Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

30.3.11

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κα. Υπουργό
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: «Από την εκτεταμένη ρύπανση απειλείται ο ποταμός Καλαμάς».



Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, ιδιαίτερα επιβαρυμένο είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Ηπείρου, ο Καλαμάς, δεδομένου ότι απειλείται από την εκτεταμένη ρύπανση, τις εκχερσώσεις και τις καταπατήσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με μετρήσεις της Διεύθυνσης Υδάτων Ηπείρου της νέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, τα νερά της ήδη επιβαρυμένης λίμνης Παμβώτιδας αλλά και τα νερά της τάφρου Λαψίστας, όπου καταλήγει ο βιολογικός καθαρισμός των Ιωαννίνων, αποτελούν τις βασικές πηγές ρύπανσης του ποταμού Καλαμά.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν θεωρούνται ενθαρρυντικά, καθώς τα επίπεδα των αμμωνιακών και νιτρικών ουσιών είναι αυξημένα και ξεπερνούν τα όρια που έχουν τεθεί για τη διαβίωση των ψαριών.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι υψηλά, ειδικά για την τάφρο της Λαψίστας, όπου καταλήγει ο βιολογικός καθαρισμός των Ιωαννίνων, ενώ κατά τους θερινούς μήνες το πρόβλημα διογκώνεται.
Σύμφωνα δε με πρόσφατες μετρήσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, στην είσοδο και την έξοδο της Λαψίστας, που τροφοδοτεί τον Καλαμά με νερό, οι δείκτες στα νιτρώδη παρουσίασαν υπέρβαση κατά 1.030%. Τους θερινούς μήνες δε η υπέρβαση αυτή μπορεί να ανέλθει και στο 14.000%. Παράλληλα, στην έξοδο του νερού από τη λίμνη Παμβώτιδα, τα νιτρώδη σημειώνουν υπέρβαση της τάξης του 1.100%, ενώ το αμμώνιο κατά 725%.
Καθημερινές είναι οι καταγγελίες πολιτών για τη ρύπανση του Καλαμά, καθώς έχουν εντοπιστεί βοθρολύμματα ακόμη και στο σύστημα ομβρίων υδάτων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1. Υπάρχει σχέδιο επέκτασης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων, καθώς κατασκευάστηκε με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής μέχρι το 2020, όμως σήμερα επεξεργάζεται 35.000 κυβικά ημερησίως, έχοντας ήδη ξεπεράσει τις προδιαγραφές του;
2. Ποιοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που εφαρμόζονται στις βιομηχανίες της εν λόγω περιοχής;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κουβέλης Φώτης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ