Απάντηση στη Βουλή του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, σε επίκαιρη ερώτηση με θέμα το Μουσείο Ηρακλείου, στις 18 Μαΐου 2010.
Αθήνα, 19 Μαΐου 2010
Απάντηση στη Βουλή του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, σε επίκαιρη ερώτηση με θέμα το Μουσείο Ηρακλείου, στις 18 Μαΐου 2010.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού):
Κύριε Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, καταρχήν να ξεκινήσω την απάντησή μου λέγοντας ότι σήμερα το πρωί επισκέφθηκα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας στις αποθήκες του οποίου μόλις έχουν έλθει δύο καταπληκτικοί Κούροι που είναι το προϊόν μιας σύλληψης αρχαιοκαπήλων που έγινε στην Κόρινθο πριν από δύο μέρες. Είναι δύο θαυμάσια ευρήματα, τα οποία συγκρίνονται με ό,τι πιο ωραίο υπάρχει στα ευρωπαϊκά μουσεία σε ό,τι αφορά Κούρους της εποχής. Είναι μια μεγάλη επιτυχία της Υπηρεσίας που έγινε με συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ενημερώσω τη Βουλή και να ευχαριστήσω και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη σημαντική δουλειά που έγινε με αυτή τη σύλληψη. Ελπίζω να είναι το πρώτο βήμα και ένα πολύ δυνατό μήνυμα ότι τέτοια πράγματα θα σταματούν από εδώ και πέρα. Καταρχήν να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε και την ευκαιρία να μιλήσω για το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. Γραπτώς έχω απαντήσει στην ερώτηση αρκετές φορές, αλλά μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να φέρουμε το θέμα και στη Βουλή. Ξέρετε ότι είναι ένα θέμα, το οποίο δεινοπάθησε τα τελευταία χρόνια και αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σωστή πορεία και να έχουμε καλά αποτελέσματα γρήγορα.
Να πάρω όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όπως γνωρίζετε, το Μουσείο έκλεισε πριν από κάποια χρόνια, προκειμένου να γίνουν τα αναγκαία έργα επισκευής του Μουσείου τα οποία ξεκίνησαν, όπως και εσείς γνωρίζετε. Να πω ότι πρώτα απ' όλα, υπήρξε μια καθυστέρηση, επειδή στον προαύλιο χώρο του Μουσείου βρέθηκαν τα υπολείμματα του Ναού του Αγίου Φραγκίσκου και χρειαζόταν να γίνει η ανασκαφή και να τροποποιηθεί η αρχική μελέτη, ώστε να ενταχθούν και αυτά στο χώρο του Μουσείου. Από εκεί και πέρα, η δουλειά που χρειαζόταν να γίνει ήταν διπλή: Από τη μια να γίνει η συντήρηση των εκθεμάτων και από την άλλη να γίνει η μελέτη και η υλοποίηση της έκθεσης.
Μας είναι αδιανόητο γιατί τόσο καιρό δεν έγινε τίποτα απ' όλα αυτά. Ενώ άλλα έργα πολύ υποδεέστερης σημασίας έμπαιναν στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αυτό το έργο της συντήρησης δεν προχώρησε ποτέ. Ποιος ξέρει; Κακή ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ολιγωρία, αδιαφορία, άγνοια; Ο κ. Λιάπης ελπίζω από άγνοια να δήλωσε πριν από μερικά χρόνια ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2008 και να μην ήξερε ότι την ίδια ώρα οι υπηρεσίες δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Αναρωτιέμαι πραγματικά. Για να υλοποιηθεί η έκθεση όμως, απαιτείται μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη και αυτά παίρνουν χρόνια. Η μουσειολογική μελέτη εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Μουσείων τον Σεπτέμβριο του 2009 και η μουσειογραφική μελέτη, όπως είναι γνωστό, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια έχει κόστος περίπου 250.000 ευρώ.
Είναι προφανής η σημασία του Μουσείου για το χώρο του Ηρακλείου. Ξέρουμε τη σημασία του και έχουμε δώσει προτεραιότητα να προχωρήσουν αυτά τα πράγματα και να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το τι έχουμε κάνει θα πω στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού):
Δεν θα διαφωνήσει κανείς μαζί σας, κύριε συνάδελφε, για τα πλήγματα που περιγράψατε για τον τουρισμό του Ηρακλείου. Τα έχουμε δει και αλλού.
Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος για τον τουρισμό και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή θα κάνουμε - και έχουμε κάνει - ό,τι είναι δυνατόν για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Από εδώ και πέρα όμως, θέλει και μια υπευθυνότητα των πολιτών στον τρόπο με τον οποίο διαμαρτύρονται, έτσι ώστε να κρατηθούν τα λιμάνια μας ανοιχτά, να είναι τα κρουαζιερόπλοια ευπρόσδεκτα και τα αρχαιολογικά μας μνημεία προστατευμένα από τέτοιου είδους διαμαρτυρίες. Προφανώς με αυτά που σας περιέγραψα και μαγικό ραβδί να έχει κανείς, δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα αμέσως. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι ήδη δύο μήνες, αφότου αναλάβαμε το Υπουργείο, εξασφαλίσαμε τις 250.000 ευρώ που χρειάζονταν για τη μουσειογραφική μελέτη και από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα συντάχθηκαν οι προδιαγραφές, προκειμένου να βγει η προκήρυξη για διεθνή διαγωνισμό και να αναδειχθεί ο ανάδοχος της μελέτης, όπως απαιτείται σ' αυτές τις περιπτώσεις. Ο διαγωνισμός είναι ήδη σε εξέλιξη.
Άρα, έχουμε και τα δύο σκέλη, τη μουσειολογική και τη μουσειογραφική μελέτη, να προχωρούν κανονικά και έχουμε καταφέρει με δικές μας κινήσεις να το βάλουμε στο ΕΣΠΑ. Θα διατεθούν συνολικά 8 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" και βεβαίως μόλις ολοκληρωθεί η ένταξη θα ξεκινήσει η συντήρηση με αυτεπιστασία. Στο ΕΣΠΑ μάλιστα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, τα ΠΕΠ θα διατεθεί για τη διαμόρφωση του Αγίου Φραγκίσκου άλλο 1,5 εκατομμύριο ευρώ, έτσι ώστε και αυτός ο χώρος να αναδειχθεί ως προς την αξία που έχει. Προφανώς, αν αυτά τα πράγματα είχαν προχωρήσει, το Μουσείο του Ηρακλείου θα ήταν σήμερα έτοιμο και δυστυχώς, τρέχουμε τώρα με το χρόνο για γα διαφυγόντα κέρδη, τα οποία θα μπορούσε να έχει το Μουσείο, αν είχαμε τους επισκέπτες που θα μπορούσε να έχει. Βέβαια να πούμε και το εξής: Από τις 25 Ιουλίου του 2007 η προσωρινή Έκθεση στο Μουσείο του Ηρακλείου είναι ανοιχτή και το κοινό έρχεται. Όπως ξέρετε είναι το δεύτερο σημείο επισκεψιμότητας μετά την Κνωσό και ξεκινήσαμε μάλιστα τη λειτουργία του με διευρυμένο ωράριο τώρα, για τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν λέω ότι αυτό είναι μία λύση του προβλήματος, αλλά αμβλύνει, τουλάχιστον, κάπως την απαράδεκτη κατάσταση που παραλάβαμε. Σε ό,τι αφορά τη δέσμευση για το χρονικό διάστημα, μπορούμε ενδεχομένως να ξαναφέρουμε την ερώτηση στη Βουλή σε λίγο όταν ξεκαθαριστεί με το ΕΣΠΑ πότε θα ενταχθεί το πρόγραμμα και εξασφαλίσουμε τους πόρους για να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα, τα οποία λέμε.
Σας ευχαριστώ.