Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

14.10.11

Ιωάννινα, 14 Οκτωβρίου 2011

 Απάντηση Ε. Χριστοφιλοπούλου σε Επίκαιρη Ερώτηση του Θανάση Οικονόμου για τις μεταγραφές φοιτητών.

Αναμένονται ρυθμίσεις με κοινωνικά κριτήρια για τις μεταγραφές




http://www.youtube.com/user/athanasiosoikonomou?blend=4&ob=5


Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Θανάσης Οικονόμου στο Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το καθεστώς των μεταγραφών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ειδικά για τους φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Όπως ανέφερε ο Βουλευτής Ιωαννίνων, με το με το ν. 3966 τέθηκε για πρώτη φορά ένα αξιοκρατικό και διαφανές σύστημα αναφορικά με τις μεταγραφές και αυτό συνιστά μία βαθιά τομή που όλοι συνομολογούμε ότι ήταν αναγκαία. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Θανάσης Οικονόμου, υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δεν μπορούν να μεταγραφούν στον τόπο κατοικίας τους, είτε λόγω περιορισμένων θέσεων, είτε λόγω έντονου βαθμολογικού ανταγωνισμού. Ανέφερε μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα «όπως διδύμων που περνούν σε διαφορετικές πόλεις ή παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών ή παιδιά αναπήρων γονέων που αναγκάζονται να σπουδάσουν σε διαφορετικές πόλεις ή φοιτητές που είναι στο δεύτερο ή τρίτο έτος και δεν μπορούν να έχουν το ευεργέτημα της μεταγραφής, αν και προέκυψε σοβαρό πρόβλημα υγείας». «Θα μπορούσαν να σπουδάσουν σε μία και επαναλαμβάνω, όχι κατ’ ανάγκη του κέντρου, αλλά σε μία περιφερειακή πόλη. Σε περιφερειακό πανεπιστήμιο ίσως μπορεί να έχουν περισσότερες δυνατότητες τα παιδιά από ό,τι στο κέντρο».

Στον Θανάση Οικονόμου απάντησε από το βήμα της Βουλής, η υφυπουργός Παιδείας κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία αφού τόνισε ότι συμφωνεί απόλυτα με το σκεπτικό του Βουλευτή Ιωαννίνων προχώρησε σε σημαντικές διευκρινήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τις μεταγραφές. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι το σύστημα που ίσχυε ήταν αδιαφανές και πολλές φορές εις βάρος των ίδιων των φοιτητών, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις όπου «τετρακόσια, εξακόσια παιδιά, παρακολουθούσαν σ’ ένα τμήμα που δεν επαρκούσε να έχει αυτό το φοιτητικό δυναμικό. Υπήρχε, λοιπόν, ένας μεγάλος ανορθολογισμός στην κατανομή του φοιτητικού δυναμικού και άρα και στην εξυπηρέτηση των φοιτητών και στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης».
Ωστόσο, «η πρώτη εφαρμογή αυτού του νέου συστήματος έδειξε και ορισμένες αδυναμίες, που το υπουργείο ήδη εξετάζει». Ποιες είναι αυτές; Τα αδέλφια που ταυτόχρονα εισάγονται στην ίδια εξεταστική περίοδο και δεν προβλέπεται από το νόμο να έχουν το ευεργέτημα, η πιθανότητα να έχουμε συσσώρευση περισσότερων του ενός κριτηρίων, δηλαδή, να έχουμε και πολυτεκνία, αλλά και αδέλφια σε άλλο ίδρυμα.

Η κα. Χριστοφιλοπούλου αναφέρθηκε και σε παραδείγματα όπου οι πραγματικές ανάγκες δεν καλύπτονταν γιατί το σύστημα είχε «μπουκώσει» από αναπήρους – μαϊμούδες, από αρρώστιες μαϊμού. «Αν δείτε ποσοστά φοιτητών με πάρα πολύ σοβαρές ασθένειες, δεν θα το πιστέψετε. Ιδιαίτερα δε, στις ιατρικές σχολές, εκεί όπου υπάρχει και η δυνατότητα να προσκομιστούν τα πιστοποιητικά».

«Αυτό που πρόκειται να κάνουμε τώρα, είναι να νομοθετήσουμε ή και να κάνουμε και τις τεχνικές εκείνες επεξεργασίες που χρειάζεται το σύστημα, έτσι ώστε να μπορέσουμε στο μέλλον να είναι πιο σωστό πιο επαρκές. Βεβαίως υπάρχουν και παιδιά που μπήκαν με αυτό το σύστημα ή και φοιτητές οι οποίοι είναι παρελθόντων ετών και έχουν τώρα προβλήματα είτε ασθένειας είτε κοινωνικά και δεν μπορούν να μεταγραφούν. Το στρατηγικό σχέδιο για τις φοιτητικές εστίες και τη φοιτητική μέριμνα και η αλλαγή της δυνατότητας εισαγωγής στο άμεσο μέλλον, αλλά όχι φέτος, μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Το πώς μπορούμε να το λύσουμε τώρα, είναι με επιπλέον ρύθμιση», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας.

Για φέτος, λοιπόν, και για άμεσα, έχει προβλεφθεί κατ’ αρχήν η ρύθμιση για την αναστολή του διετούς αποκλεισμού όσων υποψηφίων φοιτητών έκαναν λάθος στα μηχανογραφικά. «Θα ήταν λάθος την πρώτη χρονιά που εφαρμόσαμε το νέο σύστημα να μη δώσουμε αυτή την αναστολή και να ποινικοποιήσουμε το λάθος που έγινε σε εβδομήντα περιπτώσεις».

Το δεύτερο πράγμα που κάνει το Υπουργείο είναι να εξετάσει σε σχέση με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού προγράμματος «ΕΥΔΟΞΟΣ», τη δυνατότητα με διαφάνεια στα άλλα έτη που φοιτούν οι φοιτητές, στο δεύτερο ή τρίτο έτος, να υπάρξουν πολύ λελογισμένες, εξαιρετικά λίγες αλλαγές τμημάτων.

Στο τέλος της δευτερολογίας της η Υφυπουργός κάλεσε τον Βουλευτή Ιωαννίνων να ενημερώσει το Υπουργείο για περιπτώσεις που κρίνεται κοινωνικά αναγκαίο να υπάρχει περαιτέρω μέριμνα. «Παρακαλώ, θερμά, κύριε συνάδελφε, να καταθέσετε τις περιπτώσεις που έχετε, να μας τις δώσετε και στο Υπουργείο για να μπορέσουμε να βοηθηθούμε».
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ