Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

3.12.09

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΡΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΡΩΝΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ 1.12.2009

Επί της Αρχής του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών:
«Έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλες διατάξεις»»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής Άρτης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρης Τσιρώνης για επτά λεπτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νιώθω πολύ ευτυχής που το πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, είναι ένα νομοσχέδιο που αφορά 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, 2,5 εκατομμύρια συνανθρώπους μας, οι οποίοι ανήκουν στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού μας, οι οποίοι βρίσκονται στο κόκκινο, οι οποίοι κινούνται στα όρια της φτώχειας. Σε αυτούς σήμερα απευθύνεται αυτό το νομοσχέδιο, αυτό το νομοσχέδιο το οποίο αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ενός επιδόματος από 300 έως 1300 ευρώ –ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός- και αφορά τους συνταξιούχους συνολικά, οι οποίοι έχουν σύνταξη μέχρι 550 ευρώ περίπου, αφορά τους συνταξιούχους που παίρνουν ΕΚΑΣ, τους συνταξιούχους του Ο.Γ.Α., οι οποίοι παίρνουν και αυτοί αυτή την ανάλογη σύνταξη, τους νεφροπαθείς, όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση, τους ανέργους, μια σειρά συνανθρώπους μας, οι οποίοι κινούνται στα όρια της φτώχειας. Είναι αυτοί οι οποίοι πλήρωσαν και ήταν τα μεγάλα θύματα της οικονομικής κρίσης της χώρας τα τελευταία πέντε χρόνια.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Στ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Πραγματικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα δίνουμε το στίγμα των προθέσεών μας. Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δίνει το στίγμα των προθέσεών της, πού πάει το πράγμα, τι θέλει να κάνει και τι θέλει να προωθήσει. Πραγματικά, σήμερα εδώ στη Βουλή η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Βουλή, η ελληνική πολιτεία δίνει ένα μήνυμα, ένα μήνυμα προς όλους αυτούς, ότι είμαστε δίπλα σας, ότι δεν σας ξεχνάμε, γιατί είστε τα θύματα. Και είμαστε δίπλα σας, για να σταθούμε αλληλέγγυοι -τόσο η Κυβέρνηση όσο και η πολιτεία, αλλά και εμείς οι Βουλευτές- σε αυτά τα στρώματα του πληθυσμού, οι οποίοι ήταν τα μεγάλα θύματα της οικονομικής κρίσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να τους στείλουμε και ένα μήνυμα, ότι δεν θα υποστείλουμε τη σημαία των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και εξαγγελιών προς αυτά τα στρώματα του ελληνικού πληθυσμού, ότι προχωρούμε σε μια αναδιανομή του εισοδήματος, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ήταν αυτοί οι οποίοι πλήρωσαν αυτή τη δύσκολη κρίση.
Έγινε μια σοβαρή αναδιανομή εισοδήματος αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια προς τα μεγάλα στρώματα από τα χαμηλά και μεσαία και σήμερα θα πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία.
Χωρίς καμία διάθεση λαϊκισμού, η πιο συχνή ερώτηση που έχω στην εκλογική μου περιφέρεια, στην Άρτα, όταν γυρίζω στα χωριά, αλλά και όταν γυρίζω στις αγροτικές περιοχές, είναι πότε θα πάρουμε αυτό το επίδομα. Το λέω χωρίς καμία διάθεση λαϊκισμού, γιατί πραγματικά οι άνθρωποι περιμένουν τα 300 έως 1300 ευρώ, για να κάνουν Χριστούγεννα. Αυτά τα χρήματα περιμένουν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής, τις δυσκολίες που τους βρήκαν μπροστά τους, συνέπεια των αποτυχημένων πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας.
Θα πρότεινα, κύριε Υφυπουργέ, μετά την αποδοχή που έχει αυτό το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, να εξετάσει πάρα πολύ σοβαρά η Κυβέρνηση να έχει μόνιμο χαρακτήρα αυτή η οικονομική ενίσχυση. Αντί να δώσουμε επιδόματα θέρμανσης και δεν ξέρω τι άλλο, να εξετάσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σαν Κυβέρνηση, εάν πραγματικά θέλουμε να αναδιανείμουμε το εισόδημα στην ελληνική κοινωνία να εξετάσουμε να έχει ένα μόνιμο χαρακτήρα αυτή η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, για να μπορέσουν πραγματικά τα χαμηλά οικονομικά στρώματα του πληθυσμού μας να ενισχύονται οικονομικά και να μην καταντήσει αν θέλετε όπως αυτό το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής της Νέας Δημοκρατίας το γνωστό «ταμείο φτώχειας» που είχαν πει, το οποίο το ψηφίσαμε εδώ στη Βουλή πριν από δύο περίπου χρόνια την ίδια εποχή και το 2008 στον Προϋπολογισμό είχε μόλις 100 εκατομμύρια δραχμές από τα οποία δεν μοιράστηκε τίποτα την πρώτη χρονιά. Και μοιράστηκαν κάποια ποσά το 2009 ως επιδόματα που βοηθήσανε αν θέλετε. Και εμείς συμφωνήσαμε, δεν διαφωνήσαμε αλλά ήταν πραγματικά ψίχουλα.
Ξεκινάμε σήμερα και λέμε ότι θα δώσουμε ένα δισεκατομμύριο. Και είναι λίγα τα λεφτά, κύριε Υπουργέ. Θα πρέπει να εξετάσει η Κυβέρνηση αυτό το ένα δισεκατομμύριο που δεν είναι μεγάλο ποσό, αλλά έχει μεγάλη αποδοχή αυτό το μέτρο, να έχει ένα μόνιμο χαρακτήρα.
Αυτό το νομοσχέδιο και αυτά τα μέτρα δεν είναι τα μοναδικά που παίρνουμε, δεν είναι τα μοναδικά που αφορούν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Εκτός από αυτό το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που μας κοστίζει 1 δισεκατομμύριο ευρώ, δίνουμε επιπλέον 1 δισεκατομμύριο απ’ ό,τι δίναμε για την παιδεία στον Προϋπολογισμό του 2010. Αυξάνουμε το επίδομα της ανεργίας. Αυξάνουμε τις αγροτικές συντάξεις από 1η Οκτωβρίου σε 30 ευρώ και επιπλέον 20 ευρώ, δηλαδή συνολικά 50 ευρώ από το καλοκαίρι. Είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί αυτά τα χρήματα θα πέσουν μέσα στην αγορά, θα ενισχύσουν τη ρευστότητα, θα ενισχύσουν την οικονομία, θα δώσουν ανάσα και αναπνοή σε όλα τα επαγγέλματα, σε όλες τις τοπικές κοινωνίες που θα πέσουν αυτά τα χρήματα.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν είναι το μοναδικό ούτε είναι αποσπασματικό. Είναι το νομοσχέδιο το οποίο είχαμε τάξει. Και ανέφερε ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας ότι φέραμε ένα νομοσχέδιο σε εξήντα μέρες. Και η δική του Κυβέρνηση το 2004 έφερε το πρώτο νομοσχέδιο στις 11 Μαΐου του 2004 όταν οι εκλογές είχαν γίνει στις 7 Μαρτίου του 2004, δηλαδή μετά από εξήντα πέντε μέρες. Μία εβδομάδα περισσότερο κάνατε εσείς το 2004.
Σήμερα, δίνει μία μάχη ο Υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, στο γνωστό ECOFIN για την ελληνική οικονομία. Δεν θα μιλήσω για τα αίτια, για τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας που οδήγησαν σε αυτήν την οικονομική κρίση και στα χάλια της οικονομίας σήμερα. Πρόθεσή μας είναι να πληρώσουν αυτήν την κρίση όχι οι ίδιοι και οι ίδιοι, αλλά να πληρώσουν αυτοί που είχαν φορολογική ασυλία τα τελευταία πέντε έξι χρόνια. Και αυτοί που είχαν φορολογική ασυλία ήταν τα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων και η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Και σ’ αυτό το νομοσχέδιο παίρνουμε δύο βασικά μέτρα. Θεσπίζουμε μία έκτακτη εισφορά στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων που είναι πάνω από 5 εκατομμύρια και βάζουμε μία εισφορά και πάνω από 25 εκατομμύρια κλιμακώνουμε την επιβάρυνση. Επίσης, φορολογούμε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Εσείς καταργήσατε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, θεσπίσατε το ΕΤΑΚ και επιβαρύνατε τους πάντες. Εμείς τον επαναφέρουμε. Ξεκινάμε το διάλογο για φορολογική δικαιοσύνη, ξεκινάμε έναν διάλογο για τη θέσπιση μιας ενιαίας τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα απ’ όπου και αν προέρχονται.
Για τα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, κύριε Υπουργέ, να θεσπιστεί ένα επιπλέον 5% για μεγάλη κλίμακα και αυτό το 5% ανάλογα ή αντίστοιχα να μειωθεί από τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων όταν πάνε σε επενδύσεις οι οποίες αυξάνουν την απασχόληση. Να συνδεθεί με την αύξηση της απασχόλησης στις επιχειρήσεις. Να μειωθεί εκεί ο φορολογικός συντελεστής στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων και να αυξηθεί στα διανεμόμενα. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχουμε τόσο χαμηλό συντελεστή επί Νέας Δημοκρατίας στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων. Αυτή είναι όλη η ιστορία. Και εκεί είχαμε ένα ετήσιο χάρισμα περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Έτσι λοιπόν, αποκαθιστούμε τη φορολογική αδικία και ασυλία που είχαν τα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων, η μεγάλη ακίνητη περιουσία, προκειμένου να κάνουμε μία αναδιανομή του εισοδήματος προς τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
Θα συνεχίσουμε σ’ αυτό το ρυθμό σαν Κυβέρνηση. Και εμείς οι Βουλευτές θα πιέσουμε όσο χρειάζεται την Κυβέρνηση και θα την πιέσουμε πραγματικά, για να προχωρήσουμε στον ίδιο ρυθμό.
Και να είστε βέβαιοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι θα τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε τη βούληση, έχουμε την πρόθεση και έχουμε την εντολή του ελληνικού λαού.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ