Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

16.3.11

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 142α ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΤΥΠΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011»

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΤΥΠΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 11/03

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2011





Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα τον κ. Σαμαρά να μιλάει για «ανάπτυξη, ανάπτυξη και πάλι ανάπτυξη». Αλλά τι μας άφησε η Νέα Δημοκρατία; Μας άφησε χρέος, χρέος και πάλι χρέος!

Εκατόν πενήντα δις κ. Σαμαρά, 150 δις αυξήσατε το χρέος, σε 5,5 χρόνια. Αυτό ήταν το ρεκόρ της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή ήταν η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πού ήταν η ανάπτυξη;

Διπλασιάσατε, ουσιαστικά, το ιστορικό χρέος αυτής της χώρας. Και δεν μπορώ να συμφωνήσω κ. Καρατζαφέρη, ότι είμαστε ίδιοι. Δεν μπορώ να συμφωνήσω. Μπορεί να έχουν γίνει λάθη, ναι, στο παρελθόν. Αλλά εμείς αφήσαμε μια χώρα, που δεν είχε αυτό το χρέος των 150 δις επιπλέον. Και θα μπορούσε η προηγούμενη κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτά που αφήσαμε και, ναι, να κάνει ανασυγκρότηση, να αλλάξει τη χώρα, να προχωρήσει στις αλλαγές. Δεν το έκανε. Υιοθέτησε τις χειρότερες των πρακτικών, πολιτικών και αντιλήψεων της χώρας μας. Τις χειρότερες πελατειακές λογικές.

Βεβαίως, δεν θέλετε να μιλάμε για το χρέος. Σας άκουσα. «Να μην μιλάμε για το χρέος», είπε ο κ. Σαμαράς. Δηλαδή, θα το σβήσουμε έτσι, μη μιλώντας για το χρέος; Όταν αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, η θηλιά που έχετε αφήσει στο λαιμό του Ελληνικού λαού; Τόσο υπεύθυνος είστε; Τόσο υπεύθυνη παράταξη; Να μιλάμε για όλα τα ωραία, αλλά να μην έχουμε την ευθύνη να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα;

Και δεν είναι μόνον αυτό. Όσο αναγνωρίζονται οι θυσίες και οι προσπάθειες του Ελληνικού λαού, όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο αλλάζει η Ελλάδα, όσο φαίνεται ότι εμείς αποτελούμε μέρος της λύσης για το πρόβλημα, για τα χρόνια προβλήματα της χώρας, τόσο γίνεται αδιέξοδη αυτή η αρνητική σας στάση, κ. Σαμαρά. Τόσο γίνεται λυσσαλέα η επίθεσή σας. Τόσο χάνετε αξιοπιστία, τόσο χάνει αξιοπιστία η μικροκομματική σας πολιτική, όταν βλέπουμε μπροστά μας θέματα, που είναι εθνικής σημασίας. Τόσο γίνεστε κήρυκες της απαισιοδοξίας και της καταστροφής. Και τόσο ταυτίζεστε με τον παλιό, «καλό» σας εαυτό, την Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, το έργο της οποίας δεν μπορείτε να αποχωριστείτε.

Και είπε ένας βουλευτής σας, νομίζω ο κ. Σταϊκούρας, ότι ήταν θετικά τα αποτελέσματα και μόνο που δεν τον διαγράψατε! Δηλαδή, εσείς θέλετε οπωσδήποτε, κάθε επιτυχία της Ελλάδας, να μην είναι επιτυχία της Ελλάδας, αλλά να είναι απλώς η μεμψιμοιρία της Νέας Δημοκρατίας.

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα. Θετικά ήταν τα αποτελέσματα και καθόλου αυτονόητα, όταν η Ιρλανδία, για παράδειγμα, πήγε σε αυτή τη διαπραγμάτευση και δεν τα κατάφερε. Και εσείς είχατε πει για τη διαπραγματευτική ικανότητα της Ιρλανδίας. Και εμείς, θέλουμε η Ιρλανδία να πάρει τους ευνοϊκότερους όρους. Και όμως, δεν τα κατάφερε σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Όταν η Πορτογαλία, επίσης, την οποία αναφέρατε, έχει δεσμευτεί με ένα μνημόνιο, το οποίο δεν υπέγραψε, αλλά το οποίο συμφώνησε εκεί, ενώπιόν μας ουσιαστικά.

Οι αποφάσεις αυτές, ήταν επιβράβευση όμως και των δικών μας πολιτικών, που εφαρμόζουμε 10 μήνες τώρα.

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια περιουσία, μία ακόμα υποκριτική στάση: άλλα λέτε τη μία φορά, άλλα λέτε την άλλη. Και άλλα λέτε στο εξωτερικό, όταν πηγαίνετε, όπου υπογράψατε με τους δικούς σας συναδέλφους, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τη συνέχιση του πετυχημένου - αυτό υπογράψατε - προγράμματος της Ελλάδας.

Όμως, μία άλλη λέξη για τη μείωση των επιτοκίων, ή για την επιμήκυνση της αποπληρωμής, δεν μπορέσατε εσείς να καταφέρετε εκεί. Ενώ εμείς, το καταφέραμε και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, και στο Συμβούλιο Κορυφής.

Εσείς, μας είχατε προτείνει σε δύο χρόνια να μηδενίσουμε το έλλειμμα, με τα 50 δις της δημόσιας περιουσίας. Και τώρα, έρχεστε και μας εγκαλείτε, να μην αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία, όχι σε δύο, αλλά σε πέντε χρόνια. Επιτέλους, πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία και εμείς μπορούμε βεβαίως να το κάνουμε.

Μας είπατε ότι σώζουμε την Ελλάδα. Ναι, και θα τη σώζουμε την Ελλάδα, και θα διαπραγματευόμαστε σκληρά για καλύτερους όρους στη συνέχεια. Μας είπατε ότι διορθώνουμε σφάλματα. Ναι, διορθώνουμε σφάλματα, τα δικά σας σφάλματα, της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτά πληρώνει σήμερα ο Ελληνικός λαός.

Και αλλάζουμε την Ελλάδα, απέναντι σε κατεστημένες λογικές, σε χρεοκοπημένες πρακτικές, διότι η χρεοκοπία που αντιμετωπίσαμε δεν ήταν απλά οικονομική, αλλά ήταν η χρεοκοπία πρακτικών, αντιλήψεων και πελατειακών λογικών, που εσείς πρεσβεύατε. Και φαίνεται ότι συνεχίζετε να πρεσβεύετε.

Ιστορική είναι η ευθύνη, κυρίες και κύριοι, που έχουμε όλοι μας σε αυτή τη Βουλή. Ιστορική είναι η ευθύνη όλων των Αρχηγών των κομμάτων. Ιστορική είναι και η δική σας ευθύνη κ. Σαμαρά, να συμβάλετε.

Και εγώ επιμένω και θα επιμένω, να συνεχιστεί και να είναι ουσιαστικός ο διάλογος, ουσιαστική η προσπάθεια να συμπλεύσουμε σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές.

Συνεχίζω αυτή την προσπάθεια, παρά τη μικροκομματική σας, μεμψίμοιρη πολιτική. Αλλά δεν βλέπω να φέρνετε προτάσεις.

Τουλάχιστον απέναντι στο χρέος, χρέος, χρέος, θα περίμενα σήμερα, η Νέα Δημοκρατία, να λέει τουλάχιστον «υπευθυνότητα, υπευθυνότητα, υπευθυνότητα».

Εμείς, πάντως, υπεύθυνα προχωράμε στις αλλαγές.

Δεν είναι εύκολο. Δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Προχωράμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα όμως, και ναι, και με αισιοδοξία.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ