Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

8.6.11

Αθήνα 8 Ιουνίου 2011
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημ. Ρέππα
ΘΕΜΑ: Διακοπή αναμετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων στο Πλωμάρι Λέσβου


Οι κάτοικοι του Πλωμαρίου Λέσβου στερούνται του δικαιώματος της πρόσβασης, στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, μετά την διακοπή αναμετάδοσης των προγραμμάτων επτά εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών. Παραγωγικό αίτιο αυτής της διακοπής αποτέλεσε η παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κληθεί από την Εισαγγελία Μυτιλήνης ο τέως Δήμαρχος Πλωμαρίου κ. Δημήτριος Βαρβαγιάννης να υποβάλλει ανωμοτί εξηγήσεις.
Σε αντίστοιχη περίπτωση, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με την απόφασή της 587/61/9.12.10 και το αριθμ. 53319/28.12.10 έγγραφό της, δεν προέβει στην υποβολή οιασδήποτε κύρωσης ορθά λαμβάνοντας υπ όψιν «την αναγκαιότητα για τους κατοίκους μίας ακριτικής περιοχής της ακώλυτης λειτουργίας των Τ/Σ ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα πρόσβασης αυτών στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία» καθώς και «την βασιμότητα των ισχυρισμών περί της εμφάνισης εντόνων παρεμβολών κατά την λήψη των τηλεοπτικών σημάτων λόγω της εκπομπής τουρκικών σταθμών με υψηλή ισχύ».
Κύριε υπουργέ, ο νομός Λέσβου είναι νησιωτικός και ακριτικός. Η Συνταγματική επιταγή της νησιωτικότητας επιβάλει οι νησιώτες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες με τους υπόλοιπους Έλληνες. Η στέρηση της πρόσβασης των κατοίκων του Πλωμαρίου στα προγράμματα των τηλεοπτικών αντιβαίνει αυτή την αρχή και εντείνει το αίσθημα απομόνωσης.
Σύμφωνα με απάντησή σας, τα προβλήματα αυτά αναμένεται να λυθούν οριστικά με την μετάβαση στην ψηφιακή ευρυεκπομπή και τον διεθνή συντονισμό. Αποτελεί ορθολογική προσέγγιση να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους που επιθυμούν να αναμεταδίδουν τηλεοπτικά προγράμματα να το κάνουν χωρίς κυρώσεις, ιδιαίτερα στην νησιωτικές και ακριτικές περιοχές. Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο, υπάρχουν σε όλη την χώρα περιπτώσεις δήμων που έχουν κλητευθεί σε απολογία για το ίδιο θέμα. Δεν πρέπει αυτό το σχεδιαστικό σφάλμα του θεσμικού πλαισίου να δημιουργεί τέτοιου είδους προβλήματα και να ταλαιπωρείται ο κόσμος χωρίς κανένα λόγο.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός
Τι σκοπεύει να κάνει για να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα;
Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Γαληνός
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ