Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

23.6.10

Ερώτηση

Ερώτηση
Προς τον αξιότιμο Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Θέμα: «Ορισμός Αντιπεριφερειάρχη Βορείων Σποράδων».
 

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι τα νησιά των Βορείων Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος), χρόνια τώρα, αντιμετωπίζουν αρκετά σημαντικά προβλήματα.
Τα προβλήματα αυτά εκπηγάζουν κυρίως από το γεγονός ότι οι Βόρειες Σποράδες αντιμετωπίζονταν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, με όρους και νόμους που αφορούν στην ενδοχώρα και όχι στη νησιωτική Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι άνηκαν στην Νομαρχία Μαγνησίας.
Με άλλα λόγια, τα νησιά αυτά δεν είχαν ποτέ την τύχη να ενταχθούν σε νόμους και πολιτικές προνομιακού αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως όλα σχεδόν τα άλλα μικρά ή μεγάλα νησιά της Ελλάδας.
Ευλόγως, αυτή η στρέβλωση και αυτός ο παραλογισμός πρέπει να τελειώνει. Οι Βόρειες Σποράδες μπορούν να μεταβληθούν σε έναν αυτοδύναμο «πυλώνα ανάπτυξης», διαφυλάσσοντας τον φυσικό και πολιτιστικό τους πλούτο και συγκλίνοντας ουσιαστικά με το ηπειρωτικό τμήμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Έτσι, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», το κλειδί, για να πραγματωθεί το αναπτυξιακό άλμα των Βορείων Σποράδων, έγκειται στην θεσμοθέτηση ενός ξεχωριστού Περιφερειακού νησιωτικού διαμερίσματος και στην δημιουργία μιας ξεχωριστής θέσης Αντιπεριφερειάρχη για τα νησιά αυτά.
Η προτεινομένη αυτή αλλαγή στην αυτοδιοικητική αρχιτεκτονική δομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα δώσει την δυνατότητα υλοποίησης σημαντικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στις Βόρειες Σποράδες (στον τουρισμό, στο Περιβάλλον, στην Επιχειρηματικότητα, στην Ακτοπλοΐα, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Κοινωνία της Πληροφορίας και, ευρύτερα, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων), μετατρέποντάς τες σε πόλους μιας δημιουργικής πορείας, της οποίας το αναπτυξιακό αποτέλεσμα μπορεί να διαχυθεί σε ολόκληρη την Θεσσαλική Περιφέρεια.
Συνεπώς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Θα θεσμοθετηθεί το διακριτό Περιφερειακό Διαμέρισμα και η διακριτή Θέση Αντιπεριφερειάρχη των Βορείων Σποράδων;
2. Θα υπάρξει ένα διακριτό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον νησιωτικό χώρο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έτσι ώστε να γίνουν τα νησιά των Βορείων Σποράδων αληθινά κύτταρα μιας βιώσιμης ανάπτυξης;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αστέριος Γ. Ροντούλης
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ