Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται σήμερα να κάνει πράξη μία ακόμη από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις προς τους πολίτες, που αφορά την παροχή της οικονομικής ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΜια ενίσχυση που θα λάβουν 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, δηλαδή όλοι όσοι βρίσκονται σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Αφορά χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, αγρότες, ανέργους, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το μέτρο αυτό όμως δεν αποδεικνύει μόνο τη συνέπεια του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα σε όσα έλεγε προεκλογικά και σε όσα πράττει σήμερα ως κυβέρνηση, ούτε και είναι ένα αποσπασματικό μέτρο που αφορά μόνο την προσωρινή ανακούφιση των ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη. Είναι μια πρωτοβουλία που εντάσσεται σε μια σειρά μέτρων οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, με στόχο τη στήριξη των πιο αδύναμων εισοδηματικά ομάδων, αλλά και την τόνωση της αγοράς, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και να ξεκινήσει η ανάταξη της οικονομίας μας. Παρόμοια μέτρα είναι για παράδειγμα:
Ø η στήριξη του εισοδήματος με αυξήσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό,
Ø η αύξηση των αγροτικών συντάξεων,
Ø το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο,
Ø η προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους
Ø η αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ώστε να φτάσει σταδιακά στο 70% του βασικού μισθού
Ø τα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
Ø το νομοσχέδιο για τη στήριξη των δανειοληπτών από την υπερχρέωση απέναντι στις τράπεζες
Ø η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για έργα στην περιφέρεια
Ø και μια σειρά από μέτρα και πρωτοβουλίες, ώστε και να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να μπει ξανά η οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης.
Το πιο σημαντικό όμως, όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση αλληλεγγύης, είναι ο τρόπος που υλοποιείται. Δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με αύξηση των δαπανών και με αύξηση του ελλείμματος. Αντίθετα, οι πόροι για το επίδομα αλληλεγγύης προέρχονται από την έκτακτη εισφορά που καλούνται να πληρώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις με υπερκέρδη πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ και από τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Είναι επομένως ένα μέτρο αναδιανομής του πλούτου, από αυτούς που έχουν σε αυτούς που δεν έχουν. Είναι η ίδια φιλοσοφία που βρίσκεται πίσω από την εφαρμογή ενός νέου και δίκαιου φορολογικού συστήματος στη χώρα μας. Τα προηγούμενα έξι χρόνια παρακολουθούσαμε να συμβαίνει το ακριβώς αντίστροφο. Η Νέα Δημοκρατία έπαιρνε από αυτούς που δεν είχαν, για να χαρίζει στους έχοντες, τους κατέχοντες και τους ημετέρους. Αυξάνοντας το δημόσιο χρέος κατά 100 δις ευρώ, βουλιάζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, διαλύοντας το κοινωνικό κράτος και ξεπουλώντας το δημόσιο πλούτο. Εδώ επομένως έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη ιδεολογική διαφορά, με μια σαφή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην σκληρή, νεοφιλελεύθερη, άδικη και πελατειακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ που στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης.
Επομένως, δεν μπορεί να γίνεται καμία σύγκριση ανάμεσα στην μίζερη επιδοματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που έκανε αναδιανομή της φτώχειας και στην πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Επειδή μάλιστα ακούω τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να αναφέρονται και στο επίδομα θέρμανσης, θα τους θυμίσω ότι το επίδομα θέρμανσης ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά η κυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή αρνήθηκε πεισματικά να το δώσει το 2007, παρά τις δικές μας συνεχείς πιέσεις και παρεμβάσεις μας και μάλιστα τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ στρέφεται ενάντια στην επιχειρηματικότητα και την αγορά. Η δική μας φιλοσοφία είναι ότι η ανάκαμψη της αγοράς και η επιστροφή στην ανάπτυξη, έχει ως προϋπόθεση την αναθέρμανση της οικονομίας. Η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης της ρευστότητας, έχουν αυτόν ακριβώς το στόχο. Το πάγωμα των μισθών και συντάξεων, που είχε ανακοινώσει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, θα οδηγούσε σε κοινωνική έκρηξη, σε μεγαλύτερο πάγωμα της αγοράς και σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και παρατεταμένης κρίσης. Σήμερα σπάμε το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της κρίσης και αλλάζουμε το κλίμα μέσα από ένα σχέδιο υπεύθυνης δημοσιονομικής διαχείρισης, με στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, αλλά και μιας οικονομικής πολιτικής που εγγυάται την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.