Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

2.9.11

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΙΤΣΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΙΤΣΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ






ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, αυτές τις μέρες ξεκινά η κατάθεση δικαιολογητικών 3.400 συμβασιούχων πυροσβεστών για την εργασιακή τους υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 3938/2011 που μεταξύ άλλων προβλέπει τη συγκρότηση εντός του Πυροσβεστικού Σώματος κατηγορίας προσωπικού με την ονομασία «πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης» οι οποίοι καταλαμβάνουν επί θητεία οργανικές θέσεις. Από τις διατάξεις του νόμου επί της ουσίας αποκλείεται τμήμα των συμβασιούχων πυροσβεστών που κατά τα προηγούμενα χρόνια υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία ενώ εργάζονταν στο Σώμα.
Στο άρθρο 15 παράγραφος 3 του νόμου που προανέφερα αναφέρεται ότι δυνατότητα ένταξης στο νόμο, εκτός των άλλων, διαθέτουν όσοι εποχικοί πυροσβέστες είχαν την ιδιότητα αυτή σε μία από τις αντιπυρικές περιόδους 2008 έως και 2010 και επιπλέον την ίδια ιδιότητα σε πέντε αντιπυρικές περιόδους κατά τα έτη 2000 έως και 2007.
Αντίστοιχη διαδικασία προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 121/2007 που ενώ αναφέρει πως εποχικοί πυροσβέστες που αδυνατούν να παρέχουν την υπηρεσία τους σε συγκεκριμένη συμβατική περίοδο ή μέρος αυτής, επειδή καλούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, διατηρούν το δικαίωμα επαναπρόσληψης στην υπηρεσία την πρώτη συμβατική περίοδο που ακολουθεί μετά τη λήξη της στρατιωτικής θητείας. Καταλήγει πως το χρονικό διάστημα της στρατιωτικής θητείας που συμπίπτει με το χρόνο της συμβατικής περιόδου δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής απασχόλησης για το εποχικό πυροσβεστικό προσωπικό.
Με βάση τα παραπάνω αποκλείονται από το νόμο συμβασιούχοι πυροσβέστες που προσελήφθησαν, παραδείγματος χάριν, το 2004 χωρίς να ζητείται η εκπλήρωση τότε των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την πρόσληψή τους και δεν κατάφεραν εκ των πραγμάτων να συμπληρώσουν το σύνολο των απαιτήσεων, συμμετοχής τους δηλαδή, στις απαιτούμενες αντιπυρικές περιόδους, λόγω της υποχρεωτικής τους θητείας στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να τιμωρούνται επειδή εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στις ένοπλες δυνάμεις. Σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός βιώνει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύει το δικαίωμα στην εργασία. Για όλα αυτά ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ, αν προτίθεσθε να παρέμβετε και αν ναι με ποιο τρόπο έτσι ώστε να αρθεί η αδικία σε βάρος συγκεκριμένων εργαζόμενων και να μπορέσουν να συμμετέχουν στις διαδικασίες που προβλέπει ο ν. 3938/2011.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κ. Αμμανατίδου.
Κύριε Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη, κύριε Χρήστο Παπουτσή, έχετε το λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Δεν αποκλείονται οι πυροσβέστες που κάποιες από τις απαιτούμενες αντιπυρικές περιόδους εκπλήρωναν τη στρατιωτική τους θητεία. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ανάγκη από ανθρώπους που έχουν πραγματική εμπειρία στην πυρόσβεση. Τουλάχιστον για ορισμένα χρόνια, για συγκεκριμένη περίοδο. Ο νόμος έτσι και αλλιώς έχει υποχρέωση να ορίσει ένα κριτήριο. Αυτό το κριτήριο είναι που δημιουργεί δυσκολίες στους υποψηφίους στους οποίους αναφέρεται η κυρία συνάδελφος.
Ο νόμος όμως και η προκήρυξη που εξεδόθη δυνάμει αυτού δεν κάνει σε καμία περίπτωση καμία αρνητική διάκριση για όσους εκπλήρωσαν τη στρατιωτική τους θητεία. Αντίθετα εισάγει θετική διάκριση προς αυτούς που έχουν πραγματική εμπειρία πολλών ετών στη δασοπυρόσβεση, κάτι που προσμετρήθηκε ως κυρίαρχο προσόν βάσει των υπηρεσιακών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ωστόσο ήδη κατά το στάδιο σύνταξης του νόμου μας είχε απασχολήσει το ζήτημα αυτό. Όχι μόνο αυτό αλλά και άλλα παρεμφερή ζητήματα, μιας και οι πυροσβέστες για πολλά χρόνια προσέφεραν την εποχιακή τους προσφορά στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αναφέρομαι στο γεγονός για παράδειγμα μιας γυναίκας που μπορεί να μην είχε εργαστεί κάποια αντιπυρική περίοδο λόγω κυήσεως. Για να αντισταθμίσουμε, λοιπόν, την οποιαδήποτε αδυναμία εποχικών πυροσβεστών να συμμετάσχουν στον τρέχοντα διαγωνισμό έχει ληφθεί η πρόνοια με μια σειρά διατάξεων.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος αναφέρομαι πρώτα απ’ όλα δυνάμει του άρθρου 1, παράγραφος 4 του Προεδρικού Διατάγματος 121/2007 «όσοι από τους εποχικούς πυροσβέστες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τον τρέχοντα διαγωνισμό διατηρούν την ιδιότητα του εποχικού πυροσβέστη και το δικαίωμα να επαναπροσλαμβάνονται ως πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης».
Δεύτερον, οι άνθρωποι αυτοί δυνάμει του άρθρου 15 του νόμου 3938/2011 έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στον τρέχοντα διαγωνισμό στην κατηγορία των ιδιωτών η οποία αφορά 600προσλήψεις. Είπατε προηγουμένως ότι 3.400 αφορούν τους εποχικούς πυροσβέστες, αλλά μπορούν να πάνε οι συγκεκριμένοι, για τους οποίους έχετε καταθέσει στην ερώτηση, στην κατηγορία των ιδιωτών η οποία αφορά σε 600 προσλήψεις. Μάλιστα σύμφωνα με την παράγραφο 5 του συγκεκριμένου άρθρου προβλέπεται ειδική μοριοδότηση για την κάθε αντιπυρική περίοδο που εργάστηκαν.
Τρίτον και τελευταίο. Ακόμα και αν για οποιονδήποτε λόγο δεν συμμετάσχουν ή δεν πετύχουν στον τρέχοντα διαγωνισμό είναι αυτονόητο ότι μπορούν να συμμετάσχουν σε μελλοντικό διαγωνισμό του Πυροσβεστικού Σώματος με μοριοδότηση πάντα της εμπειρίας τους.
Με την ευκαιρία μάλιστα θέλω να ενημερώσω το Σώμα ότι τις επόμενες ημέρες στο σχέδιο νόμου για τον εθελοντισμό στην Πυροσβεστική και την εθελοντική Ακτοφυλακή που θα καταθέσουμε στη Βουλή θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την τροποποίηση του κανονισμού κατάταξης στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο οποίος θα αφορά όλους τους μελλοντικούς διαγωνισμούς και θα προβλέπεται ειδική μοριοδότηση για τους εποχικούς πυροσβέστες.
Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αδικίας. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει καθώς είναι διαρκής και παρούσα σε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες εμφανέστατα η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και η ειδική μέριμνα του Υπουργείου μας για μοριοδότηση των εποχικών πυροσβεστών σε κάθε διαγωνισμό που προκηρύσσει το Πυροσβεστικό Σώμα. Και αυτό όχι για να εξυπηρετήσουμε κάποιες ομάδες αλλά για να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον που επιτάσσει στη συγκεκριμένη περίπτωση την αξιοποίηση της εμπειρίας των εργαζομένων στο δύσκολο έργο της δασοπυρόσβεσης.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό.
Παρακαλώ την ερωτώσα Βουλευτή, την κ. Αμμανατίδου, να λάβει το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, προσπαθήσατε με έναν τρόπο να πείτε ότι οι συμβασιούχοι αυτοί μπορούν να ενταχθούν στην άλλη κατηγορία και όχι στις 3400 θέσεις, αλλά στις 600 θέσεις «και να δούμε και το ένα και το άλλο». Εγώ αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι κάτι που δε γίνεται μόνο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις αρμοδιότητές του αλλά σε όλη την ελληνική κοινωνία από την πλευρά της Κυβέρνησης: η διαίρεση των εργαζομένων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή. Εδώ και χρόνια και η Νέα Δημοκρατία και τα δυο τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αφήνει υποστελεχωμένες όλες τις υπηρεσίες και κρατάει σε ομηρία τους εργαζόμενους που με νόμιμες διαδικασίες έχουν προσληφθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις δασικές υπηρεσίες είτε είναι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είτε στο ΥΠΕΚΑ.
Αυτοί θα πρέπει να συμβάλλουν πρώτα απ’ όλα στην πρόληψη και μετά στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Θα πρέπει να είναι κατανοητό και σε εσάς ότι στην εποχή του Μεσοπροθέσμου και του απολύτου ελέγχου στην οικονομία -και όχι μόνο- από την Τρόικα δεν είναι δυνατόν στο όνομα της εξυπηρέτησης των δανειστών και των τοκογλύφων να αφήνετε το Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς τη μεγαλύτερη δυνατή στελέχωσή του. Είμαστε μια χώρα με πυρκαγιές τεράστιων διαστάσεων κάθε χρόνο που δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει την πυροσβεστική υπηρεσία υποστελεχωμένη.
Θα συμφωνήσετε και εσείς ότι όσους πυροσβέστες και να προσλάβετε με βάση τον πύρινο όλεθρο που βιώνουμε κάθε καλοκαίρι ποτέ δεν θα είναι αρκετοί.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Παρακαλώ την ησυχία σας, κύριοι συνάδελφοι και την προσοχή σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κανείς δεν θα σας κατηγορήσει, κύριε Υπουργέ, για προσλήψεις που δεν είναι απαραίτητες. Πόσο δε μάλλον όσο αφήνετε εργαζόμενους που εδώ και χρόνια δίνουν σκληρές μάχες με τις πυρκαγιές, στην ουσία εκτός Πυροσβεστικού Σώματος, επειδή απλά κλήθηκαν να υπηρετήσουν τη θητεία τους στο Στρατό.
Άρα, δυο είναι τα σενάρια: ή θα αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο ζήτημα ως γραφειοκρατικό, θα αναγνωρίσετε δηλαδή ότι το έτος της θητείας των συγκεκριμένων εποχικών πυροσβεστών θα συνυπολογιστεί ως συμμετοχή σε αντιπυρική περίοδο και θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στο διαγωνισμό ή θα επιμείνετε σε αυτή την αδικία, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του Σώματος και την ώθηση των συγκεκριμένων εργαζόμενων στην ανεργία, αναλαμβάνοντας παράλληλα το πολιτικό και κοινωνικό κόστος μιας τέτοιας επιλογής.
(Θόρυβος στην Αίθουσα - Κωδωνοκρουσίες)
Η εργασιακή ανασφάλεια, πέραν αυτών των συμβασιούχων πυροσβεστών διακατέχει και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων, όπως του ΥΠΕΚΑ, ειδικοί δασικής προστασίας, αυτοί που φοίτησαν στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Και εδώ θα πρέπει να μας πείτε τι σκέφτεστε να κάνετε και με αυτούς.
Κλείνοντας θέλω να επαναλάβω πως έχουμε να κάνουμε με εργαζόμενους που εργάζονται χρόνια στη δασοπυρόσβεση, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες πρόσληψης και τώρα φαίνεται να τιμωρούνται και να οδηγούνται και αυτοί στην ανεργία γιατί υπηρέτησαν στο Στρατό.
Στο χέρι σας είναι να αποκατασταθούν οι όποιες αδικίες δημιουργεί η προκήρυξη που θα ξεκινήσει αυτές τις ημέρες.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε και για την ανοχή σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την ερωτώσα Βουλευτή κα Ευαγγελία Αμανατίδου – Πασχαλίδου.
Παρακαλώ τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή να λάβει το λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Κυρία Πρόεδρε, στην πρώτη παρέμβαση της αξιοτίμου συναδέλφου, της κυρίας Πασχαλίδου, είχα την αίσθηση ότι ομιλούμε σε πραγματικό χρόνο. Στη δευτερολογία της, όμως, έχω την αίσθηση ότι ομιλούμε σε διαφορετικό πολιτικό χρόνο και με διαφορετικά δεδομένα. Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να απαντήσω στο σχόλιο.
Πρώτα απ’ όλα, όχι στο ΠΑΣΟΚ και όχι στην Κυβέρνησή του η κατηγορία περί διάκρισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το αντίθετο, μάλιστα, μας προσάπτουν ορισμένοι. Μας προσάπτουν ακριβώς την κατηγορία, όπως εκείνοι την αντιλαμβάνονται, ότι εμείς υποστηρίζουμε, ορισμένες φορές εις βάρος κάποιων θεωρήσεων περί της οικονομίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όταν, όμως, μιλούμε σε πραγματικό χρόνο, οφείλουμε όλοι μας να διακρίνουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων που έχουν προσωρινή σχέση εργασίας, περιοδική σχέση εργασίας με τον οποιοδήποτε φορέα και τα δικαιώματα των εργαζομένων που αφορούν μόνιμες σχέσεις εργασίας.
Αυτή είναι η πρώτη διάκριση πραγματικού γεγονότος.
Το δεύτερο γεγονός, όμως, αφορά την παρούσα συγκυρία. Η παρούσα συγκυρία είναι μία συγκυρία εξαιρετικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, αυστηρής προσπάθειας, έντονης προσπάθειας για τη μείωση των δημοσίων δαπανών, μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση για την Κυβέρνηση, για την όποια κυβέρνηση, για την όποια πολιτική παράταξη έχει την ευθύνη της διαχείρισης της εξουσίας, να εξισορροπήσει από τη μία πλευρά στη μείωση των δαπανών και από την άλλη πλευρά στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
Το συγκεκριμένο, όμως, πεδίο το οποίο επιλέξατε για την ερώτησή σας, δηλαδή την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Πυροσβεστικό Σώμα και τη στελέχωσή του, έχω την αίσθηση ότι δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των προθέσεών σας για την άσκηση αντιπολίτευσης. Γιατί; Διότι το Πυροσβεστικό Σώμα εν μέσω πραγματικά σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και δύσκολης οικονομικής περιόδου, μετατρέπει τώρα για την ενίσχυσή του τρεις χιλιάδες τετρακόσιες συμβάσεις εποχικών πυροσβεστών σε θέσεις 5ετούς υποχρέωσης και προσλαμβάνει εξακόσιους εξ ιδιωτών, σύνολο τέσσερις χιλιάδες. Πέραν αυτών, παίρνει επτακόσιους πενήντα για την Πυροσβεστική Ακαδημία και πενήντα αξιωματικούς.
Αυτή είναι πολιτική επιλογή. Και είναι πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης επειδή ακριβώς από τη μία πλευρά θέλουμε να είμαστε απολύτως συνεπείς και σαφείς στις δεσμεύσεις της παράταξής μας, του κόμματός μας και του Πρωθυπουργού προσωπικά πριν τις εκλογές όσον αφορά τους εποχικούς πυροσβέστες και από την άλλη πλευρά να είμαστε απολύτως συνεπείς στην επιλογή μας, τη διαρκή ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να εγγυηθούμε τη δασοπροστασία και την πυρασφάλεια σε ολόκληρη τη χώρα.
Αυτές τις δύο επιλογές υπηρετούμε. Και από την άποψη αυτή, όχι απλώς καμία αδικία δεν κάνουμε, αλλά, αντίθετα, μέσα στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία επιχειρούμε με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα και να εγγυηθούμε για το κράτος, για τις δημόσιες υπηρεσίες την εμπειρία και την τεχνογνωσία που εξέλαβαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προσφοράς τους όλοι οι εποχικοί πυροσβέστες με τη μοριοδότησή τους σε όλους τους διαγωνισμούς του Πυροσβεστικού Σώματος.
Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ