ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 16 Ιουνίου 2010
Προς:
Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Κα Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη
Θέμα: Φωτοβολταϊκοί σταθμοί Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ήπειρο
Κυρία Υπουργέ,
Είναι γνωστές οι πρωτοβουλίες σας για την προώθηση μιας νέας περιβαλλοντικής πολιτικής σε σχέση με το παρελθόν, όπως και συνολικά της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Όπως γνωστό είναι επίσης ότι με το ν. 3851 για τις ΑΠΕ για πρώτη φορά η πολιτεία δεσμεύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, νομοθετώντας συγκεκριμένους στόχους, όσων αφορά την συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας μέχρι το 2020. Ένα ζήτημα με πολύ κρίσιμες διαστάσεις όχι μόνο σε περιβαλλοντικό επίπεδο αλλά και σε οικονομικό, αναπτυξιακό και ευρύτερα κοινωνικό θα έλεγα.
Οι ΑΠΕ αποτελούν σήμερα έναν βασικό άξονα σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που μπορεί να προσδώσει στη χώρα μας όχι μόνο την αναγκαία ενέργεια, αλλά πρωτίστως την διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού προτύπου με ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό.
Οι ΑΠΕ αποτελούν επίσης και μια σημαντική αναπτυξιακή διέξοδο για την περιφέρεια και δη για την Ήπειρο που αντιμετωπίζει δομικά και χρόνια προβλήματα ανάπτυξης. Μια περιφέρεια όμως που έχει επιδείξει, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ενδιαφέρον που την κατατάσσει σήμερα στις πρωτοπόρες περιφέρειες σε Εθνικό επίπεδο.
Ωστόσο, η ανάπτυξη των ΑΠΕ και ειδικότερα των Φωτοβολταϊκών σταθμών Ηλεκτρικής Ενέργειας αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες που πρέπει η ηγεσία του Υπουργείου σας να επανεξετάσει.
Αναφέρομαι στην γεωγραφική κατανομή των Φ/Β σταθμών ανά Διοικητική Περιφέρεια και στην επιδότησή τους.
Στην Ήπειρο σύμφωνα με την υπ. Αριθμ. 75/2007 της ΡΑΕ που λήφθηκε στις 13/4/2007, η ισχύς των ΦΒ σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή της παραπάνω απόφασης ανέρχεται στα 18 MWp, ποσοστό 3,6% επί των 500 MWp στο σύνολο της χώρας.
Σε όλες τις άλλες περιφέρειες, πλην της Δυτικής Μακεδονίας και του Νομού Θεσσαλονίκης, η κατανομή κυμαίνεται από 8%-24,4%.
Το μέγεθος της ισχύος που έχει εγκριθεί για την Ήπειρο και ειδικότερα στην κατηγορία 20KWp έως 150KWp έχει καλυφτεί ήδη από το 2007 σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύ ανέρχεται στα 450MWp.
Ένας δεύτερος παράγοντας που δημιουργεί δυσκολίες στην ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων ΦΒ σταθμών είναι η με αρ. 29116/2009 ΚΥΑ για εγκατάσταση ΦΒ Σταθμών σε γήπεδα εκτός σχεδίου.
Όχι μόνο γιατί ορίζει ότι η εγκατάσταση στα εκτός σχεδίου γίνεται μόνο όταν αυτά είναι άρτια και οικοδομήσιμα εμποδίζοντας ουσιαστικά μικρές και μεσαίες εγκαταστάσεις ΦΒ σταθμών αλλά ταυτόχρονα γιατί παγώνει όλες εκείνες τις επενδύσεις που έγιναν μέχρι την έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ σε εκτός σχεδίου γήπεδα μη άρτια και οικοδομήσιμα.
Δημιουργείται κατά συνέπεια ένα τεράστιο πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, ένα πολύ μεγάλο τμήμα των αιτήσεων για ΦΒ εμπίπτει στην συγκεκριμένη κατηγορία. Η αναμονή νέας ΚΥΑ που θα επιλύει το ζήτημα, καθώς και η περαιτέρω καθυστέρηση της δημιουργεί νέα αδιέξοδα στους επενδυτές, οι οποίοι θα μπορούν να διασφαλίζουν άδεια εξαίρεσης σύμφωνα και με το νέο νόμο για τις ΑΠΕ αλλά στη συνέχεια δεν μπορούν να βρίσκονται σε άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα.
Κατόπιν αυτών ερωτάται η Υπουργός
1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η επανεξέταση της γεωγραφικής κατανομής της ισχύος ανά περιοχή;
2. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να εντάξει στα κριτήρια για την γεωγραφική κατανομή της ισχύος και το ενδιαφέρον των επενδυτών ανά περιφέρεια ώστε να στηριχτεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η επιχειρηματική πρωτοβουλία;
3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έκδοση της αναμενόμενης ΚΥΑ για την εγκατάσταση ΦΒ σταθμών σε εκτός σχεδίου γήπεδα μη άρτια και οικοδομήσιμα;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Θανάσης Οικονόμου