ΤΡΙΤΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αθήνα, 1η Φεβρουαρίου 2010
Καταλαβαίνω τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Σαμαρά, να υπερασπίσει με ακροβατισμούς τη δημοσιονομική πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης. Θέλω, απλώς για την ιστορία, να πω πολύ απλά, για τα χρέη των νοσοκομείων, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν τα έγραψε καν στον Προϋπολογισμό. Και μάλιστα, ενώ στη Βουλή παραδεχόταν ότι ήταν 5,2 δις, τις ίδιες μέρες, έστειλε επίσημη επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι ήταν 2,2 δις ευρώ. Τόση ήταν η αξιοπιστία της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», συμφωνούμε. Και αρμοδιότητες, και πόρους. Αυτός είναι ο στόχος μας, για να έχουμε πραγματικά μια Αυτοδιοίκηση και μια Περιφερειακή Διοίκηση, η οποία θα είναι και δημοκρατική, και ισχυρή, και με δυνατότητες. Ελάτε λοιπόν με τις προτάσεις σας, για να δούμε την τελική διαμόρφωση αυτού του νέου χάρτη της διοίκησης στη χώρα μας.
Για την Τουρκία: Δεν είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθώ, που θα συναντηθούμε με την Τουρκία. Εγώ πέρασα 8 χρόνια από το Υπουργείο Εξωτερικών, και 8 χρόνια είχα πολλές επαφές και συναντήσεις. Και θέλω να πω το εξής: Η λογική, η αντίληψη ότι δεν συναντιέσαι, δεν κάνεις συνομιλίες, επειδή αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι υποκύπτεις, είναι μια λογική φοβική. Επειδή αυτό υπάρχει ως υπονοούμενο, «τι συζητάτε με τους Τούρκους».
Μα, με συγχωρείτε, εμείς όταν συζητάμε με τους Τούρκους, συζητάμε για το δίκιο της Ελλάδας. Αυτό υπερασπιζόμαστε και αυτό θα υπερασπιζόμαστε. Και δεν έχουμε κανένα φόβο να συναντηθούμε με τον οποιονδήποτε, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Θέλω να ξέρετε ότι προϊόν της πολιτικής μας ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της μεταπολίτευσης, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κύριε Τσίπρα, επιβεβαιώσατε ότι δεν βρήκατε στο διαδίκτυο την ομιλία μου, το επιβεβαιώσατε με τη δευτερολογία σας, ή βεβαίως, απλά δεν ακούσατε τι είπα εκεί για τα ευρωομόλογα. Αν ακούσετε την ομιλία μου, θα δείτε ότι και εκεί, δημοσίως, ενώπιον όλων, μίλησα και εγώ για τα ευρωομόλογα. Να άλλη μία δυνατότητα συμπόρευσης των δύο κομμάτων μας, που βεβαίως εσείς, αυτή τη στιγμή, φοβόσαστε να κάνετε σε πολλά θέματα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των αγροτών: Νέοι αγρότες, 2004-2009, πάνω από 1.100 επενδυτικά σχέδια, πάνω από 2.500 νέοι, πρόγραμμα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είχε καταβληθεί η 2η δόση. Ούτε οι επενδύσεις για τα προγράμματά τους. Ακριβώς αυτό δημιουργούσε αυτή την πελατειακή λεία, που χρησιμοποιούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση για ν’ αποσπά, να εκβιάζει ψήφους, σε πάρα πολλούς τομείς.
Εμείς, αμέσως αντιμετωπίσαμε αυτό το πρόβλημα και δώσαμε τα χρήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Πληρώσαμε το σύνολο των υποχρεώσεων που είχε η Πολιτεία απέναντί τους.
Γι’ αυτό θέλω και από εδώ, από το βήμα της Βουλής, και πάλι να απευθυνθώ σε όλους τους αγρότες, ιδιαιτέρως στη νέα γενιά, για να ξέρουν ότι προσωπικά εγγυώμαι ότι θα είμαι κοντά τους στη μάχη να φτιάξουμε μια νέα αγροτική οικονομία.
Θα είμαι κοντά τους. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά να ξέρουν ότι είμαι κοντά τους. Και τους καλώ και πάλι, αυτή τη δύναμη διαμαρτυρίας, να τη μετατρέψουν σε μια δύναμη ανατροπής. Μια δύναμη ανατροπής, που θα αξιοποιήσει η χώρα σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή.
Τέλος, για να μην υπάρχουν ανακρίβειες, σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, θα ήθελα να πω πολύ απλά: υπάρχει μια πολύ εύκολη ρητορεία και ένας λαϊκισμός, που μπερδεύει τα πράγματα και πάνω σ’ αυτό χτίζεται και ο φόβος. Δεν μιλήσαμε για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Μιλήσαμε για το δικαίωμα των μεταναστών, που είναι νόμιμοι στη χώρα, να διεκδικήσουν να είναι Έλληνες πολίτες.
Έχουμε νέα παιδιά, τα οποία δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα. Η πατρίδα τους είναι η Ελλάδα. Και τους έχουμε κάνει πολίτες β’ κατηγορίας, δημιουργώντας ένα κοινωνικό πρόβλημα και μια πιθανή κοινωνική έκρηξη. Αυτά τα παιδιά θέλουν θαλπωρή. Πρέπει να τους κάνουμε να αισθανθούν πραγματικά Έλληνες. Και είμαι σίγουρος ότι θα είναι από τους καλύτερους πολίτες αυτής της χώρας.
Για την ταυτότητά μας, μη φοβόμαστε τους μετανάστες. Αλλά τις δικές μας επιλογές. Θα είναι η ταυτότητα της χώρας μας ταυτισμένη με την κομπίνα, τη δήθεν καπατσοσύνη, τη μαγκιά, την αδιαφάνεια, τον παρασιτισμό; Ή θα είναι η ταυτότητά μας, ταυτότητα δημιουργίας, καινοτομίας, παραγωγής, δικαιοσύνης, πρωτοβουλίας και ανθρωπιάς, και τελικά διαφάνειας και αξιοπιστίας; Μια Ελλάδα των αξιών;
Στη μάχη της διαφάνειας κρίνεται, ναι, η ελληνική ταυτότητα. Και χαίρομαι που απόψε υπήρξε, παρά τις αντεγκλίσεις, μια ουσιαστική πολιτική βούληση όλων των κομμάτων, να προχωρήσουν επιτέλους, για να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στο θέμα της διαφάνειας.
Μακάρι και στις άλλες μεγάλες αλλαγές που θα φέρουμε εδώ, σ’ αυτό το Κοινοβούλιο, στον οίκο της Δημοκρατίας, να υπάρξει τέτοια συναίνεση.
Ευχαριστώ πολύ.