Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

1.8.11

Ο σχολικός αθλητισμός η βάση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Την άποψη ότι η βάση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό θα πρέπει να είναι το ίδιο το σχολείο και ότι εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες της Πολιτείας, διατύπωσε στην υποεπιτροπή Αθλητισμού της Βουλής ο Παντελής Ασπραδάκης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Περιφέρειας Αττικής.
 
"Θα πρότεινα μάλιστα ένα από τα επόμενα θέματα της Επιτροπής μας να είναι ο σχολικός αθλητισμός, γιατί μέσα στο σχολικό αθλητισμό είναι η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός γενικότερα", πρότεινε συγκεκριμένα. Ταυτόχρονα επισήμανε την ανάγκη με συνεχή και εμπεριστατωμένο διάλογο όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να διαμορφωθεί ένα εθνικό σχέδιο για τον αθλητισμό με στόχο την ανάπτυξη πάνω σε υγιείς βάσεις τα επόμενα χρόνια.
"Γιατί πιστεύω σήμερα κύριοι συνάδελφοι δεν μπορούμε να μιλάμε για κρατικοδίαιτο αθλητισμό, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πορευθούμε όπως παλιά όπου υπήρχαν χρήματα και ξοδεύονταν αλόγιστα, χωρίς τις περισσότερες φορές να υπάρχει αντίκρισμα".
Στη συνέχεια ο Παντελής Ασπραδάκης πρότεινε πριμοδοτήσεις και ηθική ανταμοιβή των σωματείων, για όσα βέβαια υπηρετούν το ευ αγωνίζεσθαι και επιτυγχάνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και δραστηριοποιούνται μακριά από χημικές ουσίες, τη βία, τους μεγάλους εχθρούς του αθλητισμού.
Επίσης ανέδειξε τη δυνατότητα να συνεχιστεί η αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων όπως έγινε στην περιφέρεια Αττικής, "το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά ανοίχτηκε στον κόσμο όπως και το Αθλητικό Κέντρο των Άνω Λιοσίων και οι πολίτες το δέχτηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ενθουσιασμό... Όχι μόνο τα σωματεία αλλά ελεύθερα ο καθένας μπορεί να αθληθεί μέσα σ’ αυτούς τους χώρους. Άρα, πιστεύω ότι αυτές τις αθλητικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις ίσως πρέπει να τις δούμε και σαν αθλητικό τουρισμό, θα έλεγα, που θα δοθεί η δυνατότητα στο κράτος και να τις αξιοποιήσει και να φέρει κάποια έσοδα στις δύσκολες στιγμές που περνάμε.
Τέλος ζήτησε να υποστηριχτούν και να επεκταθούν όσο το δυνατόν τα προγράμματα του μαζικού αθλητισμού που ήδη πραγματοποιούνται σε αρκετούς ΟΤΑ και να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα για συγχωνεύσεις σωματείων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την ένωση υγειών αθλητικών δυνάμεων μέσα στην κοινωνία.

Διαβάστε ολόκληρη την παρέμβαση του Παντελή Ασπραδάκη:
http://pantelis.aspradakis.gr/press/35-speech/252-2011-07-25-12-42-29
Ο αθλητισμός σίγουρα είναι ένα κοινωνικό αγαθό, ζωτικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας για τον άνθρωπο.
Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός που συζητάμε σήμερα πρέπει οπωσδήποτε να ανασυσταθεί πάντα με τη βούληση της πολιτείας. Σήμερα γίνεται μια γόνιμη συζήτηση και είμαι σίγουρος ότι τα συμπεράσματα που θα βγουν θα είναι πάρα πολύ χρήσιμα για όλους.
Πρέπει, λοιπόν, με συνεχή και εμπεριστατωμένο διάλογο όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να διαμορφωθεί ένα εθνικό σχέδιο για τον αθλητισμό με στόχο την ανάπτυξη πάνω σε υγιείς βάσεις τα επόμενα χρόνια.
Γιατί πιστεύω σήμερα κύριοι συνάδελφοι δεν μπορούμε να μιλάμε για κρατικοδίαιτο αθλητισμό, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πορευθούμε όπως παλιά όπου υπήρχαν χρήματα και ξοδεύονταν αλόγιστα χωρίς τις περισσότερες φορές να υπάρχει αντίκρισμα.
Τη στιγμή μάλιστα που επιχορηγήσεις μειώνονται, το ξέρετε πολύ καλά, κύριοι Πρόεδροι, και ο επαγγελματικός αθλητισμός έχει τα δικά του προβλήματα, τα γνωστά που βγαίνουν σήμερα, τα στημένα παιχνίδια και όλα αυτά.
Τι πρέπει να γίνει; Νομίζω ότι όλοι οι ειδικοί λένε ότι η βάση για τον αθλητισμό είναι το ίδιο το σχολείο. Εκεί πρέπει, λοιπόν, να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες όπως και η πολιτεία. Μας λένε όσοι ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ότι μειώνονται τα παιδιά που αθλούνται, γιατί απογοητεύονται είτε από τις υπάρχουσες συνθήκες είτε και από το φορτωμένο πρόγραμμα που έχουν στα σχολεία. Να δημιουργήσουμε, λοιπόν, τις συνθήκες για την ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού και μάλιστα κυρία Πρόεδρε θα πρότεινα ένα από τα επόμενα θέματα της Επιτροπής μας να είναι ο σχολικός αθλητισμός, γιατί μέσα στο σχολικό αθλητισμό είναι η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός γενικότερα.
Πιστεύω, λοιπόν, ναι σε πριμοδοτήσεις και στην ηθική ανταμοιβή των σωματείων, αλλά «όσοι υπηρετούντο ευ αγωνίζεστε» και επιτυγχάνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και δραστηριοποιούνται μακριά από χημικές ουσίες, τη βία, τους μεγάλους εχθρούς του αθλητισμού.
Να συνεχιστεί η αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που έχουμε και μάλιστα το τελευταίο διάστημα είδαμε στην περιφέρεια Αττικής που εγώ ζω και πολιτεύομαι, το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά ανοίχτηκε στον κόσμο όπως και το Αθλητικό Κέντρο των Άνω Λιοσίων και οι πολίτες το δέχτηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ενθουσιασμό. Όχι μόνο τα σωματεία αλλά ελεύθερα ο καθένας μπορεί να αθληθεί μέσα σ’ αυτούς τους χώρους. Άρα, πιστεύω ότι αυτές οι αθλητικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις ίσως πρέπει να τις δούμε και σαν αθλητικό τουρισμό, θα έλεγα, που θα δοθεί η δυνατότητα στο κράτος και να τις αξιοποιήσει και να φέρει κάποια έσοδα στις δύσκολες στιγμές που περνάμε.
Επίσης, να υποστηριχτούν και να επεκταθούν όσο το δυνατόν τα προγράμματα του μαζικού αθλητισμού που ήδη πραγματοποιούνται σε αρκετούς ΟΤΑ με την παρακίνηση των δημοτών, με παράλληλο, όμως, έλεγχο των χρημάτων που δαπανούνται ανάλογα των αποτελεσμάτων και της προσφοράς τους στην τοπική κοινωνία.
Τέλος, θα έπρεπε με συγκεκριμένα μέτρα συγχωνεύσεις σωματείων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την ένωση υγειών αθλητικών δυνάμεων μέσα στην κοινωνία, ιδιαίτερα σήμερα με τον Καλλικράτη που το επιβάλει νομίζω. Έχω ακούσει ότι είναι πολύ δύσκολο ή γραφειοκρατικό το σύστημα για την ίδρυση ενός σωματείου. Ίσως θα έπρεπε κι εδώ να προσεχθεί το σύστημα.
Να έχουμε ανθρώπους που δεν θα μπαίνουν να επενδύσουν, αλλά να έχουν ανιδιοτελή προσφορά πάντα με νόμιμο τρόπο.
Πιστεύω ότι η επιστροφή στον πραγματικό ερασιτεχνικό αθλητισμό πρέπει να γίνει με εξυγίανση και το σημαντικότερο κίνητρα, όχι απαραίτητα οικονομικά, συμμετοχής του πολίτη και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων ανθρώπων, με σωματεία που δημιουργούν συγκροτημένους ανθρώπους και αθλητές με σωστές βάσεις, οι οποίοι θα αποτελέσουν αργότερα τους πρωταγωνιστές στον επαγγελματικό αθλητισμό.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ