Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

2.9.11

Αθήνα 2 Σεπτεμβρίου 2011
ΟΜΙΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

ΜΗΝ ΕΞΑΙΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΕΣΒΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ



Σε βαρύνουσα ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας του Κοινοβουλίου ο κ. Σπύρος Γαληνός εξέφρασε την αγωνία των νησιωτών του Νομού Λέσβου που βλέπουν της μικρής έκτασης και σημασίας, αλλά λειτουργικά αναγκαίες, αυθαίρετες κατασκευές στην Λέσβο και στην Λήμνο να έχουν την ίδια και σκληρότερη αντιμετώπιση με τις βίλες της Χαλκιδικής και της Μυκόνου.
Ο κ. Γαληνός στην ομιλία του είπε ότι: «με το άρθρο 23, έτσι όπως είναι τώρα, η Λέσβος πρακτικά εξαιρείται από τη δυνατότητα τακτοποίησης των υφισταμένων αυθαιρέτων. Τα τρία τέταρτα της πόλης της Μυτιλήνης, αλλά και πληθώρα παραδοσιακών οικισμών στη Λέσβο, στη Λήμνο και σε όλο το Βόρειο Αιγαίο δεν θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις υπερβάσεις, με ό,τι βέβαια αυτό συνεπάγεται μετά την εφαρμογή της παραγράφου 4 του άρθρου 23».
Στην συνέχεια και εκφράζοντας το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, της δημοτικής αρχής και του Τεχνικού Επιμελητηρίου πρότεινε:
Στους αρχαιολογικούς χώρους που εντάσσονται στη Ζώνη Β’, καθώς και στους παραδοσιακούς οικισμούς, στους οποίους επιτρέπεται, κατά το χρόνο υποβολής του αιτήματος τακτοποίησης, η υπό όρους ανέγερση κτισμάτων, να επιτρέπεται και η τακτοποίησή τους, μετά από έγκριση βέβαια των αρμοδίων συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού ή αντίστοιχα, των Επιτροπών του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Επίσης ο κ. Γαληνός ζήτησε να υπάρξει άμεση τακτοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων που σήμερα βρίσκονται εντός αρχαιολογικών χώρων, η ανακήρυξη των οποίων έγινε μεταγενέστερα από την κατασκευή του λιμένα. Ο λιμένας Μυτιλήνης, του Σιγρίου, του Αγίου Ευστρατίου είναι στους λιμένες που αναφέρουμε. Έως σήμερα είναι αδύνατη η κατασκευή νέων επεκτάσεων και η ενίσχυση των υφισταμένων λιμενικών εγκαταστάσεων. Αυτή η κατάσταση απειλεί ευθέως την ένταξη σημαντικών λιμενικών έργων στο ΕΣΠΑ. Η αντιμετώπισή της θα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς την αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ.Γαληνός κατέθεσε την πρόταση τροποποίησης του νόμου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου
Η παρουσίαση και υποστήριξη των πάνδημων αιτημάτων των νησιών μας προκάλεσε την μήνη του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σηφουνάκη ο οποίος κατηγόρησε τον βουλευτή ν.Λέσβου κ. Γαληνό για δημαγωγία. Στις κατηγορίες υπήρξε άμεση απάντηση.

Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ