Τον δικό τους λόγο, τις σκέψεις τους, τις αγωνίες τους αλλά και τις ανησυχίες τους για το μέλλον τους, διατύπωσαν οι έφηβοι βουλευτές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του προγράμματος.
Τη συνεδρίαση της Ολομέλειας παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Παρέστησαν επίσης ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς, ο εκπρόσωπος της γ.γ. του Κ.Κ.Ε βουλευτής κ. Ιωάννης Γκιόκας, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων είπε τα ακόλουθα:
«Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες»
«Ως Πρόεδρος της Βουλής, αλλά και ως βουλευτής και πατέρας τριών παιδιών περίπου στην ηλικία σας, έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που περνάει σήμερα η ελληνική κοινωνία, και κατ’ επέκταση η ελληνική οικογένεια και εσείς οι νέοι ειδικότερα.
Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες σας για το μέλλον, την αγωνία σας για την περιρρέουσα ρευστότητα, την ανασφάλεια και τους φόβους σας.
Ακούω με προσοχή την κριτική σας και την οργή σας κάποιες φορές για τις προηγούμενες γενιές, που νιώθετε ότι σας κληροδοτούν περισσότερα προβλήματα και ευθύνες από αυτά που σας αναλογούν.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή συνειδητοποιούμε όλοι μας λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος. Όπως και δεν χωρά αμφιβολία ότι γίνεται μια τεράστια, συλλογική, εθνική προσπάθεια να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, για εσάς και τις επερχόμενες γενιές.
Ωστόσο, όταν κρίνετε τις προηγούμενες γενιές, ακόμη κι όταν θυμώνετε για τις ελλείψεις, αδικίες και τις αδυναμίες του κόσμου που θα παραλάβετε, σας προτρέπω να σκεφτείτε και το εξής: Η επιτυχία και η ευτυχία ενός λαού δεν εξαρτάται μόνο από τα οικονομικά μεγέθη, ούτε μετρούνται με βάση μόνο την υλική ευημερία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην χώρα μας έχουμε επάρκεια των δύο σημαντικότερων αξιών, δύο πολύτιμων αγαθών στα οποία δεν υπάρχουν ελλείμματα, ούτε χρωστούμενα σε κανέναν. Είναι η ελευθερία μας και η δημοκρατία.
Αν σκεφτείτε για λίγο έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, θα δείτε ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας που υποφέρει από πολεμικές συγκρούσεις, φανατισμούς, ανισότητες, εκμετάλλευση, υποφέρει στην ουσία από έλλειμμα δημοκρατίας.
Οι προηγούμενες γενιές στη χώρα μας, βίωσαν πολέμους, στερήσεις, αυταρχικά καθεστώτα, μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές ανισότητες και κατάφεραν, με θυσίες και αγώνες, να σας κληροδοτήσουν κάτι που σήμερα φαίνεται σε όλους αυτονόητο: ένα στέρεο και αδιαμφισβήτητο δημοκρατικό πολίτευμα.
Ωστόσο, η ευημερία, η ασφάλεια, η κοινωνική δικαιοσύνη, το δικαίωμα στην εργασία και την προσωπική πρόοδο, δεν είναι αξίες που αναπαράγονται αυτόματα από γενιά σε γενιά, ή που κληρονομούνται εφάπαξ.
Κατακτώνται αενάως, διασφαλίζονται με συνεχείς προσπάθειες, με επαγρύπνηση, με συλλογική δράση, με προσωπική προσφορά και εργασία, με το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε πολίτη.
«Είσαστε συμμέτοχοι και συνδημιουργοί του μέλλοντος»
Η παρουσία σας εδώ συμβολίζει, πάνω απ’ όλα, το βάπτισμά σας στην έννοια του συλλογικού απέναντι στην έννοια του ατομικού συμφέροντος. Συμβολίζει επίσης το δικαίωμα και την υποχρέωσή σας να είσαστε συμμέτοχοι και συν-δημιουργοί του μέλλοντος, ως νέοι, αλλά και αργότερα, ως ώριμοι πολίτες αυτής της χώρας.
Ενάντια στην απαισιοδοξία που καλλιεργείται, λες και κάποιοι επιδιώκουν να οδηγήσουν την κοινωνία σε «ομαδική κατάθλιψη», σας προτρέπω να κοιτάξουμε το σήμερα και το αύριο μέσα από μια πιο φωτεινή προοπτική».
«Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες»
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Πιστεύω βαθιά ότι, παρά τις αντιξοότητες του παρόντος, μπορούμε, μέσα στο περιβάλλον της δημοκρατίας και της ελευθερίας που απολαμβάνουμε, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Δουλεύοντας σοβαρά, συστηματικά, με επιμονή στους στόχους μας, δουλεύοντας με κέφι και αισιοδοξία, με πίστη στις δυνάμεις μας και στις δυνατότητες της χώρας μας.
Δρώντας συλλογικά, τοποθετώντας το «εμείς» πιο πάνω από το «εγώ».
Το δικαίωμα αυτό στην ελπίδα είναι ο πραγματικός πλούτος της δημοκρατίας. Και ο πλούτος αυτός σας παραδίδεται ακέραιος, με μια υπεραξία που ελπίζω, και σας εύχομαι, να τη μετατρέψετε, με τα όνειρά σας, την φρεσκάδα, τον δυναμισμό της νιότης και την δύναμη της γνώσης, σε ένα καλύτερο αύριο για εσάς και τις επόμενες γενιές».
Πάνω από 1 εκατομμύριο μαθητές έχουν επισκεφτεί τη Βουλή
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα 4.500 παιδιά έχουν συμμετάσχει στις εργασίες της Βουλής των Εφήβων. Η Βουλή των Ελλήνων είναι ανοικτή για τους μαθητές ολόκληρο τον χρόνο μέσα από το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών επισκέψεων, που απευθύνεται στα σχολεία όλης της χώρας.
Χάρη σ’ αυτό το πρόγραμμα, από το 1994 μέχρι σήμερα, έχουν επισκεφτεί τη Βουλή και έχουν ενημερωθεί για την ιστορία και τις βασικές αρχές του Κοινοβουλευτισμού 1.112.000 μαθητές (εφέτος 50.000). Επίσης 300.000 μαθητές από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας έχουν λάβει μέρος στη διαδικασία προεπιλογής για τη Βουλή των Εφήβων από την Α΄ Σύνοδο το 1996 μέχρι τη φετινή.