Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

19.5.10

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ομιλία στο σ/ν για ΑΠΕ επί των άρθρων

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:
«Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».





ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Και την προηγούμενη εβδομάδα, που είχαμε την επί της αρχής συζήτηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, κάναμε την κριτική μας.
Εγώ σήμερα, θα αναφερθώ στην καύση απορριμμάτων.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μια πάρα πολύ παλιά ιστορία. Η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για κάλυψη όσο το δυνατόν με τη μεγαλύτερη συμβολή στο ενεργειακό μείγμα των δικών μας αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Είναι λυπηρό ότι απλώς έπρεπε να φτάσουμε στα απαραίτητα περιβαλλοντικά και ενεργειακά αδιέξοδα και να δοθούν οικονομικά κίνητρα, έτσι ώστε να γίνουν βορά των επιχειρηματιών.
Δεν θα μιλήσω για την τραγική, βεβαίως, υπαναχώρηση από τις διακηρύξεις περί έγκαιρης ενημέρωσης, ανοιχτής διαβούλευσης και άλλα που λέει το Υπουργείο. Θα μιλήσω για την υπαναχώρηση από τις αρχές της πράσινης ανάπτυξης. Βγήκατε με μια ατζέντα “πράσινης ανάπτυξης” προεκλογικά, μας είπατε τα πάντα και από εκεί και πέρα, μετά ακριβώς από τις εκλογές, ξεκίνησε η “πράσινη αποδόμηση”.
Θα αναφερθώ στην αιφνιδιαστική τροπολογία συμπερίληψης των σταθμών ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος αστικών αποβλήτων που προστέθηκε τελευταία στιγμή και θεωρούμε ότι εισάγει από την πίσω πόρτα τη μέθοδο της καύσης των απορριμμάτων.
Και θα πρέπει να είστε πολύ, μα πολύ πειστικοί ποιοι ακριβώς ήταν οι λόγοι που σας έφεραν εδώ. Το φέρατε από ένα άλλο νομοσχέδιο, είπατε ότι δεν θα αποδεχθείτε την καύση απορριμμάτων και ξαφνικά την εντάσσετε εδώ.
Πρόκειται για μια ρύθμιση που περιλαμβάνει στο καθεστώς της προνομιακής τιμολόγησης για την παραγόμενη από ΑΠΕ ηλεκτρική ενέργεια και τα εργοστάσια διαχείρισης αστικών αποβλήτων, επιδοτώντας μια μέθοδο που είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί ανανεώσιμη.
Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη λειτουργεί ως κίνητρο για να προχωρήσουν τα σχέδια ομίλων, που χρόνια επιδιώκουν να εμπλακούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στη διαχείριση αποβλήτων, όπως είναι η ΗΛΕΚΤΩΡ του Ομίλου Μπόμπολα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Marfin σε συνεργασία με τη Veolia και βεβαίως, η ΔΕΗ σε συνεργασία με την ισπανική Urbaser.
Άλλωστε, έγινε γνωστό προ καιρού ότι η κατασκευαστική εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ ετοιμάζει βιοτικό εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στη Θήβα. Σε περίπτωση που αυτή η μονάδα κατασκευαστεί θα χρησιμοποιεί, προφανώς, σκουπίδια και από άλλες περιοχές, γιατί η ποσότητα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Δεν είστε ενήμερη.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ορίστε; Δεν είμαι ενήμερη. Μάλιστα.
Να αναφερθώ στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε έναν περιφερειακό σχεδιασμό στο Νομό Θεσσαλονίκης. Είναι χωροθετημένα δύο εργοστάσια ενεργειακής απόδοσης.
Το ένα είναι στην περιοχή Αγίου Αντωνίου. Αυτή η περιοχή έχει ξεσηκωθεί, έχουμε πάει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, το Νομαρχιακό Συμβούλιο είπε ότι σταματά τη διαδικασία, δεν μπορεί να πάρει θέση και βεβαίως, το ρίχνει στο Υπουργείο και στην Περιφέρεια.
Είναι μια περιοχή, η οποία για είκοσι έξι ολόκληρα χρόνια υποβαθμίστηκε, τη στιγμή που εκεί λειτουργούσε ανεξέλεγκτα η χωματερή των Ταγαράδων. Και όλοι θυμόμαστε, τουλάχιστον κι εμείς που ζήσαμε από πολύ κοντά τις δεκαπέντε μέρες της απίστευτης πυρκαγιάς, τον Ιούλιο του 2006, η οποία είχε τεράστιες εκπομπές φουρανίων και διοξινών στην ατμόσφαιρα και τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε δέκα, με δεκαπέντε χρόνια. Θα έχει επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον της συγκεκριμένης περιοχής.
Και σε αυτήν την περιοχή, στον Άγιο Αντώνιο, θέλετε να γίνει εργοστάσιο καύσης. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο –και το άλλο βέβαια, χωροθετείται από την πλευρά της Μαυροράχης- τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι η κερδοφορία, ιδιωτών που θα κατασκευάσουν αυτά τα εργοστάσια καύσης, για να έχουν μεγάλη κερδοφορία από την παραγωγή της ενέργειας, θα μπλοκαριστούν και οι ανακυκλώσεις και τα πάντα, για να μπορέσουν να έχουν μεγαλύτερη παροχή ενέργειας. Άρα, θα καίγονται ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια και όλα τα υπόλοιπα θα πάνε στις καλένδες για την πράσινη ανάπτυξη.
Η διεθνής εμπειρία έχει αναδείξει σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από την καύση των αποβλήτων. Πρώτον, περιβαλλοντικά, που αφορούν τις εκπομπές αερίων ευρέως φάσματος τοξικών ουσιών, όπως διοξίνες και φουράνια –που αναφέρθηκα προηγουμένως- στο έδαφος, στην επιφάνεια των φυτών και στις ανοιχτές υδάτινες μάζες.
Επιπλέον, σημαντικές επιπτώσεις παρατηρούνται και από τις εκπομπές άλλων αέριων ουσιών, υδράργυρος, μόλυβδος κ.α.. Και άλλωστε το τμήμα των αποβλήτων ενός αποτεφρωτήρα, κυρίως η τέφρα των φίλτρων, ανήκει στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων και πρέπει να διατίθεται κατάλληλα.
Δεύτερον, πού επηρεάζει οικονομικά, καθώς το κόστος της κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων καύσης, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, είναι υπερδιπλάσιο της ανακύκλωσης και θα κληθούν να το πληρώσουν οι Δήμοι και οι δημότες τους. Να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις αντιρρύπανσης σε ένα σύγχρονο αποτεφρωτήρα αποτελούν σημαντικότατο ποσοστό της αρχικής επένδυσης και κάνουν την αρχική επένδυση ιδιαίτερα υψηλή.
Πρόκειται, δηλαδή, για μια επικίνδυνη τεχνολογία.
Υπάρχουν κρίσιμες παράμετροι για την ασφαλή λειτουργία των αποτεφρωτήρων, που δεν είναι οικονομικά βιώσιμοι χωρίς επιδοτήσεις. Για μια μέθοδο που αντιστρατεύεται ευθέως την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων μέσω της μείωσης της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησής τους και πρακτικά ακυρώνει τις προοπτικές της ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικού και την κομποστοποίηση για ολόκληρες δεκαετίες.
Εγώ θα αναφερθώ στην εισήγηση και στα σημεία της εισήγησης του συναδέλφου που αυτή τη στιγμή λείπει από την Αίθουσα, του κ. Πάρη Κουκουλόπουλου, στην επί της αρχής συζήτηση εδώ στην Ολομέλεια, που είπε: «…η Δυτική Μακεδονία είναι η μόνη περιοχή της χώρας που μέσω ΣΔΙΤ θα έχει ολοκληρωμένη διαχείριση στο σύνολο, θα είναι πολλά χρόνια μπροστά από την υπόλοιπη χώρα. Να επαναφέρουμε διάταξη που να αφορά τα βιοαποικοδομήσιμα…». Και παρακάτω αναφέρει «…και πρέπει να σας πω ότι εμείς στο εγχείρημα της ΔΙΑΔΥΜΑ με 50% επιχορήγηση και το 50% μέσω ΣΔΙΤ μόλις ξεκινήσει η επένδυση, πρέπει να κάνουμε μια αύξηση στα τέλη καθαριότητας γύρω στα 32%. Κοστίζει η προστασία του περιβάλλοντος και οι τεχνολογίες αιχμής δεν είναι δωρεάν». Και παρακάτω αναφέρει, εν ολίγοις, ότι αν υπήρχαν και κάποιες εισφορές, κάποια οικονομικά κίνητρα, τότε δεν θα ήταν 32% τα τέλη, αλλά θα ήταν περίπου 20%.
Αυτό είναι μια καταστροφική πολιτική. Πρώτα απ’ όλα τα ΣΔΙΤ, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, το έχουμε πει και το έχουμε καταγγείλει άπειρες φορές και δυστυχώς, μέσα από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» θα είναι ακόμη μεγαλύτερη η διείσδυση των ΣΔΙΤ στις τοπικές κοινωνίες και σε όλα τα δημόσια έργα, από τη στιγμή που ακολουθείται μια πολιτική ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει να ξεπουληθεί στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα ή να εκχωρηθεί και να παραχωρηθεί.
Εμείς θεωρούμε ότι όλα αυτά μας προσβάλλουν ως πολίτες και ως πολιτικούς και θα είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες πολιτικές επιλογές.
Όσον αφορά τις ΑΠΕ σε αγροτική γη, δεν μπορούμε να βλέπουμε αγροτική γη που δεν θα παράγει, αλλά θα γεμίσει μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και θεωρούμε ότι θα πρέπει για τους αγρότες, για τους γεωργούς και για τους κτηνοτρόφους να δοθεί η δυνατότητα για ιδία χρήση να μπουν στο πρόγραμμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά από εκεί και πέρα να υπάρχει το μέτρο και να παράγουμε πιστοποιημένα ελληνικά προϊόντα για αυτάρκεια, επάρκεια. Και από εκεί και πέρα να δούμε όλα τα υπόλοιπα.
Δυστυχώς φέρατε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα δώσει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους τη δυνατότητα στη μισή Σκύρο, μία αμφισβητούμενη με χρυσόβουλα περιοχή που κατέχει στη νότια Σκύρο, να τη γεμίσει με επιδότηση και υψηλά κίνητρα, με 111 ανεμογεννήτριες. Και θα κερδίσει πάρα πολλά χρήματα. Και αυτήν την ενέργεια τη δίνετε σε όποιον έχει μία πελατειακή σχέση, δυστυχώς όχι μόνο με τη δική σας Κυβέρνηση, αλλά και με την προηγούμενη. Όλα αυτά είναι τραγικά που συμβαίνουν.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ