ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΦΙΛΗ
ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ»
Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα σε ορισμένες ρυθμίσεις των άρθρων 19-20 και 21 που αφορούν Ολυμπιακά και Τουριστικά Ακίνητα. Δεν πρόκειται για επιμέρους ζητήματα αλλά σχετίζονται με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και το ονομαζόμενο αναπτυξιακό μοντέλο που προωθεί γενικά και ιδιαίτερα στην Αττική.
Θα μπορούσε κανείς να το συμπυκνώσει στη φράση: «Όλα στο κεφάλαιο, όλα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να προκύψει η ανάπτυξη». Το ερώτημα είναι: Ανάπτυξη για ποιόν και ποιος θα τη χρηματοδοτήσει;
Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και τους ζητούμε να κρίνουν από την πείρα τους όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η ανάπτυξη, η καπιταλιστική, υπηρέτησε την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Χρηματοδοτήθηκε από την παρατεταμένη λιτότητα, την άγρια φορολογία των εργαζομένων. Δεν είχαμε κάλυψη λαϊκών αναγκών. Το αντίθετο.
Το ΚΚΕ είχε επισημάνει τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα που είχαν οι υψηλές κρατικές δαπάνες για την κατασκευή των ολυμπιακών έργων. Είχαμε επίσης επισημάνει ότι ήδη στην περίοδο μέχρι το 2004 είχε διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο της «αξιοποίησης» των ολυμπιακών εγκαταστάσεων με το ξεπούλημα τους στο μεγάλο κεφάλαιο.
Είχαμε αποκαλύψει ότι ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολλά δισεκατομμύρια για τα έργα που τελικά όχι μόνο δεν θα χρησιμοποιούνταν σε όφελος του μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά θα δοθούν πάλι στους επιχειρηματίες. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν αφορούσε μόνο τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις αλλά συνδέονταν με το σύνολο των παρεμβάσεων π.χ. ανάθεση και εκτέλεση των μεγάλων έργων κατά παρέκκλιση από τη νομοθεσία, μέθοδος αυτοχρηματοδότησης, παρεμβάσεις για το κτηματολόγιο, αλλαγές χρήσεων γης στην Αττική, τσιμεντοποίηση, δέσμευση ελεύθερων χώρων κλπ.
Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των παρεμβάσεων ήταν η διευκόλυνση ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας μεγάλης κλίμακας γύρω από τη γη και τη χρήση της, την παραγωγή δομημένου περιβάλλοντος και τη διαχείριση του φυσικού.
Επιτάχυνε παράλληλα τη διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της παραγωγής και του κεφαλαίου στον κλάδο των κατασκευών.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με μια σειρά νόμους τότε έχτισε τα βάθρα παράδοσης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο. Στη συνέχεια σε αυτό το εύφορο έδαφος επέκτεινε η ΝΔ αυτή την πολιτική. Και σε αυτόν τον τομέα ταυτίζεται πλήρως η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι όποιες φραστικές κορώνες σχετίζονται με το ποιος θα την εφαρμόσει καλύτερα.
Έρχεται σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία με τη συγχώνευση της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ με την εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ.
Παράλληλα με το άρθρο 21 § 4 σύμφωνα με το οποίο « η ΕΤΑ ΑΕ δεν υπάγεται στις διατάξεις που αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα» αίρει τους περιορισμούς του δημοσίου στη χρήση γης. Το ίδιο κάνει και για το Ελληνικό.
Για να κρύψουν τον πραγματικό στόχο δηλαδή την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο, για την κερδοφορία του και η κυβέρνηση και η ΝΔ χρησιμοποιούν δύο σαθρά επιχειρήματα.
Πρώτον: Το κόστος της συντήρησης των εγκαταστάσεων που ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται κυριολεκτικά για αλχημεία γιατί την ίδια στιγμή δίνονται δεκάδες δις ευρώ κρατικά πακέτα στήριξης στους μονοπωλιακούς ομίλους.
Δεύτερο επιχείρημα: Η κυβέρνηση υπόσχεται αναπλάσεις, πολιτιστικές οάσεις, βιώσιμη ανάπτυξη κλπ. Όμως είναι γνωστό ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι αντί αυτών προωθούν μεγάλα εμπορικά κέντρα, συναυλιακούς χώρους με υψηλό τίμημα και τουριστικές εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας και υψηλού κόστους.
Οι συνέπειες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι πολλαπλές και σχετίζονται και με την κατασκευή και τη χρήση των Ολυμπιακών Ακινήτων
Πλήρωσαν δυσθεώρητα ποσά για την κατασκευή τους. Πολλές φορές με αίμα κυριολεκτικά. Δεκάδες ήταν οι νεκροί από τα εργοδοτικά εγκλήματα που ονομάζονται εργατικά ατυχήματα.
Πλήρωσαν πάλι για τη συντήρηση τους και σε τελευταία ανάλυση ενώ ασφυκτιούν σε μεγάλες περιοχές από την έλλειψη ελεύθερων χώρων και αθλητικών υποδομών οι ελάχιστες που υπάρχουν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.
Το ΚΚΕ θεωρεί, και έτσι είναι, ότι η γη αλλά και τα Ολυμπιακά Ακίνητα είναι λαϊκή περιουσία και πρέπει να χρησιμοποιηθούν από το λαό.
Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα και με αυτό το κριτήριο πρέπει στις εκλογές στις 7 Νοέμβρη να καταδικάσουν και με τη ψήφο τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που θα εφαρμόσουν αυτή την πολιτική. Να ενισχύσουν αποφασιστικά τη Λαϊκή Συσπείρωση, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για να εμποδίσουμε το νέο πλιάτσικο σε βάρος του λαού.