Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

23.6.10

Ως εξαιρετικά δυσοίωνο χαρακτήρισε το μέλλον των αγροτών ο Βουλευτής Γιώργος Καρασμάνης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή ανέπτυξε τις θέσεις της για το Νομοσχέδιο που αφορά στην σύνταξη του Μητρώου Αγροτών.

Ο Γιώργος Καρασμάνης στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για το Μητρώο Αγροτών
Οξύτατη κριτική στη κυβέρνηση για την αγροτική πολιτική


Ως εξαιρετικά δυσοίωνο χαρακτήρισε το μέλλον των αγροτών ο Βουλευτής Γιώργος Καρασμάνης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή ανέπτυξε τις θέσεις της για το Νομοσχέδιο που αφορά στην σύνταξη του Μητρώου Αγροτών.
Αναλυτικότερα, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι η κατάθεση του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου συμπίπτει με περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την Χώρα και ειδικότερα για την αγροτική οικονομία.
Τούτο διότι τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν πρόσφατα έχουν μειώσει δραματικά τις οικονομικές δυνατότητες και του αγροτικού κόσμου, έχουν ακυρώσει στην πράξη προγράμματα υλοποίησης επενδύσεων στη μεταποίηση και τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων, προγράμματα ανάπτυξης υποδομών, ενώ ειδικά για τους Νέους Αγρότες έχουν συρρικνωθεί στο μισό τα κονδύλια για την ενίσχυση τους τα οποία θα αποτελούσαν την κατεξοχήν προσπάθεια για την ανανέωση του έμψυχου αγροτικού μας δυναμικού.
Ο Γιώργος Καρασμάνης επανέλαβε ότι σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, σε ένα σύγχρονο Κράτος δεν νοείται η αλλαγή Κυβέρνησης να συνεπάγεται και την άρνηση να τηρηθούν ρητές δεσμεύσεις της απερχόμενης εξουσίας, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η σημερινή Κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει ρητές δεσμεύσεις της προκατόχου της, όπως για παράδειγμα ότι δεν δίνονται σε 8.500 νέους αγρότες 35.000 - 40.000 Ευρώ και ότι δεν υλοποιούνται μεγάλα αρδευτικά έργα, καθώς επίσης και έργα αγροτικής οδοποιίας.
Επίσης, ο Γιώργος Καρασμάνης κατήγγειλε την Κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου ότι καθυστερούν την καταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους, στους παραγωγούς ορεινών και μειονοτικών περιοχών, δεν επιστρέφουν εγκαίρως τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου.
Και ότι επιβάλουν χαράτσι στους παραγώγους και ιδιαίτερα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για τους οποίους κόπτονται με τα τέλη ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.
Ειδικότερα υπ’ αυτού ο Βουλευτής υπενθύμισε ότι επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας η ενεργοποίηση επιβάρυνε εξολοκλήρου το Δημόσιο με κόστος 28 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Γιώργος Καρασμάνης απευθυνόμενος στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι τον Νομοσχέδιο που έχει φέρει στην Βουλή είναι κατώτερο των περιστάσεων και της ίδιας, η οποία όπως είπε διαθέτει μεγάλη εμπειρία και σημαντική γνώση των αγροτικών προβλημάτων.
«Θα περιμέναμε από την κυρία Μπατζελή τόνισε ο Γιώργος Καρασμάνης να φέρει ένα Νομοσχέδιο που να δίνει λύσεις ουσιαστικές στα καυτά αγροτικά προβλήματα.
Αντ’ αυτού βλέπουμε ένα συνονθύλευμα διατάξεων ανώδυνων και ανέξοδων που δεν προσφέρουν τίποτε στο επιτακτικό αίτημα να αντιμετωπιστούν ριζικά αποτελεσματικά τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός μας κόσμος. Με το Νομοσχέδιο όχι μόνο δεν κατοχυρώνετε τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, αλλά αντίθετα χαλαρώνετε εντελώς, για να μην πω ότι εξαφανίζετε εντελώς, τα στοιχειώδη κριτήρια για τον χαρακτηρισμό ενός πραγματικά κατά κύριο επάγγελμα παραγωγού. Μειώνετε το 50% του χρόνου της επαγγελματικής δραστηριότητας στην αγροτική εκμετάλλευση στο 30% του συνολικού χρόνου απασχόλησης. Και το 50% του συνολικού εισοδήματος από την αγροτική δραστηριότητα το μειώνετε στο 35% του ετήσιου εισοδήματος.
Δηλαδή εξομοιώνετε τους πραγματικούς αγρότες με τους περιστασιακά απασχολουμένους στη γεωργία.
Δεν το λέμε εμείς σας το λέει η Ανεξάρτητη Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.) η οποία επίσης σας λέει να επιφέρετε σημαντικές αλλαγές με σημαντικότερη μία : Να αναλάβει η Πολιτεία το κόστος της δημιουργίας του Μητρώου των Αγροτών και όχι οι ίδιοι οι παραγωγοί οι οποίοι ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετά μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Και να κλείσω κυρία Μπατζελή με μία ερώτηση : Γιατί φυγομαχείτε ; Γιατί συστηματικά αποφεύγετε να απαντάτε σε ερωτήσεις όπως η τελευταία επερώτηση με αντικείμενο τον ΕΛΓΑ;
Δεν μας έχετε συνηθίσει σε τέτοιες πρακτικές και μας εκπλήσσετε.
Έχετε υποχρέωση να εμφανισθείτε στην ολομέλεια της Βουλής και να απαντήσετε, γιατί δεν εκδίδετε την απόφαση που έχετε δεσμευθεί; Και η εν λόγω απόφαση αφορά τις ζημιές που έχουν υποστεί το 2009 οι δενδροκαλλιεργητές και σπαραγγοκαλλιεργητές από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να σημειωθεί ότι οι καλλιεργητές αυτοί έχουν πληγεί και φέτος από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις.»
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ