Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

1.4.11

Παρασκευή, 1η Απριλίου 2011
Επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας,
κ. Αντώνη Σαμαρά
προς τον Πρωθυπουργό
για την ακρίβεια και τα λουκέτα


Κύριε Παπανδρέου,

Όταν πρώτο-ανέλαβε η κυβέρνησή σας, κ. Παπανδρέου, δηλώσατε ο ίδιος, ότι οι τιμές, κυρίως στα προϊόντα ξένων πολυεθνικών, βρίσκονται 10% παραπάνω απ’ ό,τι πρέπει και πρέπει να πέσουν.
Ένα χρόνο αργότερα, ο αρμόδιος υπουργός σας ομολογούσε ότι τα περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα είναι υπέρ-τιμολογημένα κατά 20-30%.
Για τα εγχώρια προϊόντα, κυρίως στα αγροτικά, δικοί σας βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ομολόγησαν τον Ιανουάριο, ότι η ψαλίδα τιμών παραγωγού - καταναλωτή, στη διαδρομή από το χωράφι στο ράφι, μεγαλώνει συνέχεια!
Η αδικαιολόγητη ακρίβεια, επί των ημερών σας, διπλασιάστηκε μέχρι και τριπλασιάστηκε!
Τις τιμές τις υπολογίζατε με το Μνημόνιο, πέρσι, να ανέβουν κατά 1,9%. Αλλά η άνοδός του πληθωρισμού στη χρονιά ξεπέρασε το 5%. Πέρα από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, που καταστρέφουν την οικονομία, έχετε χάσει κάθε έλεγχο πάνω στην κερδοσκοπία.
Και τώρα, που έρχεται νέα αύξηση διεθνών τιμών, ιδιαίτερα σε πετρέλαιο και πρώτες ύλες, που θα πάει το πράγμα, κύριε Παπανδρέου;

Στο θέμα των λουκέτων, η κατάσταση είναι τραγική. Αλλά όσο πάει περισσότερο γίνεται εφιαλτική! 56 χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, ήδη, επί των ημερών σας, κ. Παπανδρέου. Παλιές, γνωστές και επιτυχημένες επιχειρήσεις: Υπηρεσιών, μεταποίησης και διακίνησης, μικρές και μεγάλες. Και πολλαπλές έρευνες δείχνουν ότι, από το δεύτερο εξάμηνο του 2010, η αρνητική αυτή έξαρση των λουκέτων συνεχίζεται και προβλέπεται -και μιλάω συντηρητικά- για άλλες 150 χιλιάδες επιχειρήσεις να κλείσουν. Σχεδόν μια στις τέσσερις από εκείνες που έχουν απομείνει.
Κι αυτό θα σημαίνει απώλεια 300 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Δηλαδή, αύξηση της επίσημης ανεργίας στο 20%! Στενάζει η αγορά, γεμίσαμε ανέργους, κ. Παπανδρέου.
Και υπάρχουν άλλες τόσες επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνες της ΓΣΕΒΕ, που και εκείνες φοβούνται ότι πλησιάζει για αυτές «το μοιραίο»…
Κι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα εκτόξευε την ανεργία πολύ υψηλότερα. Σε επίπεδα που δεν έχει ζήσει ποτέ η Ελλάδα, παρά μόνο σε περιόδους Εθνικών Καταστροφών.
Το κυριότερο: Έχουμε ύφεση και πληθωρισμό ταυτόχρονα! Οι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους να χάνεται, την ίδια ώρα που οι τιμές ανεβαίνουν. Κι εσείς ετοιμάζετε νέα περιοριστικά μέτρα.
Που το πάτε;
Δεν αντέχει άλλο η αγορά.
Τους μικρομεσαίους, τη μεσαία τάξη, την καταστρέψατε. Με μια πολιτική ακραία, με μια κυβέρνηση επί 12 μήνες ασυντόνιστη, με μια αισιοδοξία ψεύτικη, που δεν πείθει πλέον ούτε τους δικούς σας βουλευτές, κ. Παπανδρέου.
Αυτή την εξέλιξη, βέβαια, δεν την είχατε προβλέψει. Άλλα σχεδιάζατε. Σας προειδοποιούσαμε, δεν μας ακούγατε. Τώρα που η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες τις δικές σας, πώς θα αντιδράσετε;
Τι θα κάνετε;
Πώς θα ανακόψετε τα λουκέτα;
Πώς θα ανακόψετε την ακρίβεια;
Σας ρωτάω, γιατί με αυτά που σχεδιάζετε, θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα, όχι καλύτερα.
Σας ρωτάω και σας προειδοποιώ ταυτόχρονα…






Απάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας,
κ. Αντώνη Σαμαρά
στον Πρωθυπουργό στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης
για την ακρίβεια και τα λουκέτα


Για σας, όλα λοιπόν πάνε καλά, κ. Παπανδρέου. Και νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται και οι τιμές πέφτουν…
Μ’ αυτά που άκουσα, κύριε Παπανδρέου, είπαμε: να την τιμήσετε την Πρωταπριλιά! Αλλά όχι κι έτσι…Εν πάση περιπτώσει, χρόνια σας πολλά για την ημέρα.
Αλλά είπατε για τον προηγούμενο πρωθυπουργό! Εγώ σε εσάς βλέπω ήδη τον προηγούμενο πρωθυπουργό.
Έχετε χάσει επαφή με την πραγματικότητα, κ. Παπανδρέου. Έχετε πλήρως χάσει επαφή με την πραγματικότητα.
Μπορούμε, επιτέλους, να μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο; Μόνιμα στο χθες θα κολλάει η βελόνα σας; Επιτέλους, ξεκολλήστε από αυτό το μονότονο παραμύθι, ότι για όλα φταίει το χθες και η Νέα Δημοκρατία…
Ο τόπος διαλύεται, η αγορά παραπαίει, δεν μπορείτε να πείσετε ούτε τους δικούς σας ανθρώπους και μιλάτε μόνιμα για το χθες.
Σήμερα, γιατί έχουμε επιδείνωση, αύξηση στις τιμές; Επειδή, με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των έμμεσων φόρων, οι τιμές των προϊόντων, επόμενο ήταν να εκτοξευθούν. Δεν αντιληφθήκατε εγκαίρως τις συνθήκες καρτέλ που υπάρχουν στην ελληνική αγορά.
Οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας είχαν θεσπίσει Επιτροπή Ανταγωνισμού μάχιμη. Εσείς τροποποιήσατε τη νομοθεσία και την κάνατε λιγότερο ισχυρή, περισσότερο εξαρτημένη. Την αποδυναμώσατε.
Οι έλεγχοι των τιμών, οι έλεγχοι του κόστους χαλαρώνουν.
Στην αγορά καυσίμων, για παράδειγμα, παλινωδείτε συνεχώς.
Το παραεμπόριο οργιάζει, κυριολεκτικά. Κι αυτό σπρώχνει τους νόμιμους εμπόρους, κυρίως τους μικρομεσαίους, στην απελπισία. Στην Ελλάδα -προσέξτε το- συντελείται το 20% του παραεμπορίου ολόκληρης της Ευρώπης! Είμαστε ο πανευρωπαϊκός «παράδεισος» στο παραεμπόριο! Το νόμιμο εμπόριο χάνει 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε τζίρο το χρόνο. Και το κράτος γύρω στα 6 δισ.!


Σε ό,τι αφορά τα λουκέτα: Οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, γιατί παίρνουν αναγκαστικά μεταχρονολογημένες επιταγές μακράς διάρκειας. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το Δημόσιο -ο πρωταθλητής του «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»- τις καλεί να πληρώσουν φόρους, ΦΠΑ, από πωλήσεις προς το Δημόσιο, χωρίς το ίδιο το κράτος να τις έχει ακόμα εξοφλήσει!
Κάντε τελικά -αυτό που ζητάμε τόσο καιρό- το συμψηφισμό πληρωμών από και προς το Δημόσιο. Σας το πρότεινα από πέρσι το καλοκαίρι. Τελικά, κάτι πήγατε να κάνετε, λειψά, με ημίμετρα…Και, τελικά, με μηδαμινό αποτέλεσμα.
Λέτε «θέλουμε ανάπτυξη». Μα –κοιτάξτε- εάν πάρετε τα δικά σας στοιχεία, θα δείτε ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το βουλιάξατε, το πρώτο δίμηνο της χρονιάς. Είναι 70% κάτω, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση 0,6%. Δεν ξοδεύει ο ιδιώτης, γιατί δεν έχει. Δεν ξοδεύει το κράτος. Ξένες επενδύσεις δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό η αγορά είναι έτσι, σε αυτή τη φάση της απόλυτης ανυδρίας.

Το ΤΕΜΠΕ το 2009, είχε δώσει εγγυήσεις για πάνω από 54 χιλιάδες δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, συνολικού ύψους άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2010, επί των ημερών σας, μόνο 4200 δάνεια, 253 εκατομμύρια ευρώ. 13 φορές λιγότερα σε αριθμό, 20 φορές μικρότερα σε συνολικό ποσό…
Και κάνετε συγκρίσεις;

Ακόμα, προχωρήστε σε διαπραγμάτευση με τις Τράπεζες να δώσουν ένα μέρος, ας πούμε το 20%, από τις εγγυήσεις που τους δίνονται, σε δάνεια για τις επιχειρήσεις. Να πάει στην πραγματική αγορά. Γιατί, χωρίς ρευστότητα, πνίγεται η αγορά. Αυτό τελικά θα αποδειχθεί σωτήριο και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα: Γιατί, όσο διαιωνίζεται η ασφυξία στην αγορά κι όσο πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα, τόσο αυξάνουν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Και, τέλος, ανακουφίστε αμέσως τις επιχειρήσεις, μειώνοντας τους συντελεστές. Εσείς τους φόρους τους αυξήσατε δραματικά, κι ύστερα άτολμα αρχίσατε να τους μειώνετε. Μοναδική ομολογία απίστευτου λάθους σε μια εποχή πρωτοφανούς ύφεσης!
Μειώστε θαρραλέα τους φορολογικούς συντελεστές! Δώστε ανάσα σε επιχειρήσεις. Ανάσα. Δώστε τους τη δυνατότητα να επιβιώσουν. Τις έχετε ανάγκη τις επιχειρήσεις. Γιατί, αν κλείνουν όλο και περισσότερες, τι άλλο θα βρείτε, από ποιούς θα βρείτε να φορολογήσετε, αύριο, κ. Παπανδρέου; Αν απολύουν εργαζομένους, ποιοι θα καταναλώνουν; Ποιοι θα πληρώνουν φόρους;
Μια ισοπεδωμένη Οικονομία παράγει ελλείμματα, δεν παράγει έσοδα.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Στο Βέλγιο, τον Ιούλιο του 2009, έκοψαν δραστικά το ΦΠΑ σε ορισμένους κλάδους, όπως τα εστιατόρια - προσέξτε κύριοι συνάδελφοι- από το 19,6% στο 5,5%. Και οι επιχειρήσεις ανέλαβαν υποχρέωση να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να ρίξουν τις τιμές. Και υπήρχαν καταπληκτικά αποτελέσματα.
Πήγα, προχθές, σε εστιατόριο του Βελγίου και βρίσκω στο εστιατόριο, εκεί που καθόμουνα, μαζί με το μενού, την εξής δήλωση επίσημα. Σας διαβάζω: «Δεσμεύομαι χάρις στη μείωση του ΦΠΑ που εφάρμοσε το κράτος μου από την 1η Ιουλίου του ’09, να δημιουργήσω πρόσθετες θέσεις εργασίας, ώστε να βελτιώσω τις συνθήκες και τα ωράρια εργασίας της ομάδας μου. Δεσμεύομαι να μειώσω τις τιμές των προϊόντων που ορίζονται ρητώς στον τιμοκατάλογό μου.
Δεσμεύομαι να επενδύσω, ώστε να εκσυγχρονίσω τον εξοπλισμό του κτηρίου μου. Αυτή η νέα ρύθμιση είναι μια καλή ευκαιρία για όλους εμάς τους εστιάτορες να ενδυναμώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τις δραστηριότητές μας, που οφείλουν να αποβλέπουν στο μέλλον».
Αυτή είναι η ανάσα κ. Πρόεδρε. Αυτό είναι η απόδειξη ενός απλού ανθρώπου, μικρομεσαίου Βέλγου, που τι κέρδισε από τη μείωση του ΦΠΑ.
Αυτές τις ανάσες ζητούμε να δώσετε στην οικονομία.
Πρέπει να ενεργοποιηθεί το ΕΣΠΑ, όπου η απορροφητικότητα των κονδυλίων έπεσε για την Ελλάδα από την 5η θέση το ’09, στη 17η θέση το ’10.
Την ώρα που ξεζουμίζετε τον κόσμο για 2 δισεκατομμύρια ευρώ, υπάρχουν 16 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, που λιμνάζουν, περιμένουν, κάνουν τους Ευρωπαίους να απορούν, κι εσείς δεν τα παίρνετε.
Ούτε απορρόφηση δεν μπορείτε να κάνετε. Θα το δείτε σε λίγο στην επερώτηση των βουλευτών μας.
Και πάρτε μέτρα να δουλέψει η Οικονομία. Όπως η επιδότηση 2 μονάδων επιτοκίου για τα στεγαστικά δάνεια, για τα πρώτα δέκα χρόνια, που σας έχω προτείνει. Να δουλέψουν, αμέσως, 130 επαγγέλματα που σχετίζονται με την Οικοδομή. Τα δυο πρώτα χρόνια το κράτος δεν θα επιβαρυνθεί. Και στα επόμενα δέκα χρόνια, αυτά που θα πληρώνει κάθε χρόνο, θα είναι πολύ λιγότερα απ’ όσα θα εισπράξει τα δύο πρώτα χρόνια!
Εσείς κάνετε τα αντίθετα. Κι έχει σταματήσει την κατασκευαστική δραστηριότητα…Και σήμερα παίρνετε πίσω ακόμα και τις απαλλαγές για το φόρο για την πρώτη κατοικία. Πάρτε «Τα ΝΕΑ» να διαβάσετε, σήμερα. Πρώτη σελίδα το άρθρο που γράφει ακριβώς για αυτό.
Χθες, είπατε στο υπουργικό Συμβούλιο, ότι η ανάκαμψη ξεκίνησε! Αλλά πείτε μας, κ. Παπανδρέου - να πάρει η ευχή, να πάρει - μια πρόβλεψη που να έχετε πέσει μέσα!

Δείτε τα μαγαζιά που κλείνουν. Κάντε μια βόλτα σε οποιοδήποτε εμπορικό κέντρο, σε οποιοδήποτε εμπορικό δρόμο, οπουδήποτε στην Ελλάδα.
Ίδια εικόνα: Λουκέτα, ανεργία, κατήφεια παντού…
Είναι η θλιβερή φωτογραφία της Οικονομικής σας πολιτικής.
Αλλάξτε την επιτέλους!
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ