Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

2.2.10

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αθήνα 1 Φεβρουαρίου 2010



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την τελευταία πενταετία, είδαμε την Ελλάδα να κατεβαίνει κάθε χρόνο και πιο χαμηλά στα σκαλοπάτια της κατάταξης των χωρών του κόσμου με την υψηλότερη διαφθορά. Από την 49η θέση παγκοσμίως το 2004, το 2009 κατρακυλήσαμε στην 71η, με τη διαφθορά να εντοπίζεται κυρίως στο κράτος, στους δημοσίους υπαλλήλους και στα πολιτικά κόμματα.

Σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες δηλώνει ότι αναγκάζεται να δωροδοκήσει για να εξασφαλίσει βασικές υπηρεσίες, όπως είναι οι υπηρεσίες υγείας. Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα. Είναι εικόνα που πληγώνει την αξιοπρέπεια όλων μας. Κατ’ εξοχήν, πληγώνει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας.

Με πληγώνει όταν προχθές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε μία από τις πολλές μάχες που δώσαμε με ξένους δημοσιογράφους, για να ανατάξουμε την εικόνα της πατρίδας μας, με ρώτησε κάποιος: «γιατί να επενδύσουμε στην Ελλάδα; Δώστε μας ένα λόγο. Ξέρουμε πού θα πάνε τα χρήματα; Ξέρουμε αν θα μπουν σε μια μαύρη τρύπα της διαφθοράς, η οποία είναι» - όπως είπε χαρακτηριστικά - «ενδημική στην Ελλάδα;».

Είναι αδιανόητο, η χώρα μας, που είχε κύρος και αξιοπιστία στο διεθνές στερέωμα, σήμερα να λοιδορείται και να υπονοούν διάφοροι καλοθελητές ότι η διαφθορά είναι στο DNA μας. Ξέρω και ξέρετε ότι όχι μόνο δεν είναι αλήθεια, αλλά και ότι έχουμε, σε τόσες στιγμές της ιστορίας μας, αναδείξει την Ελλάδα του φιλότιμου, της δημιουργίας και της παραγωγής, των αξιών και της αυτοθυσίας. Αγώνες και κατακτήσεις, για τα οποία η ανθρωπότητα μας τίμησε.

Αρκεί να υπάρχει η αίσθηση δικαίου, η αίσθηση ευνομίας, κοινής προσπάθειας και συλλογικής αλληλεγγύης. Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά, όχι προνόμια για τους «ημέτερους» και αλαζονεία για τους υπόλοιπους.

Δυστυχώς, αυτό θέριεψε τα τελευταία χρόνια. Ένα κράτος αδικίας και ανισότητας, το πελατειακό κράτος, η αδιαφάνεια, η διαφθορά, ο σφετερισμός της εξουσίας, η λεηλασία του δημοσίου πλούτου, είναι η πρακτική διακυβέρνησης που μας οδήγησε εδώ όπου είμαστε σήμερα.

Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, καλωσορίζω την πρόταση του κ. Σαμαρά, για συζήτηση σχετικά με τη διαφάνεια, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ας την εκλάβουμε ως μία θετική πρωτοβουλία, πρώτο βήμα αυτοκριτικής εκ μέρους του κόμματος που κυβέρνησε την Ελλάδα από το 2004 μέχρι προχθές.

Αλλά το ερώτημα παραμένει. Παραμένει αμείλικτο για την παράταξή σας κ. Σαμαρά, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας: γιατί; Γιατί τόσα χρόνια, παρά τις παραινέσεις μας, δεν έγινε ούτε ένα βήμα; Η πρώτη μου αναφορά στο ζήτημα αυτό δεν ήταν το 2009, αλλά το 2004, μόλις είχατε εκλεγεί. Και προσφέρθηκα, προσφερθήκαμε να συμβάλουμε, να βάλουμε πλάτη, ν’ ανοίξουμε όλες τις υποθέσεις, όποιον και αν αφορούσαν, να διαμορφώσουμε νέους κανόνες, να εγγυηθούμε τη χρηστή διοίκηση προς όφελος κάθε πολίτη.

Το αρνηθήκατε, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες σας. Το φοβηθήκατε, το εκμεταλλευθήκατε. Τα παραδείγματα, δεκάδες. Από τη λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων με τα δομημένα ομόλογα, ως τις προκλητικές φοροαπαλλαγές που δόθηκαν στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Από τις εκατοντάδες άχρηστες, υψηλά αμειβόμενες Επιτροπές, έως τους προκλητικούς μισθούς στις ΔΕΚΟ, που χρηματοδοτούσε ο Έλληνας φορολογούμενος από το υστέρημά του. Από τη διαφθορά που εκτοξεύθηκε στα ύψη, επιβαρύνοντας το μέσο πολίτη και παρεμποδίζοντας την προσέλκυση επενδύσεων, έως βεβαίως τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, με υποθέσεις όπως αυτή του Βατοπεδίου.

Από το όργιο αδιαφάνειας που επικράτησε στις προμήθειες των νοσοκομείων και οδήγησε σε χρέη ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως τους εξωφρενικούς λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων και τη γενικότερη χλιδή, με την οποία φρόντισαν να περιβληθούν οι Υπουργοί της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Αμέτρητα τα παραδείγματα, απύθμενη η ζημιά. Όλα αυτά τα φαινόμενα, που μας κόστισαν και τα πληρώνουμε σήμερα, θα τα πληρώνουμε δυστυχώς για πολλά χρόνια ακόμα, πανάκριβα. Είχαν πίσω τους ένα σταθερό παρανομαστή, μία εξουσία αδιαφάνειας, υποταγμένη στην εξυπηρέτηση άδηλων συμφερόντων, ξένων προς αυτά της πλειοψηφίας των πολιτών.

Αν κάποιες από τις προτάσεις μας είχαν γίνει δεκτές, δεν θα είχαμε τοξικά ομόλογα, δεν θα είχαμε Βατοπέδια και σίγουρα θα είχαμε ελάχιστη σπατάλη και μικρότερο έλλειμμα.

Η έλλειψη διαφάνειας είναι από τα σοβαρότερα διαρθρωτικά, χρόνια και οριζόντια προβλήματα της χώρας. Είναι η αιτία για τις τεράστιες άσκοπες δαπάνες, που εκτόξευσαν στα ύψη το δημόσιο χρέος και δημιούργησαν υπέρογκα ελλείμματα, χωρίς να πάνε σε παραγωγικούς στόχους.

Είναι η βαθύτερη αιτία για την αναξιοπιστία της Ελλάδας σήμερα στο εξωτερικό. Είναι η αιτία για το αυξημένο κόστος του δανεισμού μας. Έτσι, η χώρα μας βρέθηκε ευάλωτη σε όλα τα επίπεδα. Καταφέρατε με τις πολιτικές σας, να κάνετε την Ελλάδα, αναξιόπιστη, εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία, με αποτέλεσμα να στηθεί κι ένα τεράστιο κερδοσκοπικό παιχνίδι από τους ίδιους τους υπαίτιους της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Από τη μια, οι σοβαρότεροι επενδυτές να διστάζουν, με ερωτηματικά για την αξιοπιστία μας. Από την άλλη, να υπάρχει παιχνίδι δισεκατομμυρίων στην πλάτη του Ελληνικού λαού από γνήσιους τοκογλύφους, τα hedge funds των διεθνών αγορών. Παιχνίδι, που προφανώς έχει διαστάσεις πολύ ευρύτερες απ’ την Ελλάδα, που αφορούν στο ίδιο το νόμισμα του ευρώ.

Από τη μία λοιπόν, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σ’ αυτούς τους κερδοσκόπους, που έχουν ως Θεό την απληστία και μόνο αυτόν αναγνωρίζουν, κανέναν άλλο Θεό δεν ξέρουν, ενώ από την άλλη, εταίροι μας και σοβαροί επενδυτές, ζητούν αιματηρές θυσίες, ως απόδειξη της βούλησής μας για αλλαγές, για αξιοπιστία.

Το παιχνίδι λοιπόν είναι γνωστό. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει την κάθε χώρα ξεχωριστά από τις δικές της ευθύνες. Και η ευθύνη της Ελλάδας, ευθύνη όλων μας, είναι σήμερα να συμμαζέψουμε την οικονομία μας και να σταματήσουμε να δίνουμε αφορμές που διευκολύνουν όσους, είτε από πολιτική σκοπιμότητα, είτε από απληστία, επιτίθενται στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Γι’ αυτό, μετατρέψαμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της χώρας, με ριζικές αλλαγές, που αντιμετωπίζουν σε βάθος χρόνιες παθογένειες. Είναι ένα Πρόγραμμα που νοικοκυρεύει την οικονομία, αντιμετωπίζει το έλλειμμα και το χρέος, βάζει τη χώρα σε νέα τροχιά βιωσιμότητας και ανάπτυξης.

Είναι το πιο άρτιο και ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, που παρουσίασε ποτέ η χώρα. Ένα Πρόγραμμα που έγινε θετικά δεκτό τόσο από τους Έλληνες πολίτες, όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Ένα Πρόγραμμα, το οποίο θα επικυρώσει μεθαύριο, Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το οποίο κάνουμε μεγάλες τομές και αλλαγές, πάντα με τρόπο δίκαιο για τους Έλληνες πολίτες, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους.

Όμως σήμερα, κυρίες και κύριοι, η χώρα μας δέχεται επίθεση. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, σ’ ένα ευρύτερο διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι, που στόχο έχει, όπως είπα, και το ίδιο το ευρώ. Εξαιτίας πάντα των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος, έχει γίνει η Ελλάδα ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης.

Αποτέλεσμα, οι όροι δανεισμού του μεγάλου δημοσίου χρέους μας να γίνονται κάθε μέρα και επαχθέστεροι. Απειλούν να πνίξουν την οικονομία, ν’ ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια δίκαιων αλλαγών, αλλά και απαραίτητων προσαρμογών. Να τινάξουν στον αέρα όλες τις θυσίες του Ελληνικού λαού.

Είναι εθνικό χρέος να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Σήμερα, τώρα και άμεσα, να ακυρώσουμε στην πράξη όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να σπρώξουν τη χώρα μας στο γκρεμό. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί, για να μην επιτρέψει σε αυτό τον κίνδυνο να γίνει πραγματικότητα.

Ξέρουμε ότι οι πολίτες στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες, γιατί όσα κάνουμε βασίζονται σ’ ένα αίσθημα δικαίου. Γιατί όλους αυτούς τους μήνες, έχουν δει και δείγματα γραφής. Ζητάω λοιπόν απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να μας στηρίξουν σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια. Και μάλιστα, σας καλώ αύριο σε διμερείς συναντήσεις, τους Αρχηγούς όλων των κομμάτων της Βουλής, για να σας ενημερώσω και να ζητήσω και τη συμπαράστασή σας στη στήριξη αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζουμε ότι χρήματα υπήρχαν, και πολλά. Απλώς, το πού πήγαν ήταν το μεγάλο ερώτημα. Πού πήγαν 100 δισεκατομμύρια.

Γελάτε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Εκατομμύρια δις επιπλέον στο χρέος του κράτους σήμερα. Και μας αντιμετωπίζουν ως αναξιόπιστους όταν ζητάμε δάνεια στο εξωτερικό. Εσείς, δεν ντρέπεστε γι’ αυτή την πολιτική σας; Εσείς, δεν έχετε καμία αίσθηση για ν’ απολογηθείτε και γελάτε γι’ αυτό το θέμα;

Πού πήγαν λοιπόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ, που αυξήθηκε το χρέος επί των ημερών σας; Τα ελλείμματα; Στο 12,7%.

Αλλά, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πέραν των χρημάτων, αυτό που χαρακτήρισε την πολιτική σας, αυτή η διαφθορά η οποία υπήρξε, δημιούργησε μια αντίληψη διακυβέρνησης, που έδινε το σήμα, το παρασύνθημα, σε ολόκληρη την κοινωνία, ότι η ανομία και η αυθαιρεσία είναι ανεκτή και μάλιστα, προτιμητέα. Αυτό δυσκόλεψε, αδίκησε την ελληνική οικογένεια, αδίκησε τον σωστό και τον αδύναμο, με επιπτώσεις στην καθημερινή ποιότητα ζωής, όπου το δικαίωμα, μέσα από αυτή τη διαφθορά, γίνεται προνόμιο όσων έχουν ή μπορούν να συναλλαγούν με την ισχύ τους, από την υγεία μέχρι την παιδεία, από την απλή αδειοδότηση μιας κατοικίας, μέχρι την άδεια για επένδυση μιας επιχείρησης.

Βεβαίως, η εκτεταμένη διαφθορά χτυπά άμεσα και τα έσοδα των Ταμείων, κρατικών και Ασφαλιστικών όπου ο φορολογούμενος λέει απλά: «μιας και αυτοί εκεί πάνω», εμείς δηλαδή, οι πολιτικοί, «κάνουν πάρτι με τα λεφτά του Δημοσίου, φτιάχνουν offshore και μοιράζουν δουλειές σε φίλους και «ημετέρους», εγώ γιατί να είμαι το κορόιδο;»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γι’ αυτό η πάταξη της διαφθοράς είναι και ζωτική οικονομική ανάγκη. Γιατί η διαφθορά και η αδιαφάνεια στη χώρα μας είναι πια βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξή μας, συνυφασμένες και με το λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, που απομυζά χρόνο και χρήμα από την επιχειρηματικότητα, αλλά και τις σωστές υπηρεσίες.

Τα τελευταία χρόνια, όσο κατρακυλούσε η θέση μας σε θέματα διαφάνειας, κατρακυλούσε παράλληλα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Και εκεί βρεθήκαμε στην 71η θέση το 2009, από την 35η του 2003.

Από την πρώτη στιγμή, κηρύξαμε τον πόλεμο στη σπατάλη παντού. Από τις αχρείαστες και πολυδάπανες Επιτροπές, έως τα πολυπληθή δαπανηρά Διοικητικά Συμβούλια κρατικών εταιρειών. Από τις φαύλες προσλήψεις στο Δημόσιο από το παράθυρο, έως τις προκλητικές αμοιβές στελεχών, σε φορείς που χρηματοδοτούνται από τον Έλληνα φορολογούμενο.

Με τον Προϋπολογισμό του 2010, κάναμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα της μεγάλης στροφής στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας. Όμως, δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση, αν δεν γυρίσουμε σελίδα, αν δεν δούμε την κρίση ως ευκαιρία ριζικών ανατροπών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήδη στον τομέα αυτό, κάναμε τρεις μεγάλες τομές: ΑΣΕΠ, ανάρτηση αποφάσεων στο διαδίκτυο και Ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία. Και δεν περιοριζόμαστε σ’ αυτές. Ήδη, συγκροτήθηκε ειδική Υποεπιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ώστε στις αμυντικές μας δαπάνες - είναι και αυτές που χρειάζεται η χώρα - να παίρνονται αποφάσεις με διαφάνεια, μέσα από ανοικτές διαδικασίες.

Συστήθηκαν Εξεταστικές Επιτροπές, το γνωρίζετε. Και ξεκαθαρίζω ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές δεν είναι ρεβανσισμός, δεν είναι τακτικισμός, δεν είναι επικοινωνιακό κόλπο, όπως αυτά στα οποία μας συνήθισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ζωτική ανάγκη να δούμε κατάματα την αλήθεια, να πούμε κατάματα την αλήθεια που χρωστάμε στους Έλληνες πολίτες. Το χρωστάμε και στους νέους της χώρας.

Πέρσι, μετά τα γεγονότα της βίας στο κέντρο της Αθήνας, όταν με κάλεσε ο κ. Καραμανλής, μου ζήτησε να καταδικάσω τη βία. Το είχα ήδη κάνει και δεν είχα κανένα πρόβλημα, διότι δεν θεωρώ ότι η βία χωράει σε μια δημοκρατική χώρα.

Μάλιστα, πήραμε και πρωτοβουλίες ως ΠΑΣΟΚ ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Όμως, του είπα κάτι πολύ απλό, όχι για να δικαιολογήσω τη βία, ότι πρέπει να κατανοήσουμε την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, που έχει εκθρέψει αυτή την αποξένωση των νέων απέναντι σε μας και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα. Ότι βλέπει ο νέος σήμερα ένα αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα, με τη συστημική διαφθορά, τη συστημική αδικία.

Η νεολαία ζητά να δει μια κοινωνία δικαίου και διαφάνειας. Είναι σύμμαχός μας στη μεγάλη ανατροπή που χρειάζεται η χώρα. Η αδιαφάνεια είναι η αιτία για την απαξίωση των θεσμών μας και του ίδιου του πολιτικού συστήματος.

Είναι και η πιο σημαντική αιτία για την καχυποψία των πολιτών απέναντι στο κράτος και, τελικά, είναι ο λόγος που τους οδηγεί να μην πιστεύουν σε τίποτα. Να χάνουν την αίσθηση της συλλογικότητας, να αποθαρρύνεται η ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε κοινές προσπάθειες.

Τα όσα κάναμε μέχρι τώρα, ήταν μόνο η αρχή. Αναφέρω επιγραμματικά τα επόμενα βήματα. Το νομοσχέδιο που θα φέρουμε άμεσα στη Βουλή, για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης και την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των Δικαστηρίων.

Η Βουλή πλέον θα έχει καθοριστικό λόγο στην επιλογή της διοίκησης της Δικαιοσύνης, γιατί θέλουμε τη Δικαιοσύνη πραγματικά ανεξάρτητη, για να κόψουμε οριστικά τον πειρασμό της χειραγώγησης εκ μέρους της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας.

Την αλλαγή του πόθεν έσχες, με τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, η ύπαρξη των οποίων ενσυνείδητα αποκρύβεται.

Τη θεσμοθέτηση ποινής έκπτωσης των μελών της Κυβέρνησης, Υφυπουργών, βουλευτών, γενικών και ειδικών γραμματέων των Υπουργείων από το αξίωμά τους, εάν αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε off shore εταιρείες. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους επικεφαλής των Αυτοδιοικήσεων πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Το νομοσχέδιο που θα φέρουμε πολύ σύντομα για την επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποκαλυφθούν πράξεις διαφθοράς.

Τη διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα, με την αλλαγή στο νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, του μαύρου χρήματος και, βέβαια, του οικονομικού εγκλήματος.

Τη ριζική αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του κράτους, με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», για περισσότερη διαφάνεια, καλύτερες και αποκεντρωμένες υπηρεσίες για τους πολίτες.

Αναφορικά με την ίδια τη Βουλή, όπως έχω δεσμευτεί και προσωπικά, θα αποκτήσει γενικότερο και ισχυρότερο ρόλο, αυτόν που της αρμόζει σε μια σύγχρονη Δημοκρατία.

Η διαφάνεια χρειάζεται ισορροπία μεταξύ των εξουσιών και χρειάζεται ισχυρή Βουλή, με ισχυρούς και αδέσμευτους βουλευτές, με ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Γι΄ αυτό, καθιερώνουμε τη διπλή ανάγνωση των σχεδίων νόμου ενώπιον των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, τον έλεγχο των μεγάλων δημόσιων συμβάσεων από τις αρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής, τη θεσμοθέτηση ειδικών διαδικασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους. Και εδώ, να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην πρότασή σας κ. Σαμαρά, για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τα θέματα της διαφάνειας. Έχουμε ήδη απαντήσει, επί της ουσίας συμφωνούμε, αλλά γιατί να δημιουργήσουμε μια νέα Επιτροπή, όταν έχουμε ήδη θεσμοθετημένη, διακομματικής σύνθεσης Επιτροπή για τη διαφάνεια, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής; Ελάτε εκεί να συζητήσουμε.

Αναβαθμίζουμε τους υπάρχοντες θεσμούς του Κοινοβουλίου και αν θέλετε, ας ορίσουμε έναν χρονικό ορίζοντα για την τελική κατάθεση των προτάσεών τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι Έλληνες απαιτούν και δικαιούνται ένα αξιόπιστο πολιτικό σύστημα, που διασφαλίζει την ανεξαρτησία των πολιτικών από κάθε είδους συμφέροντα. Γι΄ αυτό, το επιστέγασμα της διαφάνειας οφείλει να είναι και η αλλαγή στον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο εκλέγουμε τους αντιπροσώπους μας.

Ο νέος εκλογικός νόμος που φέρνουμε, και για τον οποίο έχουμε εδώ και χρόνια δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες, έρχεται να εξασφαλίσει ακριβώς αυτό, την αυτονομία του πολιτικού συστήματος, την ανεξαρτησία του βουλευτή μέσα από τις μονοεδρικές περιφέρειες, τη δραματική μείωση του κόστους της προεκλογικής εκστρατείας, την καθημερινή λογοδοσία στο σώμα που μας εκλέγει, αλλά και τον αυστηρότατο έλεγχο στη διαδικασία χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Και σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιο πολύ από ποτέ, χρειαζόμαστε την κοινή προσπάθεια όλων. Κοινή προσπάθεια της Πολιτείας, των πολιτών, των παραγωγικών και υγιών δυνάμεων. Αν δεν αναλάβει σήμερα ο καθένας μας την ευθύνη που του αναλογεί, πολύ δύσκολα θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για τη χώρα.

Σε αυτό τον αγώνα, δίνουμε και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Εμείς δεσμευόμαστε, ως Κυβέρνηση και ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να οδηγήσουμε ξανά την Ελλάδα σε ήρεμα νερά, να ξαναδώσουμε ασφάλεια και προοπτική στην Ελλάδα και στους Έλληνες.

Δυστυχώς, η Ελλάδα και το 2004 και σήμερα, βρέθηκε δύο φορές υπό επιτήρηση, υπό κηδεμονία. Ναι, για πρώτη φορά μετά το 1974, με την επιτήρηση, φτάσαμε να χάνουμε σημαντικά περιθώρια της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Αλλά έχουμε και τις διεθνείς αγορές να παίζουν με τη μοίρα μας. Να γίνονται καθοριστικοί παράγοντες του σήμερα και του μέλλοντός μας.

Η προσπάθειά μας δεν είναι απλά να βάλουμε τάξη στη χώρα. Αυτή είναι η προϋπόθεση, για να απαλλαγούμε από την κηδεμονία. Ο αγώνας μας είναι για να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από το βραχνά της κηδεμονίας και της κερδοσκοπίας.

Είναι εθνικό μας χρέος, ένα χρέος που πληρώνουμε όλοι, έστω και αν οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και εγκληματικές. Αλλά αυτό το χρέος προς την πατρίδα, θα το εκπληρώσουμε, για να μπορούμε και πάλι να ορίζουμε εμείς την τύχη μας. Και ξέρουμε ότι μπορούμε. Ότι η απελευθέρωσή μας από τη θηλιά που σήμερα μας βάζουν, θα σημάνει και το ξεπέταγμα μιας άλλης Ελλάδας, δημιουργικής, μιας Ελλάδας της διαφάνειας και της Δημοκρατίας, μιας Ελλάδας της ανάπτυξης, ιδιαίτερα της πράσινης και της περιφερειακής ανάπτυξης, μιας Ελλάδας της δικαιοσύνης, της κοινωνικής προστασίας, της παιδείας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας.

Καλώ λοιπόν όλους σε κοινή συσστράτευση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια, δεν έχουμε τα περιθώρια για μικροδιευθετήσεις και διεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια σήμερα ως έθνος, ως λαός, ως Ελληνισμός, να αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις.

Είναι ώρα όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και το αίσθημα αδικίας, που δικαιολογημένα νιώθουμε, να το κάνουμε δύναμη αλλαγής και ανασυγκρότησης της χώρας, της πατρίδας μας.

Ξέρουμε ότι μπορούμε. Ξέρουμε ότι μπορούμε, και αυτό κάνουμε από τις 4 του Οκτώβρη. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε για την Ελλάδα της αξιοπιστίας, της διαφάνειας, για την Ελλάδα της ευνομίας και της ταύτισης λόγων και έργων.

Να ανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των εταίρων της, των ίδιων των πολιτών. Να ξεπεράσει την κρίση και να χαράξει το δρόμο τής αισιοδοξίας. Να πατήσει γερά στα πόδια της και πάλι.

Ελάτε λοιπόν να αποτινάξουμε τις αλυσίδες της επιτήρησης και της κηδεμονίας, που σήμερα μας αιχμαλωτίζουν.

Ελάτε να αποτινάξουμε τις αλυσίδες των πρακτικών και των αντιλήψεων που μας έφεραν ως εδώ, να απελευθερωθούμε από τον εγκλωβισμό στη φαυλότητα, στην αδικία, στο σκοτάδι, στην αδιαφάνεια. Και όλοι θα κριθούμε στην πράξη.

Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ