ΟΜΙΛΙΑ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σας ευχαριστήσω για τις επισημάνσεις, τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας. Θέλω να επισημάνω, αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας. Οι παρατηρήσεις που έγιναν θα ληφθούν υπόψη προς αξιολόγηση.
Ξεκινώντας από τα θέματα που αφορούν τους ένστολους, έχει τοποθετηθεί και ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος είπε ότι πολλά απ’ αυτά θα εξεταστούν. Σ’ ότι αφορά τις επισημάνσεις που καταθέσατε, ιδιαίτερα για όσους ανήκουν στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων η Κυβέρνηση θα εξετάσει τις προτάσεις που έγιναν.
Νομίζω ότι το θέμα, για το οποίο χρειάζεται να δώσουμε μια τελική απάντηση απέναντι στην κριτική που διατυπώθηκε απ’ τον Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι το θέμα της εξίσωσης των ορίων ανδρών και γυναικών.
Έχω ακούσει τόσο στην αίθουσα, όσο και εκτός της αίθουσας, ότι γίνεται κατά έναν τρόπο βίαιο. Να τ’ αναγνωρίσω. Αλλά εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ερώτημα. Εάν η Κυβέρνηση, εάν η χώρα, είχε πάρει τις πρωτοβουλίες προτού βγει η καταδικαστική απόφαση, θα μπορούσε αυτό να γίνει κατά έναν τρόπο ομαλό έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των γυναικών; Κι αυτό το ερώτημα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν το έχει απαντήσει. Για να σας διευκολύνω και να μην μετατραπεί σε ρητορικό το ερώτημά μου, η απάντηση είναι κατηγορηματικά «ναι». Κι αν θέλετε, υπάρχουν παραδείγματα χωρών όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και άλλες χώρες, που πήραν την πρωτοβουλία αυτή χωρίς να έχει προηγηθεί καταδικαστική απόφαση.
Από τη στιγμή, κύριοι συνάδελφοι που προηγήθηκε καταδικαστική απόφαση και υπάρχει και επιστολή η οποία έχει σταλεί από την αρμόδια Επίτροπο, η Κυβέρνηση δεν είχε την πολυτέλεια, δεν είχε την άνεση να προχωρήσει, παρά του ότι το ζήτησε - και το τονίζω αυτό - σε μια σταδιακή εξίσωση των ορίων. Ζητήσαμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πάνω από πενταετία, αλλά δεν μας δόθηκε αυτή η δυνατότητα διότι μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών έπρεπε να γίνει ουσιαστικά άμεσα. Γι’ αυτό και πάρθηκε η απόφαση να μεσολαβεί μια τριετής περίοδος μέσα από την οποία θα πραγματοποιηθεί η εξίσωση.
Επομένως, μην έρχεστε σήμερα να κάνετε έλεγχο στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα που εσείς είχατε την άνεση του σχεδιασμού, δεν λήφθηκε η παραμικρή πρωτοβουλία. Δεν θα μπω καν στην συζήτηση εάν σωστά διαχειριστήκατε το ζήτημα ή όχι, αν σωστά υπερασπιστήκατε τις θέσεις της χώρας ή όχι. Αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Θα μείνω μόνο στο γεγονός ότι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν υπήρχε καταδικαστική απόφαση από τα Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η χώρα είχε την άνεση να επιλέξει εκείνη την Πολιτική που θα έδινε το δικαίωμα να έχουμε μια μεταβατική προσαρμογή και να μην αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε, γι’ αυτό και σήμερα φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο.
Σ’ ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα, είτε τις προτάσεις που κάνατε για τους ένστολους, είτε τις προτάσεις που κάνατε για όσους βρίσκονται στα βαρέα και ανθυγιεινά και την πρόταση που έγινε από αρκετούς συναδέλφους αναφορικά με το πώς θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε τις μητέρες, θα εξετάσουμε την πρόταση να αυξήσουμε την γονική άδεια και θα τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κυρία Πρόεδρε.