Ομιλία Χρήστου Παπουτσή, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2010
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΚυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει προβληματισμός τις οικονομικές εξελίξεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει με ανησυχία και περίσκεψη τις εύθραυστες οικονομίες και τη δημοσιονομική αδυναμία των κρατών.
Ιδιαίτερα εκείνων που είναι και μέλη της ΟΝΕ.
Υπάρχει ένα δίλλημα αναφορικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί.
Προβληματισμός σε όλες τις χώρες και διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάθε χώρα ξεχωριστά.
Όμως σε καμία περίπτωση η δημόσια συζήτηση που πραγματοποιείται σε όλες τις χώρες δεν παρουσιάζει την προχειρότητα ή ακόμα και σκοπιμότητα όπως εδώ στην Ελλάδα, σε πολλές περιπτώσεις με ρηχές και ατεκμηρίωτες αναλύσεις , με ιδεοληπτικές εμμονές δημοσίων κατηγόρων της τηλεοπτικής δημοκρατίας, που προτάσσουν ως νεωτερικότητες πρακτικές που δοκιμάστηκαν και τελικά απέτυχαν σε όλες τις χώρες και σε όλες τις περιόδους.
Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών έχουν επιλέξει μια χυδαία μεθόδευση για την αντίκρουση της διαφορετικής άποψης και επιχειρούν μια ιδιότυπη τρομοκρατία εναντίον των πολιτικών εκείνων που επιμένουν να υπενθυμίζουν τις δεσμεύσεις μας ως πολιτικός κόσμος προς την κοινωνία, τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον.
Σε όλες τις κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο προβληματισμός παραμένει ο ίδιος και είναι σαφής και συγκεκριμένος. Υπάρχει κίνδυνος το δημόσιο χρέος να βγει εκτός ελέγχου, εκτός κι αν αυξηθούν οι φόροι ή αν μειωθούν τα έξοδα. Αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι εάν σταματήσει η δημοσιονομική στήριξη, η οποία δίδεται απλόχερα στην αγορά η οικονομία θα επιστρέψει στην ύφεση.
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση τελικά περιορίστηκε από τη συντονισμένη παρέμβαση των κυβερνήσεων και των κρατικών προϋπολογισμών που έσπευσαν να δώσουν ανάσα ζωής στις αγορές και τελικά τα κατάφεραν. Ναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, αυτή είναι η αλήθεια. Χάρη στη δαιμονοποιημένη, όπως πολλές φορές την παρουσιάζετε εσείς, κρατική παρέμβαση σώθηκαν οι αγορές.
Για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε μία καταρχήν προσπάθεια ώστε να περιορίσουν τη δημοσιονομική πολιτική με συντονισμένα βήματα αλλά μόνον από το 2011 και μετά. Μέχρι τότε , τα 15 κράτη μέλη με τα μεγάλα ελλείμματα πρέπει να τα κατεβάσουν κάτω από το 3% μέχρι το 2014 το αργότερο.
Προφανώς, οι χώρες που είναι στη χειρότερη κατάσταση, όπως είναι η Ελλάδα, όπως εσείς την καταντήσατε, έχουν να κάνουν περισσότερα βήματα, πιο αποφασιστικά και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση.
Η διεθνής πρακτική έχει δείξει πως η προσπάθεια βελτίωσης των δημοσιονομικών έχει καλύτερη τύχη εάν στηρίζεται στη μείωση των δαπανών, στην αποφασιστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και όχι στην αύξηση των φόρων.
Αλλά αυτή η συνταγή δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί, όταν οι διαρθρώσεις των οικονομιών δεν το επιτρέπουν.
Καθώς κάθε κράτος έχει τις δικές του οικονομικές δομές και τις δικές του κοινωνικές προτεραιότητες. Και επιπλέον δεν υπάρχει μια μόνο συνταγή, για όλους και για όλα, για την έξοδο από την κρίση.
Μη γελιόμαστε, δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος της χώρας μας από την κρίση μόνο με περιοριστική δημοσιονομική διαχείριση.
Εάν δεν ενισχυθεί η πραγματική οικονομία θα συμβεί αυτό που συνέβη σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου.
Η πραγματική οικονομία εκδικείται όταν αδιαφορούν οι κυβερνήσεις και όταν εγκλωβίζεται η πολιτική στα περιοριστικά μέτρα.
Γι αυτό και η δική μας πολιτική περιλαμβάνει δύο βασικούς πυλώνες. Δύο λέξεις κλειδιά. Που δεν είναι σύνθημα, δεν είναι επιχείρημα, δεν ευφυολόγημα, αλλά είναι η πεμπτουσία της πολιτικής μας. Δημοσιονομική πειθαρχία, ναι, αλλά με ανάπτυξη και αναδιανομή του πλούτου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επλήγη η αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς. Αλλά μην ξεχνάμε ότι οι διεθνείς αγορές δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Λειτουργούν για να ενισχύουν διαρκώς το κέρδος τους.
Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο να αμφισβητείται η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας από εκείνους που είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι γιατί προέτρεπαν τους επενδυτές να επενδύσουν στις χρηματιστηριακές και τραπεζικές φούσκες. Αυτές που οδήγησαν τώρα την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κοινότητα, στην κρίση την οποία περνάμε.
Προφανώς υπάρχουν διεθνή και εγχώρια κερδοσκοπικά παιχνίδια. Και πάντα θα υπάρχουν. Αλλά είμαστε εμείς εδώ για να μην τα επιτρέψουμε. Και σε κάθε περίπτωση είμαστε εμείς εδώ για να μην επιτρέψουμε αυτά τα παιχνίδια να λειτουργούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, του συμφέροντος του ελληνικού λαού.
Οι διεθνείς αγορές, επίσης, όλοι το γνωρίζουμε, αντιδρούν θετικά και δίνουν εμπιστοσύνη όταν βλέπουν ότι μια χώρα έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, όταν υπάρχει κοινωνική συνοχή, όταν υπάρχει αλληλεγγύη στις πολιτικές της κυβέρνησης, όταν τα μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν σε μια κατεύθυνση προοδευτική, σε μια πρόοδο, στην εξέλιξη της οικονομίας, όταν επιδιώκονται συγκεκριμένοι στόχοι και κυρίως όταν οι στόχοι αυτοί είναι αναπτυξιακοί.
Ακούσαμε τους συναδέλφους της ΝΔ να υποδύονται ότι κινούνται στη γραμμή της υπεύθυνης στάσης.
Θα είμαστε μας είπαν αυτές τις μέρες, στο πλευρό της κυβέρνησης εάν όμως ακολουθήσετε την πολιτική των κ. Αλογοσκούφη - Παπαθανασίου και εάν μέτρα σκληρότερα μέτρα από αυτά που δεν πήρε ο κ. Καραμανλής οδηγώντας τη χώρα στις εκλογές.
Θα έχετε τη συναίνεσή μας, μας είπαν, για να προχωρήσετε στο δρόμο της νεοφιλελεύθερης οικονομικής προσέγγισης, αυτής της πολιτικής που καταδίκασε ο ελληνικός λαός.
Τη χάσατε την ευκαιρία κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να πορευθούμε σε άλλη κατεύθυνση για μια άλλη πορεία για την Ελλάδα, στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης, της αναδιανομής του πλούτου, της κοινωνικής αλληλεγγύης μα πάνω από όλα στο δρόμο της εθνικής αξιοπρέπειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομικές μας επιλογές.
Και εμείς οι βουλευτές του Κινήματος, οι βουλευτές της πλειοψηφίας στη Βουλή, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κυβέρνηση σε όλες τις αναγκαίες αλλά και δίκαιες επιλογές για το λαό μας, πάντα με γνώμονα την πρόοδο της χώρας και το συμφέρον των πολιτών.
Πάντα με τον κανόνα της κυβέρνησης, τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, ότι δεν θα επιτρέψουμε να πληρώσουν το λογαριασμό της κρίσης , οι εργαζόμενοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Και τι δεν ακούσαμε αυτές τις μέρες. Εντός και εκτός Βουλής από τους οπαδούς του οικονομικού φιλελευθερισμού. Αλλά ορισμένοι συνάδελφοι της ΝΔ έφτασαν στα όρια του θράσους. Γιατί είναι θράσος κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ να διατυπώνετε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για θέματα που αποτελούν κραυγαλέες επιλογές της ΝΔ. σκανδαλώδεις επιλογές της ΝΔ.
Θα σας δώσω τρία παραδείγματα απύθμενου νεοδημοκρατικού θράσους.
Παράδειγμα πρώτον
Μας εγκαλεί η ΝΔ για τη συμφωνία επίλυσης της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά. Λες και η ΝΔ ενδιαφερόταν να συνεχίζεται η απεργία, να προχωρήσει και να παραμείνει το αδιέξοδο και ‘έτσι να δημιουργείται η εικόνα ότι η χώρα ούτε συνέχεια ως κράτος έχει, αλλά και δεν ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά ούτε και για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα του λαού του Πειραιά. Και ποιοι τα λένε αυτά, ποιοι ασκούν κριτική; Εκείνοι οι οποίοι έκαναν τις επιλογές. Όταν η εθελουσία έξοδος των εργαζομένων ήταν η δική τους συμφωνία, ήταν μέρος της σύμβασης που εμείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και το σύνολο της αντιπολίτευσης καταψηφίσαμε εδώ στη Βουλή. Ήταν αυτός ακριβώς ο εμπαιγμός των εργαζομένων που οδήγησε στην απεργία. Θυμάμαι μάλιστα, και είμαι βέβαιος ότι και οι παλαιότεροι συνάδελφοι θα θυμάστε ότι από αυτό εδώ το βήμα όταν παρουσιάζοντας τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης την εποχή εκείνη, καυτηριάζοντας τη συμφωνία της ΝΔ, την οποία είχαν φέρει εδώ στη Βουλή για κύρωση στράφηκα προς τον παριστάμενο τότε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον κ. Βουλγαράκη, και του έθεσα το ερώτημα: κύριε Υπουργέ, θα προτείνατε στους φίλους σας, στα μέλη της οικογένειας σας να αγοράσουν μετοχές του ΟΛΠ με τη συμφωνία την οποία κάνατε; Και η απάντηση τότε ήταν «βεβαίως, και μάλιστα με πολύ μεγάλη πίεση», θα τους πίεζε κιόλας. Ιδού η υποκρισία της ΝΔ. Επί τέσσερις ημέρες ακούμε τους συναδέλφους της ΝΔ να κατακρίνουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί λέει υλοποίησαν τη σύμβαση την οποία οι ίδιοι υπέγραψαν, οι ίδιοι διαπραγματεύτηκαν και οι ίδιοι κορόιδεψαν τους εργαζόμενους τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή είναι αλήθεια.
Παράδειγμα δεύτερον
Εμφανίζονται οι συνάδελφοι της ΝΔ ως ανησυχούντες σφόδρα για την αξιοπιστία της χώρας προς την ΕΕ και τις διεθνείς χρηματαγορές. Όμως, επί πεντέμισι χρόνια εργάστηκαν συστηματικά και στήριξαν με την ψήφο τους όλες τις επιλογές της ΝΔ που οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Και έπληξαν την αξιοπιστία της χώρας μας οδηγώντας την Ελλάδα, οδηγώντας την ελληνική οικονομία αθωράκιστη στην κρίση που ήρθε και την ύφεση που βιώνουμε σήμερα.
Παράδειγμα τρίτον απύθμενου νεοδημοκρατικού θράσους
Εγκαλούν σήμερα την κυβέρνηση γιατί λέει αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επανέλθει τους επόμενους μήνες με παρεμβάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής. Και ομιλούν ποιοι; Εκείνοι οι οποίοι κυβέρνησαν επί πεντέμισι χρόνια στον αέρα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προϋπολογισμό. Και ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια κυβέρνησαν αποδεδειγμένα με πλασματικούς και τελικά ανεκτέλεστους προϋπολογισμούς.
Και, επιπλέον, είναι εκείνοι οι ίδιοι, οι οποίοι φεύγοντας άφησαν πίσω όλους τους δημόσιους οργανισμούς και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία βουτηγμένα στα χρέη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, δυστυχώς για εσάς, δυστυχώς για τη χώρα φύγατε και αφήσατε πίσω σας συντρίμμια. Και δυστυχώς το λογαριασμό απλήρωτο στην πλάτη του ελληνικού λαού και των μελλοντικών γενεών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι σε αυτή την κορυφαία διαδικασία της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2010 εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε όχι απλώς την ψήφο μας στον Προϋπολογισμό, σε αυτόν τον Προϋπολογισμό, οποίος είναι Προϋπολογισμός της συγκυρίας, της ανάγκης της εποχής. Αλλά είμαστε εδώ για να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στους υπουργούς μας, στον καθένα ξεχωριστά για να αντιμετωπίσουμε τη μάχη που έρχεται στα επόμενα χρόνια. Τη μάχη που ξεκινάει από αύριο με αυτόν τον Προϋπολογισμό, τον μεταβατικό Προϋπολογισμό με όλη τη σημασία της λέξης, γιατί είναι ένας Προϋπολογισμός που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας πορείας. Μιας νέας πορείας για όλους τους Έλληνες, για όλες τις Ελληνίδες. Μια νέα πορεία με ελπίδα και αισιοδοξία, με την πίστη πάνω από όλα ότι μπορούμε να αναδείξουμε την Ελλάδα της προόδου και της δημιουργίας. Με αυτές τις σκέψεις υπερψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό του 2010 και είμαστε απόλυτα βέβαιοι για την επιτυχία του.