Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

29.6.11

Συζήτηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012-2015"

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2011

Δεύτερη παρέμβαση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τα επεισόδια στην Αθήνα και για αλλαγές στο ν/σ



«Κύριε Πρόεδρε επικοινώνησα, όπως είχα πει στο Σώμα προηγουμένως, με τους συναδέλφους μου τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι έχουν ήδη ληφθεί όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο Μετρό. Το πρόβλημα ανθρώπων που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, είναι μιας κάποιας ηλικίας και θέλουν πράγματι να απομακρυνθούν από την πλατεία Συντάγματος ή να καταφύγουν σε ιατρικές υπηρεσίες και διαμορφώθηκε ένας μηχανισμός, ώστε να μεταφέρονται σε έναν παρακάτω σταθμό του Μετρό και από εκεί στα Νοσοκομεία, τα οποία ήταν εν λειτουργία, ανοιχτά, εφημερεύοντα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα ιατρικά περιστατικά.
Αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, μου λέει ο κ. Παπουτσής, αστυνομική παρουσία στο Μετρό, στην είσοδο ή πολύ περισσότερο μέσα στο Μετρό. Και εφόσον κάποιος θέλει να απομακρυνθεί ή κάποιος θέλει να τύχει ιατρικών υπηρεσιών μπορεί αυτό να γίνει χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Τώρα το τι γενικότερα συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας θα το συζητήσουμε και παρουσία του κ. Παπουτσή, ο οποίος αυτή τη στιγμή βεβαίως είναι στο Κέντρο Επιχειρήσεων και πρέπει να συντονίζει μια πολύπλοκη και λεπτή επιχείρηση για να προστατευτούν όλα αυτά τα έννομα αγαθά και κυρίως το έννομο αγαθό της ζωής, αλλά είναι πάρα πολύ λυπηρό να παρακολουθεί κανείς επεισόδια, όπως είναι η πυρπόληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην πλατεία Συντάγματος ή του Κεντρικού καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην οδό Πανεπιστημίου.
Πληροφορούμαι τώρα μάλιστα από το Προεδρείο ότι υπήρξε ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός. Ο συνάδελφος και φίλος ο κ. Αθανασιάδης προπηλακίστηκε βγαίνοντας από τη Βουλή, γιατί άσκησε το κατά συνείδηση δικαίωμά του στη γνώμη του και στη ψήφο του και μάλιστα μετά από πολύ περίσκεψη και μετά από πολύ ουσιώδη συζήτηση.
Και αυτό προσβάλει συνολικά το Κοινοβούλιο. Δεν εκφράζουμε απλώς τη συμπαράστασή μας, δεν εκφράζουμε απλώς την έντονη θεσμική διαμαρτυρία μας αλλά επιπλέον πρέπει να στείλουμε νομίζω και ένα μήνυμα πως κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει ή να θέσει υπό απειλή άσκησης βίας τη ψήφο του βουλευτή και τη γνώμη του βουλευτή, όποια και αν είναι αυτή είτε μας βολεύει είτε δεν μας βολεύει.
Τώρα, με την ευκαιρία θα μου επιτρέψετε επειδή δεν θέλω να συνεχιστεί η συζήτηση στον τόνο που έδωσε ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να πω πως έλαβα πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τη συζήτηση χτες στη Διαρκή Επιτροπή. Όπως και τις συζητήσεις που είχαμε κάνει στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος και θα ληφθεί υπόψη και όλη η σημερινή συζήτηση και η αυριανή ως την ώρα που μπορούμε, προκειμένου να επιφέρουμε αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο.
Θεωρώ απολύτως αναγκαίο, όμως, πριν λάβουν το λόγο οι υπόλοιποι εισηγητές, να προαναγγείλω τρεις αλλαγές και μια διευκρίνιση για να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια επιχειρήματα.
Σε σχέση με την επιρροή που ασκούν τα τέκνα στο ύψος του αφορολογήτου εισοδήματος. Αυτό δεν αφορά μόνο τους πολύτεκνους, αφορά πρωτίστως τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους αλλά και κάθε οικογένεια που έχει ένα ή δύο μόνο παιδιά, βεβαίως και θα προβλεφτεί. Θα προβλεφτεί ότι το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο, κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα, κατά 12.500 ευρώ αν έχει τρία τέκνα και για τα επιπλέον των τριών κατά 2.500 ευρώ για κάθε τέκνο.
Άρα, το αποτέλεσμα είναι μια πάρα πολύ σημαντική ελάφρυνση των οικογενειών που έχουν παιδιά και ιδίως των πολύτεκνων.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά τους αναπήρους. Στην εισφορά αλληλεγγύης δεν θα συνυπολογίζεται και άρα δεν θα επιβαρύνεται το αναπηρικό επίδομα γι΄ αυτούς οι οποίοι υπάγονται στη σχετική νομοθεσία με βάση τον κώδικα φορολογίας και εισοδήματος.
Τρίτο. Πρέπει να διευκρινίσω – γιατί και αυτό το άκουσα – ότι νέα παιδιά τα οποία απασχολούνται τυπικά ως ελεύθεροι επαγγελματίες επειδή εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος αλλά στην πραγματικότητα παρέχουν εξαρτημένη εργασία και μάλιστα χωρίς εγγυήσεις της εξαρτημένης εργασίας, υφίστανται μια μεταχείριση, η οποία είναι δυσμενής.
Θυμίζω ότι έχει προβλεφτεί ότι για τα 5 πρώτα χρόνια άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, δεν υπάρχει ούτε το ειδικό τέλος άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος.
Τώρα θα δούμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης εάν χρειαστεί να προστεθεί και κάποια άλλη εγγύηση, αυτή θα προστεθεί. Αλλά βεβαίως πρέπει να εφαρμόζεται και η εργατική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει να υποκρύπτεται κάτω από μια σύμβαση έργου, με ελεύθερο επαγγελματία μάλιστα, μια σύμβαση εξαρτημένης εργασίας χωρίς τις εγγυήσεις αυτής της σύμβασης.
Στη δε ηθικού χαρακτήρα περισσότερο θα έλεγα και συμβολικού χαρακτήρα ρύθμιση, πως τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή οι βουλευτές και οι αιρετοί άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης τη μεγαλύτερη δυνατή 5% στο σύνολο των εισοδημάτων τους, δηλαδή μεγαλύτερη από ό,τι αυτοί που έχουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ που επιβαρύνονται με εισφορά 4%, δεν θα ενταχθούν μόνο οι βουλευτές, οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων αλλά και όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 56, παράγραφος 3 περιπτώσεις α’ και β΄ του Συντάγματος. Δηλαδή, οι Πρόεδροι και οι Διοικητές και Υποδιοικητές των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των κρατικών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και γενικά όλων των εταιρειών και επιχειρήσεων, οι διοικήσεις των οποίων ορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος, άμεσα με διοικητική πράξη ή έμμεσα μέσω της Γενικής Συνέλευσης και επίσης οι Ανεξάρτητες ή Ρυθμιστικές Αρχές, τα μέλη των Ανεξαρτήτων ή Ρυθμιστικών Αρχών είτε προβλέπονται από το Σύνταγμα είτε προβλέπονται από το νόμο.
Άρα διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων αυτών. Νομίζω ότι αυτές οι διευκρινίσεις θα έπρεπε να ακουστούν τώρα για να μην αναπαράγονται τα ίδια επιχειρήματα και νομίζω ότι στέλνουμε και ένα μήνυμα σε κατηγορίες πολιτών, στις οποίες θα αναφερθώ και εγώ στην τοποθέτησή μου, γιατί τα μέτρα ήδη είναι μια –αν θέλετε– ευκαιρία για μας, αναδεικνύοντας τις αδικίες και τις αντιφάσεις να παίρνουμε διορθωτικά μέτρα προετοιμάζοντας ήδη από τώρα το έδαφος για το εθνικό φορολογικό σύστημα, που είναι άμεσα και επείγουσα υποχρέωσή μας και δεν είναι για να χάνουμε χρόνο σε σχέση με το θέμα αυτό.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ