ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ
ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Παρεμβαίνοντας ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρης, κατά τη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με θέμα "Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων - Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατολογίας" ανέφερε:
«Ακούστηκε για μικρό και ευέλικτο σχήμα στρατού που μπορεί, ενδεχομένως, να είναι πιο δαπανηρό. Το θέμα δεν είναι αν ο Στρατός θα είναι πιο δαπανηρός ή όχι. Το θέμα είναι να είναι πιο αποτελεσματικός σ΄ αυτήν την κρίση που έχουμε. Και κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα, παρά το οικονομικό πλήγμα, δε θα αρνιόταν να διαθέσει ένα ευρώ το μήνα για να είναι ο στρατός πιο αποτελεσματικός.
Ένα άλλο θέμα: Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά ανυπότακτα στο εξωτερικό. Κάποιος ξεκινάει από φοιτητής προχωράει κάνει μάστερ, κάνει διδακτορικό κάνει μία Α καριέρα.. Έτσι, λοιπόν, δεν έρχεται στην Ελλάδα και χάνουμε επαφή με αυτούς που λέγονται "εγκέφαλοι" και αποτελούν μία μεγάλη παραγωγική αξία για τη χώρα. Αυτά τα παιδιά όμως θέλουν να έρχονται στην Ελλάδα, να έχουν επαφή με την Ελλάδα, να δημιουργήσουν στην Ελλάδα, να προσφέρουν στην Ελλάδα. Όμως τους μπαίνει αυτό το εμπόδιο. Προτείνω λοιπόν να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας εναλλακτικής θητείας: Να μπορούν εκεί που βρίσκονται, στο Πανεπιστήμιο που είναι, σε οποιοδήποτε μέρος της Αμερικής, της Ευρώπης ή της Αυστραλίας να διδάσκουν ελληνικά, με τη μέριμνα του οικείου Προξενείου για 2 χρόνια.
"Μπορείς να μη φορέσεις τη στολή, μπορείς όμως να έχεις απολυτήριο στρατού εάν διδάξεις ελληνικά στη χώρα που βρίσκεσαι, με τη μέριμνα του Προξενείου".
Εάν λοιπόν αυτά τα 10.000 παιδιά -μπορεί και περισσότερα- διδάξουν ελληνικά σε 20 ανθρώπους το καθένα, θα έχουμε 200.000 ανθρώπους του εξωτερικού που θα μάθουν τη γλώσσα μας. Δηλαδή σε 10 χρόνια θα έχουμε 2 εκατομμύρια ανθρώπους του εξωτερικού που θα μιλάνε ελληνικά. Και θα είναι τεράστιο το όφελος αυτό, να βρεθούν δηλαδή 2 εκατομμύρια Αμερικανοί, Καναδοί, Αυστραλοί που θα μιλάνε τη γλώσσα μας. Εξετάστε το, κ. Υπουργέ, και αντιμετωπίστε το.
Νομίζω ότι και μεγάλη υπηρεσία στη χώρα θα προσφέρουμε -γιατί αυτοί οι άνθρωποι, οι "εγκέφαλοι", τους οποίους έχουμε ανάγκη, δεν τους επιτρέπει η υπάρχουσα διαδικασία να επιστρέψουν στη χώρα- και, από την άλλη πλευρά, θα δίνεται μία ευκαιρία να μάθουν ελληνικά, να μιλάνε την γλώσσα μας, άνθρωποι του εξωτερικού.
Τρίτο θέμα: έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα κ. Υπουργέ και δεν είναι μονοδιάστατη η αποστολή ενός υπουργού στο συγκεκριμένο υπουργείο, είναι συνολικό και συλλογικό το θέμα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από τα δημόσια νοσοκομεία. Πρέπει λοιπόν να διδαχθεί το δημόσιο πώς μπορεί το στρατιωτικό νοσοκομείο και έχει μία πολύ καλύτερη οικονομική εικόνα από το αντίστοιχο του δημοσίου. Ποια είναι η διαφορά; Ότι στο στρατιωτικό νοσοκομείο δεν υπεισέρχεται το "λάδωμα" που παρατηρείται στα δημόσια νοσοκομεία. Άρα, λοιπόν, μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα αποκρούουν τη "μίζα", η οποία πράγματι αναδεικνύει τεράστιες αρνητικές πτυχές σε ένα τόσο σοβαρό τομέα όπως αυτόν της Υγείας. Σας καλώ λοιπόν, αυτό που ο Στρατός μπορεί και κάνει στο ευαίσθητο αυτό θέμα, να το μεταφέρει-μεταλαμπαδεύσει στα δημόσια νοσοκομεία».