Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

16.3.11

Και αν ούτε αυτό είστε σε θέση να κάνετε, πηγαίνετε σε εκλογές μην μας παρουσιάζετε ότι σέρνεστε επειδή δεν θα πάρετε τους 180 Βουλευτές στη Βουλή. Ο ελληνικός λαός θέλει άλλη πολιτική και έχει καταλάβει το παιχνίδι που παίζετε κύριε Πρωθυπουργέ και σεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΛΑΟΣ». 16.3.11

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ,

ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΤΥΠΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 11/03



«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μας επιτρέψετε να μη συμμεριστούμε καθόλου την αισιοδοξία που εξέπεμψε η αισιοδοξία του κυρίου Πρωθυπουργού, σε σχέση με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής. Άποψή μας είναι ότι οι ηγέτες των χωρών-κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άλλη μια φορά αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να δώσουν μια ουσιαστική και ριζική λύση στην κρίση του χρέους που δεν αντιμετωπίζει μονάχα η Ελλάδα, συνολικά η ευρωζώνη, οι χώρες της περιφέρειας και πολύ γρήγορα θα αντιμετωπίζουν και οι χώρες του κέντρου της ευρωζώνης.
Αποφάσισαν στην πραγματικότητα να μην αποφασίσουν, περί αυτού πρόκειται. Είναι σαν να έχουμε έναν εκρηκτικό μηχανισμό συνδεδεμένο με χρονοδιακόπτη και αυτοί αντί να τον απασφαλίζουν, ανανεώνουν το χρόνο και ταυτόχρονα αυξάνουν και την εκρηκτική ύλη. Αποφάσισαν να βαθύνουν την κρίση και στην πραγματικότητα να μεταθέσουν την επικείμενη χρεοκοπία –ελεγχόμενη τη θέλουν για να πάρουν τα λεφτά τους από τη χώρα μας- πέρα από το 2014 που είχε προδιαγραφεί.
Χωρίς δομικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, καμία επιμήκυνση, κανένας δανεισμός, καμία μικροαλλαγή των όρων του υπάρχοντος δανεισμού δεν πρόκειται να σταματήσει την κρίση.
Θέλω όμως πολύ επιγραμματικά διότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά λίγος για να μπορέσει κανείς να αναλύσει τις εξελίξεις αυτές, να αναφερθώ και στη σπουδή του Πρωθυπουργού να αντιμετωπίζει με όρους επικοινωνιακής πολιτικής μια επικείμενη εθνική και κοινωνική καταστροφή. Και αυτό δεν συνάδει με την κρισιμότητα της στιγμής. Τι είδους επιτυχία τόσο μεγάλη για να πανηγυρίζουμε ήταν αυτή της επιμήκυνσης και βεβαίως της δυνατότητας επαναδανεισμού μετά το 2013 που ούτως ή άλλως είχε προαναγγελθεί και από τον κ. Στρος Καν από τον Δεκέμβρη και είχε μπει και στις αποφάσεις του ECOFIN τον Δεκέμβρη; Χωρίς την επιμήκυνση αυτή, η χώρα μας αναγκαστικά θα οδηγείτο σε στάση πληρωμών μετά το 2013. Διότι θα ήταν αναγκασμένη μέσα σε δυο χρόνια το ’14 και ’15 να αποπληρώσει το σύνολο του δανείου των 110 δισ. μαζί με ένα πολύ μεγάλο εύρος ομολόγων που θα λήξουν το ’14-’15 από το συνολικό χρέος, το οποίο το ξεχνάμε των 300 δισ.
Το ίδιο ισχύει και με τη δυνατότητα αγοράς νέων ελληνικών ομολόγων από το EFSF μετά το 2013, από τον μηχανισμό που σημαίνει και στην πραγματικότητα ομολογία ότι το 2013 δεν θα είμαστε σε θέση να βγούμε στις αγορές για να δανειστούμε, άρα τι θα κάνουμε; Θα δανειστούμε ξανά επιπλέον των 110 δισ.
Και όλα αυτά σημαίνουν ταυτόχρονα ότι το μνημόνιο το οποίο πριν από 10 μήνες μας το παρουσιάζατε ως σωτηρία απέναντι στη χρεοκοπία που θα διαρκούσε τρία χρόνια, θα είναι σε διάρκεια τουλάχιστον ως το 2023.
Πανηγυρίζετε κύριε Πρωθυπουργέ, για τα 6 δις. που κερδίσαμε υποτίθεται από την επιμήκυνση. Και εδώ αυτού του είδους οι αλχημείες δεν είναι σοβαρές. Διότι τα 6 δις. τα βγάζετε κάνοντας έναν υπολογισμό σε αυτά που υποτίθεται ότι θα πληρώναμε αν είχαμε εξασφαλίσει την επιμήκυνση στα 10 χρόνια και είχαμε το επιτόκιο 5,2. Γιατί δεν λέτε συνολικά την αύξηση του ποσού που έχουμε να αποπληρώσουμε σε τόκους απ’ αυτή την επιμήκυνση;
Στην πραγματικότητα κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι της κυβέρνησης για να πείτε ότι κερδίσαμε θα έπρεπε να είχαμε κατακτήσει κάτι το οποίο δεν ήθελαν να μας δώσουν. Κερδίζω σε μια διαπραγμάτευση σημαίνει ότι αποσπώ από τον αντίπαλο μέρος, κάτι που εκείνος δεν έχει συμφέρον να δώσει. Υπό αυτή την έννοια νομίζω ότι δεν κερδίσαμε τίποτα ό,τι πήραμε θα μας το έδιναν και να μη το ζητάγαμε, προκειμένου να εξασφαλίσουν τουλάχιστον ότι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους τόσο γρήγορα.
Και έρχομαι στο πιο ουσιαστικό ζήτημα. Το περίφημο πακέτο το οποίο λέγατε μετά τις συναντήσεις μας, την προηγούμενη εβδομάδα και ειρήσθω εν παρόδω αυτή τη σκλήρυνση της στάσης σας απέναντι στους ευρωπαίους ηγέτες κράτησε μόνο λίγα 24ωρα. Είχαμε εμείς την αίσθηση -αν και είναι πολύ προβλεπόμενες οι κινήσεις σας πια- ότι θα κρατήσετε μια για τα μάτια του κόσμου σκληρή στάση μέχρι τις 25 του Μάρτη, εσείς δεν την κρατήσατε παρά μονάχα δυο, τρία 24ωρα.
Γιατί οι Ιρλανδοί δεν ενέδωσαν από τις 11 του μηνός και τους εγκαλείτε μάλιστα γι’ αυτό; Γιατί δεν ενέδωσαν να συνυπογράψουν και αυτοί να πουν ότι θα ψηφίσουν το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, το σύμφωνο για το ευρώ; Αγνοείτε βεβαίως -και τους εγκαλείτε- ότι οι Ιρλανδοί το επιτόκιο που δήθεν εμείς κερδίσαμε θα το είχαν ότι ώρα ήθελαν, δεν το έκαναν ακριβώς γιατί δεν βιάστηκαν να παραδοθούν άνευ όρων όπως βιαστήκατε εσείς.
Και έρχομαι στο σκληρό πακέτο. Το πακέτο το οποίο έρχεται ως παρελκόμενο αυτής της συμφωνίας είναι τόσο σκληρό που ο ελληνικός λαός οφείλει να το γνωρίζει. Πρόκειται για νέα μέτρα, σκληρά μέτρα, πρόκειται για το τέλος της διαπραγμάτευσης, διότι το σύμφωνο για το ευρώ πια θα τελειώσει την πολιτική διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι δεν θα υπάρχει ούτε το δικαίωμα του βέτο σε ζητήματα κρίσιμης σημασίας για την οικονομική πολιτική, πρόκειται για 25 δισ. μέχρι το 2015 όταν μέχρι στιγμής έχουμε μέτρα μόλις 8 δισ. και έχουμε στενάξει και γονατίσει, πρόκειται για 4 δισ. επιπλέον μέτρα μέσα στο 2011 γιατί δεν βγαίνει ο λογαριασμός και πρόκειται για 50 δισ. αξιοποίηση λέτε τώρα, αλλά θέλω μια ειλικρινή απάντηση που θα βρείτε 50 δισ. αν δεν πουλήσετε δημόσια γη, δημόσια περιουσία, διότι έχετε δεσμευθεί ότι δεν θα το κάνετε και που θα βρείτε 50 δισ. χωρίς αξιοποίηση ορυκτού και ενεργειακού πλούτου.
Κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι της κυβέρνησης, υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας. Δεν δικαιούστε να πανηγυρίζετε, είναι ύβρις όταν έχουμε μια εθνική τραγωδία μπροστά μας και δεν δικαιούστε να μη λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό γιατί πρόκειται να πληρώσει. Και κυρίως δεν δικαιούσθε να παίρνετε επιλογές που τόσο ηθικά όσο και χρονικά υπερβαίνουν τα όρια της εντολής που πριν από 1,5 χρόνο λάβατε από τον ελληνικό λαό.
Διότι ο ελληνικός λαός δεν γνώριζε βεβαίως πριν 15 μήνες τι τον περίμενε, γνωρίζει όμως σήμερα και σεις οφείλετε να ζητήσετε τουλάχιστον την κρίση του για επιλογές που αφορούν όχι εμάς εδώ, τα παιδιά μας, ενδεχομένως και τα εγγόνια μας».


ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός από το Βήμα της Βουλής πανηγυρίζει για τις δήθεν κατακτήσεις μας της χώρας μας στη σύνοδο κορυφής, ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ δηλώνει χθες ότι το σύμφωνο για το ευρώ –έτσι λένε τώρα το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας- είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Και δεν θα προσφέρει τίποτα στο πρόβλημα της κρίσης του χρέους.
Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας στις 11 του Μάρτη δεν πήγε για να διαπραγματευθεί, διότι είχε δώσει από πριν τη συγκατάθεσή του ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε επιθυμία της κυρίας Μέρκελ. Γι’ αυτό άλλωστε αντί να πάει στην Ιρλανδία και να συναντηθεί με το νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό και να συμπτύξει ένα μέτωπο των δυνάμεων εκείνων που μπορούν όμως βάσει των συνθηκών να ασκήσουν βέτο και να βάλουν κόντρα στις επιδιώξεις των κυρίαρχων δυνάμεων σήμερα στην Ε.Ε. αντ’ αυτού πήγε στο Βερολίνο και στο Ελσίνκι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το οποίο είδαμε λίγο πριν μέσα σε αυτή την αίθουσα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τεχνητό σχέδιο πόλωσης δικομματικής, ανούσιας όμως, διότι στην πραγματικότητα και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία δεν έχουν τη δύναμη, τα κότσια να πάνε κόντρα στα ισχυρά συμφέροντα της πλουτοκρατίας στη χώρα μας, του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και των δανειστών μας που θέλουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, και είναι έτοιμοι να δώσουν, να ξεπουλήσουν κομμάτια της δημόσιας περιουσίας αλλά και δικαιώματα και κατακτήσεις του ελληνικού λαού.
Στην πραγματικότητα ενώ έχετε αποφασίσει και προεξοφλήσει ότι θα βυθίσετε την ελληνική κοινωνία στη δίνη αυτής της κρίσης, κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό κατ’ εξακολούθηση και ο κ. Παπανδρέου, αλλά και ο κ. Σαμαράς διότι προεξαγγέλλει ζητήματα κυρίως σε ότι αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας, πριν μπούνε στο ίδιο το μνημόνιο. Προφανώς την πρωτοκαθεδρία την έχει ο Πρωθυπουργός ο οποίος με δική του επιλογή μας έβαλε στο ΔΝΤ, με δική του επιλογή τελικώς αποδεικνύεται ότι στηρίζει αυτή την αντιδραστική, αδιέξοδη πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ντόπιας διαπλοκής και της διεθνούς τοκογλυφίας.
Αυτό που είδαμε σήμερα ήταν ένα πανηγύρι το οποίο θα δούμε ξανά και ξανά το επόμενο διάστημα. Διότι στήνετε ένα σκηνικό ελεγχόμενης πόλωσης με τη Νέα Δημοκρατία για να οδηγήσετε την χώρα προφανώς σε εκλογική αναμέτρηση δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς, ό που προσδοκάτε να βγάλετε μια ελεγχόμενη συναίνεση σε αντίθεση με τη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, η οποία θα μας οδηγήσει στην περιβόητη ελεγχόμενη χρεοκοπία που θα αφορά τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτό είναι το παιχνίδι που στήσατε εδώ με σφήνα τον κ. Καρατζαφέρη, όπως θα είναι και τους επόμενους μήνες, αυτό θα δούμε το επόμενο διάστημα. Και επειδή είσαστε απόλυτα προβλέψιμος για όλες τις κινήσεις σας κύριε Πρωθυπουργέ, το ξέραμε ότι δημιουργείτε κλίμα απογοήτευσης και χαμηλών προσδοκιών για να παρουσιάσετε ως επιτυχία αυτό το οποίο ήταν αναμενόμενο ότι θα μας έδιναν οι πιστωτές μας. Και τώρα ξέρουμε ότι δημιουργείτε αυτό το κλίμα της πόλωσης. Μιλάτε για υπευθυνότητα, θα φέρετε και στη Βουλή την κύρωση του συμφώνου για το ευρώ και θα ζητήσετε υπευθυνότητα ενδεχομένως όχι μόνο από τους Βουλευτές σας, για να δημιουργήσετε ευρύτερες συναινέσεις, έχοντας διαρκώς στο μυαλό σας τη φυγή προς τις κάλπες.
Εάν λοιπόν, θεωρείτε ότι δική σας είναι η υπεύθυνη στάση γιατί δεν εμπιστεύεστε τον ελληνικό λαό; Αν θεωρείτε ότι υπευθυνότητα είναι να μας οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια σε αυτό το μαρτύριο της σταγόνας, σε αυτό το μαρτύριο για τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία των 25 δισ. μέχρι το ΄15 και δεν ξέρω εγώ πόσα άλλα μέχρι το 2031 όπου θα έχουμε την επιτήρηση, προσφύγετε λοιπόν στη λαϊκή ετυμηγορία, κάντε δημοψήφισμα για να επικυρώσει ο κυρίαρχος λαός την επιλογή σας να συναινέσετε με τις επιταγές της κυρίας Μέρκελ.
Και αν ούτε αυτό είστε σε θέση να κάνετε, πηγαίνετε σε εκλογές μην μας παρουσιάζετε ότι σέρνεστε επειδή δεν θα πάρετε τους 180 Βουλευτές στη Βουλή. Ο ελληνικός λαός θέλει άλλη πολιτική και έχει καταλάβει το παιχνίδι που παίζετε κύριε Πρωθυπουργέ και σεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΛΑΟΣ».
16.3.11
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ