Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

15.4.10

ΟΜΙΛΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αθήνα, 15 Απριλίου 2010
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αν και κριτικός ο λόγος της κ. Μπακογιάννη, ήταν ήπιος. Θα απαντήσω μόνο σ’ ένα σημείο, σ’ αυτό που είπε, «πάρτε τις αποφάσεις τώρα». Μα, κυρία Μπακογιάννη, σ’ αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν εκατοντάδες πολιτικές αποφάσεις και γι’ αυτό οι Έλληνες πολίτες στηρίζουν την κυβέρνηση, γιατί πραγματικά σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή έχει το θάρρος και τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις και μάλιστα αυτές τις αποφάσεις που παίρνει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Εχοντας παρακολουθήσει για δύο ημέρες τη συζήτηση που διεξάγεται στην αίθουσα αυτή, αισθάνομαι την ανάγκη να αποφύγω να αναφερθώ γενικά στο νομοσχέδιο που συζητούμε. Αισθάνομαι ότι θα συμβάλλω πολύ περισσότερο στο διάλογο που γίνεται αν απαντήσω στα θέματα που έχουν θίξει οι συνάδελφοι από τις διάφορες πτέρυγες της Βουλής.
Ξεκινώ λοιπόν με τις επισημάνσεις που αφορούν τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις. Διαπιστώνω μια προσπάθεια από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας να οικοδομήσει έναν αντιπολιτευτικό λόγο που κινείται περίπου στην εξής γραμμή: - Θα εξαιρέσω λίγο την κ. Μπακογιάννη, η οποία βλέπω ότι έχει ελαφρώς μια διαφορετική άποψη. Λέει, λοιπόν, ο αντιπολιτευτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας: «Για ό,τι συμβαίνει στη χώρα σήμερα ευθύνεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ.». Αν κάποιος τρίτος, ουδέτερος παρατηρητής, άκουγε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα κατέληγε σ’ ένα πολύ εύλογο συμπέρασμα: «Ότι οι βουλευτές που ομιλούν δεν είναι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά είναι βουλευτές κάποιου κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα που κατά καιρούς είχε πάρει την εντολή από τον ελληνικό λαό για να κυβερνήσει τη χώρα».
Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτός ο τρίτος, ο ουδέτερος παρατηρητής, θα δυσκολευόταν να αναγνωρίσει ότι τα άτομα αυτά, τα οποία βρίσκονται σ’ αυτό το έδρανο και ομιλούν, ανήκουν σ’ εκείνο το κόμμα που μέχρι πριν από λίγους μήνες είχε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.
Θα δυσκολευόταν να αναγνωρίσει ότι το κόμμα αυτό, το οποίο σήμερα ισχυρίζεται ότι έχει λύσεις για όλα τα προβλήματα της χώρας, δεν επέλεξε να μείνει στην εξουσία πριν από λίγους μήνες - μια και είχε εντολή να κυβερνήσει άλλα δύο ολόκληρα χρόνια - και να εφαρμόσει αυτές τις λύσεις που προτείνει τώρα, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.
Τι έκανε; Αντί να μείνει, αντί να κυβερνήσει, αντί να εφαρμόσει αυτά που λέει ότι είναι οι λύσεις και οι απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας, οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, μόνο και μόνο για να δοθεί στο κόμμα αυτό η ευκαιρία να εγκαταλείψει την κυβέρνηση της χώρας στην πιο κρίσιμη μεταπολιτευτική στιγμή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν πείθετε ότι είχατε λύσεις για την ανάπτυξη γιατί εσείς ήσασταν που οδηγήσατε τη χώρα στην πιο βαθιά οικονομική ύφεση. Δεν πείθετε ότι είχατε λύσεις για την τεράστια απώλεια ανταγωνιστικότητας. Και πώς να πείσετε, όταν επί των ημερών σας το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έφτασε στο μεγαλύτερο σημείο της Μεταπολίτευσης, έφτασε στο 15% του Α.Ε.Π..
Και τι κάνατε εσείς; «Περί άλλων τυρβάζατε». Παίρνατε τα διάφορα έτη και τα χαρακτηρίζατε έτη ανταγωνιστικότητας και αντί να βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της χώρας διαπιστώναμε ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είχε φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Αυτό από μόνο του καταδείκνυε ότι το παραγωγικό πρότυπο της χώρας είχε καταρρεύσει.
Δεν πείθετε όταν λέτε ότι: «Εμείς, ως κόμμα, όταν ήμασταν στην κυβέρνηση, είχαμε λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας». Και πώς να πείσετε, όταν επί των ημερών σας η χώρα μπήκε δύο φορές σε επιτήρηση; Πώς να πείσετε, όταν φτάσατε το δημοσιονομικό έλλειμμα σε διψήφιο αριθμό; Πώς να πείσετε, όταν φτάσατε το χρέος της χώρας στα τριακόσια δισεκατομμύρια;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τα σημερινά οικονομικά προβλήματα της χώρας δεν προέκυψαν από παρθενογένεση. Έχουν τις ρίζες τους σε επιλογές που έγιναν πριν αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αυτό το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες. Όσο λοιπόν εσείς δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας, να ξέρετε ότι οι πολίτες της χώρας αυτής θα σας στρέφουν την πλάτη και αυτό είναι που βιώνουμε σήμερα, αυτό είναι που νιώθετε σήμερα όταν πάτε να απευθυνθείτε στους Έλληνες πολίτες.
Προχωρώ στη δεύτερη κριτική παρατήρηση που κάνετε. Αν εξαιρέσω την κ. Μπακογιάννη που αναγνώρισε προηγουμένως ότι πραγματικά και διάλογος έγινε, αλλά και ενσωματώθηκαν αρκετές από τις παρατηρήσεις που έκαναν οι βουλευτές, πολλοί από εσάς λέτε ότι δεν έγινε διάλογος, ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί και γι’ αυτό παρακολουθούμε ένα «σβήσε-γράψε».
Κύριοι συνάδελφοι,
Και διάλογος έγινε και συναινετική διάθεση είχαμε και ανταποκριθήκαμε σε επισημάνσεις που έγιναν από βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Και αν κάποιοι από εσάς το αμφισβητείτε, ελάτε να σας δείξουμε εκείνες τις αλλαγές που κάναμε στη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Γιατί πραγματικά εμείς δώσαμε τη δυνατότητα στον κάθε βουλευτή να έχει την αίσθηση ότι και δυνατότητα λόγου είχε και δυνατότητα παρέμβασης.
Άκουσα κριτική για τον τίτλο του νομοσχεδίου. Σας ενόχλησε που έχουμε βάλει στον τίτλο του νομοσχεδίου την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης. Και σας ερωτώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι ακριβώς σας ενόχλησε στον τίτλο; Υπήρχε φορολογική δικαιοσύνη επί των ημερών σας;
Εσείς δεν ήσασταν που δώσατε τη δυνατότητα σε διακόσιες επιχειρήσεις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο να γλιτώσουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, πέντε δισεκατομμύρια στα πεντέμισι χρόνια;
Υπήρχε δικαιοσύνη όταν καταργήσατε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και επιβάλατε το ΕΤΑΚ; Απευθύνομαι ιδιαίτερα σε όσους από εσάς προέρχονται από την περιφέρεια, σε όσους από εσάς προέρχονται από μικρά χωριά.
Πώς νιώθατε, όταν πηγαίνατε στα χωριά σας και μιλούσατε με τους κατοίκους που κλήθηκαν με το ΕΤΑΚ να πληρώσουν 60, 80 και 200 ευρώ και έπρεπε να τους εξηγήσετε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν να καταργήσει το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που τον πληρώνουν λίγοι και έπρεπε κάποιος, που είχε ένα βοηθητικό κτίσμα, απαραίτητο σε κάθε αγρότη, να πληρώσει φόρο γι’ αυτό το κτίσμα;
Είναι κοινωνικά δίκαιο, κύριοι συνάδελφοι, να μπορεί να αγοράζει κανείς, χωρίς έλεγχο του «πόθεν έσχες», ακίνητο 120 τ.μ. σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισμός στη δαπάνη; Αγόραζε δηλαδή με μετρητά κάποιος 120 τ.μ. στην Εκάλη και δεν έπρεπε να δικαιολογήσει πού βρήκε τα χρήματα αυτά. Και αυτό το αποκαλείτε κοινωνική δικαιοσύνη;
Έρχεται και επανέρχεται και η Νέα Δημοκρατία και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στο ζήτημα της φορολόγησης της μεγάλης –πάνω από 600.000- αντικειμενικής ακίνητης περιουσίας. Δεν υπάρχει άλλη τάξη, δεν υπάρχει άλλη κατηγορία φορολογουμένων που να έτυχε τέτοιας ευνοϊκής μεταχείρισης όπως οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Αν ληφθεί υπόψη ότι ουσιαστική επιβάρυνση προκύπτει για την ατομική ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, τότε η ευαισθησία σας περιορίζεται έτσι ώστε να εκπροσωπήσετε το 1% του πληθυσμού, γιατί μόνο το 1% του πληθυσμού δηλώνει ακίνητη περιουσία αυτής της κατηγορίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης,
Εσείς είχατε βρει τη λύση. Αντί να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ανάλογα με τις δυνάμεις τους και την αξία της περιουσίας τους, πλήρωναν όλοι οι μικροϊδιοκτήτες για λογαριασμό των άλλων. Πλήρωνε δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό των φορολογουμένων τους φόρους που αντιστοιχούσε σε πολύ μικρό ποσοστό των Ελλήνων φορολογουμένων.
Δεν είναι λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζήτημα μιας άλλης πολιτικής. Είναι υποχρέωση συνταγματική και την υποχρέωση αυτή, να δώσουμε δηλαδή τη δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν με βάση τις δυνατότητές τους, είναι που εκπληρώνουμε μ’ αυτό το νομοσχέδιο.
Πείτε μου, όταν όλοι οι Έλληνες γνώριζαν ότι αυτά τα χρόνια οργίαζαν οι off shore εταιρείες, τις οποίες χρησιμοποιούσαν κάποιοι για να αποφεύγουν τη συμμετοχή τους στα φορολογικά βάρη, ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες που πήρατε εσείς; Ποια μέτρα πήρατε για τις τριγωνικές συναλλαγές; Τι κάνατε για τις ενδοομιλικές συναλλαγές; Είχατε μετατρέψει το φορολογικό σύστημα της χώρας σε γέφυρα τύπου Ρίου-Αντίρριου για να διευκολύνετε τους φοροφυγάδες.
Άκουσα ότι το φορολογικό πλαίσιο της χώρας δεν είναι σταθερό. Αυτό είναι αλήθεια. Κάποιος συνάδελφος -αν δεν απατώμαι ο κ. Μητσοτάκης- είπε χθες ότι είχαμε πενήντα δύο τροποποιήσεις του φορολογικού. Έχει δίκιο και σ’ αυτό.
Μία χώρα που θέλει να προσελκύσει επενδύσεις πρέπει να έχει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι σταθερό. Αυτό θα κριθεί από τη μελλοντική του πορεία.
Άκουσα να γίνεται κριτική ότι δεν είναι αναπτυξιακό. Να επαναλάβω αυτό που είπα και στην Επιτροπή, ότι το φορολογικό πλαίσιο όταν είναι σταθερό, όταν είναι κατανοητό, όταν δεν έχει «γκρίζες» περιοχές, τότε ναι, συμβάλλει στην ανάπτυξη. Και αυτό το νομοσχέδιο έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Όμως με κανέναν τρόπο ένα φορολογικό νομοσχέδιο από μόνο του δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους αναπτυξιακούς εκείνους νόμους, οι οποίοι πραγματικά έχουν σαν στόχο να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, οι απόψεις σας διίστανται. Η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο φοροεισπρακτικό. Όμως άκουσα και φωνές μέσα από την αξιωματική αντιπολίτευση να λένε ότι μ’ αυτό το νομοσχέδιο θα χαθούν φορολογικά έσοδα. Σας παρακαλώ, αν μπορέσετε, καταλήξτε σε μία γνώμη. Τελικά, είναι φοροεισπρακτικό; Είναι κοινωνικά δίκαιο; Ή θα χαθούν φορολογικά έσοδα;
Τέλος, άκουσα να γίνεται μια κριτική για την οργάνωση και την αποδοτικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Και σας ερωτώ, κύριοι συνάδελφοι: «Ποιος οδήγησε τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας στη σημερινή κατάσταση;» Κι αφού εσείς είχατε τόσο καλές ιδέες για την οργάνωση και την αποτελεσματικότερη απόδοση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, γιατί τα φορολογικά έσοδα της χώρας κατέρρευσαν κατά την τελευταία πενταετία;
Κι όσοι από σας είναι εξοικειωμένοι και με τα ευρωπαϊκά δρώμενα ή έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πού βρίσκονται τα φορολογικά έσοδα της χώρας, σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα της υπόλοιπης Ευρώπης, γιατί δεν ενοχλούνταν, όταν αυτά τα χρόνια διαπίστωναν ότι τα φορολογικά έσοδα της χώρας υπολείπονταν κατά πέντε περίπου ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με αυτά που είχαν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης,
Εχετε ευθύνες για όλα αυτά και πρέπει αυτές τις ευθύνες να τις αναλάβετε. Αφήστε λοιπόν τις αντιπολιτευτικές κορώνες!
Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, να κτίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και με το σημερινό νομοσχέδιο επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε τη φορολογική δικαιοσύνη, να διαμορφώσουμε ένα φορολογικό πλαίσιο, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη, αλλά και ταυτόχρονα θα δίνει στον κάθε Έλληνα τη δυνατότητα να συμμετέχει στα φορολογικά βάρη με βάση τις πραγματικές δυνατότητές του.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ