Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

30.3.11

Απάντηση ΑΝΥΠΕΞ Μ. Ξενογιαννακοπούλου σε Επιτροπή της Βουλής για το θέμα του Ιταλικού πλοίου EXPLORA

Η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατά τη δευτερολογία της στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, απαντώντας σε ερώτημα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνου Παναγιωτόπουλου για το θέμα του Ιταλικού πλοίου EXPLORA, υπογράμμισε:



«Δεν υπήρξε καμία διχογνωμία στην αντιμετώπιση του θέματος. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησαν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας.

Όπως είχαμε ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής , το Ιταλικό ερευνητικό πλοίο EXPLORA ζήτησε και έλαβε άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο της ελληνικής δικαιοδοσίας. Η παρενόχληση του πλοίου από το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό και όλες οι ενέργειες που ακολούθησαν ήταν παράτυπες και αντίθετες με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, γι’ αυτό και η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα πραγματοποίησε διάβημα στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στις 28-3-2011 διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών ότι, σε αντίθεση με τις μέχρι τότε διαβεβαιώσεις της ιταλικής πλευράς και παρά τις σχετικές προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, η εταιρεία που διαχειρίζεται το πλοίο είχε ζητήσει άδεια και από την Τουρκία. Η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση. Υπήρξε έντονη διαμαρτυρία και διάβημα προς την Ιταλία, καθώς και άμεση και αμετάκλητη ανάκληση της άδειας του πλοίου EXPLORA και δεν θα χορηγηθεί νέα για να ολοκληρώσει τις εργασίες του».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ