Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

3.1.12

Αθήνα 3 Ιανουαρίου 2012
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο


ΘΕΜΑ: ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΩΝ ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
 
Ο οικισμός αγγειοπλαστών Άγιος Στέφανος στον Μανταμάδο Λέσβου αποτελείται από αξιόλογα δείγματα εργαστηρίων κεραμικής, η συντήρηση των οποίων είναι σημαντική για την μελέτη της ιστορίας της κεραμικής καθώς και την ανάδειξη της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας. Ταυτόχρονα οι χώροι αυτοί, είναι τόποι μόνιμης εγκατάστασης και επαγγελματικής ασχολίας που πρέπει να παραμείνουν λειτουργικοί. Ο χαρακτηρισμός των κτισμάτων ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων από μόνος του δεν επαρκεί. Πρέπει να επιτευχθούν οι προϋποθέσεις που να εξασφαλίζουν ότι τα κτήρια θα παραμείνουν λειτουργικά στο μέλλον και δεν θα εγκαταλειφθούν, δηλαδή δεν θα μετατραπούν σε ερείπια. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται οποιαδήποτε συντήρηση ή επισκευή σε κτήριο που έχει κριθεί ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο». χωρίς ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης να ζητήσει την έγκριση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Τα κτήρια του οικισμού αγγειοπλαστών έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που απαιτούν την συνεχόμενη συντήρηση τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι στέγες αποτελούνται από μίγμα πηλού και φύκης το οποίο πρέπει με ετήσια περιοδικότητα να ανακατασκευάζεται. Επίσης, καθώς οι εξειδικευμένοι τεχνίτες γι αυτή την δουλειά αποσύρονται, χωρίς να αντικαθίστανται από νεώτερους, σύντομα αυτές οι διαδικασίες συντήρησης δεν θα είναι εφικτές και θα πρέπει να επιλεγεί μία νέα μορφή στέγης, αλλιώς τα κτήρια θα οδηγηθούν σε εγκατάλειψη.
Είναι σημαντικό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να διαμορφώσουν προκαταβολικά μία σειρά από πρότυπα, αποδεκτών από αυτές, εργασιών συντήρησης και τύπους παρεμβάσεων και προσθηκών που να μπορούν να γίνουν στον οικισμό αγγειοπλαστών ώστε να παραμείνει λειτουργικός χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του. Σε περίπτωση που το υπουργείο δεν κινηθεί αποτελεσματικά η ανακήρυξη των κτηρίων του οικισμού ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία θα έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή τους από λειτουργικό οικισμό σε ερειπιώνα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος;

Ο Ερωτών Βουλευτής



Σπύρος Γαληνός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ