Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

24.12.09

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


ΟΜΙΛΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΤΟΥ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:
ΚΥΡΩΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2010
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Άκουσα και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και φαίνεται ότι πάντα αναρωτιέται η Ν.Δ. για το τι είναι το ΠΑΣΟΚ είτε είμαστε αντιπολίτευση, είτε είμαστε κυβέρνηση. Αλλά σήμερα καταλάβαμε όλοι ότι αναρωτιέται πια για το ποια είναι η ίδια η Νέα Δημοκρατία.

Εμείς έχουμε την ικανότητα να αναγεννούμε τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας, το Κίνημά μας. Σήμερα όμως, η ίδια η Ν.Δ. ψάχνεται για το ποια είναι η πολιτική της, ποιες οι προτάσεις της, ποια η ταυτότητά της. Ας το ψάξει, ας το αναζητήσει.

Αυτό όμως που δεν μπορεί να ζητά, είναι να κάνουμε εμείς αλχημείες, να κρύψουμε αλήθειες για να καλύψουμε ευθύνες της Ν.Δ., της προηγούμενης περιόδου.

Θέλω να ξέρετε ότι η δική μας διακυβέρνηση έχει ως όρο την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια. Και επιτέλους σε αυτό τον τόπο, ζητάμε απ' όλους να αναλάβουν με ειλικρίνεια τις ευθύνες τις οποίες έχουν για τη διαχείριση αυτού του τόπου, αυτού του κράτους, των κομμάτων τους και της κοινωνίας.

Και το λέω αυτό, διότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα. Και μάλιστα, κάποιοι μπορούν να πουν ότι είναι η μοίρα μας. Η μοίρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ να ταυτιζόμαστε με τις μεγάλες προκλήσεις της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας.

Όπως το 1981, όταν έγινε μια μεγάλη, μια ειρηνική κοινωνική αλλαγή στη χώρα μας. Όπως το 1993, όταν η χώρα βρέθηκε και πάλι στη μέγγενη μιας γκρεμισμένης τότε οικονομίας. Με τον πληθωρισμό, την ακρίβεια στα ύψη, με το χρέος και τότε εκτοξευμένο στα ύψη, με τα πρωτοφανή ελλείμματα. Ταυτιστήκαμε με τις επιτυχείς προσπάθειες του Ελληνικού λαού να απαντήσει σε δύσκολες προκλήσεις:

" Την ένταξή μας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

" Την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

" Τις μεγάλες υποδομές.

" Την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τα τεράστια προβλήματα που είχαμε μπροστά μας, δουλέψαμε μαζί με τον Έλληνα και την Ελληνίδα, σταθήκαμε δίπλα τους, δώσαμε πνοή, διέξοδο, προοπτική στον πολίτη και στη χώρα μας. Και αυτά τα καταφέραμε όχι γιατί είναι μοίρα μας, όχι γιατί είναι μια ιστορική σύμπτωση του Κινήματός μας. Παλέψαμε γιατί αυτές ήταν οι ιδέες μας, τα πιστεύω μας, η παράδοσή μας, η αποστολή μας, το καθήκον μας.

Είμαστε ένα Κίνημα δημοκρατικό, ένα Κίνημα κοινωνικό, ένα Κίνημα πατριωτικό, που εγγυάται ότι τη γαλανόλευκη σημαία τη σεβόμαστε και δεν την ευτελίζουμε για μικροκομματικές σκοπιμότητες, ή για την καλλιέργεια τεχνητών ρηγμάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας και μάλιστα σε μια στιγμή εθνικής κρίσης.

Το 2004 δεν είχαμε λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας. Είχαμε όμως βάλει τις βάσεις για να κάνει η Ελλάδα το μεγάλο βήμα προς το μέλλον.

Δυστυχώς όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το βήμα αυτό δεν έγινε ποτέ. Από το 2004 και μετά, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, η Ελλάδα πήγε πίσω. Δεν αξιοποίησε την κληρονομιά μιας πορείας συνέπειας, αξιοπιστίας και ανάπτυξης. Και όχι μόνο. Ενθάρρυνε και υιοθέτησε τις πιο αρνητικές πλευρές της πολιτικής μας ζωής: Λαφυραγώγηση, ιδιοτέλεια, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, πελατειακές πολιτικές, εξάρτηση από μεγάλα, αλλά και μικροκομματικά συμφέροντα, φορολογικά δώρα στους πλουσίους, ανισότητα, ανομία που επέβαλε το δίκιο του ισχυρού και την αυθαιρεσία αντί μιας κοινωνίας δικαίου, απουσία στο διεθνές γίγνεσθαι.

Όλα τα παραπάνω θέριεψαν ως πολιτική αντίληψη εξουσίας κατά την προηγούμενη περίοδο. Και δεν σας κατηγορώ για το νεοφιλελευθερισμό, διότι η νεοσυντήρηση είναι ακριβώς η διόγκωση του κράτους, αλλά όχι υπέρ του πολίτη, ενός κράτους υπέρ συγκεκριμένων ισχυρών και μικροκομματικών συμφερόντων. Αυτή είναι η λαϊκή δεξιά την οποία σήμερα εσείς ευαγγελίζεστε; Αυτή είναι! Και γι' αυτή την πορεία ευθύνη φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση, η παράταξή σας, η φιλοσοφία σας.

Γι' αυτό και σήμερα καλούμαστε να κάνουμε μία μεγάλη υπέρβαση, μία ουσιαστική αλλαγή, μία βαθύτερη τομή. Να απαντήσουμε οριστικά και αποφασιστικά στα χρόνια προβλήματα του τόπου. Να υπερβούμε αυτές τις καταστροφικές αντιλήψεις γυρίζοντας τη σελίδα της μεταπολίτευσης μια για πάντα. Να κάνουμε βαθιές τομές στο πολιτικό μας σύστημα και στον τρόπο με τον οποίο ασκείται κάθε μέρα η δημόσια εξουσία, δίνοντας οξυγόνο στη δημοκρατία.

Γι' αυτό, δεν αρκεί σήμερα να προσφέρουμε παυσίπονα για τα συμπτώματα των προβλημάτων μας, ούτε αρκεί να προσποιηθούμε τα καλά παιδιά έναντι των διεθνών οίκων αξιολόγησης και των πιστωτών μας, με πρόσκαιρες πολιτικές που ενδεχομένως να δημιουργήσουν προς στιγμήν εντυπώσεις, με πολιτικές που θα αποφύγουν τις αναγκαίες και δύσκολες τομές για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, χάνοντας έτσι και την ιστορική ευκαιρία για πραγματικές αλλαγές.

Είναι σήμερα ιστορική μας υποχρέωση να δούμε κατάματα, όσο κι αν αυτό μας πονάει, τα αίτια, τις ρίζες της ασθένειας που μας οδήγησαν σε αυτή την κρίση, την ιδιαιτερότητα του ελληνικού προβλήματος, μία κρίση πολύπλευρη και συνολική, πολιτική, οικονομική, κρίση θεσμών, αλλά και κρίση εμπιστοσύνης και αξιών. Και όλοι μαζί, με τρόπο συστηματικό, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, να κάνουμε τις τομές που απαιτούνται για τη χώρα μας.

Γι' αυτό εκπλήσσεται κανείς από την ευκολία με την οποία υιοθετούνται, προτείνονται ή, χειρότερα, θεωρούνται ακόμα και αποφάσεις της κυβέρνησης, μέτρα πανικού στο δημόσιο διάλογο και σε τίτλους των Μέσων Ενημέρωσης. Φοροεπιδρομές, χαράτσια, αστυνομικά μέτρα, κατάργηση συντάξεων και ούτω καθεξής.

Είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που αναπαράγονται σε μια ανεύθυνη κακοφωνία, που ακυρώνει κάθε σοβαρό κοινωνικό διάλογο και πλήττει την ίδια μας την οικονομία. Έχουμε περιγράψει υπεύθυνα και το χρονοδιάγραμμα και τις βασικές μας πολιτικές με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σύντομα, μέσα στον Ιανουάριο, καταθέτουμε το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα αυτά αποτελούν δεσμεύσεις μας, αλλά και τη βάση διαλόγου για τον τρόπο και τις λεπτομέρειες εφαρμογής των μεγάλων αυτών προγραμματικών στόχων. Όμως, μη χάνουμε το δάσος, τη μεγάλη εικόνα, από το δέντρο, το επιμέρους δηλαδή και το εφήμερο. Και η μεγάλη εικόνα δείχνει καθαρά το στόχο μας, που είναι ένας: Το μεγαλύτερο έλλειμμά μας είναι έλλειμμα αξιοπιστίας και το μεγαλύτερο χρέος μας είναι να κατακτήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη.

Εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας και πολίτη. Εμπιστοσύνη στη δύναμη κάθε Έλληνα και Ελληνίδας. Εμπιστοσύνη στη συλλογική μας ικανότητα να αντιμετωπίζουμε κρίσεις με επιτυχία, να αξιοποιούμε ευκαιρίες, να αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματά μας και να προχωράμε μπροστά.

Την εμπιστοσύνη των εταίρων μας διεθνώς, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι είναι αξιόπιστος ο λόγος μας και η πράξη μας. Εντέλει, να αποκτήσουμε ξανά εμπιστοσύνη στις ίδιες μας τις δυνάμεις, στη χώρα μας, στους ίδιους μας τους εαυτούς.

Και αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο του σχεδίου προϋπολογισμού που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε. Μαζί με την υλοποίηση βασικών πολιτικών μας τις πρώτες εκατό ημέρες, καθώς και μεγάλες πολιτικές κατά τη διάρκεια του 2010, ο προϋπολογισμός αυτός δεν αποτελεί μόνο συμβόλαιο ανάταξης της οικονομίας μας, αλλά και πάνω απ' όλα ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας μας.

Ο προϋπολογισμός αποτελεί θεμέλιο λίθο της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την πολιτεία. Γιατί; Γιατί με τον προϋπολογισμό καταγράφουμε πώς θα διαχειριστούμε τον πλούτο του Ελληνικού λαού. Τι πιο σημαντικό; Ποια μεγαλύτερη ευθύνη από το να καταθέτει κανείς ένα συμβόλαιο τιμής για τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου, του περιβάλλοντός του, της δημόσιας γης και του ανθρώπινου δυναμικού, αυτού που ονομάζουμε "κοινωνικό κεφάλαιο" της χώρας.

Για μας, αυτός ο προϋπολογισμός του 2010 διαφέρει ριζικά από τους προηγούμενους προϋπολογισμούς της Νέας Δημοκρατίας. Όχι απλά διότι αυτοί έπεσαν έξω σε κάθε τους υπολογισμό, όχι επειδή άλλα έγραφαν και άλλα έκαναν, αλλά επειδή ακολουθούμε τελείως διαφορετικές αρχές. Αρχές που κατακτούν τη χαμένη αξιοπιστία του πολίτη στην ίδια του την πολιτεία.

Αρχή πρώτη: Διαφάνεια παντού. Εγγυόμαστε για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου, ότι ο Έλληνας φορολογούμενος, ο κάθε Έλληνας, θα μπορεί να ξέρει και να παρακολουθεί πού πηγαίνουν τα χρήματά του. Απαντάμε στο ερώτημα του Έλληνα "πού πάνε τα χρήματά μου".

Ο Έλληνας πολίτης μπορεί να παρακολουθεί και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ από το 2011 θα γίνεται με ριζικά διαφορετικό τρόπο. Θα καταρτίζεται με ριζικά διαφορετικό τρόπο ο προϋπολογισμός, ώστε να μην πέφτουν χρήματα σε μαύρες τρύπες, ενώ παράλληλα τα χρήματα θα είναι όλο και πιο στοχευμένα.

Αρχή δεύτερη: Όταν ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει, πρέπει να βλέπει ανταπόδοση από την πολιτεία, να ιεραρχούνται οι προτεραιότητες, να εκτελείται ο προϋπολογισμός με γνώμονα το κοινό συμφέρον υπέρ του πολίτη.

Τέλος οι πελατειακές σπατάλες, χρήματα που πηγαίνουν σε φορείς, περιοχές, ή επιχειρήσεις επειδή είναι κολλητοί ή κομματικοί φίλοι. Τέλος η διόγκωση του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους, η υπερφόρτωσή του με προσωπικό, για να ικανοποιούνται τρωκτικά και παρασιτικά συμφέροντα εις βάρος της ανάπτυξης της χώρας.

Τέλος η αναξιοκρατία και η έλλειψη λογοδοσίας.

Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι: Μείωση του ελλείμματος κατά περίπου 4 μονάδες και συγκράτηση της αύξησης του δημόσιου χρέους. Ταυτόχρονα όμως, στηρίζουμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ενισχύουμε οικονομικά τους ασθενέστερους, βοηθούμε τους ανέργους για να μπουν στην αγορά εργασίας και υποστηρίζονται ουσιαστικά οι τομείς της παιδείας και της υγείας. Εντέλει, η τόνωση της ανάπτυξης θα συμβάλλει και αυτή στη δημοσιονομική μας προσαρμογή.

Ανταποδοτικότητα σημαίνει ότι καταργήσαμε το μέτρο της απόσυρσης, που θα στοίχιζε 400 εκατομμύρια ευρώ και μεταφέρουμε το κονδύλι αυτό στην παιδεία, ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2010, όπως είχαμε δεσμευτεί.

Μειώνουμε τις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου κατά 25%, αλλά αυξάνονται οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις στο 4,2% του ΑΕΠ. Μειώνουμε τις επιχορηγήσεις διαφόρων φορέων, αλλά χρηματοδοτούμε την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 5% φέτος. Μειώνονται οι εξοπλιστικές δαπάνες, αυξάνονται όμως οι αγροτικές συντάξεις και η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες.

Ναι, θα αυξήσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά, αλλά αυτό για να χρηματοδοτηθεί επιπλέον η υγεία, για την πρόσληψη 3.000 επιπλέον νοσηλευτών στα νοσοκομεία, όπως και για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων σε κανονικές θέσεις δουλειάς, όχι σε stage του Δημοσίου.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία βέβαια, όλοι πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Το λέω αυτό, διότι έξω από εδώ υπάρχουν 500.000 άνεργοι, καθώς και συμπολίτες μας που χρειάζονται πραγματική στήριξη, μια ολόκληρη γενιά που προσπαθεί να επιβιώσει στον ιδιωτικό τομέα με 500, 600, 700 ευρώ. Η ανισότητα δικαίως δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις.

Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να χορηγούνται αυξήσεις σε υψηλόμισθους, ούτε και να συντηρούνται προνόμια και μισθολόγια για τα "golden boys", όπως και οι απαράδεκτοι υψηλοί μισθοί στελεχών όπως της ΕΡΤ.

Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι περιορίζουμε το συνολικό κονδύλι για τα επιδόματα κατά 10%, αλλά θα εξειδικεύσουμε αυτές τις αποφάσεις με δίκαιο τρόπο, στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική στις αρχές του έτους.

Για μας, δεν υπάρχουν εύκολα ή σκληρά μέτρα, υπάρχει δίκαιη ή άδικη πολιτική. Και δίνω συγκεκριμένο παράδειγμα της αρχής της ανταποδοτικότητας, που είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είχα επανειλημμένως, μαζί με άλλους συναδέλφους, επισκεφθεί νοσοκομεία με κλειστές μονάδες, έτοιμες, εξοπλισμένες κατά τα άλλα, αλλά χωρίς το απαραίτητο προσωπικό τα τελευταία χρόνια.

Έξι χρόνια φωνάζαμε και μάλιστα προσωπικά είχα ρωτήσει τον κ. Καραμανλή για την έλλειψη προσωπικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η απάντηση που έπαιρνα από τους Διευθυντές όταν πήγαινα στα νοσοκομεία, αλλά και από τον Πρωθυπουργό και τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι "μας εμποδίζει το ΑΣΕΠ". Δεν εμπόδιζε το ΑΣΕΠ βεβαίως, κατά τα άλλα, να προσλάβει η Νέα Δημοκρατία χιλιάδες αγροφύλακες.

Και να που εμείς, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής, μέσα σε 80 μέρες, έχουμε προσλάβει αντί για αγροφύλακες, μέσω ΑΣΕΠ, 200 και επιπλέον νοσηλευτές και ανοίγουμε όχι μία, όχι πέντε, όχι δέκα, αλλά 77 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ήδη έχουν παραδοθεί τις τελευταίες μέρες πολλές και θα παραδοθούν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και οι υπόλοιπες.



Αναβαθμίζουμε καθοριστικά τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, αποδεικνύοντας ότι τα χρήματα του Ελληνικού λαού - καταλαβαίνω το άγχος σας και τον πόνο σας, έξι χρόνια δεν μπορούσατε να ανοίξετε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ήρθε το ΠΑΣΟΚ σε 60 μέρες και τα έκανε - μπορούν να πάνε σε προτεραιότητες που ο ίδιος θέτει και όχι σε πελατειακές σπατάλες ή εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων, αλλά στην χρηματοδότηση των βασικών πραγματικών προτεραιοτήτων του κοινού συμφέροντος του Ελληνικού λαού.

Αρχή τρίτη: Δίκαιη φορολόγηση για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου του Ελληνικού λαού, στηρίζοντας ιδιαίτερα τους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη. Παράδειγμα, η ενίσχυση αλληλεγγύης που σήμερα μοιράζεται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, μεταφέροντας πόρους από τα πλουσιότερα στρώματα της κοινωνίας προς τους ασθενέστερους.

Αυτές οι αρχές αποτελούν βασική επιλογή για νοικοκύρεμα του κράτους και εξειδικεύονται με σειρά μέτρων που έχω εξαγγείλει στο Ζάππειο και πολλών άλλων πολιτικών που προωθούμε μέσα στο 2010, όπως και με τις παρεμβάσεις μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, για τη διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα και το δημόσιο βίο, για την αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου, για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, για το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, που σπάει το συγκεντρωτισμό και ενισχύει την Περιφέρεια.

Περιέργως, ακούω πολλούς, ιδιαίτερα την Αξιωματική Αντιπολίτευση, που ισχυρίζονται ότι "αυτά δεν είναι μέτρα, είναι ευχολόγια, είναι θεωρητικά, είναι γενικόλογα, δεν μπορείτε να τα κάνετε". Προφανώς, μιλούν από τη δική τους πείρα, που ήρθαν να μειώσουν δήθεν το έλλειμμα και μας κληροδότησαν το μεγαλύτερο χρέος και έλλειμμα των τελευταίων δεκαετιών.

Ήρθαν να επανιδρύσουν το κράτος, το οποίο σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ήρθαν να αντιμετωπίσουν, όπως είπαν, τη διαπλοκή και έγιναν η καρδιά του προβλήματος. Όταν τα έκαναν θάλασσα και τα βρήκαν σκούρα, ναι, εγκατέλειψαν το σκάφος. Και το εγκατέλειψαν, όχι επειδή το ήθελαν, αλλά επειδή η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε μπροστά στον ύφαλο της αλήθειας, της δικαιοσύνης, της λαϊκής απαίτησης για αλλαγή πορείας, που εξέφρασε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Εμείς δεν ψελλίζουμε για μέτρα, δεν λέμε άλλα ως Αντιπολίτευση και άλλα ως Συμπολίτευση και τα ξεχνάμε όταν είμαστε Κυβέρνηση. Για μας, αυτές οι αρχές, αυτές οι πολιτικές είναι αυτονόητες. Και για την Ελλάδα είναι όντως επαναστατικές, ριζοσπαστικές, όσο και ανατρεπτικές για αντιλήψεις και πρακτικές δεκαετιών.

Είναι πολιτικές κοινωνικά δίκαιες, είναι πολιτικές που θέτουν δημοκρατικά τον πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής, αλλά η διαφορά μας είναι ότι εμείς αυτά τα εννοούμε και τα κάνουμε ήδη πράξη. Μέσα σε 80 μέρες, έχουμε κάνει όσα εσείς δεν τολμήσατε μέσα σε έξι χρόνια, διότι εμείς είμαστε δεσμευμένοι από τον λόγο μας, που είναι λόγος τιμής.

Ελάτε λοιπόν, ελάτε να βοηθήσετε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές. Ελάτε. Και χαίρομαι πράγματι, διότι ο κ. Σαμαράς, στη συνάντηση που κάναμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πράγματι στήριξε τις προτάσεις μας και έφερε και δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Οι δικές μας πολιτικές αποτελούν τη βάση για μία νέα αξιοπιστία μεταξύ πολίτη και Πολιτείας, αλλά και της χώρας μας διεθνώς. Το νοικοκύρεμα του κράτους που προωθούμε είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αλλιώς, πώς θα μπορούσε ένας πιστωτής μας να μας πιστέψει;

Αλλά και για την αξιοπρέπεια του πολίτη, πώς ηθικά θα μπορούσα εγώ ή ο Υπουργός Οικονομικών, να ζητήσουμε από τον Έλληνα φορολογούμενο να στηρίξει το κράτος σε μια κρίσιμη στιγμή, να σηκώσει ακόμα μεγαλύτερα βάρη από τις αμαρτίες του παρελθόντος, να συμβάλει με δικές του θυσίες, ο καθένας πάντα με τη φοροδοτική του ικανότητα, εάν θεωρούσε ότι τα χρήματά του χάνονταν, ότι δεν τα επενδύαμε σε υπηρεσίες που έχει ο ίδιος ανάγκη. Αν συνεχιζόταν η σπατάλη και η διαφθορά, αν συνέχιζε να υπάρχει ατιμωρησία στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του ελληνικού προβλήματος.

Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, εμείς δίνουμε το παράδειγμα, η κορυφή, από τα αυτοκίνητα μικρών κυβικών στα Υπουργεία, μέχρι τη διαλεύκανση επιτέλους μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς που υπονόμευσαν την αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών στη χώρα μας.

Διότι μη νομίζετε ότι θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή, βάζοντας έναν αστυνομικό δίπλα σε κάθε Έλληνα, ή με πληθώρα νόμων και εγκυκλίων, αλλά μόνο με ένα νέο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, ώστε να σφυρηλατήσουμε μια διαφορετική, μια νέα συνείδηση.

Μόνο η φορολογική δικαιοσύνη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη, αλλά και την εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης. Στη συνειδητή συμμετοχή όλων των πολιτών, περήφανα και ανάλογα με τις δυνάμεις τους, στη συλλογική και δίκαιη κοινή μας προσπάθεια. Και αυτό συνεπάγεται την ανάκτηση, την κατάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στις συλλογικές μας δυνατότητες.

Όσοι θέλουν να υποβαθμίσουν και να τορπιλίσουν τις μεγάλες μας θεσμικές αλλαγές στο κράτος, ας αναρωτηθούν γιατί απέτυχαν οι προσπάθειες στο παρελθόν. Όσοι αντιστέκονται διότι θίγονται μικροσυμφέροντα ή και μεγαλύτερα συμφέροντα, ας κατανοήσουν τη ματαιότητα να προσπαθούν συνέχεια να εξασφαλίσουν μια καλή θέση σήμερα στον Τιτανικό.

Πρέπει να αλλάξουμε πορεία. Ας κατανοήσουν όλοι ότι είναι αδήριτη ανάγκη μία μικρή επανάσταση στη χώρα μας κι ας συνδράμουν και αυτοί στην κοινή μας προσπάθεια. Αλλά πέραν του νοικοκυρέματος, αυτός ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί και κάτι ακόμα, πολύ βασικό: Αρχή μας είναι τα χρήματά μας να πιάνουν τόπο. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούμε υπεραξία. Υπεραξία υπέρ του πολίτη και για τη χώρα μας. Υπεραξία μέσα από την ανάπτυξη. Ναι, νέα αξία. Αυτό σημαίνει να ξαναβρούμε την αξία που κρύβει η Ελλάδα. Και κρύβει αξία ο λαός μας, το περιβάλλον μας, ο πολιτισμός μας. Τα τελευταία χρόνια, αντί να πολλαπλασιάσουμε την αξία της Ελλάδας, την απαξιώσαμε. Ακολουθήσαμε ένα καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης, που σε μεγάλο βαθμό απλά ξεπουλούσε ό,τι πολυτιμότερο είχαμε, αντί να το αναπτύσσουμε και να δημιουργούμε αξία και πλούτο για όλους, με ένα Δημόσιο πνιγμένο από τη διαφθορά, το συγκεντρωτισμό, την απουσία αξιολόγησης και λογοδοσίας, χωρίς διάκριση εξουσιών, με πελατειακές σχέσεις που υπονομεύουν την αξιοκρατία, ακόμα και στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα.

Με όλα αυτά απαξιώσαμε και πνίξαμε τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας. Απαξιώσαμε τα δάση μας. Απαξιώσαμε τα γεωργικά μας προϊόντα, το εθνικό μας προϊόν, το λάδι. Απαξιώσαμε τους υδάτινους πόρους μας. Απαξιώσαμε τις παραλίες μας. Παραλίγο να ξεπουλήσουμε και τα νησιά μας, με το χωροταξικό για τον τουρισμό.

Απαξιώσαμε το εργατικό μας δυναμικό. Απαξιώσαμε το δημόσιο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Απαξιώσαμε τις πόλεις μας. Απαξιώσαμε τις Ολυμπιακές μας υποδομές. Απαξιώσαμε το δυναμικότερο τομέα, αυτόν του τουρισμού. Απαξιώσαμε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο πολιτισμός μας. Δέστε μόνο τι σήμαινε για την Αθήνα το Μουσείο της Ακρόπολης. Εξαίρεση και όαση σε μία έρημο πολιτιστικής πολιτικής.

Και αντί να επενδύσουμε στις νέες δυνατότητες της χώρας μας με σχέδιο, προγραμματισμένα και συντεταγμένα, διολισθήσαμε στην εύκολη κερδοσκοπία, στο ευκαιριακό κέρδος, που υπονομεύει προοπτικές και τελικά την ίδια την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Για αυτό το λόγο ένα διαφορετικό Δημόσιο θα στηρίξει και μία νέα αναπτυξιακή πορεία, αυτήν της πράσινης ανάπτυξης, που δίνει αξία, που επενδύει σε πλεονεκτήματα, που αξιοποιεί επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κράτους και προσελκύει ξένες επενδύσεις.

Με την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4,2% του ΑΕΠ, επενδύουμε 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναθέρμανση της οικονομίας. Κάνουμε τολμηρές τομές στις διαδικασίες, για να πατάξουμε τη γραφειοκρατία που πνίγει την επιχειρηματικότητα. Για το νέο επιχειρηματία που έχει μία έξυπνη ιδέα, απλοποιούμε ριζικά τη διαδικασία ίδρυσης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων, με υπηρεσίες μιας στάσης. Ενεργοποιούμε άμεσα το ΕΣΠΑ και το αναθεωρούμε για να στηρίξει την πράσινη ανάπτυξη.

Προωθούμε προγράμματα επιδοτήσεων με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που προωθούν την απασχόληση και την πράσινη οικονομία. Αυτές οι πολιτικές δεν είναι απλώς πρόσθετα μέτρα. Είναι μέτρα για την ανάπτυξη, που σε περίοδο κρίσης είναι το κλειδί για την υπέρβασή της.

Δεσμευθήκαμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα σε ένα πιο δίκαιο, πιο πράσινο, πιο παραγωγικό αύριο, που δημιουργεί υπεραξία για τον πολίτη, την Περιφέρεια, προστατεύοντας ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την παράδοση.

Κάθε μέρα που περνά, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι ήρθαμε για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα και το μέλλον των Ελλήνων πολιτών. Δεσμευθήκαμε ότι τις πρώτες εκατό ημέρες θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ανάταξη και αναθέρμανση της οικονομίας, προστασία του εισοδήματος, τομές στη λειτουργία του κράτους.

Αυτό κάνουμε. Μόνο ενδεικτικά: αλλάξαμε το κυβερνητικό σχήμα, το κάναμε ευέλικτο, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου κράτους. Προχωρήσαμε στην ίδρυση αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος, μία κίνηση που κανείς μέχρι σήμερα δεν τόλμησε, παρά τη συμφωνία που υπάρχει εδώ και χρόνια και στην κοινωνία, και στον πολιτικό κόσμο.

Θεσπίσαμε τη δημόσια διαβούλευση για κάθε νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή, για να γνωρίζει και να συνδιαμορφώνει κάθε πολίτης τις αποφάσεις που τον αφορούν. Μειώνουμε τη σπατάλη στο Δημόσιο. Πρώτα μας βήματα τα κρατικά αυτοκίνητα και η κατάργηση των κομματικών Επιτροπών που βρήκαμε στο Δημόσιο.

Καταργήσαμε τα stage και τις πελατειακές προσλήψεις στο Δημόσιο και επιβάλαμε την υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ. Κάναμε την αξιοκρατία πράξη. Δώσαμε επίσης έμπρακτο δείγμα γραφής της πολιτικής μας για αναδιανομή εισοδημάτων, με την ψήφιση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Δίνουμε ανάσα στην αγορά και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας με τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες. Το ίδιο κάναμε και με το νομοσχέδιό μας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς και με τις αλλαγές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Παράλληλα με τον προϋπολογισμό του 2010, υλοποιούνται οι συγκεκριμένες μας δεσμεύσεις για στήριξη της παιδείας, της υγείας, της απασχόλησης των νέων και των ασθενέστερων συμπολιτών μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όσο μεγάλα κι αν είναι τα προβλήματα, μέσα σε δυο μήνες, η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει περισσότερο έργο απ' όσο έκανε η προηγούμενη τα τελευταία έξι χρόνια. Σε λιγότερο από δυο μήνες, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει 9 νομοσχέδια και καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις το επόμενο έτος, που ανατρέπουν δομές και αντιλήψεις δεκαετιών. Και βέβαια, η διαφορά μας από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι κυρίως ποσοτική. Αφορά κυρίως την κατεύθυνση, το ποιος ωφελείται από τις πολιτικές αυτές.

Δυστυχώς, εσείς διαλέξατε τους λίγους ισχυρούς, με αδιαφανείς διαδικασίες.

Η δική μας επιλογή είναι ξεκάθαρη: Υπηρετούμε τον Έλληνα πολίτη και μόνο αυτόν. Τη μεγάλη συμμαχία της μεσαίας τάξης, των ασθενέστερων, αλλά και των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Και δεν φοβόμαστε να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος.

Καινοτομούμε. Και ακούω από πολλούς, ότι θεωρούν τις καινοτομίες μας "αυτοσχεδιασμούς", όπως θεωρούσαν αυτοσχεδιασμούς την εκλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, που σήμερα έχει καθιερωθεί. Όπως θεωρούσαν τη χρήση του διαδικτύου για συμμετοχή της νεολαίας γεγονός περιθωριακό και σήμερα, αποτελεί κοινή παραδοχή.

Όπως θεωρούν την αξιοκρατία και διαφάνεια στις επιλογές στελεχών "ανώφελη καθυστέρηση", που όμως αγκαλιάζεται από την κοινωνία και αποτελεί προηγούμενο που δύσκολα επόμενη κυβέρνηση θα αγνοήσει και βεβαίως, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανόρθωση της ποιότητας της διοίκησης του δημόσιου τομέα.

Όπως όταν μιλούσαμε για πράσινη ανάπτυξη και μας απαντούσαν "πράσινα άλογα", σήμερα ολόκληρη η υφήλιος προβληματίζεται και προσανατολίζεται προς αυτήν.

Ναι, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πέραν του ότι πράγματι στην Κοπεγχάγη δεν προέκυψε μια συμφωνία που εμείς θα θέλαμε, ωστόσο, εκεί πηγαίνει όλος ο κόσμος. Και η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να πρωτοπορήσει και θα πρωτοπορήσει επί Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Η διαφορά μας επίσης αφορά στην αντίληψη και στη νοοτροπία με την οποία εργαζόμαστε, όταν αντιμετωπίζουμε αυτά τα μεγάλα προβλήματα. Γι' αυτό κάλεσα από το Ζάππειο όλους τους πολίτες, όλους τους παρευρισκόμενους κοινωνικούς εταίρους, να πάρουμε και να εφαρμόσουμε μαζί τις αποφάσεις για το μέλλον μας. Μια εθνική κοινωνική συμφωνία, για το καλό όλων.

Και έτσι θα δουλέψουμε και με όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και τα άλλα. Ναι, μέσα από το διάλογο, τις διαφορετικές απόψεις, την κριτική την οποία θα ασκείται. Όμως, η διαβούλευση για μας, η συνεννόηση για μας, ιδιαίτερα σήμερα στη διάρκεια αυτής της μεγάλης κρίσης που περνάμε, είναι για μας αρχή.

Όχι προσχηματικά, αλλά ειλικρινά, γιατί οι νόμοι και οι πολιτικές δεν παίρνουν την ισχύ τους μόνο από τη δύναμη της επιβολής κι από τις κυβερνήσεις. Δυναμώνουν, ισχύουν, εφαρμόζονται, γίνονται κομμάτι του πολιτισμού μας, όταν αποκτούν την ισχύ από την αποδοχή και τη στήριξη της κοινωνίας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, όλων των υγειών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για την έξοδο από τη σημερινή κρίση.

Γι' αυτό το λόγο το 2010 θα δώσουμε το λόγο και στη νεολαία, στη νέα γενιά. Ναι, να συμμετάσχει, για να ξέρει ότι νοιαζόμαστε, να ξέρει ότι την πιστεύουμε, να ξέρει ότι μπορεί. Να πιστέψει πάλι στον εαυτό της, να γίνει μέρος, μέτοχος, συνδημιουργός της μεγάλης αλλαγής που φέρνουμε στον τόπο:

" Από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, μέχρι την καινοτομία.

" Από την πράσινη ανάπτυξη, μέχρι την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

" Από τη διαβούλευση για το συνταξιοδοτικό και την ανεργία, μέχρι την επιχειρηματικότητα της νέας γενιάς.

" Από τις αλλαγές στην παιδεία, μέχρι τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Καλώ κάθε νέο, από το βήμα της Βουλής, να έρθει με την κριτική του σκέψη και τη δημιουργική του φαντασία, να βάλει το δικό του λιθαράκι στη νέα μας πορεία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κλείνοντας, θέλω να κάνω μία ακόμα παρατήρηση. Τις τελευταίες μέρες, δεχόμαστε μια αξιοπερίεργη κριτική, ότι "είμαστε δήθεν δέσμιοι του προγράμματός μας". Φαίνεται ότι για τη Νέα Δημοκρατία, το να λες άλλα προεκλογικά και να πράττεις άλλα μετεκλογικά, ονομάζεται "υπεύθυνη στάση".

Θα θέλατε, για να είμαστε "υπεύθυνοι", να μην εκπληρώσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Όχι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν είμαστε δέσμιοι, είμαστε δεσμευμένοι. Δεσμευμένοι απέναντι στον Έλληνα πολίτη, για να γυρίσουμε σελίδα σε αυτόν τον τόπο.

Και ξέρουμε ότι η Ελλάδα θέλει και μπορεί να γυρίσει σελίδα.

Είμαστε υποχρεωμένοι, όχι μόνο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, για λόγους πολιτικής συνέπειας, αλλά είμαστε και υπερήφανοι που τιμούμε τις δεσμεύσεις μας. Καλώ όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας να βαδίσουμε μαζί σε αυτό το δρόμο της ελπίδας για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Σας καλώ στη συμμετοχή. Όχι μόνο συμμετοχή στα βάρη, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθένα, αλλά συμμετοχή και στη χαρά της δημιουργίας. Της δημιουργίας μιας διαφορετικής Ελλάδας, ευνομίας, δημοκρατίας, πράσινης ανάπτυξης, ανθρωπιάς και κοινωνικής δικαιοσύνης. Και ξέρω ότι μπορούμε, θα το αποδείξουμε στους εαυτούς μας, θα το αποδείξουμε και σε κάθε ξένο που αμφισβητεί τη βούλησή μας, την ικανότητα, την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αλλάξουμε αυτόν τον τόπο.

Και το πρώτο βήμα της αξιοπιστίας και της ελπίδας, είναι ο σημερινός προϋπολογισμός. Σας καλώ να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό και από αύριο να δώσουμε όλοι μαζί την κρίσιμη μάχη για την πατρίδα μας, για την ελπίδα, για κάθε Έλληνα, για κάθε Ελληνίδα.

Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ