Μετά τις επιτυχίες που έχει σημειώσει το Πρακτορείο μας, από το 1980, και από το 2000 στο internet, συνεχίζουμε σταθερά, με νέα ρεκόρ δημοσιεύσεων και αναπαραγωγή των ρεπορτάζ μας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον κόσμο. www.vouli.net * Ανάρτηση των δελτίων τύπου σε 24ωρη βάση, καθώς και φωτογραφιών για την προβολή στα Μ.Μ.Ε. * Καταγράφουμε την πολιτική ιστορία του Ελληνισμού

1.4.11

Αθήνα, 1 Απριλίου 2011
ΟΜΙΛΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ
ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ







Κύριε Τσίπρα, εμείς μιλάμε με κάθε ειλικρίνεια και πάντα με διαφάνεια. Το ερώτημα είναι: ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή; Διότι μας είπατε ότι «δεν βγαίνει« και να πούμε ότι «δεν βγαίνει». Δηλαδή, μας λέτε να σταματήσουμε, να μην αλλάξουμε τη χώρα. Να σηκώσουμε τα χέρια.

Από τα λεγόμενά σας προκύπτει, ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν η χρεοκοπία. Αυτό λέτε. Αυτό μας λέτε. Δηλαδή, η καταδίκη της χώρας, η περιθωριοποίηση της χώρας από τις αγορές και τους Ευρωπαίους εταίρους. Γιατί πρέπει να αναγνωρίσετε - να κάνετε μια επαναστατική πράξη κι εσείς - κάποιες αλήθειες, το τι βρήκαμε πριν από τις 4 Οκτωβρίου του 2009 σ’ αυτή τη χώρα, κ. Τσίπρα. Διότι σ’ αυτό, ταυτίζεστε απολύτως με τη Νέα Δημοκρατία. Σαν να γεννήθηκε ο τόπος το 2009!

Ξέρετε τι σημαίνει, 36 δισεκατομμύρια ευρώ; Αν δεν πληρωνόταν κανένας μισθός, καμία σύνταξη, θα ήταν καλύτερα σήμερα τα πράγματα; Αν συνεχίζαμε και δεν πληρώναμε, αν δεν πληρώναμε κ. Τσίπρα, αν χρεοκοπούσαμε, ξέρετε ότι θα είχαμε έλλειμμα συνεχώς, κάθε χρόνο, πάνω από 10 δις ευρώ; Αυτό ήταν το αδιέξοδο, στο οποίο ήρθε η χώρα με την προηγούμενη κυβέρνηση. Σαν να ήταν όλα ρόδινα, δηλαδή, προηγουμένως!

Επαναλαμβάνετε αυτή την ερώτηση, αλλά εμείς κάνουμε προσπάθειες, κ. Τσίπρα, να αλλάξουμε την κοινωνία. Και το πρώτο που έπρεπε να κάνουμε, ήταν ακριβώς να σταματήσουμε τον κατήφορο, με τη μεγαλύτερη πράξη αλλαγής που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που καταφέραμε εμείς, ναι, η Ελλάδα, με την κρίση βεβαίως στην Ευρωζώνη, με τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, που εξελίχθηκε τελικά σ’ έναν μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό, αποτρέποντας την κατάρρευση, δυστυχώς όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών.

Μας λέτε ότι, για τη σημερινή ταλαιπωρία που υφιστάμεθα, φταίει το μνημόνιο. Βρήκαμε ένα νέο «μπαμπούλα». Είναι εύκολο να μεταφέρουμε τις ευθύνες στην τρόικα. Δηλαδή, αν διώξουμε την τρόικα, όλα θα είναι καλά; Δεν θα έχουμε δηλαδή διαφθορά; Δεν θα έχουμε ένα κράτος πελατειακό; Δεν θα πρέπει να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα; Θα έχουμε μονομιάς, ξαφνικά, ανάπτυξη στη χώρα; Και δεν θα έχουμε ανεργία;

Αυτή είναι επαναστατική αλήθεια, κ. Τσίπρα; Για να καταλάβουμε τι σημαίνει «επανάσταση», με τα δικά σας λόγια. Αυτό το αφήνω, βεβαίως, στην κρίση του Ελληνικού λαού.

Να μιλήσω, όμως, για το Σύμφωνο για το Ευρώ, για το οποίο βεβαίως έχουμε ξαναμιλήσει στην αίθουσα αυτή. Επειδή σας αρέσει να τρομοκρατείτε τον κόσμο, να το πάρουμε από την αρχή. Ως προς την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, θυμίζω ότι η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, κατρακυλούσε σε κάθε διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας.

Το Σύμφωνο για το Ευρώ, τι προβλέπει; Μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, το έχουμε ήδη θεσμοθετήσει. Μεταρρυθμίσεις για το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, το έχουμε ήδη θεσπίσει. Ενίσχυση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της ανάπτυξης, που βεβαίως προωθείται. Μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη μείωση της γραφειοκρατίας - ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας, που είναι και το μεγάλο μας στοίχημα. Νομίζω, όμως, ότι κανένας δεν διαφωνεί ότι αυτό πρέπει να γίνει και δεν ξέρω αν είναι κακό να γίνει κ. Τσίπρα, επειδή το αναφέρει το Σύμφωνο για το Ευρώ!

Επίσης, ενίσχυση της απασχόλησης και πάταξη της ανεργίας, ναι, και αυτό είναι μέσα στο Σύμφωνο για το Ευρώ. Σας θυμίζω ότι εσείς είστε αυτός που, σχεδόν καθημερινά, επικαλείσθε το πρόβλημα της ανεργίας, η οποία πράγματι αυξήθηκε, ως αποτέλεσμα της ύφεσης στη χώρα μας. Δεν νομίζω να διαφωνείτε, λοιπόν, ως προς αυτό το στόχο, με το Σύμφωνο για το Ευρώ, αλλά και με το να συνοδευτεί και από ευέλικτες μορφές εργασίας. Όμως, με ποιον τρόπο;

Σήμερα, δυστυχώς, υπάρχουν με τη μαύρη εργασία. Αυτή είναι η ευέλικτη μορφή εργασίας, δυστυχώς, στη χώρα μας. Εμείς θέλουμε να υπάρξει, ναι, αλλά να υπάρξει με ασφάλιση, με προστασία και νομιμότητα.

Δια Βίου Μάθηση, επίσης στόχος στο Σύμφωνο για το Ευρώ. Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας. Αυτά προτείνονται στο πλαίσιο του Συμφώνου, για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Όλες οι χώρες πρέπει να ξαναδούν τα ασφαλιστικά τους συστήματα, ώστε να είναι βιώσιμα. Εμείς, όμως, ήδη θεσπίσαμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις του Συμφώνου.

Όλες οι χώρες πρέπει να ενσωματώνουν στο Εθνικό τους Δίκαιο δημοσιονομικούς κανόνες. Πράγματι, αποφύγαμε - δεν το θελήσαμε, όπως δεν το θέλησαν κι άλλες χώρες - τη συνταγματική ρύθμιση αυτού του θέματος, δεν ήταν επιλογή μας. Διαφωνείτε, όμως, ότι πρέπει να βάλουμε κάποια ρήτρα, η οποία αν υπήρχε πριν από λίγα χρόνια, αν υπήρχε πριν από 10 χρόνια, πριν από 5 χρόνια, δεν θα είχαμε φτάσει σήμερα σ’ αυτό το χρέος, το οποίο καλείται ο Ελληνικός λαός να αποπληρώσει;

Εάν υπήρχε μια ρήτρα στους νόμους μας, η οποία θα εμπόδιζε μια κυβέρνηση να χρεώνει ολόκληρες γενιές μπροστά, νομίζω ότι θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα.

Τέλος, στο Σύμφωνο για το Ευρώ, ενσωματώνεται και η πρόβλεψη για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Κι εδώ θέλω να πω, απαντώντας και συμπληρώνοντας και στην προηγούμενη ερώτηση, του κ. Σαμαρά, ότι έχουμε ενισχυμένη πια τη θέση του Επιτρόπου της Κυβέρνησης στις Τράπεζες, με το νέο νομοσχέδιο που φέρνουμε. Είναι ενισχυμένη πια η θέση του, και αυτή ήταν και μια κριτική που εμείς κάναμε στην προηγούμενη κυβέρνηση, όταν έδινε εγγυήσεις και δεν είχε λόγο στις Τράπεζες. Εμείς θέλουμε να έχουμε λόγο στις Τράπεζες και θέλουμε να υπάρχει συμφωνία, ώστε να βοηθήσουν τη ρευστότητα, την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Άρα, λοιπόν, ίσως εσείς να διαφωνείτε ιδεολογικά με όλα αυτά, αλλά βεβαίως δεν βλέπω το φόβο, τον οποίο θέλετε να σπείρετε από αυτό το Σύμφωνο. Διότι εμείς ήμασταν αναγκασμένοι να πάρουμε και δύσκολα μέτρα, και κάποια μέτρα που δεν θα θέλαμε να πάρουμε, αλλά και μέτρα που ήταν απαραίτητα για να γίνουν αλλαγές στη χώρα μας, προκειμένου να είναι βιώσιμη αυτή η οικονομία.

Αρκεί το Σύμφωνο αυτό; Σαφώς, όχι. Και οι προοδευτικές δυνάμεις, και οι σοσιαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης, λένε ότι σαφώς δεν αρκεί για να έχουμε ανάπτυξη. Χρειάζεται να συνοδευτεί από ένα ευρωπαϊκού επιπέδου επενδυτικό πρόγραμμα, κάτι για το οποίο, επίσης, έχουμε παλέψει. Έχουμε παλέψει για τα ευρωομόλογα.

Ευρωομόλογα, με δύο διαστάσεις. Η μία διάσταση, στην οποία υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις ακόμα, αλλά αρχίζει και εμπεδώνεται ως μία ρεαλιστική προοπτική, είναι τα ευρωομόλογα ως ένα ουσιαστικό Ταμείο διαχείρισης του χρέους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η άλλη διάσταση, όμως, είναι κάτι που έχουμε πετύχει, το παλέψαμε και το πετύχαμε: τα ευρωομόλογα, να είναι εκείνα τα οποία θα χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα, αναπτυξιακά, υποδομών, δικτύων και μετάβασης στην πράσινη ανάπτυξη. Και αυτό έχει εμπεδωθεί πια και έχει μπει στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρα, έχουμε κάνει μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση, τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, μια διαπραγμάτευση που βάζει την Ελλάδα σε ένα καλύτερο δρόμο, που βάζει και την Ευρώπη σε ένα διαφορετικό δρόμο και πιστεύω ότι, αυτό θα έπρεπε να το αναγνωρίσετε κ. Τσίπρα, αν θέλετε πραγματικά να μιλάτε για αλήθειες.



ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ



Κύριε Τσίπρα, ο χρόνος της χώρας, παρ’ ολίγο να εκπνεύσει. Όταν αναλάβαμε εμείς, ήταν πολύ κοντά στο να εκπνεύσει ο χρόνος για τη χώρα - επειδή αναφερθήκατε στο «χρόνο για τη χώρα». Και εμείς, με τις θυσίες, πράγματι, του Ελληνικού λαού, αλλά και με τις αποφάσεις μας, τις δύσκολες αποφάσεις - δεν είπε κανένας ότι είναι εύκολες αυτές οι αποφάσεις κ. Τσίπρα, ή ότι χαιρόμαστε που βρεθήκαμε σ’ αυτή την κατάσταση - καταφέραμε να αποτρέψουμε αυτό τον κίνδυνο.

Καμία κυβέρνηση, νομίζω, κανένα κόμμα, πόσο μάλλον ένα σοσιαλιστικό, δεν θα ήθελε να βρίσκεται σε μια τέτοια κρίση. Αλλά εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Αναλάβαμε τις ευθύνες μας, για να δώσουμε χρόνο στη χώρα να αλλάξει.

Και πολύ εύκολα κρύβεστε πίσω από τη ρητορική, ότι «αυτή η Κυβέρνηση είναι νεοφιλελεύθερη», γιατί αυτό σας απαλλάσσει από τις δικές σας ευθύνες, τις οποίες δεν θέλετε να αναλάβετε.

Είναι νεοφιλελεύθερο ότι εμείς ανοίξαμε τα επαγγέλματα που ήταν κλειστά και τώρα ανοίγουν για τους νέους ανθρώπους;

Ή μήπως είναι νεοφιλελεύθερη η αλλαγή στην παιδεία, που θέλουμε να περάσουμε, που είναι και ένας βασικός λόγος, για τον οποίο έχουμε ανεργία στη χώρα και δεν έχουμε ανταγωνιστικότητα, γιατί παράγονται επαγγέλματα που δεν «τραβάνε» στην αγορά και δεν είναι σύγχρονα; Αλλάζουμε την παιδεία.

Ή μήπως είναι νεοφιλελεύθερο να φτιάχνουμε πρωτοβάθμια υγεία - επιτέλους, πρωτοβάθμια υγεία - στις πόλεις μας, με τη συγχώνευση του συστήματος υγείας και του ΙΚΑ;

Ή μήπως είναι νεοφιλελεύθερο αυτό που κάναμε στην Αυτοδιοίκηση, μια επανάσταση με τον «Καλλικράτη», για να μεταφέρουμε αρμοδιότητες στην Περιφέρεια και να δώσουμε εκλεγμένο Περιφερειάρχη, με νέες αρμοδιότητες και πόρους;

Ή μήπως είναι νεοφιλελεύθερο να φέρουμε παντού διαφάνεια, με τη «Διαύγεια», ώστε κάθε υπογραφή να υπάρχει στο Διαδίκτυο προς έλεγχο από τον Ελληνικό λαό και, παράλληλα, να αναβαθμίσουμε και το ρόλο του Κοινοβουλίου;

Ή μήπως είναι νεοφιλελεύθερο ότι βάλαμε μεγαλύτερο φόρο στους πλουσιότερους, ότι κάναμε το φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο; Αυτό είναι νεοφιλελεύθερο;

Ή μήπως είναι νεοφιλελεύθερο ότι χτυπάμε το πελατειακό σύστημα και φέρνουμε αξιοκρατία στο Δημόσιο;

Ή ότι φέρνουμε μια ανάπτυξη πράσινη, με νόμους, για να αναπτύξουμε την πράσινη ενέργεια, που δεν είχε αναπτυχθεί και που βοηθά το περιβάλλον;

Όλα αυτά «τα νεοφιλελεύθερα», εσείς τα επικαλείστε, για να μην έχετε ευθύνες. Διότι εμείς, σας καλέσαμε κ. Τσίπρα να συμμετάσχετε στη συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το επόμενο πρόγραμμα. Σας καλέσαμε να έρθετε και να μιλήσετε - ο διάλογος είναι ανοιχτός.

Μας λέτε εσείς, «τι μέτρα θα πάρουμε». Ελάτε να τα συζητήσουμε. Διότι αυτά τα οποία εμείς θέλουμε να πάρουμε, είναι ακριβώς μέτρα που θα ανακουφίσουν τον Ελληνικό λαό, διότι πράγματι δεν θέλουμε να θίξουμε ούτε συντάξεις, ούτε μισθούς, αλλά να αξιοποιήσουμε επιτέλους την περιουσία που έχει αυτή η χώρα και που, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, επί Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε, αλλά ιδιοποιήθηκε από πολλούς.

Αυτή την περιουσία, εμείς θέλουμε να την προστατεύσουμε, να την αναδείξουμε, να την αξιοποιήσουμε, για να χτυπήσουμε το χρέος, το οποίο είναι βάρος για τον Ελληνικό λαό. Και εσείς, αντί να είστε υπεύθυνοι και να συμμετάσχετε σ’ αυτή την προσπάθεια, μας κατηγορείτε κιόλας, επειδή εμείς σχεδιάζουμε για το μέλλον.

Να μην σχεδιάσουμε για το μέλλον; Να μην το συζητήσουμε με διαφάνεια εδώ, στην Ελληνική Βουλή; Δηλαδή, δεν υπήρχε πρόβλημα όταν η Νέα Δημοκρατία έπαιρνε αδιαφανώς δάνεια και χρέωνε τον Ελληνικό λαό; Όχι για μια τριετία, για πολλές δεκαετίες, πολλές γενιές χρέωσε η Νέα Δημοκρατία. Αυτό θέλετε να κάνουμε; Αυτή είναι η πολιτική σας;

Εμείς σας λέμε, ελάτε να συζητήσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Και βεβαίως, σ’ αυτό δεν έχετε απάντηση.

Γιατί είναι πολύ εύκολο κ. Τσίπρα, να λέτε ότι δεν έχετε καμία ευθύνη, να λέτε ότι μόνον εσείς είστε εκείνοι, που θα αποφασίσετε για τη χώρα.

Εμείς, όμως, είμαστε μια Κυβέρνηση δημοκρατική, ανοιχτή, που είναι κοντά στο λαό και θα είναι κοντά στο λαό. Και δεν έχουμε κανένα φόβο, θα πηγαίνουμε συνεχώς και θα μιλάμε στον Ελληνικό λαό.

Εμείς, έχουμε υποχρέωση και καθήκον, και είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα, και καθήκον, και υποχρέωση, να είμαστε κοντά σε κάθε πολίτη.

Σας ευχαριστώ.
Μπορεί να μη συμφωνώ ούτε στο ελάχιστο με αυτά που λες,αλλά θα έδινα μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου για το δικαίωμά σου να συνεχίσεις να τα λες -ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ