Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

6.5.10

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως "πραγματικός πατριωτισμός είναι να κάνουμε το παν να μην χρεωκοπήσει η Ελλάδα, να μην κάνουμε τη χάρη στη διεθνή κερδοσκοπία" και έκανε λόγο για "λάθη δεκαετιών" και "εγκλήματα των τελευταίων ετών" στα οποία πρέπει "να βάλουμε τέλος.

"Η ψηφίζουμε και εφαρμόζουμε τη συμφωνία ή καταδικάζουμε την Ελλάδα στη χρεωκοπία" τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ κα η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψουν να χρεωκοπήσει η χώρα.



Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως "πραγματικός πατριωτισμός είναι να κάνουμε το παν να μην χρεωκοπήσει η Ελλάδα, να μην κάνουμε τη χάρη στη διεθνή κερδοσκοπία" και έκανε λόγο για "λάθη δεκαετιών" και "εγκλήματα των τελευταίων ετών" στα οποία πρέπει "να βάλουμε τέλος.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε κατ' αρχήν στα χθεσινά τραγικά γεγονότα, καλώντας όλα τα κόμματα -"και όσοι συμφωνούν και όσοι διαφωνούν με τις επιλογές" της κυβέρνησης" να απομονώσουν τη βία. "Η χθεσινή τραγωδία μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας" τόνισε.

*** Το νομοσχέδιο για τα οικονομικά μέτρα που ανακοινωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τοποθετούμενος στην αρχή του νομοσχεδίου, τόνισε: «Η κυβέρνηση παίρνει την ευθύνη και το πολιτικό κόστος να εφαρμόσει το δυσκολότερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης και δεσμευόμαστε να πετύχουμε, ακόμη κι αν δεν έχουμε συμμάχους από όλο τα πολιτικό φάσμα. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το τελευταίο χαρτί της χώρας για να γίνουν στην επόμενη τριετία όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες. Επιλέξαμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και θα κριθούμε από τις προσπάθειες».

Ο υπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έρχεται ως κατεπείγον, γιατί σε δύο εβδομάδες λήγει ένα ομολογιακό δάνειο 9 δισ. και η χώρα δεν μπορεί να το αποπληρώσει, αν δεν δανειστεί κι ο μόνος τρόπος είναι να πάρει τα χρήματα αυτά από τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Όλα τα κοινοβούλια των εταίρων αποφασίζουν την ίδια ώρα με μας για το τριετές πρόγραμμα στο οποίο έχουμε δεσμευθεί. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα δείξει ότι δεσμεύεται;»

Το πρόγραμμα είναι δύσκολο και οδυνηρό, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, αλλά η άλλη εκδοχή θα ήταν να συνεχίσουμε μόνοι μας και να πτωχεύσουμε και να κηρύξουμε στάση πληρωμών, βουλιάζοντας τη χώρα σε μία δεκαετία ύφεσης.

«Επιλέξαμε να προχωρήσουμε με θυσίες και συνεισφορά από όλους», τόνισε και επετέθη με σφοδρότητα κατά της Νέας Δημοκρατίας: «Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει όλη αυτή την κατάσταση, αν εδώ και έξι χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει ανάσα στην παραγωγικότητα και στην αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αντί των ρουσφετολογικών διορισμών».

Κι όμως, συνέχισε, αυτή η παράταξη δίνει μαθήματα οικονομίας, δεν αναγνωρίζει καμία ευθύνη της και δεν ζητεί ούτε συγγνώμη. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τις θέσεις τη Αριστεράς, χαρακτηρίζοντας πάντως καταστροφική της λογική της, «αλλά η ΝΔ τι θέλει; Να βγούμε και να πούμε πάμε στη χρεωκοπία;»

Αντέκρουσε επίσης ο υπουργός τις κατηγορίες για καθυστέρηση, όταν δεν ήξερε η νέα κυβέρνηση καν ποιο ήταν τα πραγματικό έλλειμμα για να συνταχθεί ο προϋπολογισμός: «Κυβερνάμε επτά μήνες κι έχουμε ανοίξει μέτωπα με την αξιοπιστία, την φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τομείς που είχαν βαλτώσει»

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι ζητούνται δανεικά από χώρες που επίσης έχουν ελλείμματα και δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις. Δεν ήταν, συνέχισε εύκολη η διαπραγμάτευση και κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια να περισωθεί ό,τι μπορούσε για τη στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Σκοπεύουμε μετά από τρία χρόνια, είπε ο υπουργός να αφήσουμε μία χώρα καλύτερη από τώρα και όχι έρμαιο των δανειστών της. Στα χέρια του ελληνικού κοινοβουλίου εναπόκειται, αν θα προχωρήσουμε με αυτό το πρόγραμμα και θα δώσουμε αυτή τη μάχη όλοι μαζί για αυτή η χώρα.

Είναι, κατέληξε, επιλογή κάποιων κομμάτων αν θα αφήσουν τη χώρα μόνη της κρύβοντας το κεφάλι στην άμμο. Εμείς δεσμευόμαστε να πετύχουμε έστω κι αν κινηθούμε χωρίς τη στήριξη όλου του πολιτικού συστήματος.

Την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να καταψηφίσει τη Συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας μας από το Μηχανισμό Στήριξης της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μπαίνει προς συζήτηση στη Βουλή, έχει ήδη ανακοινώσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας ότι η ΝΔ δεν αρνείται "τη χρηματοδοτική στήριξη, που το ΠΑΣΟΚ κατέστησε απαραίτητη πλέον", αλλά διαφωνεί: "με την πολιτική που μας οδήγησε ως εδώ και με την κυβερνητική οικονομική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης".

Την αυλαία της συζήτησης του νομοσχεδίου άνοιξαν νωρίτερα οι εισηγητές των κομμάτων, ενώ στη συνέχεια πήραν το λόγο οι κοινοβουλευτικοί τους εκπρόσωποι.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης υπεραμύνθηκε των «αναγκαίων μέτρων», υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση επέλεξε την εθνική επιβίωση και το στοίχημα αυτό πρέπει να κερδηθεί» και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για υποκρισία και ότι δεν έχει προτάσεις και χαρακτηρίζοντας τη στάση της «επιτομή της ανευθυνότητας».

Ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι το κόστος διάσωσης της χώρας είναι βαρύ και επώδυνο, τόνισε την ανάγκη ένταξης των μέτρων σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε ότι για τη διάσωση και εξισορρόπηση των μισθών πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο σταθεροποίησης και μείωση των τιμών.

«Λυπάμαι να πω όμως ότι για τη μείωση τιμών, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και κάποιοι δεν μπορούν να αισθάνονται ότι πηγαίνουν σε σχολική εκδρομή», συμπλήρωσε ο κ. Φλωρίδης.

Ακόμα, μίλησε για δημοσιονομική και οικονομική κατάρρευση και προοπτική βίαιης προσαρμογής που έχει προκαλέσει σοκ στην ελληνική κοινωνία, σημείωσε ότι δεν είναι άδικα τα πυρά που δέχεται το πολιτικό σύστημα γιατί υπάρχουν ευθύνες, αλλά, όπως είπε, δεν είναι όλοι ίδιοι.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, τόνισε ότι «την οργή του ελληνικού λαού, το πολιτικό σύστημα μπορεί να την απαντήσει με έναν μόνο τρόπο: να την μετατρέψει σε πράξη αναίρεσης των εγκλημάτων και της παθολογίας» και προανήγγειλε ότι ο νόμος «για όποιον κλέβει στο Δημόσιο» που φέρνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στη Βουλή, δεν λέει μόνο για ποινική τιμωρία, αλλά και για δήμευση της περιουσίας του και επιστροφή των κλεμμένων στο Δημόσιο.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασσούλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για στρουθοκαμηλισμό και ότι «θέλει συνένοχους και όχι συμμαχητές στο πόλεμο» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έκανε και θα κάνει εκ νέου προτάσεις αξιόπιστες που θα βγάλουν τη χώρα από τη μέγγενη. Ακόμα χαρακτήρισε τα μέτρα καταιγίδα και πρόσθεσε ότι σε αυτή την ανηφορική πορεία η ΝΔ θα καταθέσει εκ νέου προτάσεις που θα διευκολύνουν να βγει η χώρα από την κρίση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης κάλεσε την κυβερνητική πτέρυγα να ανοίξουν από κοινού, με συναίνεση και υπευθυνότητα, όλα τα θέματα του πολιτικού συστήματος, κρίνοντας ότι «ζούμε σήμερα μία παρακμιακή τροχιά του πολιτικού συστήματος».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν υπερψηφίζει τα μέτρα, που πέφτουν, όπως είπε, ως δαμόκλειος σπάθη στα κεφάλια της μεσαίας τάξης, ενώ δεν εμπεριέχουν αναπτυξιακή προοπτική.

Ο κ. Κεφαλογιάννης απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ δύο αρνητικές συνεισφορές: την αλλαγή -όπως ανέφερε- νοοτροπίας των πολιτών στη χαμένη δεκαετία του '80 και τη ναρκοθέτηση της προσπάθειας για την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση: «Αυτή η χρονική υστέρηση να αντιληφθεί το ΠΑΣΟΚ την πραγματικότητα μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση».

Ο ίδιος επανέλαβε την πρότασή του για δημοψήφισμα το οποίο θα οδηγήσει σε συνταγματική αναθεώρηση βασικών άρθρων που συνιστούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, όπως ανέφερε.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για βάρβαρη και διαρκή επίθεση σε βάρος του δικαιώματος της ζωής, της αξιοπρέπειας και της εργασίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ζητά να ψηφιστούν αυτά τα προαποφασισμένα μέτρα, που θυσιάζουν το μέλλον των νέων γενεών.

Ακόμα, υποστήριξε ότι «ήταν προσχεδιασμένη η προσφυγή στο μηχανισμό» και ότι «αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η οποία παραχωρεί και μεταβιβάζει περισσότερες αρμοδιότητες στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις".

«Στόχος σας είναι η προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης για να μπορούν να βρουν ζεστό χρήμα. Γι' αυτούς επιδιώκεται τη στήριξη των ιμπεριαλιστών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραθανασόπουλος.

Κλείνοντας μίλησε για αποτυχημένη προσπάθεια προβοκάτσιας εναντίον του κόμματός του και πρόσθεσε ότι «η μόνη ρεαλιστική έξοδος για τον ελληνικό λαό, είναι το ΚΚΕ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κάλεσε τους Ελληνες εργαζόμενους σε λαϊκή αντεπίθεση, ενώ τόνισε ότι το κόμμα του "δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τους αγώνες του για να ανατραπούν τα βάρβαρα μέτρα, όσο και αν το συκοφαντούν ή στήνουν προβοκάτσιες εναντίον του".

Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι «έρχεται θύελλα» με εκατομμύρια Ελληνες που θα κατέβουν στο δρόμο και δεν θα φοβηθούν όσες προβοκάτσιες και αν στηθούν.

Ο κ. Παφίλης, μίλησε «για ωμή και άγρια πραγματικότητα μέτρων» και «για θυσίες του ελληνικού λαού που δεν πήγαν στην ανάπτυξη, όπως επί χρόνια υπόσχονταν τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά στο "Μινώταυρο" που βρυχάται και είναι η ολιγαρχία».

Τα μέτρα είναι μόνιμα, σταθερά και βίαια και έχουν προαποφασιστεί πολλά χρόνια πριν και από τις δύο κυβερνήσεις, αλλά έχουν αυταπάτες όσοι πιστεύουν ότι θα γονατίσουν τους Ελληνες, είπε ο κ. Παφίλης

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν απαντούν ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ποια άλλη λύση έχουν αν η χώρα δεν προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και δεν είναι εντάξει στις δανειακές της υποχρεώσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

«Ένα ναι ή ένα όχι θέτει το νομοσχέδιο. Τα παίρνουμε τα λεφτά ή όχι; Το ναι δεν είναι στον κ. Παπανδρέου και στην κυβέρνηση. Δεν είναι ναι στο πολιτικό σύστημα. Αλλά είναι ναι, να πάρουμε τα λεφτά να σωθεί η χώρα», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης, και έκλεισε με ποιητική αποστροφή στέλνοντας το μήνυμα ότι πάνω από πατέρα και μητέρα βάζει την πατρίδα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Aστέριος Ροντούλης, επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καλώντας τα δύο κόμματα να κάνουν αυτοκριτική και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ότι οδήγησαν το ελληνικό κράτος στο γκρεμό και έχει απωλέσει τμήμα της εθνικής κυριαρχίας του.

Ακόμα, χαρακτήρισε "όνειρα θερινός νυκτός δηλώσεις ότι θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση που με τη βοήθεια διεθνών ΜΜΕ θα απλωθεί στην υφήλιο".

Απαντώντας στις αναφορές του ΚΚΕ περί προπαγανδαστικού μηχανισμού που το προβοκάρει, αντέτεινε ότι οι δικές του δηλώσεις περί ανυπακοή στο Σύνταγμα και οι ακραίες συμπεριφορές του με πανό στην Ακρόπολη. υποδαυλίζουν τη σημερινή κατάσταση.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 160 ψήφων του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι ο ΛΑΟΣ "δεν θα το κάνει, αλλά θα βγει μπροστά, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης για να δώσει αγώνα υπευθυνότητας".

Έντονα επικριτικός για το ν/σ εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης που μίλησε για διαδικασίες-εξπρές και για άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενώ επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα, κατηγορώντας τα ότι είναι συνυπεύθυνα «για το πολιτικό σύστημα-θάνατος».

Έμφαση έδωσε και στη χθεσινή «δολοφονική ενέργεια κατά τριών εργαζομένων», χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως εχθρική για τη δημοκρατία», ενώ μίλησε και για πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν.

«Ζούμε μια σκληρή κηδεμονία. Το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε τη λογική, πάμε στον τοκογλύφο που δεν δίνει μόνο τοκογλυφικά επιτόκια αλλά υιοθετούμε και τη λογική του», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.

Ψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία προτείνουν ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση να ακολουθηθεί κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου "Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", η διαδικασία του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, κατέθεσαν με την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττει τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα και εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στους δύο οργανισμούς. Εξάλλου, ο βουλευτής προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης συνηγόρησε με την άποψη για προσφυγή στην ψήφιση με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, "δεδομένου ότι εκχωρούνται πλήρως και απολύτως κυριαρχικά δικαιώματα στην άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε ξένους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς".

Είναι πρωτοφανές, συμπλήρωσε, για τα κοινοβουλευτικά χρονικά να τίθενται παραρτήματα σε ένα νομοσχέδιο που συνιστούν ιδεολογικό μανιφέστο νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Συμφώνησε, επίσης, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, ανακοίνωσε ότι η απόφαση για την πλειοψηφία, που απαιτείται για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου σχεδίου νόμου επί της αρχής, θα ληφθεί μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Θ. Παφίλης υποστήριξε πως είναι «προφανές και έχει ομολογηθεί ότι έγινε μια διεθνής συμφωνία, όπου παραχωρούνται επιπλέον αρμοδιότητες σε όργανα διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων». Ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) ανέφερε ότι «κουρελιάζεται το Σύνταγμα με τις διαδικασίες - εξπρές, που το έφερε η κυβέρνηση», και πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 28, παρ. 2 και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με την πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής (180 βουλευτές).

Εκ μέρους της ΝΔ, τοποθετήθηκε ο Κ. Τασούλας, ο οποίος τόνισε ότι «αν η ΝΔ πίστευε πως τίθεται ζήτημα εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, θα έκανε εκείνη την πρόταση». Όπως είπε, η ΝΔ «πιστεύει μεν ότι είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, δεν πιστεύει όμως ότι συνιστά αυτό που θεωρεί η Αριστερά».

Ο κ. Τασούλας τόνισε ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό το καθορίζει η κυβέρνηση και η κυβέρνηση έφερε το σχέδιο νόμου με απλή πλειοψηφία. «Οι ευθύνες είναι ανεξαρτήτου πλειοψηφίας, η ΝΔ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, δεν τις αποποιείται, αν θέλουν κάποιοι να τις μετακυλίσουν, η απάντηση έρχεται από την κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο εισήχθη έτσι κι έτσι το αντιμετωπίζουμε», τόνισε.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Αστέριος Ροντούλης τόνισε ότι η λέξη κλειδί είναι «οι αρμοδιότητες», που προβλέπονται από το Σύνταγμα, και επισήμανε ότι δεν υπάρχει αναγνώριση αρμοδιοτήτων κατά το Σύνταγμα, «έγινε μια συμφωνία και αυτή έρχεται να ψηφιστεί». «Δηλαδή, όταν δανειζόταν η χώρα από το εξωτερικό, έπρεπε να έρχεται εδώ η κυβέρνηση να ψηφίζουμε με αυξημένη πλειοψηφία;», είπε και απευθυνόμενος στα κόμματα της Αριστεράς, ρώτησε «γιατί στο παρελθόν δεν χρησιμοποιήθηκαν τέτοια είδους επιχειρήματα;».

Της τοποθέτησης των εκπροσώπων των κομμάτων προηγήθηκε η παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος πρότεινε να ανασταλεί η πρόοδος της διαδικασίας, ώστε να ακουστούν οι πολιτικοί αρχηγοί και να επανέλθει το Σώμα για την τελική του απόφαση. Διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αλλά «παρεμπίπτον θέμα», δεν είναι τεχνικά τα ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν, «αλλά θεμελιώδη και ουσιαστικά». Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «δεν είναι κείμενο πολιτικής δικονομίας, είναι μεγάλη εθνική ιστορική συμφωνία». Απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, εξέφρασε την χαρά του γιατί «η εκ μέρους του επίκληση του Συντάγματος προϋποθέτει την αποδοχή και τον σεβασμό του».

Παίρνοντας τον λόγο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ζήτησε από τον υπουργό να τοποθετηθεί επακριβώς «αν στέκει νομικά, ή όχι, η πρόταση» γιατί «αυτά που είπε ο υπουργός, ήταν από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα». Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι «παίζεται παιχνίδι» και διερωτήθηκε γιατί έφυγε ο κ. Ρόβλιας, ο οποίος ήταν ο αντιλέγων από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος στην πρόταση.

«Η κυρία Παπαρήγα μας λέει "απαντήστε στο όνομα της τυπικής δημοκρατίας". Όχι κυρία Παπαρήγα, θα απαντήσουμε στο όνομα της ουσιαστικής δημοκρατίας», ανταπάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Ικανοποιήθηκα από την απάντηση. Και σας λέω, γιατί σας κάνει εντύπωση όταν σας λέμε εμείς ότι το δίκιο, στο οποίο εμείς υπακούουμε, είναι το δίκιο του εργαζόμενου. Τώρα, λέτε ουσιαστικά και τυπικά. Μόνο που εμείς τα λέμε πάντα κι όχι αν θέλουμε να βάλουμε τρικλοποδιές κάπου», επανήλθε η η γγ του ΚΚΕ.

«Το Σύνταγμα και η Δημοκρατία είναι έργο του ελληνικού λαού. Και στο όνομα του ελληνικού λαού και της νομιμοποίησης, που μας παρέχει, ενσυνείδητα κάνουμε ότι κάνουμε», είπε ο Ευ. Βενιζέλος.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ