Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

1.8.11

«Απάντηση Σκανδαλίδη σε Ροντούλη για την διανομή τροφίμων σε πολύτεκνους»


Ερώτηση είχε υποβάλει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας, κ. Αστέριος Ροντούλης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σκανδαλίδη, σχετικά με το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε πολύτεκνους.
 


Συγκεκριμένα, είχε προκύψει μια σειρά προβλημάτων όσον αφόρα στα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων πολύτεκνων, καθώς και με την διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα. Δηλαδή, μειώθηκε το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα των πολύτεκνων δικαιούχων από 15.000 ευρώ σε 12.000 ευρώ και, ταυτόχρονα, ορίστηκε για πρώτη φορά νέα χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία για την επιλογή τους. Οι παραπάνω αλλαγές που επέλεξε να εφαρμόσει η Κυβέρνηση, είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός προγράμματος πολλές πολύτεκνες οικογένειες.
Η Κυβέρνηση, δια του αρμοδίου Υπουργού κ. Σκανδαλίδη, απάντησε τα εξής: «Όσον αφορά στο ανώτερο όριο εισοδήματος των 12.000 ευρώ, που αποτελεί κριτήριο για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, επισημαίνεται ότι τα ανώτερα όρια πραγματικού-τεκμαρτού εισοδήματος έχουν τεθεί κατόπιν απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέσπιση κριτηρίων επιλεξιμότητας, προκειμένου να διασφαλίζεται με αντικειμενικά κριτήρια η επιλογή των τελικών δικαιούχων. Όσον αφορά στην προθεσμία για την συγκέντρωση των δικαιολογητικών από τους συλλόγους πολυτέκνων για συμμετοχή των δικαιούχων στο πρόγραμμα, δίδεται παράταση έως την 15η Ιουλίου 2011. Όμως κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή της νέας διαδικασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η διανομή των τροφίμων».
Σχολιάζοντας την απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Λαρισαίος Βουλευτής τόνισε τα εξής:
«Για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση δείχνει το ανάλγητο πρόσωπό της στις πολύτεκνες οικογένειες για δυο συγκεκριμένους λόγους. Πρώτον, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε τη θέσπιση κριτηρίων επιλεξιμότητας των δικαιούχων, η εξειδίκευσή τους, δηλαδή ο καθορισμός των ορίων, είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους – μέλους. Συνεπώς, το όριο των 12.000 ευρώ, αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και μόνο. Επίσης, πραγματική αδικία αποτελεί το γεγονός ότι η Κυβέρνηση κάνει λόγο για τεκμαρτό εισόδημα ως κριτήριο ένταξης στο πρόγραμμα, πράγμα που σημαίνει ότι εάν μια πολύτεκνη οικογένεια έχει ένα σπίτι, αλλά δεν έχει πραγματικό εισόδημα, «τιμωρείται» από την Κυβέρνηση και δεν δικαιούται τα δωρεάν τρόφιμα.
Όσον αφορά στην νέα χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία επιλογής των δικαιούχων πολύτεκνων οικογενειών, πρέπει να τονιστεί ότι είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί από τους συλλόγους πολυτέκνων για τον προφανέστατο λόγο ότι δεν έχουν επάρκεια υπαλληλικού προσωπικού για να διεκπεραιώσουν το σύνολο των διαδικασιών μέσα στα στενά χρονικά όρια που όρισε η Κυβέρνηση. Γι’ αυτό το λόγο, ζητήθηκε να εφαρμοστεί για φέτος η παλιά αξιόπιστη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων, δίδοντας το χρονικό περιθώριο στους συλλόγους να προετοιμαστούν για την εφαρμογή της νέας διαδικασίας από το νέο έτος. Ούτε όμως και αυτή η ελαχίστη άνεση χρόνου δεν δόθηκε από την Κυβέρνηση στους συλλόγους πολυτέκνων, με αποτέλεσμα αρκετοί εξ’ αυτών να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην διαχείριση του προγράμματος διανομής τροφίμων.
Καθώς, όμως, οι εκλογές δεν είναι μακριά, οι Κυβερνώντες θα αντιληφτούν μέσα από το μήνυμα της κάλπης, τι σημαίνει οργή των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ