ΟΜΙΛΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.
ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αγαπητοί συνάδελφοι, κ. Σαμαρά, χαίρομαι ιδιαίτερα που, μετά από πολύ καιρό, αποφασίσατε να ασκήσετε το δικαίωμά σας, της υποβολής επίκαιρης ερώτησης προς την Κυβέρνηση, και ευελπιστώ πάντα σε ένα διάλογο ουσίας.
Πολύ καλά ξεκινάτε το κείμενο της επίκαιρης ερώτησής σας, με το θέμα της ακρίβειας και τα σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών στη χώρα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράγματι, αυτή ήταν η κατάσταση που παραλάβαμε από τη Νέα Δημοκρατία, τον Οκτώβριο του 2009.
Μια αγορά χωρίς κανόνες, με μονοπώλια, με βαθιά ριζωμένες στρεβλώσεις. Ένας πληθωρισμός, που δεν είχε σχέση με μια θετική ανάπτυξη, δηλαδή που να αναθερμαίνει την οικονομία. Μια αγορά αδύναμη, αφού η ανάπτυξη στη χώρα είχε καταρρακωθεί, με πολλές επιχειρήσεις, ήδη από τότε, στα όρια της πτώχευσης και του λουκέτου.
Για το δημοσιονομικό χάος, αυτό που αφήσατε, τα ξέρετε πολύ καλά, τα γνωρίζει η Ελλάδα, τα γνωρίζει και όλη η υφήλιος. Η Ελλάδα στα πρόθυρα της πτώχευσης. Αυτή ήταν η πραγματικότητα, πέρυσι. Γι’ αυτό, ας πούμε απλές αλήθειες.
Για το θέμα της ακρίβειας κ. Σαμαρά, επιτέλους, να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Τα σημερινά επίπεδα, 4,4% του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, που, σημειωτέον, παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση το Φεβρουάριο, οφείλονται κατά 90% στους φόρους που αναγκαστήκαμε -βεβαίως, αναγκαστήκαμε - να επιβάλουμε το 2010. Φόρους, που υποχρεωθήκαμε να επιβάλουμε, για να μαζέψουμε το χάλι του χρέους που αφήσατε. Αλλιώς, θα είχαμε καταρρεύσει. Το γνωρίζετε καλά.
Είναι γνωστό ότι αυτές οι φορολογικές μεταβολές δεν αντανακλούν την πραγματική πορεία των τιμών. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι οι πραγματικές τιμές των βασικών προϊόντων κατανάλωσης του ελληνικού νοικοκυριού δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν.
Δεν θα επικαλεστώ στοιχεία, ούτε της ΕΛΣΤΑΤ, ούτε του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, μολονότι αυτό επιβεβαιώνουν.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία ανεξάρτητων διεθνών εταιρειών, που εξειδικεύονται στην παρακολούθηση του πραγματικού επιπέδου τιμών στην ελληνική αγορά και που χρησιμοποιεί η ίδια η αγορά ως εργαλείο, το 2010, ήταν η πρώτη χρονιά, μετά από πολλά χρόνια, που σημειώθηκε πραγματική μείωση τιμών στο καλάθι του ελληνικού νοικοκυριού, κατά 0,4% - έστω αυτό, αλλά είναι μείωση.
Και αυτό συνέβη, σ’ ένα περιβάλλον - που εσείς αναγνωρίζετε - γενικευμένων αυξήσεων των διεθνών τιμών βασικών εμπορευμάτων και, βεβαίως, σημαντικής μεταβολής των εγχώριων φορολογικών συντελεστών, που απορροφήθηκαν από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.
Η Ελλάδα, μάλιστα, ήταν μία εκ των επτά ευρωπαϊκών χωρών, όπου σημειώθηκε πραγματική μείωση τιμών, σε σύνολο 20 χωρών. Μήπως να σας θυμίσω πώς είχε διαμορφωθεί το επίπεδο τιμών επί των δικών σας ημερών, το 2008, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία; Γενική αύξηση τιμών κατά 4,3%. Εκεί είχαν οδηγήσει οι πολιτικές σας, οι ελλείψεις ελέγχων και η πλήρης αδράνειά σας.
Και επειδή αναφερθήκατε και σε δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, για μειώσεις έως το Δεκέμβριο του 2010, σας απαντώ ευθέως: δώσαμε μάχη, για να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα μείωσης τιμών και έντασης του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύναμε μία πρόσκληση ευθύνης προς τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τροφίμων, για εθελοντικές μειώσεις τιμών, στην οποία βρήκαμε, θα έλεγα, σημαντική ανταπόκριση.
Ήδη, στον σχετικό κατάλογο, που ενημερώνει και παρακολουθεί συστηματικά το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών, συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 2.500 προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, με σημαντικές μειώσεις τιμών, ενώ παράλληλα η πρωτοβουλία αυτή διευρύνεται και σε άλλους κλάδους της αγοράς, προς όφελος των καταναλωτών και του ανταγωνισμού.
Κύριε Σαμαρά, η χώρα, σ’ αυτή τη συγκυρία, χρειάζεται προτάσεις, όχι εντυπώσεις. Δεν ισχυρίζομαι και δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα. Έχουμε αγώνα μπροστά μας και είμαστε ακόμα στην αρχή. Αγώνα και προσπάθεια που, επί Νέας Δημοκρατίας, δεν θα μπορούσατε ούτε να φανταστείτε.
Είμαστε πάντα έτοιμοι, βεβαίως, για προτάσεις. Θέλω όμως να τονίσω, για το πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο γνωρίζω πολύ καλά, που σχετίζεται άμεσα και με την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων, ότι και εδώ είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις και δουλεύουμε γι’ αυτές.
Αυτή τη στιγμή, βάζουμε βάσεις για μια άλλη, βιώσιμη οικονομία στη χώρα, για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, που θα οδηγήσει σε πραγματική ανάπτυξη και σε νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό, αποτελεί βεβαίως δική μας ευθύνη, αλλά αποτελεί ευθύνη και του επιχειρηματικού κόσμου, για να γίνουμε και εξαγωγικοί και ανταγωνιστικοί.
Για όλους, είναι δύσκολος ο δρόμος της αλλαγής, ιδιαίτερα σε συνθήκες ύφεσης. Όμως, βήμα - βήμα, θα τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε, όχι με στασιμότητα, όχι χωρίς να αλλάζουμε τίποτα, ούτε με δεήσεις και μαγικά τερτίπια, αλλά με βαθιές αλλαγές. Και εκεί, θα ήταν χρήσιμο να συνεισφέρετε. Να αλλάξετε και να ξεφύγετε από το παρελθόν σας και από την υπεράσπιση του προηγούμενου πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή, με τον οποίο ταυτίζεστε.
Κάνετε κριτική για την κατάσταση στην αγορά, όμως, όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο, είτε μέσα από ρυθμίσεις, είτε μέσα από επενδύσεις, είτε μέσα από τον εξορθολογισμό του κράτους, εσείς λέτε πάντα «όχι».
Το ζήτημα δεν είναι αν θέλουμε ανάπτυξη ή όχι. Δεν υπάρχει ένας σε αυτή την αίθουσα, που να λέει ότι δεν θέλει ανάπτυξη. Έτσι δεν είναι; Το θέμα είναι πώς θα αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο. Αυτό το μοντέλο, που μας έφερε μέχρι εδώ, που δημιούργησε αυτό το έλλειμμα και αυτό το χρέος.
Μετά τη βαθιά ύφεση του προηγούμενου χρόνου, έχουμε τα πρώτα - έστω, δειλά - δείγματα εξόδου από την ύφεση. Οι εξαγωγές αυξάνονται το τελευταίο τετράμηνο, με ρυθμούς αυξημένους κατά 30%-40%, σε σχέση με πέρυσι. Το ισοζύγιο εμπορευμάτων και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώνονται και έχουμε επιχειρηματίες που αποδεικνύουν ότι μπορούμε.
Χθες, ήμουν σε μια συνάντηση πολλών αγροτικών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα, δυναμικών αγροτικών επιχειρήσεων - μάλιστα, η μία είναι από την πατρίδα σας, κ. Σαμαρά, η ΕΑΣ της Καλαμάτας - που δείχνουν πραγματικά δυναμισμό και καινοτομία και αποδεικνύουν ότι και οι επιχειρήσεις πρέπει και μπορούν να αλλάξουν.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος και οι προσδοκίες σε κάποιους τομείς της οικονομίας, τη μεταποίηση και το εμπόριο, έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Ελπίζουμε, βεβαίως, και σε μια καλύτερη χρονιά φέτος στον τουρισμό. Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ, από τρίμηνο σε τρίμηνο, παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης. Η μεταβολή της απασχόλησης προβλέπεται από μείον 2,7 το 2011, να γίνει οριακά θετική, το 2012, με επιτάχυνση το 2013 και το 2014.
Ταυτόχρονα, τα στοιχεία για το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων δείχνουν κι αυτά μια θετική δυναμική. Διότι μιλήσατε μόνο για τη μία πλευρά των αριθμών. Το 2010, έχουν εγγραφεί στα Επιμελητήρια συνολικά 62.781 νέες επιχειρήσεις, ενώ έχουν διαγραφεί 56.037 όπως είπατε, δηλαδή το καθαρό αποτέλεσμα είναι θετικό, δεδομένου ότι άνοιξαν 6.744 περισσότερες επιχειρήσεις.
Η ανάκαμψη της οικονομίας, λοιπόν, είναι πλέον και στα χέρια μας, στα δικά μας χέρια. Είναι το μεγάλο στοίχημα της φετινής χρονιάς, ώστε το 2011 να σημάνει το τέλος της ύφεσης. Βελτιώνουμε από την πλευρά μας το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, ανοίγοντας τα κλειστά επαγγέλματα, δημιουργώντας νέες προοπτικές απασχόλησης για τους νέους ανθρώπους, μειώνοντας το κόστος συναλλαγών στην οικονομία, για να γίνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις μας, περιορίζοντας βεβαίως - και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα - τη γραφειοκρατία γύρω από την ίδρυση, την αδειοδότηση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και σπάζοντας την αδιαφάνεια και, βεβαίως, τη διαφθορά, που αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την επένδυση στη χώρα μας. Επιπλέον, παρέχουμε νέα κίνητρα για επενδύσεις, και σε μεγάλες, και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλάζοντας τον προσανατολισμό ακόμα και στην αγροτική παραγωγή.
Αυτά τα ξέρετε και αποτελούν μια αλήθεια. Ο δρόμος, βεβαίως, είναι ένας μαραθώνιος. Κάνουμε ένα μαραθώνιο, αλλά θα αντέξουμε και θα κερδίσουμε, διότι είμαστε αποφασισμένοι, μέσα από αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αυτή την κρίση, να την κάνουμε ευκαιρία για βαθιές τομές και αλλαγές, που θα μας οδηγήσουν σε μια βιώσιμη οικονομία.
Πράγματι, είναι δύσκολες οι εποχές, αλλά φαίνονται ήδη τα πρώτα θετικά σημάδια. Θα συνεχίσουμε και θα κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.
Ευχαριστώ.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Μια θλιβερή φωτογραφία κατήφειας και απαισιοδοξίας, αυτήν ακριβώς την Ελλάδα μας παραδώσατε κ. Σαμαρά, αυτήν ακριβώς την Ελλάδα παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία. Κι αν εσείς μιλήσατε χαριτωμένα για την Πρωταπριλιά, μάλλον εσείς ζείτε την Πρωταπριλιά κάθε μέρα!
Διότι ξεχνάτε ότι, τις ανάσες για τις οποίες μιλάτε - για τον Βέλγο επιχειρηματία, βεβαίως - εσείς είχατε 5,5 χρόνια στη διάθεσή σας, για να τις δώσετε, αλλά δεν το κάνατε.
Εμείς, είμαστε εδώ, για να φτιάξουμε μια χώρα, που θα απελευθερώσει πραγματικά τον Έλληνα, και τον Έλληνα επιχειρηματία, και τον Έλληνα πολίτη, από τα βάρη του παρελθόντος, από το χρέος του παρελθόντος. Αυτή είναι η προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας.
Βεβαίως είναι δύσκολα τα πράγματα. Βεβαίως η χώρα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο βάρος. Αλλά εμείς είμαστε εδώ, για να τα αλλάξουμε αυτά, όχι για να κλαίμε τη μοίρα μας, όχι για να λέμε πόσο απαισιόδοξα είναι τα πράγματα, όχι για να κατεβάζουμε τα μολύβια με αδράνεια και να βοηθάμε τους φίλους και τις παρέες μας.
Διότι αν θέλετε να μιλήσουμε για αλήθειες, κ. Σαμαρά, σκεφτείτε ότι η πρώτη δουλειά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επί των δικών σας ημερών, ήταν η εμπλοκή με τους «κουμπάρους». Έτσι «βοηθούσατε» εσείς να χτυπηθεί το ολιγοπώλιο και το μονοπώλιο, κ. Σαμαρά.
Μιλήσατε για το ΕΣΠΑ. Παραδώσατε το ΕΣΠΑ με συνολική απορρόφηση - ακούστε - 700 εκατομμύρια ευρώ, σε τρία χρόνια. Σε 15 μήνες, εμείς απορροφήσαμε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μιλήσατε για τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Μέσα στο 2011, οι Έλληνες καταναλωτές, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πληρώσουν για ηλεκτρικό ρεύμα 140 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα, ενώ μειώσαμε το ρεύμα για τις 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατά 7%-8%. Κι αυτό, μέσα σε κλίμα ύφεσης και μέσα στα δύσκολα που έχουμε να κάνουμε για τη χώρα μας.
Η κατάσταση, σήμερα, θα ήταν επώδυνη κ. Σαμαρά, αν δεν είχαμε λάβει δύσκολες αποφάσεις κι αν δεν είχαμε δώσει μάχη, για να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένας μηχανισμός στήριξης, που μας εξασφάλισε 110 δις ευρώ. Αυτή την αλήθεια, μπορείτε να την πείτε κ. Σαμαρά, ή κρύβεστε και απ’ αυτό;
Θα ήταν σήμερα, δηλαδή, το πρόβλημά μας κ. Σαμαρά, η ύφεση του -2% που μας αφήσατε, σε σχέση με το σημερινό -4%, ή θα θρηνούσαμε μια κατάσταση απόλυτης εξαθλίωσης, που θα μας πήγαινε σε προπολεμικές καταστάσεις;
Θα ήταν πιο πλήρης η αναφορά σας, αν προσθέτατε στο διαλυμένο κράτος - πράγματι, αυτό ήταν το κράτος - το έλλειμμα των 36 δισεκατομμυρίων ευρώ, κρυμμένο μάλιστα, που δημιούργησε την ανυποληψία της χώρας, το έλλειμμα αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας.
Μήπως ξεχάσατε ότι, από το 2004 έως το 2009, ήταν κυβέρνηση η δική σας παράταξη; Ότι ήσασταν εσείς Υπουργός της κυβέρνησης, που κυβέρνησε αυτή τη χώρα επί 5,5 χρόνια; Και όταν μιλήσατε για ανάπτυξη, ξεχνάτε ότι παραλάβατε μια χώρα με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 5% και την παραδώσατε σε ύφεση με -2%;
Πού ήσασταν να μιλήσετε για την ανταγωνιστικότητα από το 2004 μέχρι το 2009, όταν η χώρα έχασε - ακούστε - 36 θέσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα;
Αυτός είναι ο λόγος, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, για τον οποίο υπάρχουν λουκέτα στις επιχειρήσεις. Δεν είναι, αν «πετάμε» ή δεν πετάμε λεφτά στην αγορά. Είναι ότι χάσαμε 36 θέσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα - 32 ήταν οι θέσεις που χάσαμε πριν από τη διεθνή κρίση και μόνο 4 μετά.
Και μήπως η δική σας πολιτική, να υπερχρεώνετε τη χώρα, βοήθησε την ανάπτυξη; Βεβαίως, εσείς μιλούσατε για δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι τα δικά σας λόγια, 4%-4,5% το 2009. Πέσατε καμιά 25νταριά δισεκατομμύρια έξω, κ. Σαμαρά! Και μετά, μας μιλάτε για την αλήθεια.
Η αλήθεια είναι, ότι εσείς διαμορφώσατε αυτό το χρέος, το οποίο σήμερα επιβαρύνει τον Ελληνικό λαό. Και με τη δική σας πολιτική, την πολιτική τής δήθεν ανάπτυξης των τελευταίων 5,5 ετών, καταφέρατε και να προκαλέσετε ρεκόρ χρέους και ελλείμματος και, από την άλλη μεριά, να φτάσετε την ύφεση στο μείον 2%.
Αυτά τα δύο μαζί, κ. Σαμαρά, δείχνουν την αδιέξοδη πολιτική σας και, βεβαίως, δείχνουν ότι δεν είχατε και δεν θέλατε να έχετε καμία αναπτυξιακή συνταγή. Ήταν η Ελλάδα της πελατειακής πολιτικής, της μικροπολιτικής και της αδιαφάνειας, την οποία σήμερα πληρώνει ο Ελληνικός λαός.
Εμείς, βεβαίως, θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους και το έχω πει ευθέως σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Έχω πει πολύ απλά: να κάνουμε ένα κοινωνικό, ένα πολιτικό συμβόλαιο. Δώστε μου την εγγύηση ότι θα πληρώσετε τους φόρους ή, έστω, ότι θα μειώσετε κατά πολύ την εισφοροδιαφυγή και την φοροδιαφυγή, και εγώ, αμέσως να δώσω εντολή, να μειωθεί ακόμα και στο μισό η φορολογία.
Αυτό περιμένω από τους κοινωνικούς εταίρους. Διότι και οι ίδιοι ομολογούν, το ομολογείτε και εσείς, ότι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Γι’ αυτό, δεν είναι θέμα μόνο μιας κυβέρνησης, πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλοι έχουμε ευθύνη να συμβάλουμε σ’ αυτή την προσπάθεια. Μια προσπάθεια που, πράγματι, θα βάλει τη χώρα μπροστά.
Διότι αν πράγματι υπήρχε ευνομία στη χώρα μας, κάτι το οποίο καταρρακώθηκε επί των ημερών σας, σήμερα, η αδιαφάνεια και η διαφθορά θα είχαν καταπολεμηθεί και δεν θα είχαμε το μεγάλο χρέος που έχουμε.
Η αναπτυξιακή συνταγή, δεν είναι αυτή που προτείνετε - να βουλιάζουμε το κράτος και να έχουμε και ύφεση από πάνω.
Να καταλάβετε, επιτέλους, ότι πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αλλάξει το πρότυπο ανάπτυξης, ότι πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα, στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στο ανθρώπινο δυναμικό και την παιδεία, στην καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, για να σταθούμε επιτέλους στα δικά μας πόδια, χωρίς δάνειες δυνάμεις. Στα δικά μας πόδια και όχι σε λόγια, που δημιουργούν μόνο ένα κενό αέρος.
Εμείς αλλάζουμε την Ελλάδα. Και περιμένουμε και περιμένω - και συνεχίζω να περιμένω, κ. Σαμαρά - να συμβάλετε κάποια στιγμή κι εσείς.
Ευχαριστώ πολύ.