Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

3.12.09

ΟΜΙΛΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

(2 Νοεμβρίου)

Πριν δευτερολογήσω, θα μου επιτρέψετε να δώσω δύο απαντήσεις, ως οφείλω, προς τους εκλεκτούς συναδέλφους αρχίζοντας από το συμπατριώτη μου, κύριο Ροντούλη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Θέλω πραγματικά να του εκφράσω τη χαρά μου που αναγνωρίζει, ότι είμαστε μία άλλη Κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα, που καταθέσατε, γιατί προσπάθησα να συγκρίνω αυτό που κάναμε εμείς με αυτό που έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2004, να σας υπενθυμίσω, κύριε συνάδελφε, το εξής: Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη δική μας νομοθετική πρωτοβουλία και στις πρωτοβουλίες που πήρε τότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία δεν υπήρχε. Και μην το παραγνωρίσετε αυτό, γιατί είναι ένα σημαντικό γεγονός.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι εμείς χάσαμε πολύτιμο χρόνο, διότι μέσα σε αυτό το διάστημα είχαμε και τη διαδικασία αυτή. Και αυτό ήταν που επηρέασε τη διάρκεια και φτάσαμε στις πενήντα, πενήντα πέντε ημέρες για να έχουμε το πρώτο νομοσχέδιο.
Σε ό,τι αφορά ένα σχόλιο, ως προς την κριτική που διατυπώθηκε από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, που έκανε ο κ. Τζίμας, ότι ενδεχομένως υπήρξαμε αυστηροί, θέλω να αναφέρω το εξής: Κύριε Τζίμα, έχετε απόλυτο δίκιο. Είναι καθήκον σας -όπως το επεσήμανε και ο Πρόεδρος άλλωστε - είναι συνταγματική υποχρέωσή σας - να ελέγχετε την Κυβέρνηση και τα πεπραγμένα της. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας στερήσει αυτή τη δυνατότητα.
Είναι, επίσης, προς τιμήν σας, ότι υπερψηφίζετε αυτό το νομοσχέδιο παρά τις όποιες επιφυλάξεις διατυπώσατε.
Και θέλω να εκφράσω κι εγώ στο σημείο αυτό την έκπληξή μου, που παρά το γεγονός ότι συμφωνείτε με μία τέτοια πρωτοβουλία, οι περισσότεροι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία για να πάρουν το λόγο.
Διότι σε ένα σύνολο εξήντα εννέα Βουλευτών, που πήραν το λόγο σε αυτή τη διαδικασία, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν κάτω από δέκα. Αν κάνω λάθος, παρακαλώ να με διορθώσετε.
Μάλιστα, ένας συνάδελφος, που ήρθε μόλις για πέντε λεπτά στην Αίθουσα, μου έκανε κριτική γιατί βγήκα πέντε λεπτά από την Αίθουσα, όταν η Αίθουσα για δύο ημέρες είναι εντελώς άδεια, με εξαίρεση εσάς, βέβαια, που είσαστε εδώ και συνεισφέρατε πάρα πολύ στη συζήτηση με τον ήπιο λόγο σας και μάλιστα με τις πολύ σημαντικές επισημάνσεις σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν κάποιος επιχειρήσει να αποδώσει με μία λέξη την ουσία της συζήτησης, όπως αποτυπώθηκε στις ομιλίες των Βουλευτών της Αντιπολίτευσης, θα κατέληγε στον τίτλο «Γιατί;».
Γιατί δεν λύσατε το πρόβλημα των 2,5 εκατομμυρίων φτωχών Ελλήνων στις πενήντα πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης;
Γιατί δε δίνετε πολύ περισσότερα χρήματα σε περισσότερους Έλληνες;
Γιατί φορολογείτε τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία; Διότι το ακούσαμε και αυτό.
Γιατί φορολογείτε τις επιχειρήσεις με μεγάλη κερδοφορία; Και αυτό το ακούσαμε σε αυτή την Αίθουσα.
Γιατί δεν καθιερώσατε στις πενήντα πρώτες ημέρες ένα μόνιμο δίχτυ προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων; Και αυτό το ακούσαμε μέσα στην Αίθουσα.
Γιατί δεν βάλατε μέσα σε πενήντα ημέρες την Οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης;
Γιατί δεν χτυπήσατε στις πενήντα πρώτες ημέρες τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, που έχει δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα;
Προς στιγμήν αναρωτήθηκα μήπως ακούσω κι ένα άλλο «Γιατί;».
«Γιατί στις πενήντα πρώτες ημέρες υπήρξατε συνεπείς με τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις και στηρίζετε 2,5 εκατομμύρια Έλληνες; ».
Το γεγονός, ότι δεν διατυπώθηκε αυτή η απορία, αποτελεί, κατά την εκτίμησή μου, μία σιωπηρή παραδοχή, πως τελικά αναγνωρίζετε, ότι αυτά που λέγαμε προεκλογικά, τα υλοποιούμε μετεκλογικά.
Οι δεσμεύσεις, που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός της χώρας, υλοποιούνται στη βάση ενός χρονοδιαγράμματος που είχαμε ανακοινώσει πριν τις εκλογές.
Θεωρώ αναγκαίο να κάνω μία επισήμανση: Πριν από πενήντα πέντε ημέρες οι Έλληνες πολίτες έδωσαν μία ισχυρή εντολή στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, να βάλουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και να οδηγήσουν τη χώρα σε μία μόνιμη αναπτυξιακή τροχιά.
Το όραμά μας είναι ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, που θα στηρίζεται στην «Πράσινη Ανάπτυξη», ένα υπόδειγμα που κατανέμει πιο δίκαια το παραγόμενο εισόδημα τόσο μεταξύ των Περιφερειών όσο μεταξύ και των πολιτών.
Και όσοι τουλάχιστον προερχόμαστε από την Περιφέρεια, είτε ανήκουμε σήμερα στην Κυβέρνηση είτε ανήκουν στην Αντιπολίτευση, πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι η περιφερειακή ανισότητα τα τελευταία χρόνια εντάθηκε.
Και είναι δική μας υποχρέωση αυτή την περιφερειακή ανισότητα να την καταπολεμήσουμε με κάθε τρόπο.
Διότι, θα συμφωνήσω με συναδέλφους, που είπαν, ότι δεν μπορεί η χώρα να στηρίζεται μόνο σε δύο περιοχές: Ή οικονομικά βιώσιμη θα είναι όλη η Ελλάδα ή δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτή η χώρα.
Πρωταρχικός μας σκοπός, λοιπόν, είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, ώστε να δημιουργηθεί νέος πλούτος και περισσότερο εθνικό εισόδημα.
Βασική μας επιδίωξη είναι η Ανάπτυξη.
Να κινητοποιήσουμε κεφάλαια και ανθρώπινους πόρους, να απελευθερώσουμε τις αστείρευτες δημιουργικές δυνάμεις που διαθέτει ο τόπος μας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να υπάρχει ένα διάχυτο κλίμα αισιοδοξίας για μία δυνατή και ανταγωνιστική Ελλάδα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Η οικονομική δικαιοσύνη θα αποτελεί, για εμάς, το βασικότερο εργαλείο αναδιανομής του εισοδήματος. Θέλω να ξεκαθαρίσω στο σημείο αυτό, ότι στόχος μας είναι να αναδιανέμουμε δίκαια το νέο εισόδημα, που θα παράγουμε.
Στόχος μας δεν είναι να αναδιανέμουμε μιζέρια, γιατί μόνο μέσα από την Ανάπτυξη η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα προβλήματά της, να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, να απελευθερώσει πόρους και να τους διαθέσει σε τομείς που υπάρχει ανάγκη, όπως είναι η Παιδέια, η Υγεία και η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.
Γι’ αυτό, λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι, θέλω να τονίσω, για άλλη μία φορά, αυτό που και ο εισηγητής μας, ο κ. Αηδόνης, είπε, αλλά και πολλοί άλλοι συνάδελφοι από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι το νομοσχέδιο για τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης αποτελεί την από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε βάθος τετραετίας.
Σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον για όλους μας ενισχύουμε έμπρακτα, χωρίς καμία διάκριση, εκατομμύρια οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας μας, υπηρετώντας με σαφήνεια αυτά τα οποία δεσμευτήκαμε, με βασικό μας στόχο την Ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Γι’ αυτό μας ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες και αυτά υλοποιούμε σήμερα.
Το παρόν νομοσχέδιο εφαρμόζεται σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και αποτελεί σαφές στίγμα μιας οικονομικής πολιτικής που έρχεται να υπηρετήσει τον πολίτη.
Δεν υποκαθιστά, κύριοι συνάδελφοι της Αριστεράς, που δύο μέρες τώρα μας ελέγχετε, μονιμότερα μέτρα κοινωνικής συνοχής, ούτε την προσπάθεια διαμόρφωσης ενός σταθερού δικτύου κοινωνικής προστασίας.
Εμείς, σ’ αυτήν τη συγκυρία, με αίσθηση ευθύνης διασφαλίζουμε, ότι η ενίσχυση αυτή δεν προκαλεί καμία πρόσθετη επιβάρυνση του ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού, διότι επιβάλλεται έκτακτη φορολόγηση σε όσους έχουν και κατέχουν.
Και σας ερωτώ: Αμφισβητείτε, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη πολιτική έχει αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά; Εμείς δεν είπαμε, ότι με αυτήν την πολιτική εξαντλήσαμε την αναδιανομή στη χώρα, είπαμε, ότι είναι μία πολιτική με αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά.
Και, εάν αυτό το αμφισβητείτε, ειλικρινά θα ήθελα να μου δώσετε τον ορισμό της πολιτικής με αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά, για να είναι και χρήσιμη και παραγωγική η συζήτηση που κάνουμε μέσα στη Βουλή.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί επιπρόσθετα ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους καλλιεργούν την απαισιοδοξία, τον πεσιμισμό και την παραίτηση στους Έλληνες πολίτες.
Είναι ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους έλεγαν, ότι δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης.
Είναι ένα ηχηρό μήνυμα μίας νέας πολιτικής, η οποία στηρίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και κάνει πράξη την αναδιανομή του πλούτου. Αντλούμε τα χρήματα από αυτούς που έχουν και μπορούν να προσφέρουν για τη βοήθεια των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων.
Κύριοι συνάδελφοι της Αριστεράς, δεν πρόκειται για μία πράξη φιλανθρωπίας, αλλά για μία πολιτική παρέμβαση, που ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς, που στηρίζει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Και όλα αυτά αποτελούν απλά την αρχή, μία πράξη πολιτική των πενήντα πέντε πρώτων ημερών.
Είναι η βάση εκκίνησης ενός νέου υποδείγματος διακυβέρνησης, όπου οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής μας - μέσω της δημόσιας διαβούλευσης.
Εμείς αναγνωρίζουμε τον καθοριστικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών.
Σήμερα κατέθεσα και ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις. Η πρώτη αφορά τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Επειδή η διατύπωση για τους συνταξιούχους που παίρνουν το ΕΚΑΣ οδηγούσε σε παρανόηση για τους δικαιούχους στο βαθμό που δεν έχουν αναπροσαρμοσθεί τα εισοδηματικά όρια του 2009, αυτό που λέω με αυτή τη νομοτεχνική βελτίωση είναι, πως διασφαλίζουμε, ότι όσοι παίρνουν το ΕΚΑΣ θα πάρουν και την ενίσχυση.
Με την άλλη βελτίωση καλύπτουμε την περίπτωση των εποχιακών ανέργων, αυτών δηλαδή που εργάζονται σε ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις και επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ. Και αυτό το κάνουμε, διότι το δικαίωμα να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ το έχουν και για το μήνα Νοέμβριο. Γι’ αυτό, λοιπόν, κάναμε αυτή τη βελτίωση για να διασφαλίσουμε ότι και αυτοί θα έχουν δικαίωμα να πάρουν αυτή την ενίσχυση.
Τέλος, αναδιατυπώσαμε –βλέπω ότι έχουν φύγει όλοι οι συνάδελφοι που είχαν κάνει την παρατήρηση- τη διάταξη για τους πολιτικούς πρόσφυγες, προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η ενίσχυση χορηγείται σε όσους έχουν δελτίο ταυτότητας πολιτικού πρόσφυγα, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης. Εκείνο το οποίο είχαμε πει είναι, ότι δικαιούχοι του συγκεκριμένου επιδόματος είναι περίπου 1.500 πολιτικοί πρόσφυγες.
Από τα στοιχεία, λοιπόν, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διατύπωση, διασφαλίζουμε, ότι τελικά, αυτοί είναι οι δικαιούχοι.
Αυτές είναι οι προσαρμογές, τις οποίες κάναμε και, οι οποίες αποδεικνύουν, ότι παραμένουμε συνεπείς σ' αυτό το οποίο λέγαμε.
Διαβουλευόμαστε, ακούμε τις παρατηρήσεις των συναδέλφων μας, ακούμε τις θέσεις της κοινωνίας και τις ενσωματώνουμε, Διότι τελικά μόνο μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης, μόνο μέσα από τη συζήτηση μπορούμε να πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Και σε ό,τι αφορά τους συναδέλφους από το Νομό Δράμας που κατέθεσαν αυτή την τροπολογία για το επίδομα των παραμεθορίων περιοχών, αυτό που είπα και στην επιτροπή είναι, ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν αφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επιφυλάσσομαι, ότι όταν θα έχουμε και την έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο σε ένα άλλο, καταλληλότερο, νομοσχέδιο θα εξετάσουμε το θέμα για το οποίο ενδιαφέρονται.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ