Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

19.5.10

Ομιλία Θανάση Οικονόμου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Ν/Σ «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Ομιλία Θανάση Οικονόμου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Ν/Σ «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για
την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
http://www.youtube.com/user/athanasiosoikonomou#p/a/u/0/JApEuhkmRPk
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ


«Η ανάπτυξη των ΑΠΕ σε ορεινές ή αγροτικές περιοχές συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού κύκλου με έμφαση στην εξωστρέφεια σε υπηρεσίες, προϊόντα, καινοτομία».

Σημεία Ομιλίας

 Οι τοπικές κοινωνίες διαθέτουν σημαντικό ανεκμετάλλευτο πλούτο. Και είναι χρέος όλων μας να ανοίξουμε αυτούς τους ορίζοντες προοπτικής. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα: για ένα τυπικό αιολικό πάρκο των 10 MW απαιτούνται για το στάδιο της κατασκευής 120 ανθρωπομήνες, ενώ το 30 με 40 % της απασχόλησης προέρχεται από το ντόπιο εργατικό δυναμικό, εκ των οποίων αρκετοί θα παραμείνουν για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του.
 Αντίστοιχα παραδείγματα αφορούν περιπτώσεις για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα ή για την αξιοποίηση τις βιομάζας. Εφαρμογές που μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος σε ορεινές ή αγροτικές περιοχές, με χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης και υψηλούς δείκτες ανεργίας, όπως η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία.
 Οι τεχνολογίες ΑΠΕ εκτός από την κάλυψη σε μεγάλο βαθμό των ενεργειακών μας αναγκών και την απεξάρτησή μας αντίστοιχα από ξένες ενεργειακές πηγές, μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε ζητήματα απασχόλησης, ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης.
 Μέχρι σήμερα, αντιμετωπίζαμε τις ΑΠΕ ως ένα αναγκαίο κακό μίας δήθεν σύγχρονης λογικής, αλλά στην ουσία ούτε συνειδητοποιούσαμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης, ούτε τις εντάσσαμε στον οικονομικό σχεδιασμό μας.
 Ήμασταν αντιμέτωποι με ένα αδιαφανές πλαίσιο αδειοδότησης - εγκατάστασης που επέτρεπε σε δήθεν επενδυτές να μετατρέπονται σε μεταπωλητές αδειών, συμπεριφερόμενοι ως ιδιοκτήτες της δημόσιας γης, που την κατείχαν αποκλειστικά για πολλά χρόνια χωρίς να την αξιοποιούν.
 Δημιουργούνται έμμεσα, αντισταθμιστικά οφέλη στις περιοχές που έλκουν επενδύσεις ΑΠΕ. Νέα εισοδήματα για πολλαπλά επαγγέλματα, από τους μηχανικούς μέχρι τους συμβολαιογράφους και τους εμπόρους. Εξαγωγή τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε όμορες περιοχές και ενεργοποίηση του ερευνητικού ανθρώπινου δυναμικού. Ανάπτυξη της οικονομικής ζωής και της τοπικής επιχειρηματικότητας. Και πολλές ακόμα δράσεις, που αλλάζουν το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων, όπως είναι η κατασκευή ή η βελτίωση επαρχιακών δρόμων, η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Το παρόν νομοσχέδιο δεν είναι αυτόματος πιλότος, όπως ασφαλώς δεν είναι κανένα νομοσχέδιο. Είναι όμως το αναγκαίο θεσμικό εργαλείο για κάνουμε ένα δυναμικό ξεκίνημα για την κατάκτηση του χαμένου εδάφους.

Και δεν αναφέρομαι μονάχα στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών ή στην αειφόρο περιβαλλοντική διαχείριση.

Αναφέρομαι σε αυτό που πολλές φορές, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει επισημάνει: ότι αυτή η οικονομική κρίση, μπορεί να γίνει ευκαιρία.

Σήμερα, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, η έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες και άρα στην Πράσινη Επιχειρηματικότητα, συνιστούν μία νέα οικονομική φιλοσοφία.

Που δίνει νέες θέσεις εργασίας.
Που δίνει πνοή στην επιχειρηματικότητα.
Που αξιοποιεί το ερευνητικό δυναμικό.
Που δίνει μετρήσιμα οικονομικά οφέλη στις τοπικές οικονομίες.

Μέχρι σήμερα, αντιμετωπίζαμε τις ΑΠΕ ως ένα αναγκαίο κακό μίας δήθεν σύγχρονης λογικής, αλλά στην ουσία ούτε συνειδητοποιούσαμε τις ευκαιρίες ανάπτυξης, ούτε τις εντάσσαμε στον οικονομικό σχεδιασμό μας.

Αποτέλεσμα;

Ουραγοί στην Ευρώπη με το μικρότερο ποσοστό ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο. Μια πολυδαίδαλη γραφειοκρατία, έλλειψη σταθερού πλαισίου αδειοδότησης, εξάντληση της επιδότησης στο κεφαλαιουχικό κόστος, υπονόμευαν κάθε σοβαρή προσπάθεια αξιοποίησής τους.

Αλλά και ακόμη χειρότερα, ένα αδιαφανές πλαίσιο αδειοδότησης - εγκατάστασης που επέτρεπε σε δήθεν επενδυτές να μετατρέπονται σε μεταπωλητές αδειών, συμπεριφερόμενοι ως ιδιοκτήτες της δημόσιας γης, που την κατείχαν αποκλειστικά για πολλά χρόνια χωρίς να την αξιοποιούν.

Κι όμως, παρά τις παραπάνω αλήθειες, χρόνια τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Είναι ξανά και σε αυτήν την περίπτωση, βεβαιότητα ότι καλούμαστε να ξεκινήσουμε από το σημείο μηδέν και να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις μέσα σε λίγους μήνες.

Τώρα το κάνουμε με ένα νομοσχέδιο που επιφέρει κορυφαίες αλλαγές και επιχειρεί με έναν συνολικό τρόπο να δώσει απάντηση όχι μόνο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός εδώ ο τόπος αλλά πρωτίστως στις προοπτικές του.

Σημειώνω.

Η Πολιτεία για πρώτη φορά δεσμεύεται με νόμο ώστε μέχρι το 2020 το 20% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Αντί ευχολογίου προτιμάμε την αυστηρή δέσμευση.

Απλοποιούνται οι διαδικασίες. Η αδειοδότηση πλέον γίνεται μέσω της ΡΑΕ, με ταυτόχρονες αξιολογήσεις και με την πρόνοια πειθαρχικών ποινών σε περίπτωση μη δικαιολογημένης απόφασης. Έτσι υπάρχει μία δραστική μείωση του απαιτούμενου χρόνου από τους 50 στους 10 μήνες.

Η περιβαλλοντική αξιολόγηση γίνεται σε ένα στάδιο, ενώ οι μικρές εγκαταστάσεις εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής.

Ταυτόχρονα δίνεται προτεραιότητα σε έργα όπου συμμετέχει η τοπική κοινωνία μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και σε πολυμετοχικά σχήματα για την διάχυση των ωφελειών σε ακόμη περισσότερους πολίτες και φορείς.

Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι και η υποστήριξη αναδυόμενων και τεχνολογικά σύνθετων εφαρμογών ΑΠΕ και ΑΠΕ μικρής κλίμακας, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από περισσότερους πολίτες.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πλέγμα ρυθμίσεων που ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες πολυδιάστατα αλλά και άμεσα, αφού μέρος των χρημάτων του ειδικού τέλους κατευθύνεται προς τους ίδιους τους πολίτες, στους ΟΤΑ και το Πράσινο Ταμείο.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Σημαίνει, ότι οι τοπικές κοινωνίες διαθέτουν σημαντικό ανεκμετάλλευτο πλούτο. Και είναι χρέος όλων μας να ανοίξουμε αυτούς τους ορίζοντες προοπτικής.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα: για ένα τυπικό αιολικό πάρκο των 10 MW απαιτούνται για το στάδιο της κατασκευής 120 ανθρωπομήνες, ενώ το 30 με 40 % της απασχόλησης προέρχεται από το ντόπιο εργατικό δυναμικό, εκ των οποίων αρκετοί θα παραμείνουν για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας του.

Αντίστοιχα παραδείγματα αφορούν περιπτώσεις για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα ή για την αξιοποίηση τις βιομάζας. Εφαρμογές που μπορούν να βρουν γόνιμο έδαφος σε ορεινές ή αγροτικές περιοχές, με χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης και υψηλούς δείκτες ανεργίας, όπως η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία.

Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε τα έμμεσα, αντισταθμιστικά οφέλη στις περιοχές που έλκουν τέτοιου είδους επενδύσεις.

Νέα εισοδήματα για πολλαπλά επαγγέλματα, από τους μηχανικούς μέχρι τους συμβολαιογράφους και τους εμπόρους. Εξαγωγή τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε όμορες περιοχές και ενεργοποίηση του ερευνητικού ανθρώπινου δυναμικού. Ανάπτυξη της οικονομικής ζωής και της τοπικής επιχειρηματικότητας. Και πολλές ακόμα δράσεις, που αλλάζουν το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων, όπως είναι η κατασκευή ή η βελτίωση επαρχιακών δρόμων, η προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Με άλλα λόγια, το μεγάλωμα της πίτας.

Αυτό που ζητούν πολλές περιοχές και που θα τις βοηθήσει να ανοίξουν ένα νέο παραγωγικό κύκλο:

Η εξωστρέφεια.

Η γκρίνια και το δείξιμο με το δάχτυλο δεν ήταν ποτέ παραγωγική. Φτάνει.

Έχουμε ανάγκη ως χώρα να βρούμε τι μπορούμε να παράγουμε και κυρίως τι είναι αυτό που θα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό.

Οι τεχνολογίες ΑΠΕ εκτός από την κάλυψη σε μεγάλο βαθμό των ενεργειακών μας αναγκών και την απεξάρτησή μας αντίστοιχα από ξένες ενεργειακές πηγές μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε ζητήματα απασχόλησης, ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης.

Είναι ανάγκη να κάνουμε τώρα μία «πράσινη» επανάσταση για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία νέων υπεραξιών.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας.

Είμαι βέβαιος ότι σε μία χώρα όπως η Ελλάδα η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τα πολυδιάστατα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, δεν προσφέρουν απλά επιχειρηματικές ιδέες. Είναι το μέλλον της επιχειρηματικότητας και της περιφέρειας.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ