Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

2.9.11

Ιωάννινα, 2 Σεπτεμβρίου 2011


Θέμα: Ερώτηση για τον ορισμό της υδάτινης επιφάνειας της Παμβώτιδας και τα προβλήματα που προκύπτουν κατέθεσε ο Θανάσης Οικονόμου




Το θέμα των προβλημάτων που προκύπτουν από τον αναχρονισμό στον ορισμό της υδάτινης επιφάνειας (κόκκινης γραμμής), στη λίμνη Παμβώτιδα, αναδεικνύει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο Θανάσης Οικονόμου.

Βασικό αντικείμενο της Ερώτησης είναι ο ορισμός της υδάτινης επιφάνειας της λίμνης από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.), καθώς η χάραξή της αγνοεί την υφιστάμενη κατάσταση δημιουργώντας έτσι πρόσθετα προβλήματα.

Όπως τονίζεται, η λίμνη είναι πλέον μια αστική λίμνη με ανάγκες αλλά και με τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης από το Δήμο, κυρίως στο μέτωπο της πόλης.

Σ’ αυτό το μέτωπο της πόλης, από το Πέραμα μέχρι Βογιάνου με εξαίρεση ΚΕΠΟΠ – Μάτσικα, υπάρχει κρυπιδότοιχος. Επισημαίνεται δε ότι ο ν. 2971 του 2001, που αφορά τους αιγιαλούς και τις παραλίες, και ειδικότερα το άρθρο 9, ορίζει ως στοιχεία καθορισμού ορίων την ύπαρξη υφιστάμενων κατασκευών.

Σε κάθε περίπτωση είναι σε όλη την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, εμπεδωμένα τα όρια της λίμνης: στο Μώλο, κάτω από το Κάστρο, στη Σκάλα, στην Ακτή Μιαούλη και αυτά τα όρια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι στη μέση του υφιστάμενου παραλιακού δρόμου.

Αποτέλεσμα αυτής της οριοθέτησης (κόκκινης γραμμής) και της πραγματικά υφιστάμενης κατάστασης (κρυπιδότοιχος) είναι ουσιαστικά η δημιουργία μιας νεκρής ζώνης όπου δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση (πχ διαμόρφωση πεζοδρομίου, ποδηλατοδρόμου κλπ.).

Στην Ερώτηση γίνεται ειδική αναφορά της υπάρχουσας κατάστασης στην υπόλοιπη παρόχθια περιοχή της λίμνης (Βογιάνου, Ανατολή, Λογγάδες, Αμφιθέα), όπου μεταξύ άλλων υφίστανται και υδρολίβαδα.

Ειδικά για αυτές τις περιοχές όπου υπάρχουν υδρολίβαδα, ο Θανάσης Οικονόμου τονίζει ότι «θα πρέπει να ανταλλαγούν οι ιδιοκτησίες αυτές με άλλες ή θα πρέπει να υπάρξει αυστηρή πρόνοια να κρατήσουν τη χρήση για την οποία έχουν προοριστεί».

Παράλληλα, και ειδικά στο μέτωπο της πόλης, όπου εδώ και 40 χρόνια έχει οριοθετηθεί η λίμνη με χτίσιμο τοίχου, θα πρέπει τα αρμόδια Υπουργεία να συνεκτιμήσουν ότι πρόκειται για μια αστική λίμνη με ανάγκες και δυνατότητες αξιοποίησης από το Δήμο, τόσο για την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών όσο και για την τουριστική ανάδειξή της.

Καταλήγοντας, οι Υπουργοί ερωτούνται για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, ώστε η οριοθέτηση να γίνει με βάση την πραγματικότητα και να μπορεί ο Δήμος να ανταποκρίνεται στην υποχρέωση του για βελτίωση των υποδομών στο μέτωπο της πόλης. Και, φυσικά, στις πρόνοιες που θα ληφθούν προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον όπου υπάρχουν υδρολίβαδα στη λογική είτε της ανταλλαγής γης, είτε της αυστηρής οριοθέτησης των χρήσεων γης σε αυτά.



Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ