Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

3.12.09

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όπως γνωρίζετε, αυτή είναι η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Είναι μία νομοθετική πρωτοβουλία, που δίνει ένα πολύ ξεκάθαρο στίγμα πολιτικής. Προεκλογικά, μιλούσαμε για κοινωνική δικαιοσύνη. Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι λόγια. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι πράξη. Και την κάνει κανένας πράξη, με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που στηρίζουν τμήματα του πληθυσμού που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.



Προεκλογικά, μιλούσαμε για την αναδιανομή. Η αναδιανομή δεν είναι λόγια. Η αναδιανομή στηρίζεται με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

Και προεκλογικά μιλούσαμε για ανάταξη της οικονομίας, για στήριξη της ζήτησης σε μια δύσκολη περίοδο. Και αυτό δεν είναι λόγια. Μεταφράζεται σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Αυτές τις ημέρες, συζητάμε τη μεγαλύτερη παρέμβαση αυτού του είδους που έχει γίνει στη χώρα μας, η οποία αγγίζει 2.500.000 συμπολίτες μας και έχει συνολικό κόστος 1 δις ευρώ. Μία παρέμβαση, η οποία συμπυκνώνει αυτές τις τρεις αρχές: της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αναδιανομής και της ανάταξης της οικονομίας. Μία παρέμβαση στοχευμένη - επιλέξαμε συνειδητά να στηρίξουμε οικογένειες με παιδιά και ευπαθείς ομάδες - και μία παρέμβαση υπεύθυνη, γιατί δεν μετακυλύει στον Έλληνα φορολογούμενο, στο έλλειμμα ή στο τεράστιο χρέος της χώρας αυτή την ανάγκη στήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Και το πόσο σημαντική είναι αυτή η παρέμβαση, θα μου επιτρέψετε να πω ότι φαίνεται ξεκάθαρα από τη χθεσινή απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο χθες αποφάσισε την υπαγωγή της Ελλάδας στο άρθρο 104.8 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, διότι η Ελλάδα δεν έλαβε τα μέτρα που έπρεπε να λάβει για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Στην απόφαση που πήρε, θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω μερικές φράσεις και θα το καταθέσω στη συνέχεια στα Πρακτικά - στα αγγλικά, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη μετάφραση. Θα διαβάσω στα ελληνικά. Λέει, λοιπόν, το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών: «Παρά το γεγονός ότι η επιδείνωση στις μακροοικονομικές συνθήκες ήταν πιο σοβαρή από αυτή που ανέμενε αρχικά η ελληνική Κυβέρνηση, τα δημοσιονομικά στοιχεία χειροτέρευσαν πολύ περισσότερο από αυτό που θα μπορούσε κάποιος να περιμένει, ως αποτέλεσμα των χειρότερων μακροοικονομικών συνθηκών και στο μεγαλύτερο βαθμό είναι αποτέλεσμα των συγκεκριμένων πολιτικών της ελληνικής Κυβέρνησης».

Μετάφραση: δεν φταίει η κρίση. Είμαστε εδώ, εξαιτίας των πολιτικών της Κυβέρνησης της ΝΔ. Έχουμε ένα έλλειμμα 30 δις ευρώ, εξαιτίας των πολιτικών της Κυβέρνησης της ΝΔ. Και σε αυτή τη δημοσιονομική κατάσταση, η σημερινή κατάσταση έρχεται και κάνει αυτή τη μείζονα παρέμβαση. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, ερχόμαστε και λέμε ότι «ναι, πρέπει να στηριχθούν οι αδύναμοι». Ότι «ναι, πρέπει να στηριχθεί η ζήτηση». Ότι η οικονομία πρέπει να αναταχθεί. Και φέρνουμε στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο και το κάνουμε με τον πιο υπεύθυνο τρόπο.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάζει μια πολύ ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον. Χθες, στις Βρυξέλλες, κρίθηκε το παρελθόν της χώρας μας, κρίθηκαν και αποδοκιμάστηκαν πολύ καθαρά οι πολιτικές της ΝΔ που μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Και αυτό το διήμερο, καταφέραμε μια πρώτη άρση της δυσπιστίας απέναντι σε εμάς από τους Ευρωπαίους εταίρους, γιατί βλέπουν απέναντί τους ως συνομιλητή μία υπεύθυνη Κυβέρνηση, η οποία έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Η οποία Κυβέρνηση κινείται ταχύτατα στο να βάλει τα πράγματα σε έναν σωστό δρόμο, δεν απεμπολεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, δεν απεμπολεί τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, αλλά προχωρά με δύο ταυτόχρονους στόχους: να στηρίξει την ανάταξη της οικονομίας και τους αδύναμους και ταυτόχρονα να ξεκινήσει μία εξαιρετικά σημαντική υπόθεση εθνικής επιβίωσης, μία προσπάθεια νοικοκυρέματος στα δημόσια οικονομικά. Το χρωστάμε στους Έλληνες πολίτες που μας έφεραν εδώ, τους χρωστάμε να ξέρουν ότι πληρώνουν δίκαιους φόρους και ότι οι φόροι αυτοί ξοδεύονται με τον σωστό τρόπο. Πηγαίνουν, για παράδειγμα, όπως με αυτό το νομοσχέδιο, για να στηρίξουν τους πραγματικά αδύναμους στην κοινωνία μας.

Είμαστε μία παράταξη, η οποία πάντα, σ’ όλη την ιστορία της, απέδειξε έμπρακτα ότι ποτέ δεν έβαζε οτιδήποτε άλλο πάνω από το συμφέρον του Έλληνα πολίτη, το συμφέρον των πολλών, το συμφέρον αυτών που υποφέρουν. Και σήμερα, καλούμαστε σ’ αυτή τη συγκυρία να κάνουμε ακριβώς αυτό. Το κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο, το κάνουμε με τον Προϋπολογισμό που καταθέσαμε στις 20 Νοεμβρίου και θα συζητηθεί το Δεκέμβριο στη Βουλή. Το κάνουμε με μία σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που βοηθούν τους δανειολήπτες, που ανοίγουν δρόμους για την οικονομία, πρωτοβουλίες που βοηθούν τους νέους να βρουν δουλειά.

Αυτή είναι η πολιτική της Κυβέρνησης, αυτή είναι η πολιτική για την οποία έχουμε εκλεγεί, αυτή είναι η πολιτική την οποία θα εφαρμόσουμε!

Ευχαριστώ πολύ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ