Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

7.9.10

ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Αποστολάτος Βαΐτσης Βορίδης Μαυρουδής Ροντούλης Αστέριος Κοραντής Ιωάννης Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος Ανατολάκης Γεώργιος Βελόπουλος Κυριάκος Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις Κολοκοτρώνης Άγγελος Μαρκάκης Παύλος Παπανδρέου – Παπαδάκη Ουρανία Πλεύρης Αθανάσιος Πολατίδης Ηλίας Χρυσανθακόπουλος Αλέξανδρος

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κατέθεσαν σήμερα οι Βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού με θέμα τα λάθη, παραλείψεις και παλινδρομήσεις της κυβέρνησης που αναστέλλουν την άκρως αναγκαία αναπτυξιακή διαδικασία». Το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του Λ.Α.Ο.Σ έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον αξιότιμο υπουργό
Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας
ΘΕΜΑ: «Λάθη, παραλείψεις και παλινδρομήσεις της κυβέρνησης που αναστέλλουν την άκρως αναγκαία αναπτυξιακή διαδικασία»
Η χώρα διέρχεται μία περίοδο πρωτοφανούς λιτότητας που χαρακτηρίζεται από ύφεση, συρρίκνωση των εισοδημάτων, πληθωρισμό και διαρκώς αυξανόμενη ανεργία. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εγκλωβισμένο στις επιταγές της «Τρόικας» έχει να αντιπαρατάξει μία μονόπλευρη προσπάθεια για τον περιορισμό του ελλείμματος και την επίτευξη ορισμένων δημοσιονομικών «ποσοτικών» στόχων, αγνοώντας το μείζον: τη διεύρυνση της εγχώριας παραγωγικής βάσης, την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, τη δημιουργία σοβαρών προϋποθέσεων για μία βιώσιμη, ρεαλιστική ανάπτυξη σε όσο το δυνατόν, μάλιστα, συντομότερο χρόνο.
Στο κρίσιμο σκέλος της αναπτυξιακής διαδικασίας η κυβέρνηση φαίνεται να κινείται χωρίς σχέδιο, χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς στόχο. Μία σειρά από λάθη, παραλείψεις, καθυστέρηση στην αποσαφήνιση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, αλλά και διαφωνίες ακόμη και μεταξύ των αρμοδίων υπουργών και υφυπουργών δυσχεραίνουν ή και αναστέλλουν την όποια αναπτυξιακή προσπάθεια. Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν τεράστιες πιέσεις στην καθημερινότητά τους, δηλώνουν εξαιρετικά απαισιόδοξοι για το μέλλον τους και αναζητούν απεγνωσμένα ελπίδα και προοπτική προκειμένου, ιδιαίτερα οι νέοι, να μην αναγκαστούν ακόμη και να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες –τάση που ήδη εκδηλώνεται σε ανησυχητικό βαθμό.
Από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση με μία σειρά «φορολογικά πακέτα» -πολλά εκ των οποίων εισήχθησαν και ψηφίσθηκαν με τη μορφή κατεπειγόντων νομοσχεδίων- επεχείρησε μονομερώς να αυξήσει τα κρατικά έσοδα. Προσπάθεια που όμως έπεσε στο κενό από όλες τις πηγές αφού, εκτός από άκρως αντι-αναπτυξιακή, δεν απέδωσε και τα αναμενόμενα. Οι υψηλότεροι φόροι κατέληξαν σε μείωση της κατανάλωσης και συνεπακόλουθη μείωση των κρατικών εσόδων. Η υστέρηση εσόδων είναι μέχρι στιγμής μεγάλη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο όπου οι φόροι φέρνουν νέους φόρους. Ενδεικτικώς, τέτοια παράλογα φορολογικά μέτρα έως σήμερα ήταν:
-διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ που σήμερα φθάνει έως και 23%
-διαδοχικές αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε καύσιμα, προϊόντα καπνού και αλκοόλ
-υπέρογκη αύξηση των τελών κυκλοφορίας και τελών ταξινόμησης οχημάτων
-έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα
-λανθασμένο φορολογικό «κίνητρο» (στην ουσία αντικίνητρο) για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων»
-φορολογική «στοχοποίηση» της ακίνητης ιδιοκτησίας
-αποτυχημένη προσπάθεια νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων
Συνέπειες των παραπάνω είναι η ασφυξία στην αγορά, τα πολλαπλασιαζόμενα λουκέτα στις επιχειρήσεις, η ακρίβεια, η κατάρρευση της αγοράς αυτοκινήτου, η πρωτοφανής ύφεση στην οικοδομική δραστηριότητα, η απώλεια πολλών θέσεων εργασίας.
Η κυβέρνηση επικαλείται και υπόσχεται διαρκώς την ανάπτυξη, αλλά αυτή δεν έρχεται. Πώς όμως να δοθεί ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία όταν:
-η απορρόφηση κοινοτικών πόρων παραμένει εξαιρετικά χαμηλή
-η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου καθυστερεί
- πολλές μεγάλες επενδύσεις παραμένουν στο συρτάρι
-δεν ενεργοποιούνται οι Συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)
-η γραφειοκρατία παραμένει αντικίνητρο για νέες επενδύσεις
-η ανάσα που περίμεναν χιλιάδες επιχειρήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ, το ΕΣΠΑ και το νέο Αναπτυξιακό Νόμο δεν δίνεται
-επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, καθυστερούν ή προχωρούν μετ’ εμποδίων και εν μέσω σύγχυσης και παραπληροφόρησης για το ακριβές θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους
-η άρση του «καμποτάζ» έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και υπό περιορισμούς –άρα και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα
Είναι φανερό ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν τολμά. Παρεμβάσεις που πρέπει να στοχεύουν:
α) στη δημιουργία σταθερού φορολογικού συστήματος, προσανατολισμένου στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις που πραγματικά επενδύουν στη χώρα.
β) στην παροχή ρευστότητας στην αγορά και στην ουσιαστική καταπολέμηση των «καρτέλ»
γ) στην πάταξη της γραφειοκρατίας
δ) στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας
ε) στο «ξεμπλοκάρισμα» όλων των ξένων επενδύσεων
στ) στη διαμόρφωση συνθηκών «κοινωνικής ειρήνης»
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε:
1) Πώς στοχεύετε να προσελκύσετε ξένες επενδύσεις;
2) Πώς θα διευκολύνετε την υλοποίηση επενδυτικών προτάσεων που ήδη σας έχουν κατατεθεί;
3) Θα επιμείνετε στην υπερβολική φορολογία;
4) Πώς θα τονώσετε την ελληνική επιχειρηματικότητα και πώς θα ενισχύσετε ουσιαστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
5) Πώς θα αξιοποιήσετε τις μεγάλες δυνατότητες της χώρας μας ιδιαίτερα στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού;
6) Πώς θα διευρύνετε την εγχώρια παραγωγική βάση;
7) Τι θα πράξετε σε σχέση με τις ΣΔΙΤ, το ΕΣΠΑ, το ΤΕΜΠΜΕ, το νέο αναπτυξιακό νόμο;
ΟΙ ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Αποστολάτος Βαΐτσης

Βορίδης Μαυρουδής

Ροντούλης Αστέριος

Κοραντής Ιωάννης

Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος

Ανατολάκης Γεώργιος

Βελόπουλος Κυριάκος

Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις

Κολοκοτρώνης Άγγελος

Μαρκάκης Παύλος

Παπανδρέου – Παπαδάκη Ουρανία

Πλεύρης Αθανάσιος

Πολατίδης Ηλίας

Χρυσανθακόπουλος Αλέξανδρος
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ