Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

29.4.11

Ωστόσο, δεν τεκμαίρεται ότι υπήρχε πρόθεση για τη βλάβη. * 28/04/2011 *

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
Η ουσία, κύριοι συνάδελφοι, είναι μία και γι’ αυτήν καλούμαστε να μιλήσουμε σήμερα: Άλλο είναι να κατηγορείται ένας Υπουργός ή μια Κυβέρνηση για πολιτικές επιλογές και άλλο να κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος». Γιατί και αν ακόμη και τα δύο εμπίπτουν στο πλαίσιο της απιστίας και της παράβασης του καθήκοντος, υπάρχει και μία ειδοποιός διαφορά:


Στην πρώτη περίπτωση οι λάθος επιλογές που σχετίζονται με δημόσιο χρήμα μπορεί εκ του αποτελέσματος να κριθούν είτε ανεπαρκείς είτε επιζήμιες για το κράτος. Ωστόσο, δεν τεκμαίρεται ότι υπήρχε πρόθεση για τη βλάβη.


Δυστυχώς ή ευτυχώς, κάθε διαχειριστής χαρτοφυλακίου -είτε πρόκειται για ιδιωτικές είτε για δημόσιες επιχειρήσεις είτε για το ίδιο το κράτος- μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής.
Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, όταν για ίδιον όφελος κάποιος Υπουργός ή κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος λαμβάνει συγκεκριμένες αποφάσεις, τότε η διαφορά σίγουρα είναι καταλυτική.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για την ορθότητα των πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης τα κόμματα διαφωνούσαν, διαφωνούν και θα συνεχίζουν να διαφωνούν. Αυτό είναι αναπόσπαστο και υγιές κομμάτι της δημοκρατίας. Ωστόσο, σε θέματα διακίνησης «μαύρου χρήματος» οι ποινικές ευθύνες είναι ισχυρές, όσος καιρός και αν περάσει, και, φυσικά, δεν θα πρέπει να συγκαλύπτονται.
Το αδίκημα της δωροδοκίας ή καλύτερα της μίζας –για να συνεννοούμαστε- είναι διαρκείας και δεν παραγράφεται. Εδώ δεν μιλούμε για πολιτικές ή ηθικές ευθύνες, αλλά για ποινικές. Αυτές οφείλουμε να διερευνούμε και να τις αποδίδουμε και όχι να το βάζουμε στα πόδια, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας.
Άλλωστε το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης δεν αφορά μόνο τις ιδιωτικές διαφορές. Αφορά πολύ περισσότερο τις ευθύνες των Υπουργών.
Η σημερινή Κυβέρνηση έκανε και κάνει σοβαρή προσπάθεια, για να θωρακίσει τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Από την αρχή κάθε διαδικασίας προμηθειών του δημοσίου μέχρι και την ολοκλήρωσή τους είναι πλέον απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ενώ υπάρχει ανεμπόδιστος έλεγχος όλων των σχετικών εγγράφων.
Σε ό,τι δε αφορά το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, σας θυμίζω –για να μην ξεχνιόμαστε- την πρόσφατη τροποποίησή του στα πλαίσια, βέβαια, που το επιτρέπει το
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ