Ερώτηση
Προς τον αξιότιμο Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: «Κατάργηση εξέταστρου»
Σε εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο, που απέστειλε προς τους Διοικητές ΥΠΕ όλης της χώρας, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρεται ότι, «Όλοι οι προσερχόμενοι για εξέταση στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και στα Κέντρα Υγείας καταβάλλουν από 1-1-2011 αμοιβή πέντε (5) ευρώ ως αμοιβή εξέταστρων».
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, από τη δαπάνη εξαιρούνται όσοι προσέρχονται, στα νοσοκομεία, ως επείγοντα περιστατικά, οι άποροι, οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί , ενώ μόνο για τα Κέντρα Υγείας εξαιρούνται της καταβολής, οι ασθενείς με ποσοστό αναπηρίας 67%, οι πάσχοντες από κάθε μορφή μεσογειακής αναιμίας, αιμορροφιλία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, οι μεταμοσχευθέντες νεφροπαθείς, οι ασθενείς με AIDS, καθώς και οι τυφλοί.
Με δεδομένη, την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας και την συνεχή αύξηση του ποσοστού των ατόμων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αποτελεί πράγματι δυσβάστακτο βάρος η επιβολή ενός ακόμα χαρατσιού που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας που σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να αποτελεί δημόσιο αγαθό.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός, ότι από το εξέταστρο δεν εξαιρούνται ούτε τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, ούτε τα άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, χαμηλοσυνταξιούχοι κ.α.).
Συνεπώς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση, να επανεξετάσει τη στάση της και να καταργήσει το εξέταστρο;
2. Εάν όχι, υπάρχει η βούληση από την πλευρά της Κυβέρνησης, με μια χειρονομία ελάχιστης κοινωνικής ευαισθησίας να εξαιρέσει από την επιβολή του εξέταστρου τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις αλλά και τα άτομα που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες;