Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

19.4.11

Ερώτηση
Προς τoν κ. Υπουργό:
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: Μεγάλες καταστροφές στον οικισμό Σαράντι Βοιωτίας.


Η κατάρρευση τμήματος του καναλιού μεταφοράς νερού από τον ταμιευτήρα του Μόρνου προς την Αθήνα, στις 29 Μαρτίου τρέχοντος έτους, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στον οικισμό Σαράντι της Βοιωτίας, αφού, λίγο μετά την κατάρρευση του αγωγού, πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια, καλλιέργειες και αγροτικοί δρόμοι, ενώ το οδικό δίκτυο κόπηκε στα δύο.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τεχνικού κλιμακίου της ΕΥΔΑΠ, η ζημιά στον αγωγό προκλήθηκε από κατολίσθηση του εδάφους, λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε η διαρροή νερού από κάποια ρωγμή στο τοιχίο, ενώ ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα αίτια της καταστροφής και επισημαίνουν πως απαιτείται συντήρηση του υδρευτικού δικτύου.
Η τοπική κοινότητα Χωστίων και η Επιτροπή Αγώνα Σαραντίου, που συγκροτήθηκε αμέσως μετά την καταστροφή, ζητεί την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες κατοίκους και οικιστές, καθώς και τη συνολική αποκατάσταση των ζημιών από το σημείο κατάρρευσης του αγωγού μέχρι την παραλία.
Με το δεδομένο ότι ο οικισμός του Σαραντίου, ο οποίος αποτελεί ένα από τα βασικά θέρετρα για τις ανάγκες των κατοίκων ολόκληρου του νομού, έχει πληγεί βαρύτατα από την κατάρρευση του αγωγού του Μόρνου,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί:
• Για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες κατοίκους και οικιστές, καθώς και για τη συνολική αποκατάσταση των ζημιών από το σημείο κατάρρευσης του αγωγού μέχρι την παραλία.
• Για την ουσιαστική διερεύνηση των αιτίων της κατάρρευσης του αγωγού.
• Για την αποκατάσταση και συντήρηση του δικτύου, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη νέα διαρροή και κατάρρευση.
19.4.2011
Ο ερωτών βουλευτής



Φώτης Κουβέλης
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ