Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

20.12.09

Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ηλίας Πολατίδης

Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ηλίας Πολατίδης
Συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2010».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Θα ξεκινήσω με μια απάντηση στον προλαλήσαντα συνάδελφο. Το χειρότερο για την εργατική τάξη είναι να αυξάνεται υπερβολικά η προσφορά εργασίας, όπως κάνετε εσείς με την υποστήριξη της λαθρομετανάστευσης, να θέλετε έτσι να δημιουργείται μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και κατόπιν, να χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για τη δήθεν κατάργηση κεκτημένων.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)

Ο παρών Προϋπολογισμός συζητείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Από το 2007 φάνηκε και για τον πλέον δύσπιστο ότι το οικονομικό μοντέλο που ακολούθησαν με επιμονή και φανατισμό τόσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και η Νέα Δημοκρατία είναι προβληματικό. Θα υπενθυμίσω ότι το 2007 είχαμε πρόωρες εκλογές με αιτία την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2008, ο οποίος αναγορεύθηκε στο μείζον εθνικό θέμα, χάρη στο οποίο έπρεπε να γίνουν εκλογές. Η Κυβέρνηση τότε ζήτησε και πήρε νωπή λαϊκή εντολή, για να κάνει τις απαιτούμενες τομές, τις οποίες, φυσικά, ουδέποτε είδαμε.
Ο Προϋπολογισμός του 2009 ήταν απλώς μια τυπική διαδικασία, γιατί πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι ότι δεν πρόκειται να τηρηθεί. Στηριζόταν, όπως πάντα, σε υπερβολικές εκτιμήσεις και γνωρίζαμε ότι και ο ίδιος ο συντάκτης του ο κ. Αλογοσκούφης μετά από λίγο εκπαραθυρώθηκε.
Έχουμε μπροστά μας τον Προϋπολογισμό του 2010, ο οποίος, αν και συνετάχθη από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οποίο κατακεραύνωνε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και διαφωνούσε –ο κ. Αϊβαλιώτης ανέφερε ότι θα έπρεπε να χωριστεί στη μέση ο λόγος του Υπουργού και να δούμε τι έλεγε τότε ως εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τι λέει σήμερα και για τις Τράπεζες, αλλά και για μια σειρά άλλων θεμάτων- τελικά, ήρθε εδώ να υιοθετήσει αυτά ακριβώς που έκανε η Νέα Δημοκρατία.
Βασικά χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού: η ατολμία, η επανάληψη των γνωστών αποτυχημένων συνταγών που ακολουθούνται εδώ και δεκαπέντε χρόνια, η απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας για την ανάλυση των αιτίων που μας έχουν οδηγήσει σε αυτήν τη λάθος θέση.
Ιδιαίτερα η εισηγητική έκθεση μιμείται σε απελπιστικό βαθμό τις αντίστοιχες εισηγητικές εκθέσεις που έκανε η Νέα Δημοκρατία. Λέει δηλαδή ότι όλα αυτά είναι μια παρένθεση και περιμένουμε μέσω της βελτιώσεως των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών να βγούμε απ’ αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.
Άρα, απλώς εδώ το θέμα είναι μέσω των περιοδειών στην Ευρώπη και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μέσω καλύτερων δημοσίων σχέσεων, μέσω κάποιων συνεντεύξεων του Πρωθυπουργού στα διεθνή κανάλια, όπου θα λύσει τις παρεξηγήσεις με τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, θα μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα.
Διαφωνώ ριζικά. Η βασική αιτία των σημερινών δυσκολιών είναι το δυσβάστακτο χρέος, το οποίο συσσώρευσαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας στην πλάτη των Ελλήνων. Πρόκειται για ένα χρέος που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ήταν 15,3 δισεκατομμύρια το 1989, 50 δισεκατομμύρια το 1993, 90 δισεκατομμύρια το 1996, 180 δισεκατομμύρια το 2004, 300 δισεκατομμύρια. Αν κάνετε το διάγραμμα, κύριε Υφυπουργέ, που ασχολείστε και με τα εικονομετρικά, θα δείτε ότι είναι μια γεωμετρική πρόοδος. Αυξάνει γεωμετρικά. Άρα, κάτι πρέπει να γίνει.
Από την έκθεση την οποία δημιουργείτε στις κερδοσκοπικές πιέσεις ο ελληνικός λαός αναγκάζεται να πληρώσει 12,95 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους του δημοσίου χρέους. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά το ποσό αυτό είναι κατά 26% μεγαλύτερο από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και κατά 267% μεγαλύτερο απ’ όλα τα έσοδα της φορολογίας νομικών προσώπων. Καταλαβαίνετε αυτό το αδιέξοδο, το οποίο έχει δημιουργήσει η πολιτική σας; Φοβούμαι πως όχι.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά και γι’ αυτούς που μας βλέπουν; Σημαίνει ότι το 2010 κάθε τετραμελής οικογένεια για τα χρέη που έχετε δημιουργήσει τα δύο κυβερνητικά Κόμματα θα πληρώσει 5.180 ευρώ. Κάθε τετραμελής οικογένεια θα χρεωθεί με 5.180 ευρώ από εσάς.
Έρχομαι στο θέμα της πολιτικής που ασκούν οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι δεν είναι άγιοι. Κάνουν τη δουλειά τους και οπωσδήποτε δεν παίρνουν τις αποφάσεις τους με ηθικά κριτήρια. Ούτε θα τιμωρήσουν τις κακές δικές μας αποφάσεις ούτε θα επιβραβεύσουν τις καλές. Κάνουν το παιχνίδι τους, ούτως ώστε να μπορέσουν οι πελάτες τους, που είναι κερδοσκόποι και τοκογλύφοι, να βγάλουν το μέγιστο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η δουλειά τους. Ας μην έχουμε αυταπάτες! Ή να κάνουν το εξής παιχνίδι: Να ανταλλάξουν την οικονομική στήριξη και την οικονομική πίεση, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, με παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, όμως. Και εδώ πρέπει να δώσει μια απάντηση ο Πρωθυπουργός στο τι εννοούσε. Εάν υπάρχουν τέτοιες πιέσεις ότι δίνονται οικονομικά ανταλλάγματα κα ζητείται υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, οφείλει να το πει στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός, νομίζω ότι θα του συμπαρασταθεί.
Οι ευθύνες όμως των κυβερνήσεων των δύο κομμάτων που έριξαν την πατρίδα στα νύχια των τοκογλύφων είναι τεράστιες. Το πρόβλημα όμως, έγκειται πιο πίσω. Ότι έχουν δημιουργήσει με τις αποφάσεις τους που πήρανε καταστροφή στην εγχώρια παραγωγή. Αρνήθηκαν να πάρουν στοιχειώδη μέτρα για τη στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής, τη βιοτεχνίας, της βιομηχανίας και της αγροτικής παραγωγής και μάλιστα, βιοτεχνίες και βιομηχανίες επιδοτήθηκαν στο να μεταφέρουν την παραγωγή σε ξένες, όμορες χώρες. Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, ακόμη και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, οδήγησαν σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο τους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Κύριε Ροντούλη, πόσο πουλιόταν το πρόβειο γάλα το 1992; Μήπως 320 δραχμές; Σήμερα πόσο είναι;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Λιγότερο από ένα μπουκάλι νερό. Ξέρει ο κ. Υπουργός.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Μήπως 280 δραχμές; Σήμερα πόσο είναι;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Ροντούλη, γιατί μιλάτε χωρίς να πάρετε το λόγο;
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Λοιπόν, όταν ήταν προφανές ότι πίσω από αυτές τις επιθετικές μειώσεις τιμών βρίσκονταν κράτη, δηλαδή γινόταν αυτό το λεγόμενο dubbing, εκεί δεν επενέβαινε η Κυβέρνηση, ούτε ώστε να πάρει κάποια μέτρα και να εμποδίσει αυτές τις πολιτικές, αλλά και ούτε και να παρέμβει σε κρατικό επίπεδο, ούτως ώστε να τις σταματήσει.
Έτσι, κατέρρευσαν πάρα πολλοί παραγωγικοί τομείς, κατέρρευσε ο κλάδος της αγροτικής παραγωγής που κάποτε ήταν από αυτούς που έφερναν συνάλλαγμα στην Ελλάδα και τώρα, αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε και να παίρνουμε δανεικά για να εισάγουμε αγροτικά προϊόντα.
Θεωρήθηκε με βάση τον φιλελεύθερο μοντέλο ότι η οικονομία θα βασιστεί, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των παγκοσμιοποιητών σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, στον τουρισμό, στις μεταφορές και στις αγοροπωλησίες ακινήτων. Βαρβαριστεί, κύριε Ροντούλη, real estate.
Το παρασιτικό αυτό οικονομικό μοντέλο δημιούργησε ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα, το οποίο συνέτεινε φυσικά στο να δανειζόμαστε συνεχώς από το εξωτερικό, προκειμένου να συντηρείται αυτό το οικονομικό μοντέλο.
Πανάκεια θεωρήθηκε η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη σ’ ένα ισχυρό νόμισμα, το οποίο πράγματι έριξε το κόστος του δανεισμού. Το κόστος του δανεισμού το έριξε, όμως το συνολικό κεφάλαιο των δανείων δεν το έριξε ποτέ. Ούτε μια φορά, είτε πριν, είτε μετά την είσοδό μας στο ευρώ, έγινε δυνατόν το κεφάλαιο του δανεισμού να μειωθεί. Εκεί, είναι το πρόβλημα. Προς τα κει θα έπρεπε να παίρνετε μέτρα στο Προϋπολογισμό, τα οποία δεν τα βλέπουμε.
Στη τρέχουσα δύσκολη οικονομική κατάσταση που οφείλεται σε ελληνικά λάθη και ελληνικές παραλείψεις, ήρθε να προστεθεί επιπροσθέτως και η οικονομική κρίση, η οποία δημιούργησε και έκανε τη διαχείριση της προβληματικής μας οικονομίας δυσχερέστατη.
Ένα χαρακτηριστικό γεγονός που καταδεικνύει πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι η προϋπολογισμοί, οι οποίοι συντάσσονταν από το alter ego σας στη Νέα Δημοκρατία, είναι ότι ο Προϋπολογισμός του 2008, κύριε Βορίδη -πρέπει να θυμάστε- προέβλεπε ότι το 2010 θα έχουμε μηδενισμό του ελλείμματος.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι φοβερές προβλέψεις κάνουν τα οικονομικά επιτελεία του ελληνικού κράτους και αυτοί που έχουν την πολιτική ευθύνη. Ο Προϋπολογισμός του 2010 συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική και των προηγουμένων.
Υπάρχει υπερεκτίμηση εσόδων στον πίνακα 33 που εκτιμάται ότι τα έσοδα από τους άμεσους φόρους θα είναι 23,725 δισεκατομμύρια, όταν οι πραγματοποιήσεις του 2009 ήταν μόλις 21,8 δισεκατομμύρια. Θεωρείτε δηλαδή, ότι σε σχέση με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2008, που δεν συμπεριλάμβανε έσοδα από περίοδο κρίσεως, θα έχουμε μια αύξηση περίπου του 30%. Πώς είναι δυνατόν; Που βασίζεστε για να είστε τόσο υπεραισιόδοξοι;
Τελικά πάλι έχουμε έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος απλώς γίνεται για να περάσει τυπικά από τη Βουλή και μετά από λίγο να έχουμε ξανά τα ίδια ενημερωμένα διαρκώς προγράμματα, τα οποία θα ανατρέπουν τα βασικά στοιχεία του Προϋπολογισμού;
Επίσης, αναφέρεται ότι τα έσοδα από άμεσους φόρους θα ανέβουν κατά 15%. Ανέφερε βέβαια κάποια μέτρα, ο κ. Υπουργός, ότι θα αυξήσει τη φορολογία, αλλά αυτά τα μέτρα –φαντάζομαι ότι και εσείς το πιστεύετε- θέλουν κάποιο χρόνο για να αποδώσουν.
Πιστεύετε σοβαρά ότι μέσα σε ένα χρόνο θα κατορθώσετε να έχετε μια τεράστια αύξηση των εσόδων, σε περίοδο κρίσεως στους άμεσους φόρους; Για τους άμεσους φόρους μόνο μιλάμε.


Η εκτίμηση αυτή δεν είναι ρεαλιστική και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα χρειαστεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να τη διορθώσετε.
Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων γίνεται μια αύξηση της τάξεως του 4,8% και θεωρείται ότι σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των αριθμών του ΕΣΠΑ, θα επιτύχει αύξηση φέτος στην οικονομία.
Εδώ υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα, όμως. Οι δημόσιες επενδύσεις δεν παύουν να είναι δημόσιες επενδύσεις. Δεν σημαίνει ότι θα πετάξουμε χρήματα και αυτομάτως θα γίνουν κάποια πράγματα σωστά. Θα πάνε στοχευμένα τα χρήματα εκεί που θα φέρουν επιστροφή στην επένδυση του ελληνικού λαού; Αυτό είναι το βασικό θέμα. Δεν το βλέπουμε. Από τα προγράμματα που έχετε στα Υπουργεία δεν το βλέπουμε. Αυτό που λέτε επενδύσεις, μόνο επενδύσεις δεν είναι.
Και σε μία ανοιχτή οικονομία, μη παραγωγική, η αύξηση της ρευστότητας θα είναι μόνο προσωρινή, καθώς τα εμβάσματα των λαθρομεταναστών, αλλά και οι εισαγωγές εξοπλισμού και υπηρεσιών, θα την εξαφανίσουν σε ελάχιστο χρόνο. Η προσπάθεια σε μια μη παραγωγική οικονομία να αυξήσει τη ρευστότητα, μοιάζει με την προσπάθεια να θερμαίνεις μια κατοικία σε συνθήκες παγετού με ανοιχτά παράθυρα.
Χαρακτηριστική των προθέσεων της Κυβερνήσεως είναι η κατανομή των κονδυλίων του προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων, -3,8% στη γεωργία, -38,5% στην αλιεία. Αυτά που ανέφερα και πιο πριν.
Είναι δεδομένο ότι δεν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα, αλλά όλες αυτές οι συγχρηματοδοτήσεις ξοδεύονται στις επενδύσεις, στις άμεσες επιδοτήσεις και όχι στα έργα υποδομής.
Αν είναι προβληματική η αγροτική παραγωγή, αυτό οφείλεται στο επί σειρά ετών γεγονός ότι δεν γίνονται επενδύσεις στις βασικές υποδομές. Δεν γίνονται επενδύσεις στα εγγειοβελτιωτικά έργα, δεν γίνονται εν γένει επενδύσεις.
Και εδώ τι έρχεστε εσείς και κάνετε; Στις κατασκευές έργων στη γεωργία δεν δίνετε τίποτα από τους εθνικές πόρους, μόνο οκτώ εκατομμύρια από κοινοτικούς πόρους. Στα εγγειοβελτιωτικά έργα πέφτουν οι εθνικοί πόροι από τα οκτώ εκατομμύρια στα δύο εκατομμύρια. Αποτέλεσμα της ελλείψεως αυτής της επενδύσεως είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής. Κατόπιν έχουμε την εύκολη λύση των δανείων για να χρηματοδοτηθούν οι εισαγωγές.
Όσον αφορά την έρευνα, στην επιτροπή, κύριε Υπουργέ, στη συζήτηση του προσχεδίου είχατε υποσχεθεί ότι θα κάνετε κάτι για την αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα. Τα 168 εκατομμύρια που ήταν για την έρευνα το 2008, τώρα έχουν πέσει στα 95 εκατομμύρια. Έχουμε μία τεράστια μείωση των επενδύσεων.
Πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η περιβόητη πράσινη ανάπτυξη, που μας λέτε; Εκτός αν πράσινη ανάπτυξη αυτό που εννοείτε εσείς είναι να πάρουμε νέα δάνεια για να κάνουμε εισαγωγή του εξοπλισμού από το εξωτερικό. Αυτό, με συγχωρείτε, δεν είναι πράσινη ανάπτυξη. Αυτό δεν ξέρω πώς μπορεί να ονομαστεί.
Έχουμε το φαινόμενο της αύξησης των κονδυλίων σε ποσοστό 96,3% και σε απόλυτο ποσό στο 1.000.500 ευρώ για την παιδεία. Εκ πρώτης όψεως είναι θετικό. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η παιδεία έχει κάποιο σκοπό, έχει κάποιο περιεχόμενο. Και σύμφωνα με το Σύνταγμα, αυτό που πρέπει να κάνει η παιδεία είναι να αναπτύσσει την εθνική και θρησκευτική συνείδηση των ελληνοπαίδων.
Εσείς εδώ έχετε διορίσει την κυρία Θάλεια Δραγώνα, η οποία θα διαχειριστεί ένα μέρος απ’ αυτά τα κονδύλια.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
Λοιπόν, τι λέει η κυρία Θάλεια Δραγώνα, η οποία αυτή τη φορολογία, την άγρια, του ελληνικού λαού, θα τη διαχειριστεί υποτίθεται προς το συμφέρον; Τι απόψεις έχει; «Η ελληνική εθνική ταυτότητα δεν υπήρχε πριν τον 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή έντονου εθνικισμού, αποικιοκρατίας και κρατικού ιμπεριαλισμού. Είναι ρατσιστής όποιος αποσιωπά την τεράστια δύναμη, την έκταση και το κύρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».
Κύριε Υπουργέ, τα πιστεύετε αυτά;
Αναφέρει ακόμα: «Όποιος αρνείται τις τουρκικές επιρροές στον ελληνικό μας πολιτισμό και όποιος ισχυρίζεται ότι ο τουρκικός πολιτισμός έχει επιδράσει αρνητικά στους Έλληνες, είναι ρατσιστής. Και κρύβει εθνικιστικές τάσεις…» –εντάξει, εμένα δεν με ενοχλεί αυτό, δεν ξέρω τι εννοεί η κυρία Δραγώνα, γιατί το θεωρεί τόσο κακό- «…η επιθυμία να διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά στη μέση εκπαίδευση.» Δεν ξέραμε ότι κι αυτό το πράγμα είναι τόσο εθνικιστικό. Πρώτη φορά το ακούμε. Αυτά λέει η κυρία Δραγώνα.
Θα φορολογηθεί, λοιπόν, αγρίως ο ελληνικός λαός για να πάρει αυτό το ένα δισεκατομμύριο ή όσο της αναλογεί, η κυρία Δραγώνα και να κάνει τι; Να μετατρέψει τα παιδιά σε γενίτσαρους ή σε άβουλους καταναλωτές και υπαλλήλους του κύριου George Soros.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)

Αυτό κάνει η κυρία Δραγώνα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού )
Η παιδεία δεν είναι μόνο κτίρια, απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά κυρίως ανάπτυξη και διαμόρφωση χαρακτήρων και αξιών.
Στον τομέα της μειώσεως των εξόδων δεν γίνεται κάτι το ουσιαστικό, υπάρχει μία επικοινωνιακού χαρακτήρα μείωση των δαπανών για λοιπές παροχές στο 12,5% μόνο κατά 50 εκατομμύρια ευρώ. Σας είχα κάνει και στην Επιτροπή μία ερώτηση, δεν μου την απαντήσατε, ελπίζω τώρα να πάρω μια απάντηση. Ο τέως Πρωθυπουργός είχε δηλώσει στη Θεσσαλονίκη, στη ΔΕΘ ότι θα καταργήσει –εφόσον εκλεγεί μετά την 4η Οκτωβρίου, που ευτυχώς δεν εξελέγη- τις εικονικές υπερωρίες. Γίνονται εικονικές υπερωρίες αυτή τη στιγμή; Δίδονται εικονικές υπερωρίες; Θα τις σταματήσετε αν δίδονται εικονικές υπερωρίες ή απλώς θα αλλάξετε τους δικαιούχους; Αντί να τις παίρνουν οι «γαλάζιοι» τις εικονικές υπερωρίες τώρα πλέον θα τις παίρνουν οι «πράσινοι». Πού είναι αυτές οι υπερωρίες, διότι εγώ εικονικές υπερωρίες, κεφάλαιο μέσα στον προϋπολογισμό δεν μπόρεσα να βρω, παρόλο τον έλεγχο που έκανα. Εσείς θα μας πείτε.
Το πρόβλημα είναι ότι εκτός του οικονομικού στην παρούσα φάση, τίθεται και ένα ηθικό ζήτημα. Δεν μπορεί να χρεώνονται τα παιδιά και τα δισέγγονα και τα εγγόνια κάποια χρήματα, προκειμένου ορισμένοι να παίρνουν υπερωρίες τις οποίες δεν έχουν δουλέψει.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η κρίση που ζούμε σήμερα εκτός από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, είναι και μια ευκαιρία για περισυλλογή. Πρέπει να καθίσουμε, να συζητήσουμε, να βρούμε πού απέτυχε και γιατί το οικονομικό μοντέλο. Εγώ πιστεύω ότι δεν απέτυχε γιατί δεν ήταν ικανοί ή γιατί δεν διέθεταν τις κατάλληλες διασυνδέσεις ή δεν ήταν άξιοι οι μέχρι τώρα διαχειριστές του. Και ικανοί ήταν και διασυνδέσεις είχαν, το πρόβλημα ήταν το ίδιο το μοντέλο, ήταν προβληματικό εξ αρχής. Το δημόσιο χρέος είναι το μέγιστο πρόβλημα διαχρονικώς για την οικονομία. Το άμεσο μέτρο που πρέπει να ληφθεί είναι να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού. Σαφώς, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αυτό το χρέος –τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ- είναι μια μεγάλη βιομηχανία. Κάποιοι εισπράττουν αυτά τα κέρδη, κάποιοι τα ενθυλακώνουν και Έλληνες και ξένοι και μεσάζοντες. Όλοι αυτοί θέλουν να σταματήσει η μηχανή η οποία τους δίνει αυτό το εξωφρενικό ποσοστό κερδών;
Είναι ατελέσφορο να παρακαλάς ξανά και ξανά τους τοκογλύφους, ώστε να σε λυπηθούν. Οι οίκοι της πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι οποίοι τις παραμονές της χρεοκοπίας της Lehman Brothers την έβρισκαν άριστη με τη μέγιστη δυνατή βαθμολογία και σήμερα βαθμολογούν την Ελλάδα χειρότερα απ’ ό,τι βαθμολογούν την Τουρκία. Μία χώρα η οποία παζαρεύει να πάρει 20 δισεκατομμύρια δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δεν μπορεί να ελέγξει την ίδια τη χώρα, διότι όπως ξέρετε οι Κούρδοι έχουν ξεσηκωθεί πάλι, κάνουν επιθέσεις σε σταθμούς στη Νοτιοανατολική Τουρκία και παρ’ όλα αυτά αυτή η χώρα έχει καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα από την Ελλάδα. Κάποιο παιχνίδι παίζεται και κάποια μέτρα πρέπει να παρθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτά τα μέτρα που προτείνουμε: Μετατρέψτε το χρέος σε ελληνικό, μπορείτε να το κάνετε. Ο κ. Κυριάκος Ιορδανίδης –το μέλος του ΣΑΕ από την περιοχή της τέως Σοβιετικής Ένωσης- πρότεινε στην Επιτροπή να γίνει μία σύσκεψη όλων των ομογενών επιχειρηματιών, οι οποίοι θα καθίσουν μαζί με την ελληνική Κυβέρνηση να δουν όλοι ότι μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά προς αυτή την κατεύθυνση, να μπορέσουμε έστω και 1% να μειώσουμε το επιτόκιο δανεισμού. Αυτό νομίζω ότι θα είναι πολύ μεγάλο όφελος προς την Ελλάδα, για να γίνουν ξανά παραγωγικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Μπορείτε να αλλάξετε τους φορολογικούς συντελεστές και να τους χρησιμοποιήσετε ως ένα μέτρο για την ανάπτυξη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Θα μπορέσει έτσι με αυτόν τον τρόπο να γίνουν πιο συμφέρουσες οι παραγωγικές επιχειρήσεις, θα μειώσετε το συντελεστή στις παραγωγικές επιχειρήσεις και θα τον αυξήσετε στις μη παραγωγικές. Το αποτέλεσμα θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, αλλά θα δίνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία γίνεται και παραγωγή.

Επίσης, πρέπει να γίνει μία εκστρατεία ενημέρωσης για συνειδητοποίηση από όλους ότι δεν είναι φθηνά τα εισαγόμενα προϊόντα. Μπορεί να πληρώνουμε κατ’ αρχήν ένα μικρό κόστος, αλλά τελικά μέσα σε αυτά κρύβεται ένα κρυμμένο κόστος το οποίο το πληρώνουμε ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ως τόκους του δημοσίου χρέους και έρχεται ο λογαριασμός κατόπιν.
Η Ιαπωνία ξέρουμε όλοι ότι είναι μία χώρα που έχει πολύ ισχυρό παραγωγικό τομέα. Το δημόσιο χρέος της είναι 250% του ΑΕΠ. Τολμά κανένας οργανισμός αξιολόγησης να υποβαθμίσει την Ιαπωνία; Άρα, μία χώρα με ισχυρή παραγωγική υποδομή και που το χρέος της είναι κυρίως προς τους πολίτες της δεν έχει το παραμικρό οικονομικό πρόβλημα.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, από τη Γαλλία ή τη Γερμανία δεν εισάγουμε μόνο αυτοκίνητα και μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, αλλά εισάγουμε κρέας, δημητριακά, γαλακτοκομικά και ζάχαρη. Όταν αυτές οι ισχυρές χώρες επικαλούνται την κρίση και παίρνουν ισχυρά προστατευτικά μέτρα, μέτρα οικονομικού εθνικισμού και δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για την προώθηση οποιουδήποτε τομέα της παραγωγής τους, είναι πολυτέλεια εμείς να ξεγράφουμε την αγροτική μας παραγωγή ή τη βιοτεχνία και να επενδύουμε αποκλειστικά και μόνο στη νεφελώδη «πράσινη ανάπτυξη».
Ο αρρωστημένος διεθνισμός και κοσμοπολιτισμός, που ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής και οικονομικής αριστοκρατίας επιδεικνύει, βλάπτει σοβαρά εκτός των άλλων και την οικονομία. Η λύση μπορεί να έλθει από την κινητοποίηση των αστείρευτων δυνάμεων του ελληνισμού και όχι από τα παρακάλια σε ξένους. Η εποχή της δημιουργικής λογιστικής τελείωσε. Είναι η εποχή της δημιουργικής σκέψης. Επειδή, λοιπόν, αυτή η δημιουργική σκέψη λείπει και επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να επανακαθορίσουμε τους στόχους στην οικονομία που θα πρέπει να ασκείται υπέρ του λαού με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού και του έθνους καταψηφίζω τον Προϋπολογισμό, ο οποίος δεν κάνει τίποτα από όλα αυτά.
Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ