Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

2.2.10

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αθήνα 1 Φεβρουαρίου 2010



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα με προσοχή τους αρχηγούς των κομμάτων. Πρώτα απ’ όλα, βλέπω ότι υπάρχει μια ευρύτατη συμφωνία και συναίνεση, να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεγάλες αλλαγές για τη διαφάνεια στον τόπο.

Τώρα, πώς θα προχωρήσουμε, με ποιες Επιτροπές, νομίζω ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είναι η ενδεδειγμένη και μάλιστα όταν, απ’ ό,τι γνωρίζω, υπάρχει και άλλο κόμμα που θέλει να λειτουργήσει αυτή η Επιτροπή και να μη φτιάξουμε μια νέα. Μπορώ να συμφωνήσω όμως κ. Σαμαρά, να βάλουμε ένα χρονικό όριο τον Ιούνιο, ώστε να μπορέσει η Πολιτεία να προχωρήσει σε ό,τι δεν θα έχουμε συμπεριλάβει στα νομοσχέδια τα οποία ήδη προγραμματίζουμε, για να συμπληρωθούν και με νέες προτάσεις και διατάξεις. Νομίζω αυτό είναι ένα θετικό που προέκυψε από αυτή τη συζήτηση.

Δεύτερον, θέλω να διευκρινίσω, το είπε και ο κ. Καστανίδης, όποτε ετέθη από τον κ. Καραμανλή το ζήτημα - γιατί το χρησιμοποιούσε τακτικά ο κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, όταν μιλούσαμε για διαφθορά, «βομβάρδιζε» το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας για το Χρηματιστήριο - του απαντούσα επιμόνως: «Εμείς είμαστε εκείνοι που θα ψηφίσουμε για την Εξεταστική για το Χρηματιστήριο, αλλά εσείς έχετε την πλειοψηφία. Γιατί δεν φέρνετε στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση για Εξεταστική για το Χρηματιστήριο». Δεν το κάνατε ποτέ.

Και το κάνουμε τώρα εμείς, η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στην Ελληνική Βουλή. Αυτή είναι η αξιοπιστία μας.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, δεν ζήτησα να κάνουν μπλόκα οι αγρότες. Πήγα να συναντήσω εγκλωβισμένους αγρότες στο λιμάνι του Πειραιά, που μετά από 5 χρόνια ελλιπούς και απαράδεκτης πολιτικής και σπατάλης μιας νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πολλών ευκαιριών, είχαν φτάσει πια στην απόγνωση. Πήγα για να τους συναντήσω, να τους μιλήσω, να μιλήσω για τις δικές μας σκέψεις και το πρόγραμμά μας και, βεβαίως, αντιμετωπίστηκαν, και αυτοί και εγώ, με δακρυγόνα.

Και σήμερα, κατανοώ τα προβλήματα που έχουν οι αγρότες και συμπάσχω, αλλά αν νομίζετε ότι σε 100 μέρες θ’ ανατρέψουμε την αγροτική πολιτική, νομίζω όχι απλώς ότι είναι μη ρεαλιστικό, αλλά είναι βεβαίως απλώς αντιπολιτευτικό. Διότι εμείς τηρήσαμε αυτά που έχουμε πει προεκλογικά σε ό,τι αφορά τους αγρότες.

Πρώτα απ’ όλα, μιλάμε για μεγάλες αλλαγές. Όχι μερεμέτια. Και αυτό που δεν θα κάνω, αυτό που δεν κάνει η Κυβέρνηση, είναι να κάνει δεκτά συντεχνιακά αιτήματα και μάλιστα σε περίοδο έκτακτης ανάγκης για τη χώρα. Αυτό που δεν θα κάνει, είναι να υποκύψει, με τον τρόπο που υπέκυψε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη συναλλαγή, την πελατειακή διαχείριση των πόρων, σε μερεμέτια χωρίς προοπτική, χωρίς αύριο.

Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στον αγροτικό τομέα. Και είμαστε έτοιμοι, πράγματι, αυτές να τις κάνουμε. Μέσα από το διάλογο, μέσα από τη συμμετοχή, μαζί με τους αγρότες. Γι’ αυτό, τους έχουμε καλέσει, αυτή την οργή, αυτή τη διαμαρτυρία τους, να τη μετατρέψουν σε δύναμη αλλαγών και ανατροπών. Και είμαστε κοντά τους.

Έχουμε όμως δείξει και έμπρακτα τη στήριξή μας, όπως δεσμευτήκαμε προεκλογικά, για τις άμεσες ανάγκες, με ρυθμίσεις χρεών, ληξιπρόθεσμων και ενήμερων, που περιλαμβάνουν τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις.

Με το ΤΕΜΠΜΕ εντάσσουμε τους αγρότες στη ρύθμιση αυτή, ώστε πράγματι, ναι, να δοθούν χρήματα, αλλά χρήματα για συγκεκριμένο σκοπό, για τις αγροτικές επιχειρήσεις, και για να ρυθμιστούν σημαντικά τους δάνεια, και για να βοηθηθούν επιχειρηματικά.

Επιστροφή ΦΠΑ από το 7% στο 11%.

Αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ.

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ναι, ήταν μέσα στα μέτρα τα οποία πήραμε για την ενίσχυση των συμπολιτών μας.

Χρονοδιάγραμμα για να νομοθετήσουμε ρυθμίσεις για την αγορά των αγροτικών και διατροφικών προϊόντων του ΕΛΓΑ, του αγροτοσυνδικαλιστικού και συνεταιριστικού Κινήματος.

Εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια επίσης στις κοινοτικές επιδοτήσεις. Δεν είχε υπάρξει παρά - νομίζω - 30% της ψηφιοποίησης αυτών των δικαιωμάτων, εδώ και τόσα χρόνια. Και φτάσαμε, σε 100 ημέρες, στο 98% της ψηφιοποίησης. Και στις αρχές Μαρτίου, θα παίρνουν το σύνολο των επιδοτήσεών τους οι αγρότες.

Για την κυρία Παπαρήγα, απλώς να πω ότι δεν έχει υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ αγροτών κατά κύριο επάγγελμα, και μη. Βεβαίως, εκεί πρέπει να φθάσουμε, μέσα από έναν εξορθολογισμό. Προέχει σήμερα η διασφάλιση των κοινοτικών επιδοτήσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Το μητρώο των αγροτών θα αξιοποιηθεί, σε συνδυασμό με το αγροτικό Κτηματολόγιο, αυτό που θα προκύψει από την ψηφιοποίηση, για την εφαρμογή και συμπληρωματικών εθνικών πολιτικών και εθνικών μέτρων στήριξης. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πρέπει να έχουν μεγαλύτερη στήριξη όμως από τους ετεροεπαγγελματίες.

Βεβαίως, χρειάζεται να πάμε και σε μια ανακατανομή υπέρ των νέων αγροτών, που τελικά είναι και η ελπίδα για τις μεγάλες αλλαγές, για ποιοτικά και διατροφικά προϊόντα, γιατί αυτός είναι ο στόχος, να πάμε σε μια ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία, για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική, αλλά και να συνάδει επιτέλους με τον πολιτισμό μας και με τις ανάγκες και του τουρισμού μας.

Μιλήσατε για αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ σε 100 μέρες, όταν η Νέα Δημοκρατία, μέσα σε 6 χρόνια κατάφερε δύο φορές να μας βάλει σε επιτήρηση. Μας είπατε ότι ξέραμε την κατάσταση. Είχα ρωτήσει δημοσίως τον κ. Καραμανλή για την κατάσταση της οικονομίας και ο ίδιος αρνήθηκε να μου απαντήσει.

Ακούσαμε έκκληση για μέτρα. Ακούσαμε έκκληση για μέτρα προεκλογικά από τον κ. Καραμανλή. Ακούσαμε έκκληση για μέτρα από τον κ. Σαμαρά σήμερα. Δεν ακούσαμε, γιατί 6 χρόνια αυτή η παράταξη δεν προχώρησε σε διαρθρωτικές αλλαγές σε αυτή τη χώρα, που ήταν απαραίτητες για τον τόπο.

Το μόνο που είδαμε ήταν να ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία και βεβαίως να πηγαίνει σε άγνωστους προορισμούς. Και αν σήμερα δεν υπάρχει αξιοπιστία, δεν είναι λόγω της νέας Κυβέρνησης, που με ανακούφιση μας είδαν οι εταίροι μας, αλλά λόγω της διγλωσσίας 6 ετών. Άλλα λέγατε, άλλα κάνατε.

Απουσία της Ελλάδας διεθνώς, απουσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παρουσία με χλιδή. Κι όταν τα βρήκατε σκούρα, τραπήκατε σε άτακτη φυγή. Και αναλάβαμε εμείς.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι αναλάβαμε την κυβέρνηση, όχι για να στρογγυλοκαθίσουμε στις καρέκλες της εξουσίας, αλλά για να λάβουμε την ευθύνη να βγάλουμε τον τόπο από το αδιέξοδο, στο οποίο εσείς φέρατε αυτή την οικονομία και αυτή την κοινωνία.

Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας πλήρως. Κι αν υπάρχουν φωνές, δεν είναι διαφορετικές γραμμές. Είναι η κοινή αγωνία και η ενότητα αυτού του Κινήματος, για να προχωρήσουμε με ευθύνη και να βγάλουμε τον τόπο απ’ αυτή την περιπέτεια.

Μιλήσατε για αξιοπιστία. Μπορούσα να σας φέρω πολλά παραδείγματα, δεν είναι ίσως η στιγμή ν’ αναφερθούμε στο παρελθόν -σωστά είπε ο κ. Καρατζαφέρης, να μην αναφερόμαστε στο παρελθόν.

Ναι, αλλά από την άλλη μεριά κ. Καρατζαφέρη, πρέπει να λέγονται μερικά πράγματα, όχι για αντιπολιτευτικούς λόγους, όχι για να μεταφέρουμε ευθύνες από τον έναν στον άλλον, αλλά για να καταλάβουμε ποια είναι τα αίτια. Και επιτέλους, να δει ο Ελληνικός λαός ότι αυτά εμείς τα αλλάζουμε και παίρνουμε αποφάσεις για να πηγαίνουμε προς τα εμπρός.

Διότι πώς να μιλάμε για αξιοπιστία, όταν είχαμε ένα πλήρως εκτροχιασμένο έλλειμμα, με διαδοχικές αναθεωρήσεις; Το 2009, θυμάστε, ψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό με έλλειμμα 2%. Έφτασε με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αυτό το οποίο εσείς καταθέσατε, το δικό σας, το περσινό, 3,7%, τον Ιούνιο 6%, στο τέλος του έτους 12,7%.

Ασφαλιστικά Ταμεία: Από 850 εκατομμύρια το 2008, χρειαστήκαμε 2,47 δις ευρώ έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή τα τριπλάσια, για να δώσουμε τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου και το δώρο των εορτών.

Μιλήσατε για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Πολύ σημαντικό. Ξέρετε όμως ότι άλλα προγράμματα έχει το Υπουργείο Οικονομικών, άλλα το Υπουργείο Εσωτερικών; Τα νοσοκομεία έχουν διαφορετικά προγράμματα και βεβαίως δεν εφαρμόζονται και δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ξέρετε ότι το πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ, που είναι ακριβώς για τη Δημόσια Διοίκηση, το βρήκαμε να κλείνει, διότι δεν είχε γίνει ο διεθνής διαγωνισμός και έπρεπε να επεκτείνουμε τη σύμβαση; Θα έμενε το Δημόσιο δηλαδή, στο τέλος Οκτωβρίου, χωρίς δημόσιο σύστημα πληροφοριακής διαχείρισης.

Στο ΕΣΠΑ, διοικητική μεταρρύθμιση. Απορρόφηση μόνο 0,46% του συνολικού ποσού.

Επενδύσεις: Βρήκαμε 2.700 αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου, χωρίς απάντηση.

ΕΟΤ: Μηδενικός έλεγχος.

Συνολικά χρέη οφειλών προς τρίτους: 10 εκατομμύρια ευρώ.

Υποδομές: Χρέη και δάνεια ύψους 4,5 δις ευρώ.

Ο ΟΣΕ από 2,9 δις ευρώ έλλειμμα, 9,2 δις ευρώ έλλειμμα.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν έκανε τίποτα για τα δικαιώματα. Βρήκαμε όμως εκτός πλαισίου διαδικασία προσλήψεων 1.270 ατόμων, συνολικής δαπάνης 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαφημιστικές καμπάνιες για τον τουρισμό: Συστηματική κατασπατάληση, που μας οδήγησε σε χρέη πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστικές καμπάνιες που όμως δεν πληρώθηκαν, «φεσώνοντας» κυριολεκτικά ξένους Οργανισμούς και, βεβαίως, κάνοντας αντί για διαφήμιση της Ελλάδας, αυτή την εποχή, δυσφήμιση της Ελλάδας και του τουρισμού μας.

Και βέβαια, υπάρχουν και τα τραγελαφικά. Μερικά μικρά, αλλά που δείχνουν μια αντίληψη: 70.000 ευρώ ένας Γενικός Γραμματέας για ν’ αποκτήσει πόρτα υψίστης ασφαλείας. Συνεργάτες Υπουργού να μοιράζουν 80 κινητά τηλέφωνα. Υπουργός προηγούμενης Κυβέρνησης, που διέθεσε 10 ημέρες πριν τις εκλογές υπηρεσιακά αυτοκίνητα σε Δήμους της εκλογικής του περιφέρειας.

Θα περίμενα λοιπόν να υπάρχει ένας λόγος αυτοκριτικής γι’ αυτή την κατάσταση στην Ελλάδα, που το 2004 είχε κύρος, ισχύ, σταθερότητα και ανάπτυξη, ενώ κατέρρευσε πλήρως η εικόνα μας, μαζί με την οικονομία, το 2009. Και φταίνε οι 100 μέρες του ΠΑΣΟΚ, που έχουμε κάνει περισσότερα απ’ ό,τι κάνατε εσείς σε 6 χρόνια;

Θέλω επίσης, κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο της οικονομίας, να προσθέσω ότι ο Υπουργός Οικονομικών έστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής την έκθεση της Ανεξάρτητης -το τονίζω, Ανεξάρτητης- Επιτροπής που συστήθηκε για την εξέταση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας. Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, με τη λεγόμενη και ψευδεπίγραφη δημοσιονομική απογραφή του 2004, όπου τότε είχα ζητήσει να υπάρξει διαφάνεια, να γίνει μέσα από διαδικασίες θεσμοθετημένες, αλλά εσείς σε 15 ημέρες στείλατε το λογαριασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμείς προχωρήσαμε σε σύσταση αυτής της Ανεξάρτητης Επιτροπής, με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδας και κοινωνικών φορέων, για να έχουμε μία πραγματικά αντικειμενική αποτίμηση του τι συνέβη. Το πόρισμα, σαφές: Τα στοιχεία που είχε στείλει η προηγούμενη Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιστοιχούσαν στα πραγματικά στοιχεία, δεν ενσωμάτωναν και τη μεγάλη επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών από την αρχή του έτους, την κατάρρευση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και την πελατειακή εκτίναξη της σπατάλης στο Δημόσιο.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να κρύψει την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση. Και αναρωτιόμαστε μετά, γιατί βλέπουν την Ελλάδα ως αναξιόπιστη χώρα. Διότι ξέρετε, στο εξωτερικό, παρ’ ότι αλλάζουν οι κυβερνήσεις, δεν υπάρχει η αίσθηση αν είσαι Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Είσαι Έλληνας. Και δυστυχώς, καταφέρατε να φέρετε την Ελλάδα σε μια θέση αναξιοπιστίας «στα μάτια» πολλών θεσμών στο εξωτερικό.

Πολύ γρήγορα, θα αναφερθώ σε 2-3 άλλα θέματα τα οποία θίχτηκαν. Όχι, δεν πολώνουμε τον Ελληνικό λαό για τα θέματα της μετανάστευσης. Εγώ βλέπω περισσότερο εσείς να πολώνεται τον Ελληνικό λαό, διότι εμείς αυτό που και πάλι λέμε είναι και εδώ ευνομία. Διότι σήμερα, η Ελλάδα είναι ένα ξέφραγο αμπέλι. Γι’ αυτό, λέμε από τη μια μεριά να υπάρχει ισχυρή επιτήρηση των συνόρων, αλλά από την άλλη μεριά, να εντάξουμε επιτέλους παιδιά και ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας, και έχουν δικαίωμα να αισθανθούν και αυτοί ότι είναι ισότιμοι με όλους τους πολίτες της χώρας.

Θέλουμε να στηρίξουμε με αυτό τον τρόπο, και θα στηρίξουμε, και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μας. Και μάλιστα, όχι μόνο τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και την επιχειρηματικότητα, ακόμα και τον Ελληνικό Στρατό.

Θέλω επίσης να σας πω, θα έχουμε την ευκαιρία διότι έχετε καταθέσει προ ημερησίας διάταξη κ. Καρατζαφέρη, ότι ο κ. Γκουτιέρες, ο πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, που ήταν εδώ προχθές, επειδή έκανε παρόμοιες ενέργειες στην Πορτογαλία, μου είπε ότι τα γκέτο που υπήρχαν, γιατί υπήρχαν και εκεί γκέτο μεταναστών, εξαφανίστηκαν μετά από τη σοβαρή προσπάθεια ένταξης αυτών των μεταναστών στην Πορτογαλία. Και βεβαίως, κανένα πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε.

Μας κατηγορήσατε ότι δεν έχουμε πρόγραμμα. Μα εμείς φέραμε μέσα σε λίγες εβδομάδες ένα ολόκληρο και αναλυτικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης, και το ονομάζουμε και Ανασυγκρότησης, διότι είναι και Ανασυγκρότησης. Γιατί το πρόβλημα, βεβαίως, πολύ σωστά, δεν είναι το ίδιο με την Ιρλανδία, δεν είναι το ίδιο με άλλες χώρες. Εμείς έχουμε σοβαρά θεσμικά ζητήματα.

Γι΄ αυτό, όταν μιλάμε, είναι εύκολο να πούμε ότι κόβουμε τα επιδόματα, και πράγματι κόβουμε από τα επιδόματα, αλλά δεν είναι εκεί τελικά το πρόβλημα. Αυτά είναι μέτρα έκτακτης ανάγκης, όμως τα προβλήματα είναι βαθύτερα. Και εδώ, θέλω τη στήριξη και αν θέλετε την τόλμη σας να στηρίξετε τις μεγάλες αλλαγές, τις οποίες κάνουμε, οι οποίες είναι και μακροχρόνιες.

Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι μεγάλη αλλαγή, είναι μια αλλαγή του ελληνικού κράτους. Και πρέπει να στηριχθεί, για να σπάσουμε ακριβώς αυτόν τον συγκεντρωτισμό, την πελατειακή αντίληψη και τη γραφειοκρατία που υπάρχει στο ελληνικό κράτος.

Ο εκλογικός νόμος έχει στόχο να φύγουμε από το μαύρο χρήμα. Δεν υπάρχει κανένα ιδανικό σύστημα, υπάρχουν όμως καλύτερα συστήματα, για να τερματίσουμε αυτό τον ανταγωνισμό μεταξύ υποψηφίων του ίδιου κόμματος και να δούμε το θέμα της Δημοκρατίας, βεβαίως, μέσα στο κόμμα. Να υπενθυμίσω ότι η πρότασή μας δεν προέκυψε στα καλά καθούμενα. Είναι μια συζήτηση που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, περί μονοεδρικών περιφερειών και περιφερειακής λίστας, ακριβώς για να χτυπήσουμε την εξάρτηση, τις αθέμιτες πρακτικές, το μαύρο χρήμα, για να μην διαιωνίζουμε την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Και βεβαίως, αυτό θα ξεβολέψει και εμάς. Αλλά αν τελικά, δεν δείξουμε εμείς ότι ξεβολευόμαστε, για να αλλάξει επιτέλους και το πολιτικό σύστημα στη χώρα, πώς θα πείσουμε τον Έλληνα πολίτη ότι χρειάζεται και ο ίδιος να συμβάλει σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές;

Και δεν νομίζω να θέλει κανείς να πάμε και πάλι το 2013 σε εκλογές, με τις τεράστιες περιφέρειες, όπου πάλι τα κόμματα δεν θα ελέγχουν τη χρηματοδότηση και βεβαίως θα είναι αναγκασμένοι οι υποψήφιοι να μπαίνουν σε πελατειακές εξαρτήσεις, είτε από συμφέροντα, είτε από Μέσα Ενημέρωσης, για να μπορέσουν να εκλεγούν.

Κρίνεται η στάση μας και εδώ. Έχουμε σειρά άλλων μεγάλων θεμάτων. Το φορολογικό νομοσχέδιο, η εισοδηματική πολιτική, είναι θέματα μεγάλων αλλαγών, τα οποία ξεδιπλώνονται με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Και βεβαίως, και εδώ χρειάζεται ευρύτατη συναίνεση, ώστε να διαμορφώσουμε ένα σύστημα δίκαιο, είτε είναι η εισοδηματική πολιτική, είτε είναι το φορολογικό σύστημα, για να αισθάνεται επιτέλους αυτή την ευνομία και το αίσθημα δικαίου ο Έλληνας πολίτης.

Θέλω, πριν κλείσω, να πω πως σε ό,τι αφορά την Τουρκία, έχω ζητήσει από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Δρούτσα, να είναι σε επαφή - νομίζω ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή - με τα γραφεία σας και είναι έτοιμος να έρθει με την επιστολή, για να τη δείτε την επιστολή. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Και βεβαίως, να υπενθυμίσω ότι επί ημερών μου δημιουργήσαμε, διαμορφώσαμε και ψηφίσαμε τη διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση των μεταναστών, κάτι το οποίο είχε ξεχάσει βεβαίως έξι χρόνια η Νέα Δημοκρατία, έως ότου χρειάστηκε και σας το υπενθυμίσαμε. Αυτό θα είναι πράγματι ένα από τα μεγάλα θέματα συζήτησης με τη γείτονα χώρα.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι, πολύ σωστά ειπώθηκε, ότι η οικονομική κρίση, που είναι και θεσμική κρίση, οπωσδήποτε δημιουργεί στη χώρα μας την αίσθηση μιας μεγαλύτερης - αν θέλετε - αδυναμίας και σε θέματα που είναι εθνικής σημασίας.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά οπωσδήποτε, το να κλείσουμε το κεφάλαιο της οικονομικής κρίσης, της επίθεσης απέναντι στην Ελλάδα, είναι εθνικό χρέος και γι’ αυτό τον λόγο. Για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε και πάλι τη χώρα μας, για να είμαστε αξιόπιστοι διεθνώς και για να μην έχουμε περιπέτειες άλλου είδους.

Θέλω, παρά την κριτική που έγινε, να πω ότι εκτιμώ τη διάθεσή σας κ. Σαμαρά, και των άλλων, για συναίνεση. Φωνάζετε για μέτρα, «μέτρα τώρα». Περιμένω λοιπόν, καθώς ξεδιπλώνεται το Πρόγραμμά μας, ένα Πρόγραμμα ριζοσπαστικό, ένα Πρόγραμμα που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα και δυσκολίες αυτού του τόπου, το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, να στηρίξετε τις μεγάλες αυτές αλλαγές.

Μεγάλες αλλαγές, που δεν είναι προσωρινές, που βάζουν βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο, για να μπορέσουμε επιτέλους να απελευθερώσουμε τη χώρα από δουλείες, πρακτικές και αντιλήψεις και να διαμορφώσουμε θεσμούς ευνομίας, Δημοκρατίας και ανάπτυξης.

Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ