Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

15.4.10

Εξεταστική Επιτροπή για Βατοπαίδι

Αναφορές για τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, αλλά και τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, περιέχει η απολογία του πρώην νομικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χριστόδουλου Μπότσιου. Η διαβούλευση που προκάλεσε η ανάγνωσή της από τους επιφορτισμένους προς αυτό, εκπροσώπους των κομμάτων, στο πλαίσιο της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, οδηγήθηκε σε διαξιφισμούς, όταν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντίνα Γιαννακοπούλου, ζήτησε την κλήση του Γιάννη Αγγέλου επί τη βάσει της απολογίας του κου Μπότσιου - προκαλώντας τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



«Ένοχος, ένοχον ου ποιεί» ανέφερε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας στην επιτροπή, Νικόλαος Δένδιας, καθώς ενάντια στον κ. Μπότσιο εκκρεμεί δικαστική δίωξη για ιδιαίτερα μεγάλη βλάβη του Δημοσίου - σπεύδοντας να υπενθυμίσει την απόφαση που έχει λάβει η Επιτροπή, να καταρτιστεί συνολικά η ατζέντα των πολιτικών προσώπων που θα κληθούν και όχι με αφορμή την κατάθεση του ενός, ή του άλλου μάρτυρα. Στο πλαίσιο αυτό έλαβαν χώρα αντεγκλήσεις ανάμεσα στον κ. Δένδια, συνεπικουρούμενο από την Ελίζα Βόζεμπεργκ και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Τσιρώνη, Ντίνα Γιαννακοπούλου και Χρύσα Αράπογλου, οι οποίοι διαπίστωσαν την «τεράστια ένταση που προκαλείται στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όποτε ακούγεται το όνομα του Γιάννη Αγγέλου».

Τελικά, αποφασίστηκε να καταρτιστεί αύριο η λίστα των υπό κλήση πολιτικών προσώπων.

Ο κος Μπότσιος, κατηγορείται για γνωμοδοτήσεις που εξέδωσε για λογαριασμό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκου, με τις οποίες «υποβιβαζόταν» το «χθαμαλό δάσος» της Ουρανούπολης σε δασική έκταση κατάλληλη για αγροτική εκμετάλλευση, προκειμένου να συμπεριληφθεί στις επίμαχες ανταλλαγές που ακολούθησαν την παράδοση της περιοχής της Βισθωνίδας στη Μονή Βατοπαιδίου. Παράλληλα, το κατηγορητήριο κάνει λόγο και για συνειδητή συμπερίληψη στις γνωμοδοτήσεις του, της νομικής προϊστορίας της σταδιακής αναγνώρισης της μη κυριότητας του Δημοσίου επί της λίμνης, με στόχο να διευκολυνθούν οι ανταλλαγές, που προκάλεσαν τεράστια οικονομική ζημία στο Δημόσιο.

Στην απολογία του ενώπιον της τακτικής ανακρίτριας, ο κ. Μπότσιος ανέφερε πως ο κ. Μπασιάκος του είχε αναφέρει πως η ανταλλαγή των παραλιμνίων εκτάσεων της Βισθωνίδας με δημόσιες γαίες σε άλλες περιοχές, «είχε αποφασιστεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, χωρίς να μου αναφέρει συγκεκριμένα από ποια πρόσωπα, για να φύγει η Μονή Βατοπαιδίου από την περιοχή της Βιστονίδας, γιατί υπήρχαν προβλήματα με τους κατοίκους της περιοχής».

Ο νομικός σύμβουλος του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε ιδιαίτερα πως ο κ. Μπασιάκος, ως νομικός, «κατά την διάρκεια της θητείας του, απέφευγε να υποβάλλει ερωτήματα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη της αποδοχής, ή της απόρριψης των γνωμοδοτήσεων - και γι’ αυτό, σε όλη του την υπουργική θητεία, υπέβαλε μονάχα τρία ερωτήματα», από τα οποία, το πρώτο αφορούσε τις ανταλλαγές.

Ο κ. Μπότσιος, ανέφερε επίσης στην απολογία του ότι δεχόταν, «συνεχείς πιέσεις από τους μοναχούς της Μονής Βατοπαιδίου για την επίσπευση της υπόθεσης», με τον υπουργό «να επείγεται, προφανώς γιατί ήθελε να υλοποιήσει τάχιστα την προειλημμένη πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για ανταλλαγή. Μου εδόθη η εντύπωση ότι και ο υπουργός δεχόταν άνωθεν πιέσεις (…) προφανώς από τα πολιτικά πρόσωπα που ήταν ιεραρχικά πάνω από τον υπουργό, ή που έχουν μεγαλύτερη εξουσία από τον υπουργό και ας μην είναι ιεραρχικά ανώτεροί του».

«Για την ταχύτητα διεκπεραίωσης θεμάτων που αφορούσαν τη Μονή, με πίεζαν ο υπουργός Γεωργίας κ. Μπασιάκος και οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος, οι οποίοι συχνά άφηναν να εννοηθεί ότι για την επιτάχυνση της διαδικασίας, αν χρειαζόταν, μπορούσαν να βάλουν τον Ρουσόπουλο και τον Αγγέλου να τηλεφωνήσουν στον κ. Μπασιάκο για να μου δώσει σχετική εντολή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπότσιος στην απολογία του.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ