κ. Σταϊκούρα.
Αλλά, εδώ αρχίζουν και τα μυστήρια: Ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε να μάθει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γι΄ αυτή τη Γνωμοδότηση.
Και θα ΄θελα να δώσω την επιστολή του κ. Σταϊκούρα, παρακαλώ στα πρακτικά.
Και ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, ο κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος απάντησε τι νομίζετε;
Απάντησε ως εξής:
Ότι στα οικεία βιβλία και στο Αρχείο της Κεντρικής υπηρεσίας του Νομικού Συμβουλίου του κράτους δεν υφίσταται σχετικό ερώτημα, ούτε γνωμοδότηση, σχετικά με τον παραπάνω Μηχανισμό. Η οποιαδήποτε αναφορά σε τέτοια Γνωμοδότηση οφείλεται σε παραδρομή ή παρανόηση.
Παραδρομή ή παρανόηση! Αν είναι δυνατόν!
Και από την ίδια επιστολή του κ. Τζεφεράκου, πληροφορούμαστε ότι «η Νομική υποστήριξη του Ελληνικού Δημοσίου στον παραπάνω Μηχανισμό ανετέθη κατόπιν αιτήσεως του υπουργείου Οικονομικών σε Δικηγορικό Γραφείο του Λονδίνου».
(πάρτε παρακαλώ και την επιστολή του κ. Τζεφεράκου)
(Και πάρτε και τη σχετική ερώτηση, την οποία έκανε επιστολή ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Τζεφεράκο, για να ορίσει την Επιτροπή αυτή των Δικηγόρων του Λονδίνου. Και ιδού και η επιστολή προς Τζεφεράκο του κ. Σταϊκούρα)
Δεν σας κατηγορώ ότι προσφύγατε στις νομικές υπηρεσίες ξένου δικηγορικού οίκου. Έπρεπε να το κάνετε. Αλλά όχι να μπερδεύετε το Δικηγορικό Γραφείο του Εξωτερικού, όπως φαίνεται στα έγγραφα του κ. Τζεφεράκου, με το Νομικό Συμβούλιο του κράτους, το οποίο ουδέποτε γνωμοδότησε…
Νομίζω ότι μιλώντας για τους νέους, έτσι δεν μπορούμε να προσθέσουμε αξιοπιστία, μάλλον αφαιρούμε.
Και να επανέλθω γρήγορα στο θέμα μας. Ψηφίσατε το Μνημόνιο, ψηφίσατε και το Ασφαλιστικό, που ήταν, βέβαια, ανειλημμένη υποχρέωσή σας. Αφού είχατε αναλάβει το Μνημόνιο, είχατε υπογράψει το Μνημόνιο…
Κι ύστερα μιλάτε με περισσή ευκολία για το θέμα της Νεολαίας.
Που δεν ξέρει καλά-καλά πόσα χρόνια θα δουλέψει…
Τι σύνταξη θα πάρει…
Από πού θα πάρει τη σύνταξή της…
Κι αν θα φθάνει τότε για να ζήσει…
Και μας μιλάτε για μεγάλο ενδιαφέρον για τη νεολαία, την ώρα που μέσα σε εννιά μήνες η ανεργία των νέων, όπως εξήγησα στην πρωτολογία μου, ακουμπάει το 30%.
Και αν το κοιτάξετε στατιστικά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα δείτε ότι πολύ εύκολα πηγαίνει προς το 30%, πολύ δύσκολα πέφτει από το 30%.
Και για να πάμε λίγο πιο παλιά και να τα πούμε όλα:
Είχατε – και σωστά – κάποτε εκφράσει την άποψη να επιτραπούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όπως συμβαίνει παντού αλλού στον κόσμο.
Εμείς πήγαμε για το άρθρο 16, για Συνταγματική Αναθεώρηση, να το περάσουμε μαζί σας.
Ύστερα αλλάξατε άποψη, το ματαιώσατε!
Κι ύστερα μιλάτε για την νεολαία.
Και έχετε το ερώτημα, για ποιο λόγο σήμερα εξάγουμε φοιτητές στο φίλο σας στον Γκ. Μπράουν.
Μα, είναι καθαρό γιατί.
Για να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια τόσα χρόνια, τι έγινε;
Τι κάνατε για τα ορμητήρια των παρανόμων;
Και κάτι τελευταίο: Εμείς, είτε κάνουμε δριμύτατη, καμιά φορά, κριτική στην κυβέρνηση, είτε προσθέτουμε προς αξιολόγηση συγκεκριμένες προτάσεις και τις καταθέτουμε ολοκληρωμένες, δεν μπορεί από μια κυβέρνηση, σε ώρα κρίσεως, η απάντηση να είναι μονότονα η ίδια.
Αυτό σκοτώνει την αξιοπιστία των πολιτικών στα μάτια του Ελληνικού Λαού.
Δεν μπορεί να λέτε σε όλα και για όλα φταίει η Νέα Δημοκρατία.
Ό,τι και να παρουσιάσουμε, ό,τι και να προσθέσουμε, ό,τι καινούργιο επιχείρημα να δώσουμε στο οπλοστάσιο, στη φαρέτρα, που πρέπει να ακούει ο Ελληνικός Λαός, έχετε τη μόνιμη απάντηση: «Για όλα φταίει η Νέα Δημοκρατία».
Εγώ να δεχτώ ότι για όλα φταίμε εμείς, Για όλα φταίτε εσείς.
Αλλά γι΄ αυτό ερχόμαστε σε αυτή τη συζήτηση, να πετροβολάμε ο ένας τον άλλον;
Είναι απαντήσεις αυτές οι οποίες παίρνουμε από τον Εκπρόσωπό σας και νομίζετε ότι η νεολαία, για την οποία συζητάμε σήμερα, παίρνει έτσι το καλύτερο παράδειγμα;
Με αυτά τα καμώματα η νεολαία δεν μπορεί να είναι υπερήφανη για τη Δημοκρατία στον Τόπο και νομίζω ότι έτσι δεν διδάσκουμε ούτε ευθύνη, ούτε σοβαρότητα, ούτε συνέπεια.
Και δεν είναι η αλαζονεία σας –αν θέλετε- που ενοχλεί πλέον…
Είναι αυτή η αίσθηση αμηχανίας η οποία υπάρχει. Μια σύγχυση, ένας πανικός σας.
Ένα εξαιρετικά αμήχανο κόμμα μόνον αντιδρά έτσι:
Και δεν μπορεί να κατηγορεί όλους τους άλλους για σφάλματα τα οποία ήταν κυρίως δικά του, και αδυναμίες στις οποίες κυρίως εκείνο έχει πρωτοστατήσει.
Πιστεύω ότι μια πανικόβλητη κυβέρνηση την ώρα της κρίσης, είναι ό,τι το χειρότερο.
Σκεφτείτε το, κύριε πρόεδρε…
Ευχαριστώ πολύ.