Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

6.5.10

Εγκρίθηκαν τα μέτρα από τη Βουλή

Με ψήφους 172 υπέρ (από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ και τους βουλευτές του ΛΑΟΣ), κατά 121 (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) και 3 παρών (Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα, Β. Οικονόμου από το ΠΑΣΟΚ) σε σύνολο 296 ψηφισάντων βουλευτών, ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από κράτη μέλη της ΔΝΤ». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, η βουλευτής της ΝΔ, Ε. Παπαπαδημητρίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας απουσίασαν από την ονομαστική ψηφοφορία. Με επιστολή τους γνώρισαν στο Σώμα ο μεν ο κ. Παπουτσής ότι ψηφίζει «ναι», ο δε κ. Δρίτσας ότι ψηφίζει «όχι». Οι ψήφοι αυτές, δεν προσμετρήθηκαν στο τελικό αποτέλεσμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


Το νομοσχέδιο ετέθη σε ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αίτησης του ΚΚΕ.

Κατά την διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, ο πρόεδρος της Βουλής ανέγνωσε από της έδρας επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Βασίλειος Οικονόμου τίθενται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Η γενική διευθύντρια του ΠΑΣΟΚ, Ρεγγίνα Βάρτζελη, ζήτησε τηλεφωνικώς από τους βουλευτές να παραδώσουν και την έδρα τους. Η κ. Σοφία Σακοράφα αρνήθηκε, ο κ. Οικονόμου δεν απάντησε ενώ ο κ. Γιάννης Δημαράς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί στο τηλέφωνο.

Ομιλία Γ. Παπανδρέου

«Τα κοινοβούλια των άλλων χωρών, οι λαοί των άλλων χωρών, αποφασίζουν να στηρίξουν την Ελλάδα, να δώσουν ενωμένα μια μάχη για τη σωτηρία της χώρας. Εμείς τι λέμε απέναντι σ' αυτούς; Δεν δείχνουμε ότι υπάρχει η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και τουλάχιστον από κείνους, που είχαν ιδιαίτερη ευθύνη;», υπογράμμισε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και την κοινωνία, σε στήριξη των μέτρων, που λαμβάνονται για την εξασφάλιση εξωτερικού δανεισμού.

Ο κ. Παπανδρέου, ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη χθεσινή τραγωδία, για να εξαπολύσει στη συνέχεια, σφοδρότατη φραστική επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας για τα πεπραγμένα της τελευταίας διακυβέρνησής της.

«Ούτε η βία, ούτε οι πέτρες θα μας βγάλουν από την ύφεση. Η βία δεν δίνει λύσεις και απαντήσεις, αλλά δημιουργεί νέες πληγές», ανέφερε και πρόσθεσε: «Σήμερα καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ας τελειώσουμε με τη βία, το αίμα, τα επεισόδια, την τρομοκρατία, τους συνανθρώπους, που χάνουν άδικα τη ζωή τους. Ας απομονώσουμε όλοι μας, επιτέλους, τη βία, και όσοι συμφωνούν, ή διαφωνούν, με τις επιλογές μας, και όσοι ασκούν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, το οποίο προβλέπει ο νόμος και υπηρετούμε δημοκρατικά τα κόμματα του κοινοβουλίου. Κατανοούμε την οργή, τη συμμερίζομαι και συμπάσχω και η οργή η δικιά μου είναι τεράστια, όταν καθημερινά και συνέχεια, βλέπω και αναδύονται από τα υπουργεία, η τραγωδία της ανευθυνότητας, η αντίληψη του πλιάτσικου, που επικρατούσε, η απόλυτη ασυδοσία και αναισθησία».

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η διακυβέρνηση της ΝΔ τροφοδοτεί κάθε μέρα τη σημερινή κυβέρνηση και με μια νέα υπόθεση για να σταλεί στον εισαγγελέα.

«ΑΓΡΟΤΕΜ - τη στείλαμε στον εισαγγελέα και κάθε μέρα θα στέλνουμε. Αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός. Και δεν έχει καμία σχέση με αίσθημα εκδίκησης. Είναι το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού. Υπουργός δαπάνησε 28.000 ευρώ για κουρτίνες για το γραφείο του. Θα πάνε στον εισαγγελέα και μετά μιλήστε κύριοι της ΝΔ», είπε απευθυνόμενος στους διαμαρτυρόμενους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν ντρέπεστε; Πληρώνει ο ελληνικός λαός κι εσείς γελάτε; Όταν αυτά κάνει ο υπουργός, δίνει το σύνθημα σε όλους, ότι όλα είναι ανεκτά. Βατοπέδι, ομόλογα, Ζήμενς. Έτσι κατέρρευσε η οικονομία μας κύριοι της ΝΔ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Στις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε "λάθη", αλλά στην τελευταία πενταετία είχαμε "εγκλήματα". Ουσιαστικά, διπλασιάσαμε το χρέος της χώρας μέσα σε λίγα χρόνια. Τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων είχαμε δαπάνες 80 δισ και το 2009, 40 δισ παραπάνω. Από το 2004 διορίστηκαν 60.000 επιπλέον νέοι υπάλληλοι στο Δημόσιο κι ας ήμασταν σε επιτήρηση κι ας "νοικοκύρευε" η νέα διακυβέρνηση το κράτος. Ξεπέρασαν τις 100.000 οι νέοι συμβασιούχοι έργου, 50.000 νέα παιδιά βρίσκονταν με ψευδεπίγραφα stage. Ένα δεύτερο Δημόσιο φτιάχτηκε σε πέντε χρόνια. Έγινε καλύτερη η Παιδεία, η Υγεία; Να που πήγαν τα λεφτά κύριοι», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, κατηγορώντας και τον Αντώνη Σαμαρά, ότι «παρά τις συγγνώμες, στέκεται πλήρως αλληλέγγυος στα όσα συνέβησαν».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «ζήσαμε τον διασυρμό της χώρας μας, όχι μόνον από δάνεια και χρέη, αλλά και από τα συνεχή ψέματα. Μόλις δύο μέρες πριν τις εκλογές, η ΝΔ δήλωσε έλλειμμα 6% του ΑΕΠ. Οι υπαίτιοι της γιγάντιας μαύρης τρύπας, όχι μόνον δεν αισθάνονται την ανάγκη για συγγνώμη, αλλά μας κατηγόρησαν ότι τα φουσκώσαμε».

Ο Γ. Παπανδρέου επεφύλασσε και μια αυτοκριτική στην ομιλία του, στο πλαίσιο, ωστόσο, μιας γενικότερης ευθύνης του πολιτικού κόσμου.

«Ναι, φταίξαμε όλοι, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, που ήταν άτολμοι, χωρίς τις αλλαγές που έπρεπε, ακόμα κι αυτοί, που δεν είχαν κυβερνητικές ευθύνες, αλλά που με τον δημόσιο λόγο τους ανέχτηκαν παρανομίες, που εξέθρεψαν μια πολιτεία που λειτούργησε με κάθε είδους δώρα, που μάθαμε στην αντίληψη τού παίρνουμε χωρίς να δίνουμε. Δώρα σε συνδικαλιστές, σε μέσα ενημέρωσης για να έχουμε την στήριξή τους, σε επιχειρηματίες, μικρά και μεγάλα δώρα, χωρίς τα λεφτά να το κάνουμε, άλλα νόμιμα, άλλα παράνομα. Αλλά δεν φταίει ο εργαζόμενος, κάποια επαγγελματική ομάδα, ακόμα ίσως και οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ. Φταίει ότι αφήσαμε να καταληφθεί το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί της δημοκρατίας μας από αυτά τα συμφέροντα και τις αντιλήψεις. Γι αυτό είναι θέμα δημοκρατίας η αλλαγή, να ανατρέψουμε δημοκρατικά τις αντιλήψεις αυτές, να υπάρχει ανεξάρτητη η Βουλή, η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ να μπορούν να ελέγχουν και να ελέγχονται. Να αφήσουμε πίσω την κακή Ελλάδα της μεταπολίτευσης, ένα αλισβερίσι συνενοχής».

Σε σχέση με το ζήτημα που έθεσαν τα κόμματα της Αριστεράς, να υπερψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως «τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σ' αυτή τη θέση, που τα ξένα κοινοβούλια ψηφίζουν τη δανειοδότηση, το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την ευρεία συναίνεση. Δεν τίθεται ζήτημα αυξημένης πλειοψηφίας, αλλά πολιτικής ευθύνης για τον καθένα μας, για όλους μας. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ούτως ή άλλως με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, για να είμαστε συνεπείς απέναντι στη συνείδησή μας, στην πατρίδα και στις διεθνείς υποχρεώσεις μας. Αυτή θα έπρεπε να είναι και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Είναι η ώρα των αλλαγών. Δεν υπάρχει ούτε μία μέρα, ούτε μία ώρα για καθυστέρηση. Αλλά εμείς που θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, μπορούμε να πούμε ότι αυτό που είναι σήμερα το ελληνικό πρόβλημα, θα δουλέψουμε σκληρά για να είναι αύριο το ελληνικό θαύμα», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ