Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

20.12.09

Ειδικός εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Άγγελος Τζέκης.

Ειδικός εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Άγγελος Τζέκης.
Συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2010».



Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ξαναζούμε το ίδιο έργο με κυβέρνηση τώρα το ΠΑΣΟΚ, Αξιωματική Αντιπολίτευση τη Νέα Δημοκρατία. Σκιαμαχούν, ενώ έχουν την ίδια πολιτική ταξική, η οποία έχει οδηγήσει σε αυτό το σημείο τον εργαζόμενο λαό. Γιατί με συνεχείς παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οίκων, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας με εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων και του προωθούμενου κοινωνικού διαλόγου, με τη συμμετοχή των φιλεργοδοτικών φιλοκυβερνητικών πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ αλλά και της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΣΕΒΕΕ στήνεται ένα σκηνικό τρομοκράτησης, εκφοβισμού των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανέργων.

Σ’ αυτή τη δουλειά συνεπικουρείται από πρόθυμους, καλοπληρωμένους διαμορφωτές της κοινής γνώμης που προσπαθούν να ενοχοποιήσουν για τα ελλείμματα και το χρέος τον εργαζόμενο λαό ότι είναι υπεύθυνος αυτός για την κρίση. Σκοπός όλων αυτών είναι να αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματά του εισοδηματικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, δημοκρατικά.
Επομένως, για όλους αυτούς ευθύνονται ο εργαζόμενος των 600, των 700 και των 1000 ευρώ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που εκεί θα πέσει μεγάλο κόψιμο μισθού. Ευθύνονται οι 700.000 συμβασιούχοι με προγράμματα stage ορισμένου χρόνου, μερικής απασχόλησης έργου, οι εργαζόμενοι σε εργολάβους, σε γραφεία ενοικίασης, με 400 και 500 ευρώ και μάλιστα ανασφάλιστοι. Άλλωστε, αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο εσείς το έχετε στήσει με νόμους από το 1998 για εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Για όλους αυτούς ευθύνονται οι μικρομεσαίοι φτωχοί αγρότες που με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και με τις αποφάσεις σας βλέπουν συνεχώς να μειώνεται το εισόδημά τους, να ξεκληρίζονται. Και μάλιστα δεν τους έχετε καταβάλει μέχρι σήμερα και αυτές τις πενιχρές επιδοτήσεις.
Για όλους αυτούς ευθύνονται οι μικροεπαγγελματίες, οι μικροβιοτέχνες με τη συνεχή μείωση του τζίρου και με τα χιλιάδες λουκέτα το χρόνο. Ευθύνονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι που το 70% παίρνει συντάξεις κάτω από 600 ευρώ. Ευθύνονται οι πάνω από 700.000 άνεργοι με τα επιδόματα πείνας. Ευθύνονται τα 5 εκατομμύρια συμπολιτών μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή λίγο πάνω από αυτό. Και είναι ντροπή για εμάς να υπάρχει όριο φτώχειας, γιατί με τόσο πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος λαός μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και όχι με τα επιδόματα ελεημοσύνης που του πετάτε κατάμουτρα. Για όλους εσάς βέβαια δεν ευθύνονται για την ύφεση, για την κρίση τα ελλείμματα και το χρέος, οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια, οι δυνάμεις του κεφαλαίου. Όλα αυτά τα χρόνια με τη διαχρονική ταξική πολιτική των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξασφάλιζαν και εξασφαλίζουν υπέρογκα κέρδη.
Και αυτό γιατί με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 45% στο 35% επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στο 25% επί Νέας Δημοκρατίας και τώρα στο 20%, γιατί με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή 30% επί του τζίρου των διαφημίσεων των τηλεοράσεων στο 20% με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στην κατάργησή του με τη Νέα Δημοκρατία, γιατί με την πλήρη απαλλαγή από τον ειδικό φόρο στα καύσιμα που χρησιμοποιούν ναυτιλιακές, ακτοπλοϊκές, αεροπορικές εταιρείες υπάρχει απώλεια δεκάδων δισεκατομμυρίων για τα ταμεία του κράτους ενώ γεμίζουν τα ταμεία των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.
Γι’ αυτό αυξάνετε συνεχώς τους άδικους, έμμεσους, ταξικούς φόρους για να πληρώνει ο λαός. Και βέβαια η αναλογία φυσικών και νομικών προσώπων φαίνεται και στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Αυξάνονται οι φόροι που πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατά 4,4% και μειώνονται των νομικών προσώπων κατά 3,6%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΙΚΑΠ την τετραετία 2005-2008 τα καθαρά κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων έφθασαν το ποσό των 66,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2009 στο εννεάμηνο είναι πάνω από 5 δις ευρώ.
Εάν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προστεθούν άλλα 70 δις καθαρά κέρδη της τετραετίας 2001-2004, τότε σε όλο αυτό το διάστημα τα καθαρά κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων ναι, ξεπερνούν τα 140 δις ευρώ. Επίσης, εάν προστεθούν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που δόθηκαν στους επιχειρηματικούς ομίλους ως επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις μέσα από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και από τους αναπτυξιακούς νόμους, τότε αποδεικνύεται η κρίση των ελλειμμάτων και του χρέους που πληρώνει ο λαός.
(MT)



(3XP)
Και δεν χρειάζεται βέβαια να είσαι σπουδαγμένος στα περίφημα Χάρβαρντ ή στο Γέιλ για να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής είναι η αιτία για την επισυσσώρευση των κερδών. Είναι καθαρή κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που είτε σε περίοδο ανάπτυξης, είτε σε περίοδο ύφεσης η βασική επιδίωξή του μέσα από τις πολιτικές διαχρονικά των κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας είναι η εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου με τη μείωση της εργατικής δύναμης που εκφράζεται με τη μείωση του μισθού και του μεροκάματου, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων, την περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, την απαλλαγή των εργοδοτικών εισφορών, τη μείωση όλων των δαπανών που πηγαίνουν για τα κοινωνικά αγαθά που είναι η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και όλα τα άλλα καθώς και με τις ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το Κουμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με συγκεκριμένα στοιχεία χρόνια τώρα και με επιχειρήματα, έχει αποδείξει ότι αυτά δεν πρέπει να ξαναπληρώσει ο εργαζόμενος λαός το λογαριασμό για τα ελλείμματα, αλλά εκείνοι που καρπώνονται για δεκαετίες το τεράστιο εθνικό προϊόν που παράγει ο λαός και στη δεκαετία 2001-2009 έφτασε πάνω από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, οι πολυεθνικές και οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι παρατρεχάμενοί τους –τα γνωστά τρωκτικά και υπεύθυνοι γι’ αυτή τη ληστεία- είναι διαχρονικά οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Και έρχεται, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τώρα η κυβέρνηση, κραδαίνοντας τη ρομφαία κατά της διαπλοκής και υπέρ της διαφάνειας. Μα, είναι διαφανής η διαπλοκή των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και της Νέας Δημοκρατίας με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών. Και είναι ακριβώς αυτή η διαπλοκή που γεννά υποθέσεις σκάνδαλα, όπως η SIEMENS, το Βατοπέδι, το τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων στο Χρηματιστήριο, τα δομημένα ομόλογα. Και έρχεστε τώρα μετά από δέκα χρόνια να πείτε εξεταστική επιτροπή για το Χρηματιστήριο ή και τα δομημένα ομόλογα.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι επίσης μάταιη η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει το εργατικό, το λαϊκό κίνημα με την αναφορά ότι το οικονομικό πρόβλημα, η αυστηρή επιτήρηση που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της χώρας και χρειάζεται κοινή προσπάθεια όλων των εκμεταλλευόμενων και των εκμεταλλευτών. Επιθυμεί με αυτόν τον τρόπο να αποφύγει το λαϊκό ξεσηκωμό, που ούτως ή άλλως έρχεται, μπροστά στη θύελλα των αντιδραστικών, αντιλαϊκών και παράλληλα φιλομονοπωλιακών μέτρων που πρόκειται να πάρει.
Θέλουν τη συναίνεση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων ώστε μετά την κρίση από καλύτερη θέση το Ευρω-Ενωσιακό και το ντόπιο κεφάλαιο να δώσει τη μάχη για μεγαλύτερα κέρδη.
Όμως, ξεχνά σκόπιμα, υποκριτικά μπορώ να πω η Κυβέρνηση -και όσοι συμφωνούν μαζί της μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα και έξω απ’ αυτήν- ότι με τα καταστατική Συνθήκη του Μάαστριχτ που υπερψήφισε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και το Συνασπισμό άρα και τη Συνθήκη της Λισαβόνας εκχωρήθηκαν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και του λαού σε όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε και με τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ.
Άλλωστε ο σημερινός Πρωθυπουργός, ως Υπουργός Εξωτερικών το Δεκέμβρη του 1999 στη Σύνοδο Κορυφής του Τάμπερε είπε το εξής: «Δεν έχουμε ταμπού στην εκχώρηση δικαιωμάτων στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Είναι τουλάχιστον πολιτική υποκρισία σήμερα να λες το αντίθετο, όταν συμμετέχεις ως κυβέρνηση ενεργά σε εθνικούς, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις. Δεν μπορείς να θέτεις σήμερα το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, γιατί με τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ΝΑΤΟ, έχετε αποδεχθεί την ενίσχυση και προώθηση των οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων των πολυεθνικών, των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστών.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο Προϋπολογισμός σε όλους τους τομείς. Και ειδικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις προβλέπεται να δοθούν περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα, δαπάνες του ΝΑΤΟ, για τα στρατεύματα που είναι σε τρίτες χώρες ως δυνάμεις κατοχής και όχι ως ειρηνευτικές δυνάμεις, όπως ισχυρίζεστε.
Χρεολύσια δανείων των Ενόπλων Δυνάμεων που τα χρέη για τα εξοπλιστικά προγράμματα φτάνουν τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

(MB)
(3MT)
Έτσι ακριβώς μεγαλώνει η εμπλοκή και η εξάρτηση της χώρας. Και στο σημείο αυτό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τις σοβαρές ανησυχίες του για την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από το ΝΑΤΟ και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Όπως καλά γνωρίζουμε, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας, μέσα από τις συμφωνίες Μαδρίτης και Ελσίνκι αναγνωρίστηκαν στην Τουρκία ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν θα σταματήσει, μαζί με το φιλειρηνικό λαϊκό κίνημα, να αγωνίζεται για την απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την απομάκρυνση των βάσεων και την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατευμάτων. Γιατί μαζί με τις δαπάνες που προβλέπει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μειώνονται πραγματικά ακόμη περισσότερο οι δαπάνες όσον αφορά την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ αυξάνονται τα κονδύλια για την καταστολή απέναντι στο λαϊκό κίνημα και απέναντι βέβαια στους μετανάστες, οι οποίοι λόγω ακριβώς αυτών των εισβολών αναγκάζονται να αφήσουν τις πατρίδες, τα χωριά τους, για να έρθουν προς τα εδώ, να βρουν ένα κομμάτι ψωμί. Και αυτούς τους αντιμετωπίζετε με μηδενική ανοχή και με νέα στρατεύματα συγκέντρωσης.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνουν, οι κοινωνικές δαπάνες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του λαού. Για την Παιδεία ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι δίνει 1 δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η διαφορά είναι μόνο 160 ευρώ και ως ποσοστό του Α.Ε.Π. 3,58%, ίδιο με πέρυσι.
Το κύριο ζήτημα όμως για μας είναι η προσαρμογή της εκπαίδευσης στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Εκεί αποβλέπει η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, με τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης. Σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης τα κονδύλια για το 2010 είναι σχεδόν στα περυσινά επίπεδα, που δεν επαρκούν για να καλύψουν ανάγκες, όπως είναι η έλλειψη κτιριακών και άλλων υποδομών, φοιτητικής μέριμνας, συγγραμμάτων, καθηγητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που αντικαθίστανται με αναπληρωτές και ωρομίσθιους, που είναι απλήρωτοι και τους αμφισβητείτε τον χρόνο προϋπηρεσίας για τις προσλήψεις.
Η δε ανώτατη εκπαίδευση λειτουργεί πλέον καθαρά σε επιχειρηματική βάση, με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, και συνεργάζεται με επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και Υπηρεσίες του ΝΑΤΟ, όπως γίνεται με την έρευνα. Και έγινε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Αυτή είναι η διαχρονική πολιτική μείωσης των κονδυλίων στην Παιδεία, που φορτώνει τα βάρη στη λαϊκή οικογένεια, η οποία ξοδεύει μεγάλο μέρος από το εισόδημά της για την εκπαίδευση των παιδιών της. Πάνω από 5 δισεκατομμύρια δίνει κάθε χρόνο. Και είναι γνωστό, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ότι χιλιάδες παιδιά εργατικών και λαϊκών οικογενειών εγκαταλείπουν το σχολειό για να βοηθήσουν την οικογένεια. Κανένα ενδιαφέρον μέχρι τώρα από τις κυβερνήσεις! Γιατί εγκαταλείπουν αυτά τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά; Τι κάνουν ώστε να αντιμετωπιστούν οι λόγοι απομάκρυνσης και να ξαναγυρίσουν στο σχολείο;
Έτσι αποκαλύπτεται η ταξικότητα του καπιταλιστικού συστήματος, που θεωρεί την Παιδεία εμπόρευμα που πρέπει να πουληθεί και να αγοραστεί, για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη μόρφωση του λαού. Γι’ αυτό ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί, να βάλει φραγμό σ’ αυτά τα σχέδια, να απαιτήσει 15% του Προϋπολογισμού για δημόσια δωρεάν Παιδεία, χωρίς την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα αυτό.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον τομέα της Υγείας-Πρόνοιας. Οι δαπάνες είναι στο 2,8% του Α.Ε.Π.. Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για προσλήψεις τριών χιλιάδων νοσηλευτών και δυο χιλιάδων γιατρών, πέραν των συνταξιοδοτήσεων, διαψεύδονται. Για τους πρώτους προβλέπονται 27 εκατομμύρια ευρώ, που αρκούν για χίλιες εξακόσιες δέκα προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ για τους γιατρούς δεν υπάρχει κανένα κονδύλι. Θα συνεχιστεί λοιπόν το απαράδεκτο καθεστώς των πολλών εφημεριών που μένουν απλήρωτες και είναι και μειωμένες μέσα από τον Προϋπολογισμό, όπως και οι υπερωρίες, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αντί να καλυφθούν όλες οι θέσεις, τεσσεράμισι χιλιάδων ιατρικού και είκοσι πέντε χιλιάδων νοσηλευτικού προσωπικού. Γι’ αυτό άλλωστε –και το γνωρίζετε όλοι- είναι κλειστά και δεν λειτουργούν εκατόν πενήντα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.
(DP)
(3MB)
Σημαντικό όμως πρόβλημα θα προκύψει, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές. Δεν προβλέπει κανένα κονδύλιο για την εξόφληση και έτσι βάζει ζήτημα για τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Τα στοιχεία, λοιπόν, του Κρατικού Προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας: ότι η κοινωνική πολιτική δεν ασκείται με επιδόματα ελεημοσύνης. Γίνεται με αύξηση και όχι με μείωση των δαπανών, όπως προβλέπει ο Προϋπολογισμός σε ζητήματα ασφάλισης, περίθαλψης, κοινωνικής προστασίας, επιχορήγησης οργανισμών και ιδρυμάτων πρόνοιας, γιατί στον κωδικό 2310 για επιχειρήσεις δημοσίων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας για δαπάνες λειτουργίας και ερευνητικών προγραμμάτων τα κονδύλια είναι μειωμένα κατά 277 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, λοιπόν, πιστεύουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος δικαιώνεται σε πολλά ζητήματα.
Επίσης, μειωμένα είναι και τα κονδύλια για το ΚΕΘΕΑ, για τον ΟΚΑΝΑ, για τα Κέντρα Πρόληψης, για το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών που είναι παράγωγο του καπιταλιστικού συστήματος. Η δε προστασία της μητρότητας, που αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, αποτελεί καθαρά κοροϊδία. Όταν παράλληλα προωθείτε την εξίσωση των γυναικών στο δημόσιο τομέα και βάζετε στα 65 έτη τα όρια συνταξιοδότησης, παραγνωρίζετε τη μητρότητα και το ρόλο της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία.
Έτσι προσπαθείτε να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία με δικά τους έσοδα, με την αύξηση των νοσηλίων - τροφείων και την αύξηση της συμμετοχής των ταμείων και των ασφαλισμένων. Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσουμε ένα στοιχείο που αποδεικνύει την εμπορευματοποίηση του σημαντικού αυτού τομέα: ότι ο τζίρος των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων από 508 εκατομμύρια το 1997 έφθασε σήμερα πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής ταξικής πολιτικής Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Η υγεία και η πρόνοια από κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το δημόσιο τομέα δωρεάν προς όλους, γίνεται εμπόρευμα στα χέρια των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το ίδιο γίνεται με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό που παραδίδονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Μειώνονται και σ’ αυτούς τους τομείς τα κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού και δεν επαρκούν για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό που θα καλύψουν τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Κύρια κατεύθυνση –και στο σημείο αυτό- είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με δημιουργούς να απαιτούν για τη διαβίωσή τους και την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ο πολιτισμός μας είναι ιστορικό κοινωνικό προϊόν, δημιούργημα του ίδιου του λαού και ως κοινωνικό αγαθό του ανήκει. Έτσι, λοιπόν, αγωνιζόμαστε και για την αύξηση των κονδυλίων για την ουσιαστική ανάπτυξη του πολιτισμού της χώρας μας, του μαζικού αθλητισμού με ενεργό συμμετοχή του λαού ενάντια στη πολιτική που το παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αλλά, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, περιορισμένα είναι και τα κονδύλια για το περιβάλλον, για τα δάση. Δίνονται και αυτά για αξιοποίηση στους επιχειρηματικούς ομίλους και είναι συγκεκριμένες οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων από τη μεταπολίτευση και μετά. Γιατί; Διότι ενώ προέβλεπε το Σύνταγμα του 1974 σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν οι δασικοί χάρτες, το δασολόγιο, το κτηματολόγιο, μετά από τριάντα πέντε χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Αποχαρακτηρισμός εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους και δασικής έκτασης, που κατέληξαν σε επιχειρηματικούς ομίλους και διεκδικούνται από μοναστήρια και άλλους, παραδείγματος χάρη, το Βατοπέδι.
Η πολιτική σας, λοιπόν, είναι εκείνη που πυρπολεί κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα και διαπλέκεται με τα μεγάλα συμφέροντα. Και τώρα κόπτεστε για το περιβάλλον, τρέχετε στην Κοπεγχάγη και προτείνετε την πράσινη ανάπτυξη ως φάρμακο για όλες τις συνέπειες του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής. Η υπερσυσσώρευση κερδών χρειάζεται διέξοδο, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σε νέους τομείς, όπως αυτό που λένε η «πράσινη» ανάπτυξη για άμεσα και μεγαλύτερα και εξασφαλισμένα κέρδη. Έτσι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η διαχείριση του περιβάλλοντος ακόμα και η διαχείριση των απορριμμάτων με εργοστάσια καύσης δήθεν για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προωθείται στη Νίσυρο, στον Άγιο Αντώνιο, στο Νομό Θεσσαλονίκης παραδίδονται σε πολυεθνικούς σε συνεργασία με ντόπιους…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μερικά λεπτά, κυρία Πρόεδρε.
Την ίδια ώρα όμως, έργα αντιπλημμυρικά που έχουν ανάγκη πολλές περιοχές δεν χρηματοδοτούνται με τραγικές συνέπειες για τον άνθρωπο, για το περιβάλλον, για τα δάση, για τις περιουσίες.

(DE)

(3DP)
Για σας προέχουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι του λαού. Στην υλοποίηση όλων αυτών των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σημαντικό ρόλο έπαιξε και παίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό, με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση και αφορά συνένωση περιφερειών, νομών, δήμων, έχει στόχο την αποτελεσματικότερη διοικητική διάρθρωση για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.
Και είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων που πρόσκεινται στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Νέα Δημοκρατία και στο Συνασπισμό, αντί να διεκδικήσει τα πάνω από 10.000.000.000 που παράνομα και καταχρηστικά παρακράτησαν οι κυβερνήσεις, συμφώνησαν με την προηγούμενη κυβέρνηση να τους δοθεί 1,7 δισεκατομμύρια, παραγράφοντας τα άλλα, επιβάλλοντας φοροχαράτσια και ανταποδοτικά τέλη στον λαό.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, απέναντι σε αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης που ευνοεί τις δυνάμεις του κεφαλαίου και καλύπτει τις ανάγκες του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας προτείνει την ανάπτυξη που καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες. Βασική προϋπόθεση είναι τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο να τον ιδιοποιηθεί ο εργαζόμενος λαός και όχι οι δυνάμεις του κεφαλαίου.
Για να γίνει, όμως, αυτό οφείλουν οι δυνάμεις της εργασίας, δηλαδή, η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να αμφισβητήσουν την εξουσία του κεφαλαίου. Αυτή, λοιπόν, η λαϊκή εξουσία μπορεί, έχει τις δυνατότητες, τη γνώση μέσω της λαϊκής οικονομίας και με την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής να αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες και δυνάμεις, να αναπτύξει ισόρροπα όλους τους τομείς της παραγωγής και όλες τις περιοχές της χώρας προς όφελος των εργαζομένων, του λαού, για να μην κουράζεται να χαρακτηρίζετε «άγονες περιοχές» και μετά να έρχεστε να επιδοτείτε ακτοπλοϊκές εταιρείες και αεροπορικές εταιρείες γνωστών επιχειρηματικών ομίλων.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας απευθύνεται στο λαό, καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να γίνουν πρωταγωνιστές αυτών των φιλολαϊκών εξελίξεων, με τη δημιουργία του δικού τους μετώπου απέναντι στο μέτωπο των δυνάμεων του κεφαλαίου και το πολιτικό προσωπικό που τους υπηρετεί. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ξεκαθάρισε και ξεκαθαρίζει: Δε θα δώσει άλλοθι με τη συμμετοχή του στους προσχηματικούς κοινωνικούς διαλόγους. Θα βρείτε πρόθυμους άλλους πολιτικούς φορείς να στηρίξουν την πολιτική σας: Τη Νέα Δημοκρατία, γιατί ως Κυβέρνηση είχε την ίδια πολιτική και τώρα νιώθει δικαιωμένη και σας στηρίζει, το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, γιατί συμφωνεί με όλα, να κοπούν οι μισθοί, να κοπεί ο δέκατος τρίτος μισθός και μάλιστα, δεν αναγνωρίζει κεκτημένα δικαιώματα του λαού, όπως είπε συγκεκριμένα ο Πρόεδρός του μέσα στην Βουλή, το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., γιατί με τη θέση του για προγραμματική αντιπολίτευση άπλωσε το χέρι βοήθειας για διαχείριση πολιτικής στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τώρα, με άσφαιρες πολιτικές δηλώσεις προσπαθεί να τα μπαλώσει.
Καταψηφίζουμε, λοιπόν, τον Κρατικό Προϋπολογισμό, γιατί ως εργαλείο της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως και επί Νέας Δημοκρατίας, αυξάνει την εκμετάλλευση του εργαζόμενου λαού από το κεφάλαιο. Η ταξική πολιτική αποτυπώνεται σε όλα τα κεφάλαια του Προϋπολογισμού. Ταξική θα είναι και η απάντηση του ταξικού αγωνιστικού εργατικού λαϊκού κινήματος μέσα από κοινωνικούς αγώνες. Το πρώτο μήνυμα το πήρατε μέσα από τη μαζική συμμετοχή των απεργών στις 17 Δεκέμβρη και στα μαζικά συλλαλητήρια του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Και στην πράξη, θα καταργηθούν οι διαρθρωτικές αντιλαϊκές πολιτικές που προωθούν η Κυβέρνηση, με τη βοήθεια της φιλοεργοδοτικής, φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας της Γ.Σ.Ε.Ε.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ)
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με διαχρονική πολιτική, συνέπεια λόγων και έργων θα είναι και πάλι παρόν σε αυτούς τους κοινωνικά ταξικούς αγώνες, γιατί μέσα από αυτούς τους αγώνες και όχι στα λόγια ανοίγει ο δρόμος της λαϊκής προοπτικής, της κατάργησης της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο, με απλά λόγια, της σοσιαλιστικής προοπτικής.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ