ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2010
Δευτερολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στην Ελληνική Βουλή
Στην Προ Ημερησίας Διάταξης Κοινοβουλευτική Συζήτηση Αρχηγών
για τη Διαφθορά
Στη συζήτηση αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά και ο καλύτερος τρόπος να κάνεις άλματα, είναι να βάλεις ψηλά τον πήχη. Στο ζήτημα της διαφθοράς δεν χωράει κανένα βήμα σημειωτόν.
Η πρότασή σας κύριε Πρόεδρε εκ των πραγμάτων γίνεται δεκτή. Το ευχάριστο τουλάχιστον σε αυτό που προτείνετε, είναι ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να βγει συγκεκριμένη εντολή. Αυτό που λέμε το mandate προς τη βουλή, για να ψηφίσει τους συγκεκριμένους νόμους που θα έχει φτιάξει η Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας.
Αυτό είναι το σημαντικό. Και τώρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε ορισμένα σημεία της συζήτησης που έγινε.
Είπατε κύριε Πρόεδρε για την έκθεση της ανεξάρτητης δημοσιονομικής αρχής. Για το ανεξάρτητης δεν θα πω τίποτα. Δεν είναι και σωστό να πω, αλλά θα σας πω το εξής:
Ότι οι προβλέψεις για το ύψος του ελλείμματος του ’09, που είχαμε κοινοποιήσει στην Commission στις 2 Οκτωβρίου, είχαν γίνει με δεδομένο το στοιχείο το οικονομικό, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των δαπανών που η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση της τότε είχε ανακοινώσει προεκλογικά, ότι θα είχαν ήδη ληφθεί.
Επομένως, κατά το μήνα Οκτώβριο που υπάρχει αυτή η απόκλιση, είχαν παρθεί μέτρα και μάλιστα με δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τα είχε συζητήσει με την Κυβέρνηση.
Αντίθετα, εάν σας έλεγε αυτή η ανεξάρτητη Επιτροπή, το ακριβώς παρακάτω που γράφει η συγκεκριμένη έκθεση, θα βλέπατε ότι λέει, ότι η Eurostat, διατυπώνει ενστάσεις για το ότι η δικιά σας η Κυβέρνηση κατέγραψε το σύνολο των παλιών οφειλών των νοσοκομείων για τα έτη 2005 - 2008, μόνο σε δύο έτη το ’08 και το ’09.
Με άλλα λόγια η Κυβέρνησή σας δήλωσε έλλειμμα μεγαλύτερο από το πραγματικό κύριε Πρόεδρε. Αυτό ως προς το ζήτημα που θέσατε. Πάμε τώρα στους αγρότες.
Δεν θα πω ότι εσείς δεν διστάσατε να πείτε ότι είναι ψίχουλα τότε τα 500 εκατομμύρια τα οποία είχε δώσει η Νέα Δημοκρατία και ως ΠΑΣΟΚ και είχατε μιλήσει για το 1 δις.
Εγώ θα σας πω σήμερα ότι για 45 εκατομμύρια κύριε Πρόεδρε, ουσιαστικά πετάτε στο δρόμο 5.500 νέους αγρότες που θέλουν να επενδύσουν και όμως τους έχουνε περικόψει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες.
Και θέλω να σας πω, ότι αν το κοιτάξουμε κοινωνιολογικά, αυτό σημαίνει ότι δεν ανανεώνεται η ηλικιακή σύνθεση του αγροτικού πληθυσμού μας, και έτσι κύριε Παπανδρέου θα λιγοστεύουν τα φώτα που ανάβουν κάθε βράδυ στα σπίτια, στα χωριά.
Και αν ήταν κάπου να δώσετε λεφτά, θα έπρεπε πρώτα σε αυτά τα νέα τα παιδιά να τα δώσετε. Και σας διαβεβαιώ, ότι η Επιτροπή η οποία είχε εγκρίνει τα συγκεκριμένα δάνεια, το έκανε χωρίς ίχνος κομματικής τοποθέτησης για τον ένα νέο ή τον άλλο νέο.
Και το λένε οι ίδιοι οι νέοι. Πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στην δικιά σας παράταξη.
Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ξέρει μία απόφαση της Commission της 28ης Οκτωβρίου του ’09, η οποία μας λέει ότι έχουμε τη δυνατότητα να καταβάλλουμε από εθνικούς πόρους, έως 15.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση, με μία οροφή βέβαια.
Οροφή νομίζω είναι 150 - 200 εκατομμύρια, η κυρία Μπατζελή τα ξέρει. Να λοιπόν σε πρώτη φάση από πού θα μπορέσετε να κάνετε μία λελογισμένη χρήση αυτής της δυνατότητας, ενισχύοντας ασφαλώς τους αγρότες που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη, που βρίσκονται σε κάποιο όριο επιβίωσης.
Αυτά τα «μαθηματικά» μετράνε. Οι ανάγκες είναι λιγότερες από πέρσι. Γιατί, για παράδειγμα, σας λέω ότι το βαμβάκι φέτος έχει εμπορική τιμή 30 λεπτά το κιλό όταν πέρσι είχε 20.
Δείξτε λοιπόν μία κατανόηση για αυτά τα προβλήματα των αγροτών και να είστε βέβαιοι ότι και οι αγρότες θέλουν να επιδείξουν το ανάλογο αίσθημα ευθύνης που απαιτούν οι καιροί.
Για τον κύριο Υπουργό των Εσωτερικών, αλλά και για την άποψη που διατύπωσε νωρίτερα, ότι δηλαδή εμείς είμαστε δήθεν κατά του Καλλικράτη.
Είχα πει ότι είναι το δικό μας όνειρο, που δεν θα σας επιτρέψουμε ποτέ να το διασύρετε. Όχι εμείς κατά του Καλλικράτη. Εμείς είμαστε οι πρώτοι υπέρ του Καλλικράτη, αλλά τι λέμε; Καλλικράτης με αρμοδιότητες και πόρους.
Δεν δώσατε ούτε αρμοδιότητες, ούτε πόρους.
Για το θέμα της διγλωσσίας που είπε ο κύριος Ραγκούσης στο νομοσχέδιο περί προσλήψεων. Τον περασμένο Μάιο, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στα πρακτικά, οι αρμόδιοι του σχετικού τμήματος του ΠΑΣΟΚ, σημερινοί Υπουργοί, διαβεβαίωναν ότι θα σεβαστούν προϋπηρεσία και μοριοδότηση. Αυτή είναι η διγλωσσία.
Για το θέμα του εκλογικού νόμου. Είπατε ότι απαιτείται αλλαγή. Αυτή είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της πολιτικής. Ρωτάω απλά, όπως ρωτάει ο κάθε άνθρωπος.
Αυτόν τον εκλογικό νόμο ποιος τον ψήφισε; Ποιος τον έφερε; Το ΠΑΣΟΚ τον έφερε. Δεν «προστατεύσατε» τότε, όταν τον φέρνατε, την πολιτική από το «μαύρο χρήμα;»
Τώρα το ανακαλύψατε μετά από τόσα χρόνια, ότι είχατε κάνει λάθος - τόσο σπουδαίο λάθος - σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο και υπάρχει τέτοια βιασύνη, εν πάση περιπτώσει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος;
Κάνετε καμία φορά, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σαν να ήρθατε στην Ελλάδα μετά το 2004, και ξεχνάτε ότι ήταν υπό το βάρος των σκανδάλων που κατέρρευσε η Κυβέρνηση Σημίτη.
Και ήταν η Κυβέρνηση Σημίτη που μας είχε μάθει στο «έχετε κάτι; Πάτε στον εισαγγελέα». Εύρημα εποχής Σημίτη αυτό. Και μας καλείτε να πάρουμε θέση για τις υποθέσεις σκανδάλων που παραπέμπετε στις εξεταστικές.
Εγώ έχω πάρει θέση από την πρώτη στιγμή. Είπα ναι στην διερεύνηση όλων των υποθέσεων και είπα ευθέως «όλα στο φως. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε».
Και για το θέμα των εξεταστικών επιτροπών εγώ θα σας πω ότι ήδη κάνατε ένα λάθος, το πρώτο λάθος, που δείχνει και μία προχειρότητα. Γιατί βάλατε στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι δύο βουλευτές που ήταν μάρτυρες στην προηγούμενη εξεταστική επιτροπή. Και η δικονομία δεν επιτρέπει σε μάρτυρες να έχουν ρόλο δικαστή ή εισαγγελέα. Και έτσι η επιτροπή άδοξα διεκόπη για λίγες μέρες για να διευκρινιστεί το πότε θα γίνει.
Τώρα, για το θέμα του χρηματιστηρίου, απλώς να το κάνω ξεκάθαρο. Ιδού οι δύο προτάσεις για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Μία για την ΔΕΚΑ και μία για το χρηματιστήριο, που έγινε η πρώτη το 2001 και η δεύτερη το Μάιο του 2003 και που τότε δεν δέχθηκε η Κυβέρνηση η δική σας, η Κυβέρνηση Σημίτη.
Και για το Χρηματιστήριο, εν πάση περιπτώσει, ας θυμηθούμε ότι είναι η μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα εν καιρώ ειρήνης. Και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης της τότε, πιστεύω, θα πρέπει να τους θυμόμαστε όλοι.
Θα ήθελα να προχωρήσω, δύο λόγια, και να πω για το μεταναστευτικό. Θα σας πω ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία ένα παιδί μεταναστών που γεννήθηκε στην Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια στα 18 του χρόνια.
Το πρόβλημα, λοιπόν, κατά μέγα μέρος έχει λυθεί. Ασφαλώς με την υφιστάμενη νομοθεσία δεν το αποκτά αυτόματα. Αυτό το «αυτόματα» να το αποκτήσει, δυστυχώς το δίνει, το θεσπίζει το δικό σας νομοσχέδιο. Δηλαδή την αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας.
Δεν λύνετε, λοιπόν, κάποιο πρόβλημα. Νομιμοποιείτε τους πάντες χωρίς να εντάσσετε κανένα πραγματικά στην ελληνική κοινωνία με την «ημετέρα παιδεία». Και αυτό δεν το κάνει καμία χώρα στον κόσμο. Καμία απολύτως.
Σας φέραμε για παράδειγμα τον γερμανικό νόμο περί ιθαγένειας. Αν τον εφαρμόζατε κατά γράμμα στην Ελλάδα δεν θα έπαιρνε ιθαγένεια κανένα από τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί εδώ. Το έχω εξηγήσει δημόσια, δεν έχει έννοια να το ξαναπώ.
Αυτό το παράδειγμα, το φέρνω για να μιμηθείτε τις άλλες χώρες οι οποίες βάζουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην γίνουν «μαγνήτες» παράνομης μετανάστευσης. Και νομίζω ότι είναι μείζον πρόβλημα το ότι θέλετε να καταργήσετε κάθε τέτοια ασφαλιστική δικλείδα στην Ελλάδα. Και δεν μπορώ να υποθέσω ότι καταλαβαίνετε την πυρκαγιά την οποία πυροδοτείτε επιμένοντας σε κάτι τέτοιο.
Τώρα θα ήθελα να πω και πολύ λίγα λόγια, κύριε Πρόεδρε, για τα εθνικά θέματα.
Πράγματι δεν πρέπει να επεκταθούμε στην διεθνή πολιτική σήμερα και χαίρομαι που ο κύριος Δρούτσας θα μας δώσει τις επιστολές, γιατί κινδυνεύουμε πραγματικά να πληροφορηθούμε στο σύνολό τους το τι έχει γίνει από τον τουρκικό τύπο.
Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι επί της ουσίας δεν δεχόμαστε, κύριε Πρόεδρε, να παραπεμφθούν όλες οι ελληνοτουρκικές διαφορές στην Χάγη. Πολύ απλά εμείς δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει καμία διαφορά εκτός από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Και αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει κάθε ελληνική Κυβέρνηση από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην δεκαετία του ’70, τον Ανδρέα Παπανδρέου στην δεκαετία του ’80, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και του Ανδρέα Παπανδρέου ξανά. Και μόνο η Κυβέρνηση Σημίτη επί υπουργίας δικής σας αποδέχθηκε στο Ελσίνκι ότι υπάρχουν δήθεν «συνοριακές ή άλλες συναφείς διαφορές» με την Τουρκία. Και ευτυχώς από αυτή την παγίδα απεμπλακήκαμε από την Κυβέρνηση του Κώστα του Καραμανλή.
Και τώρα τι ακριβώς συμβαίνει; Αυτή την διαπραγμάτευση που πάμε να εμπλακούμε είναι επί της ουσίας συζήτηση για αυτές τις μονομερείς απαιτήσεις της Άγκυρας; Εγώ απλώς θα τα συζητήσω με τον κύριο Δρούτσα.
Πιστεύω ότι όταν διαπραγματεύεσαι τις μονομερείς απαιτήσεις ενός επιθετικού γείτονα, ενθαρρύνεις και ανταμείβεις τον επεκτατισμό του. Και φοβάμαι ότι αυτό ακριβώς κάνετε. Το ίδιο πιστεύουν πολλοί εδώ μέσα. Το ίδιο πιστεύουν πολλοί και στο δικό σας το κόμμα. Το ίδιο πιστεύουν πολλοί και έξω από εδώ.
Και για αυτό το λόγο περιμένω πραγματικά τις επιστολές και ελπίζω αυτά που θα μου δείξει ο κύριος Δρούτσας να με διαψεύσει.
Αλλά θα ήθελα να σας πω ένα πράγμα μόνο το οποίο οφείλω να το πω αναλύοντας την κατάσταση την γεωστρατηγική γύρω από την Ελλάδα.
Το «καρότο», η προσφορά δηλαδή, που έδινε το Ελσίνκι, ή μάλλον που έδινε η Κυβέρνηση επί εποχής Σημίτη στο Ελσίνκι, ήταν μία συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Πορείας που την ήθελε και ολόκληρη, τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα ούτε ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί αυτή την εξέλιξη για την Τουρκία, (παράδειγμα τρανό η Γαλλία και η Γερμανία που το λένε ξεκάθαρα). Αλλά ούτε και η Τουρκία είναι το ίδιο «θερμή» για την ένταξή της.
Άρα, έχουμε αυτό που ονομάζουμε στην εξωτερική πολιτική «ριζική αλλαγή των δεδομένων». Και ως εκ τούτου, όταν προβλέπονται σε αυτές τις επιστολές νέες διερευνητικές επαφές, αν προβλέπονται, θα το δούμε, με συγκεκριμένο ορίζοντα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πιθανότατα αυτό να δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν λέω τίποτα άλλο, επιστρέφω απλώς στο θέμα.
Πιστεύω ότι σε αυτή την κρίση όλοι στην Ελλάδα θα σταθούμε πλάι στο πρόβλημα, θα εμπνεύσουμε με το δικό μας παράδειγμα από εδώ από την Βουλή των Ελλήνων εκείνους που εκπροσωπούμε, δηλαδή τον ελληνικό λαό.
Αυτό σας ζητήσαμε σήμερα, κύριε Παπανδρέου. Αλλά δεν σας παρακαλούμε. Σας προσκαλούμε και σας προκαλούμε.
Και να θυμάστε, θα το ξαναπώ, ότι η στάση μας δεν είναι αδυναμία. Η στάση αυτή της Νέας Δημοκρατίας είναι αρετή. Μία αρετή την οποία εσείς δεν επιδείξατε όταν ήσαστε στην Αντιπολίτευση.
Εμείς μπορούμε να σας παρακολουθούμε, αν θέλαμε, από απόσταση. Προτιμάμε όμως, αντί του ναυαγίου, να βάλουμε πλάτες για να αποφευχθεί το ναυάγιο.
Αλλά αν δεν το θέλετε, σας αφήνουμε να προχωρήσετε μόνοι σας. Την συναίνεση σε κρίσιμα ζητήματα δεν την χρωστάμε σε εσάς, την χρωστάμε στην χώρα και στον ελληνικό λαό.
Ευχαριστώ πολύ.