Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

9.7.10

Ομιλία έδωσε ο Βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ενώπιον της Ολομέλειας της βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:
Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ



Ομιλία έδωσε ο Βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ενώπιον της Ολομέλειας της βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Ο κ.Γαληνός χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ανάλγητο, ανήθικο και αναποτελεσματικό ενώ απευθυνόμενος στον παριστάμενο αρμόδιο υπουργό είπε: «το κείμενο που φέρατε για ψήφιση μπορεί ως νομοσχέδιο να μην λέει πολλά πράγματα αλλά ως συμπίλημα ευφημισμών, ρητορικών τρυκ και προπαγανδιστικών τεχνασμάτων είναι πραγματικά μνημειώδες».
Ο βουλευτής ν. Λέσβου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό υποκαθιστά την αρχή της ίσης μεταχείρισης με την αρχή της ισοπέδωσης, καθιστά της εισφοροδιαφυγή ορθολογική επιλογή για σημαντική μερίδα εργαζομένων ενώ επιβαρύνει σημαντικά τις εργαζόμενες μητέρες οδηγώντας έτσι στην διεύρυνση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «λίγο απέχουμε από τα να ποινικοποιήσουμε την μητρότητα».
Τέλος ανάφερε ότι το πραγματικό διακύβευμα του νομοσχεδίου δεν είναι η κομματική συνοχή αλλά η κοινωνική συνοχή που οδηγείται σε κατάρρευση.


ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΜΙΛΙΑΣ

Με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση βάζει το χέρι και βγάζει λεφτά από την τσέπη του συνταξιούχου. Του στερεί το δικαίωμα σε αξιοπρεπή γηρατειά του στερεί τα προς το ζην. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ανάλγητο, είναι ανήθικο, είναι αναποτελεσματικό. Είναι ένα νομοσχέδιο που συρρικνώνει την κατανάλωση των νοικοκυριών, που συρρικνώνει την ζήτηση, που στραγγαλίζει την οικονομία.

Για να έχουμε συνταξιούχους αύριο πρέπει να έχουμε εργαζόμενους σήμερα. Αν δεν έχουμε εργαζόμενους σήμερα δεν θα έχουμε συνταξιούχους αύριο. Πως θα συνταξιοδοτηθεί αυτός που δεν βρίσκει δουλειά; που δεν μπορεί να δουλέψει; Να ένας «ενδιαφέρον» τρόπος που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να «λύσει» το ασφαλιστικό.

Είναι πραγματικά «άξια συγχαρητήριων» η κυβέρνηση για το κόλπο με την αναλογική σύνταξη. Έξυπνο κι επικοινωνιακό. Δημιουργεί προσδοκίες για ωφέλειες που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να επιτύχει ο εργαζόμενος. Έτσι του χρυσώνουν το χάπι. Προσδοκά και δεν εξεγείρεται. Προσδοκά αυτό που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να πετύχει.
Το κείμενο που ο Υπουργός έφερε για ψήφιση μπορεί ως νομοσχέδιο να μην λέει και πολλά πράγματα αλλά ως συμπίλημα ευφημισμών, ρητορικών τρυκ και προπαγανδιστικών τεχνασμάτων είναι πραγματικά μνημειώδες.

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, πάντως, σας δίνει ψυχρά: «το να φτάσει κανείς ένα υψηλότερο και καλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης αυξάνοντας τα χρόνια ασφάλισης του θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο, διότι θα υπάρχει – όπως και σήμερα εξάλλου – δυσκολία έως και αδυναμία εξεύρεσης απασχόλησης για 20, 30, και 40 χρόνια»

Ουσιαστικά έχουμε ένα πακέτο μέτρων που δεν έχουν εσωτερική συνοχή. Που αφαιρούν πόρους από το σύστημα με τυφλό τρόπο. Έχουμε διαδικασίες αυστηροποίησης των όρων που αντιμετωπίζουν τον συνταξιούχο ως υποζύγιο. Οι δομικές παράμετροι του ασφαλιστικού προβλήματος -το τεράστιο κόστος διαχείρισης του ασφαλιστικού συστήματος, η ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης- δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά: Αλήθεια για ποια ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης, για ποια αξιοπιστία της κοινωνικής ασφάλισης και για ποια αξιοπιστία στις σχέσεις πολιτείας-πολίτη μιλάμε όταν πλήττονται με τόσο βάναυσο τρόπο ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα;
Όταν η αρχή της ίσης μεταχείρισης μετατρέπεται σε αρχή της ισοπέδωσης. Με ποια ανταποδοτικότητα ασφαλιστικών εισφορών θα αναπτυχθεί ασφαλιστική συνείδηση; Πώς περιμένετε να συμβεί αυτό όταν η εισφοροδιαφυγή γίνεται η ορθολογική επιλογή ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια ασφάλισης ατόμων με χαμηλές αποδοχές;

Η άλλη όψη του ασφαλιστικού είναι το δημογραφικό. Το προφανές είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει υγιές ασφαλιστικό σύστημα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που μαστίζεται από απαιδεία και υπογεννητικότητα. Αλλά για το δημογραφικό κανένα θετικό μέτρο.

Οι εργαζόμενες μητέρες, στοιχεία ούτως ή άλλως ηρωικά στην σύγχρονη κοινωνία με το παρόν νομοσχέδιο αίρουν τον σταυρό του μαρτυρίου. Εργαζόμενη γυναίκα που τόλμησε να κάνει παιδί; Τιμωρείτε με μία δεκαετία καταναγκαστικών έργων. Λίγο απέχουμε από το να ποινικοποιήσουμε την μητρότητα.
Για να εξοικονομήσουμε σήμερα λίγες δεκάρες παραπάνω κινδυνεύουμε αύριο να έχουμε μία Ελλάδα χωρίς Έλληνες, εκτός κι εάν αυτό επιδιώκει η παρούσα κυβέρνησης.

Παρακολουθούμε από τα μέσα επικοινωνίας, πόσο πολύ σας απασχολεί η επαπειλούμενη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος εν όψει του ασφαλιστικού. Εύλογο, κατανοητό αλλά και ταυτόχρονα εξόχως μυωπικό ως αντιμετώπιση. Το διακύβευμα δεν είναι η κομματική συνοχή. Το πραγματικό διακύβευμα, είναι η κοινωνική συνοχή. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να αντιληφθεί ότι το παρόν νομοσχέδιο θα οδηγήσει στην πλήρη, ραγδαία και πολύ φοβούμαι αμετάκλητη κατάρρευση της κοινωνικής συναίνεση. Και εάν ή μάλλον και όταν η κοινωνική συναίνεση κατάρρευση τότε ούτε η κυβερνητική συνοχή, ούτε η κομματική συνοχή ούτε η οιασδήποτε μορφής πολιτική συνοχή θα μπορέσει να σταθεί.

Εάν ψηφίσουμε το παρόν νομοσχέδιο τιμωρούμε τους συνταξιούχους. Γιατί; Για λάθη που έχουν γίνει στην αίθουσα του Κοινοβουλίου; Για την ατολμία να ληφθούν τα σωστά μέτρα την κατάλληλη στιγμή; Και το ΠΑΣΟΚ, πριν αρχίσει για μία ακόμα φορά, να υποδύεται την άσπιλη παρθένο ας αναλογιστεί τι έκανε και τι δεν έκανε; Πόσες φορές υπονόμευσε και πόσες τρικλοποδιές έβαλε. Που θα ήταν η χώρα εάν το ΠΑΣΟΚ είχε λειτουργήσει συνετά ως κυβέρνηση και υπεύθυνα ως αντιπολίτευση.

Το ασφαλιστικό χρειάζεται πραγματικές βαθιές τομές η χώρα χρειάζεται την άσκηση μίας νέας οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σύμφωνα με τις ανάγκες της και τις δυνατότητες της. Η χώρα δεν χρειάζεται αυτό το νομοσχέδιο.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ