Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

15.4.10

Οι ερωτώντες βουλευτές Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ηρώ Διώτη Μιχάλης Κριτσωτάκης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ
Προς την κα Υπουργό
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Σκάνδαλο η κατ’ εξαίρεση έγκριση κυκλοφορίας του φυτοφαρμάκου LEBAYCID για την δακοκτονία



Για το πρόγραμμα δακοκτονίας των ετών 2008 και 2009 εγκρίθηκε η κυκλοφορία του φυτοφαρμάκου LEBAYCID της Γερμανικής εταιρείας BAYER για 120 ημέρες. Η έγκριση προβλέπεται προσωρινά και κατά παρέκκλιση και από την Κοινοτική Νομοθεσία (Οδηγία 91/414, άρθρο 8 παρ. 4) αλλά και από την Ελληνική Νομοθεσία (ΠΔ 115/97, άρθρο 8 παρ. 4), «για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση» εφόσον «κρίνεται αναγκαίο λόγω απρόβλεπτου κινδύνου που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με άλλα μέσα».

Το πρόγραμμα δακοκτονίας όχι μόνο απρόβλεπτος κίνδυνος δεν είναι αλλά επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα και σε χρονικά πλαίσια εκτελούμενο. Η μέχρι τώρα θέση του Υπουργείου ήταν ότι χρησιμοποιήθηκε το LEBAYCID προκειμένου να καταναλωθούν τα αποθέματα που είχε το Υπουργείο. Καταγγελίες δε αναφέρουν ότι το φυτοφάρμακο είχε ήδη λήξει. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΥΠΑΑΤ έχει επιβάλει πρόστιμα σε διακινητές φυτοφαρμάκων που είχαν διακινήσει ή είχαν στο κατάστημα τους ληγμένα φυτοφάρμακα.

Το πρόγραμμα δακοκτονίας θα μπορούσε να εκτελεσθεί και με άλλα φυτοφάρμακα εγκεκριμένα και με λιγότερο κόστος, όπως αναφέρεται και στην απάντηση του ΥΠΑΑΤ σε σχετική ερώτηση βουλευτών τον Αύγουστο του 2009.

Εκτός αυτού, το ΥΠΑΑΤ δεν είχε ενημερώσει αμέσως την Επιτροπή ως όφειλε αλλά στις 2-7-2009 όταν είχε ξεσπάσει σάλος στην Ελλάδα και ενώ το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου είχαν κατατεθεί αρκετές ερωτήσεις στη Βουλή.

Εν τω μεταξύ το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης είχε ερευνήσει τη διαδικασία προμήθειας για το πρόγραμμα δακοκτονίας, που μετά την ολοκλήρωση της έρευνας διαβιβάστηκε στις δικαστικές αρχές για τα περαιτέρω.

Το θέμα αυτό συνδέεται ενδεχομένως με την απόφαση του ΥΠΑΑΤ να μειώσει τουλάχιστον κατά 10% τις πιστώσεις που δίνει στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για τη δακοκτονία, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο και τη φετινή ελαιοπαραγωγή αλλά επιπλέον δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο έχει αυτό το δικαίωμα από τη στιγμή που το κόστος της δακοκτονίας ουσιαστικά το πληρώνουν οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί μέσω των παρακρατήσεων στα ελαιουργεία.

Κατόπιν των παραπάνω,

ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1. Προτίθεται να μην επαναλάβει την προσωρινή και κατά παρέκκλιση έγκριση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων που βάζουν σε κίνδυνο και την υγεία των πολιτών αλλά και την εμπορική τύχη και πορεία των αγροτικών προϊόντων μας;
2. Είναι αλήθεια ότι το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο ήταν ληγμένο όταν χρησιμοποιήθηκε το 2009;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων:

Ζητάμε να κατατεθεί το σχετικό με τη δακοκτονία πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, καθώς και το έγγραφο με το οποίο ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατ’ εξαίρεση έγκριση του LEBAYCID για τα έτη 2008-2009.




Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Ηρώ Διώτη

Μιχάλης Κριτσωτάκης
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ